Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 2707
Wersja aktualna od 2024-11-11
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 2707
Wersja aktualna od 2024-11-11
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/2707

z dnia 21 października 2024 r.

zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2022/2105 ustanawiające przepisy dotyczące kontroli zgodności norm handlowych w odniesieniu do oliwy z oliwek oraz metod analizy właściwości oliwy z oliwek

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (1), w szczególności jego art. 90a ust. 6 lit. b) i c) oraz art. 91 lit. b), d) i g),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

W rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2022/2105 (2) ustanowiono przepisy dotyczące kontroli zgodności oliwy z oliwek w celu sprawdzenia wdrożenia norm handlowych określonych w rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) 2022/2104 (3).

(2)

Mediana wad organoleptycznych określona w tabeli A w załączniku I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2022/2104 jest jednym z parametrów rozgraniczających kategorię oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia od kategorii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wady organoleptyczne mogą pojawić się podczas procesu produkcji oliwy z oliwek, ale mogą również wynikać z niewłaściwych warunków transportu i przechowywania. Konieczne jest zatem określenie sposobu wzajemnego powiadamiania różnych państw członkowskich o wadach organoleptycznych występujących w oliwie oznaczonej jako oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia.

(3)

Metody analizy, które należy stosować podczas kontroli właściwości oliwy, są regularnie aktualizowane na podstawie opinii ekspertów w dziedzinie chemii oraz zgodnie z wynikami prac prowadzonych w ramach Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC).

(4)

Aby zapewnić prawidłowe wdrażanie na poziomie Unii najnowszych metod analizy ustanowionych przez IOC, należy włączyć te metody do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/2105.

(5)

W świetle różnych interpretacji stosowanych przez organy przeprowadzające kontrole zgodności należy doprecyzować metodykę pobierania próbek.

(6)

W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie wykonawcze (UE) 2022/2105.

(7)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2022/2105 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w art. 4 dodaje się ustęp 4 w brzmieniu:

„4. Jeżeli próbka oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia nie jest zgodna z wartością dopuszczalną określoną dla mediany wad organoleptycznych w tabeli A w załączniku I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2022/2104, państwa członkowskie, których to dotyczy, powiadamiają o tym jako o niezgodności zgodnie z art. 16 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2019/1715, chyba że organy krajowe podejrzewają czyn umyślny ze strony przedsiębiorstw lub osób w celu wprowadzenia w błąd nabywców oraz uzyskania z tego tytułu nienależnych korzyści.”

;

2)

w załącznikach I i II wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 21 października 2024 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671; ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj.

(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/2105 z dnia 29 lipca 2022 r. ustanawiające przepisy dotyczące kontroli zgodności norm handlowych w odniesieniu do oliwy z oliwek oraz metod analizy właściwości oliwy z oliwek (Dz.U. L 284 z 4.11.2022, s. 23, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/2105/oj).

(3) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2022/2104 z dnia 29 lipca 2022 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących oliwy z oliwek oraz uchylające rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91 i rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 29/2012 (Dz.U. L 284 z 4.11.2022, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/2104/oj).

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach I i II do rozporządzenia (UE) 2022/2105 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w załączniku I tekst w trzeciej kolumnie („Metoda IOC, którą należy stosować”) wiersz 7 otrzymuje brzmienie:

„COI/T.20/Doc. No 28 (Oznaczanie zawartości wosków i estrów etylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych)”;

2)

w załączniku II wprowadza się następujące zmiany:

a)

w pkt 1.1 tabela 1 otrzymuje brzmienie:

„Tabela 1

Minimalna próbka pierwotna musi zawierać:

Jeżeli opakowanie ma pojemność

Próbka pierwotna musi zawierać oliwę z oliwek pobraną z

a)

przynajmniej 750 ml

a)

co najmniej 1 opakowania

b)

mniej niż 750 ml

b)

minimalnej liczby opakowań o łącznej pojemności wynoszącej co najmniej 750 ml

Zawartość próbki pierwotnej musi zostać poddana homogenizacji przed przeprowadzeniem różnych ocen i analiz.”;

b)

pkt 1.2 akapit pierwszy otrzymuje brzmienie:

„ »Próbkę pierwotną« dla opakowań o pojemności przekraczającej 5 litrów tworzy się z całkowitej liczby próbek jednostkowych pobranych z minimalnej liczby opakowań określonej w tabeli 2. Opakowania wybiera się losowo z partii. Po utworzeniu próbka pierwotna musi mieć wystarczającą objętość, aby umożliwić podział na wiele jednostek.”;

c)

pkt 2.1 otrzymuje brzmienie:

„2.1.

Liczba próbek pierwotnych może być zwiększana przez każde państwo członkowskie, zgodnie z jego własnymi potrzebami.”;

d)

w pkt 2.2 formuła wprowadzająca otrzymuje brzmienie:

„Podczas sprawdzania jednorodności w obrębie partii właściwy organ może zwiększyć liczbę próbek pierwotnych zgodnie z poniższą tabelą:”.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00