Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od 2024-11-11
Wersja oczekująca od 2024-11-11
oczekujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/2707
z dnia 21 października 2024 r.
zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2022/2105 ustanawiające przepisy dotyczące kontroli zgodności norm handlowych w odniesieniu do oliwy z oliwek oraz metod analizy właściwości oliwy z oliwek
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (1), w szczególności jego art. 90a ust. 6 lit. b) i c) oraz art. 91 lit. b), d) i g),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2022/2105 (2) ustanowiono przepisy dotyczące kontroli zgodności oliwy z oliwek w celu sprawdzenia wdrożenia norm handlowych określonych w rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) 2022/2104 (3). |
(2) | Mediana wad organoleptycznych określona w tabeli A w załączniku I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2022/2104 jest jednym z parametrów rozgraniczających kategorię oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia od kategorii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wady organoleptyczne mogą pojawić się podczas procesu produkcji oliwy z oliwek, ale mogą również wynikać z niewłaściwych warunków transportu i przechowywania. Konieczne jest zatem określenie sposobu wzajemnego powiadamiania różnych państw członkowskich o wadach organoleptycznych występujących w oliwie oznaczonej jako oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. |
(3) | Metody analizy, które należy stosować podczas kontroli właściwości oliwy, są regularnie aktualizowane na podstawie opinii ekspertów w dziedzinie chemii oraz zgodnie z wynikami prac prowadzonych w ramach Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC). |
(4) | Aby zapewnić prawidłowe wdrażanie na poziomie Unii najnowszych metod analizy ustanowionych przez IOC, należy włączyć te metody do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/2105. |
(5) | W świetle różnych interpretacji stosowanych przez organy przeprowadzające kontrole zgodności należy doprecyzować metodykę pobierania próbek. |
(6) | W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie wykonawcze (UE) 2022/2105. |
(7) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2022/2105 wprowadza się następujące zmiany:
1) | w art. 4 dodaje się ustęp 4 w brzmieniu: „4. Jeżeli próbka oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia nie jest zgodna z wartością dopuszczalną określoną dla mediany wad organoleptycznych w tabeli A w załączniku I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2022/2104, państwa członkowskie, których to dotyczy, powiadamiają o tym jako o niezgodności zgodnie z art. 16 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2019/1715, chyba że organy krajowe podejrzewają czyn umyślny ze strony przedsiębiorstw lub osób w celu wprowadzenia w błąd nabywców oraz uzyskania z tego tytułu nienależnych korzyści.” |
2) | w załącznikach I i II wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia. |
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 21 października 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671; ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj.
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/2105 z dnia 29 lipca 2022 r. ustanawiające przepisy dotyczące kontroli zgodności norm handlowych w odniesieniu do oliwy z oliwek oraz metod analizy właściwości oliwy z oliwek (Dz.U. L 284 z 4.11.2022, s. 23, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/2105/oj).
(3) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2022/2104 z dnia 29 lipca 2022 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących oliwy z oliwek oraz uchylające rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91 i rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 29/2012 (Dz.U. L 284 z 4.11.2022, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/2104/oj).
ZAŁĄCZNIK
W załącznikach I i II do rozporządzenia (UE) 2022/2105 wprowadza się następujące zmiany:
1) | w załączniku I tekst w trzeciej kolumnie („Metoda IOC, którą należy stosować”) wiersz 7 otrzymuje brzmienie: „COI/T.20/Doc. No 28 (Oznaczanie zawartości wosków i estrów etylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych)”; |
2) | w załączniku II wprowadza się następujące zmiany:
|