DECYZJA RADY (UE) 2024/2911
z dnia 5 listopada 2024 r.
w sprawie stanowiska, które ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Rady Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC) w odniesieniu do jednej metody analizy oraz normy handlowej IOC dotyczącej oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek
RADA UNII EUROPEJSKIEJ,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 207 ust. 4 akapit pierwszy w związku z art. 218 ust. 9,
uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Umowa międzynarodowa w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (zwana dalej „umową”) została zawarta w imieniu Unii w drodze decyzji Rady (UE) 2019/848 (1). |
(2) | Na podstawie art. 7 ust. 1 umowy Rada Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (zwana dalej „Radą Członków”) ma podejmować decyzje i przyjmować zalecenia dotyczące stosowania postanowień umowy. |
(3) | Podczas 120. posiedzenia, które odbędzie się w listopadzie 2024 r., Rada Członków ma przyjąć decyzję w sprawie przeglądu normy handlowej dotyczącej oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek, jak również decyzję w sprawie przeglądu metody oznaczania zawartości wosków i estrów etylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych. |
(4) | Decyzje, które mają być przyjęte podczas 120. posiedzenia Rady Członków, zostały szczegółowo omówione przez naukowców i ekspertów technicznych ds. oliwy z oliwek reprezentujących Komisję i państwa członkowskie. Decyzje te przyczynią się do międzynarodowej harmonizacji norm dotyczących oliwy z oliwek oraz ustanowią ramy, które zapewnią uczciwą konkurencję w handlu produktami sektora oliwy z oliwek. Unia powinna zatem poprzeć przyjęcie tych decyzji. |
(5) | Należy zatem ustalić stanowisko, które ma być zajęte w imieniu Unii w ramach Rady Członków, ponieważ decyzje, które mają zostać przyjęte, będą miały skutki prawne dla Unii w odniesieniu do handlu międzynarodowego z pozostałymi członkami Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC) i będą mogły mieć decydujący wpływ na treść przepisów prawa Unii, a mianowicie na normy handlowe dotyczące oliwy z oliwek przyjęte przez Komisję na podstawie art. 75 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (2). |
(6) | W przypadku, gdy przyjęcie decyzji podczas 120. posiedzenia Rady Członków zostanie odroczone z powodu braku możliwości zaakceptowania ich przez niektórych członków, stanowisko określone w załączniku do niniejszej decyzji powinno zostać zajęte w imieniu Unii w ramach ewentualnej procedury przyjęcia decyzji przez Radę Członków w drodze wymiany korespondencji, zgodnie z art. 10 ust. 6 umowy, o ile taka procedura zostanie wszczęta przed następnym posiedzeniem zwyczajnym Rady Członków w czerwcu 2025 r. |
(7) | Przedstawiciele Unii w Radzie Członków powinni jednak mieć możliwość wyrażenia zgody na dostosowania techniczne do innych metod lub dokumentów IOC bez kolejnej decyzji Rady, jeżeli te dostosowania techniczne wynikają ze zmian związanych z przeglądem normy handlowej dotyczącej oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek lub metody oznaczania zawartości wosków i estrów etylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych. |
(8) | W celu ochrony interesów Unii przedstawiciele Unii w Radzie Członków powinni mieć jednak możliwość zwrócenia się o odroczenie przyjęcia decyzji na późniejsze posiedzenie Rady Członków, jeżeli na stanowisko, jakie ma zostać zajęte w imieniu Unii, mogłyby mieć wpływ nowe informacje naukowe lub techniczne przedstawione przed 120. posiedzeniem lub w czasie jego trwania, |
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Stanowisko, które ma być zajęte w imieniu Unii na 120. posiedzeniu Rady Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC), które odbędzie się w listopadzie 2024 r., lub w ramach procedury przyjęcia decyzji przez Radę Członków w drodze wymiany korespondencji, rozpoczętej przed jej następnym posiedzeniem zwyczajnym w czerwcu 2025 r., w odniesieniu do decyzji w sprawie przeglądu normy handlowej dotyczącej oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek oraz decyzji w sprawie przeglądu metody oznaczania zawartości wosków i estrów etylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych, jest określone w załączniku do niniejszej decyzji.
Artykuł 2
Dostosowania techniczne do innych metod lub dokumentów IOC mogą jednak zostać uzgodnione przez przedstawicieli Unii w Radzie Członków IOC (zwanej dalej „Radą Członków”) bez kolejnej decyzji Rady, jeżeli wynikają one ze zmian związanych z przeglądem normy handlowej dotyczącej oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek lub metody oznaczania zawartości wosków i estrów etylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych.
Artykuł 3
W przypadku gdy na stanowisko, o którym mowa w art. 1, mogą mieć wpływ nowe informacje naukowe lub techniczne przedstawione przed 120. posiedzeniem Rady Członków lub w czasie jego trwania, przedstawiciele Unii występują z wnioskiem o odroczenie przyjęcia decyzji w sprawie przeglądu normy handlowej dotyczącej oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek oraz metody oznaczania zawartości wosków i estrów etylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych do czasu uzgodnienia przez Unię stanowiska w oparciu o te nowe informacje.
Artykuł 4
Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.
Sporządzono w Brukseli dnia 5 listopada 2024 r.
W imieniu Rady
Przewodniczący
VARGA M.
(1) Decyzja Rady (UE) 2019/848 z dnia 17 maja 2019 r. dotycząca zawarcia w imieniu Unii Europejskiej Umowy międzynarodowej w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (Dz.U. L 139 z 27.5.2019, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2019/848/oj).
(2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj).
ZAŁĄCZNIK
Unia Europejska popiera następujące zmiany, jakie należy wprowadzić w normie handlowej IOC i metodach analizy podczas 120. posiedzenia Rady Członków IOC, które odbędzie się w listopadzie 2024 r., lub w ramach procedury przyjmowania decyzji przez Radę Członków w drodze wymiany korespondencji, rozpoczętej przed jej następnym posiedzeniem zwyczajnym w czerwcu 2025 r.:
- | zmianę normy handlowej COI/T.15/NC nr 3 dotyczącej oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek poprzez zmodyfikowanie liczby zmian metody oceny organoleptycznej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz zmianę metody oznaczania zawartości wosków i estrów etylowych kwasów tłuszczowych, |
- | przegląd metody COI/T.20/Doc. No. 28/Rev. 3 (Oznaczanie zawartości wosków i estrów etylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych). |
Przedstawiciele Unii w Radzie Członków IOC mogą bez kolejnej decyzji Rady uzgadniać dostosowania techniczne innych metod lub dokumentów IOC wynikające z wprowadzenia zmian, o których mowa w akapicie pierwszym.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00