Artykuł
Jak prawidłowo przeprowadzać szkolenia bhp – odpowiedzi na 5 pytań z praktyki
Pracodawca jest zobowiązany przeprowadzić szkolenie bhp dla pracownika przed dopuszczeniem go do pracy. Ma także obowiązek prowadzenia okresowych szkoleń w tym zakresie. Szkolenie wstępne bhp nie jest wymagane w przypadku podjęcia przez pracownika pracy na tym samym stanowisku pracy, które zajmował u danego pracodawcy bezpośrednio przed nawiązaniem z nim kolejnej umowy o pracę.
Pracodawca nie może dopuścić do pracy pracownika, który nie posiada wymaganych kwalifikacji lub potrzebnych umiejętności do wykonywania pracy, a także dostatecznej znajomości przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy (art. 2373 § 1 Kodeksu pracy). Zapewnienie odbycia przez pracowników szkoleń bhp jest jednym z obowiązków pracodawcy. Realizacja tego obowiązku powoduje wiele wątpliwości. Poniżej prezentujemy odpowiedzi na pytania w zakresie szkoleń bhp, które wpłynęły do redakcji.
(?) Czy szkolenie wstępne stanowiskowe dla pracownika kuchni może przeprowadzić szef kuchni, czy takie uprawnienie ma tylko dyrektor szkoły?
Instruktaż stanowiskowy powinna przeprowadzić wyznaczona przez pracodawcę osoba kierująca pracownikami lub , jeżeli posiadają odpowiednie kwalifikacje i doświadczenie zawodowe oraz są przeszkoleni w zakresie metod prowadzenia instruktażu stanowiskowego (§ 11 ust. 5 rozporządzenia w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy). Szkolenie wstępne stanowiskowe może więc przeprowadzić zarówno dyrektor szkoły - jako pracodawca pracownika kuchni, jak i szef kuchni - jako osoba kierująca pracownikami, jeżeli powierzono mu nadzorowanie pracowników kuchni.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right