Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-11-06
Wersja aktualna od 2024-11-06
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/2682
z dnia 16 października 2024 r.
zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do specyfikacji nowej żywności „proszek z pieczarek z witaminą D2 ”
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 (1), w szczególności jego art. 12,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności. |
(2) | Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 (2) ustanowiono unijny wykaz nowej żywności. |
(3) | Unijny wykaz określony w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 obejmuje proszek z pieczarek z witaminą D2 jako nową żywność, na którą wydano zezwolenie. |
(4) | Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/2079 (3) zezwolono na wprowadzenie do obrotu proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności do stosowania w szeregu środków spożywczych. |
(5) | W dniu 29 marca 2024 r. przedsiębiorstwo MBio, Monaghan Mushrooms („wnioskodawca”) przedłożyło Komisji, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o zmianę specyfikacji nowej żywności „proszek z pieczarek z witaminą D2”. Wnioskodawca zwrócił się o rozszerzenie dozwolonego zakresu stężeń witaminy D2 w proszku z pieczarek z witaminą D2, tak aby objąć niższe stężenia, a także o zmianę dozwolonych poziomów węglowodanów polegającą na usunięciu różnych maksymalnych poziomów „węglowodanów” i „włókna pokarmowego ogółem” i określeniu jednego maksymalnego poziomu węglowodanów ogółem. |
(6) | Wnioskodawca uzasadnił wniosek o tę zmianę, wskazując, że zakres poziomów zawartości witaminy D2 (580-595 μg/g proszku z pieczarek) objętych obecnie zezwoleniem jest bardzo wąski. W świetle późniejszych doświadczeń handlowych i zrozumienia wymogów klientów stało się jasne, że w praktyce istnieje zapotrzebowanie na niższe stężenia, które ułatwiają zastosowanie danej nowej żywności w produkcie końcowym. Zakres stężeń witaminy D2 rozszerzony we wniosku do poziomu 137,5-595 μg/g suchej masy ułatwi miarodajne dodawanie do różnych rodzajów żywności i doprowadzi do uzyskania dokładniejszej ilości dodanej witaminy D w wymaganych końcowych stężeniach. Proces produkcji pozostaje bez zmian w odniesieniu do swoich podstawowych cech: długość fali promieniowania UV pozostaje w zakresie objętym zezwoleniem; stężenie witaminy D w proszku zależy od czasu ekspozycji na działanie promieniowania UV. Niższe stężenia wiążą się z mniejszą ekspozycją na działanie promieniowania UV niż w przypadku dotychczasowych wyższych stężeń. Aby spełnić wymagania klientów i użytkowników końcowych dotyczące dokładnego i jednolitego dodawania witaminy D do końcowych produktów spożywczych, jednolity skład proszku poddanego działaniu promieniowania zapewnia się poprzez dokładne zmieszanie z odpowiednią ilością proszku z pieczarek, który nie został poddany działaniu promieniowania UV. Niepoddany działaniu promieniowania proszek z pieczarek stosowany w tym celu jest - poza brakiem witaminy D - identyczny z proszkiem poddanym działaniu promieniowania; w ten sposób wyeliminowano wszelkie możliwe zagrożenia, które mogłyby powstać w wyniku zmieszania z materiałem innym niż pieczarki. W odniesieniu do wniosku o określenie jednego maksymalnego poziomu węglowodanów ogółem wnioskodawca wskazuje, że poziom ten obejmowałby dwa odrębne poziomy określone w obecnym zezwoleniu, a mianowicie „węglowodany” i „włókno pokarmowe ogółem”, które są ściśle ograniczone. W związku z tym wnioskodawca proponuje zastąpienie istniejących limitów włókna pokarmowego ogółem i węglowodanów pojedynczym limitem zawartości węglowodanów ogółem nieprzekraczającym 60 %. Ponadto wnioskodawca uważa, że podejście to przyniosłoby praktyczne korzyści, które eliminowałyby niepewność związaną z oddzielnym określeniem całkowitej zawartości włókna pokarmowego i węglowodanów. Wnioskodawca wskazuje również, że inne, podobne rodzaje proszku z pieczarek z witaminą D2, na które wydano zezwolenie, mają mniej rygorystyczne limity węglowodanów. W tym kontekście proponowany limit wynoszący nie więcej niż 60 % węglowodanów ogółem jest już stosowany. |
(7) | Komisja uważa, że wnioskowana aktualizacja unijnego wykazu dotycząca zmiany warunków specyfikacji proszku z pieczarek z witaminą D2 zaproponowana przez wnioskodawcę nie ma wpływu na zdrowie ludzi oraz że przeprowadzenie oceny bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 nie jest konieczne. Wnioskowana zmiana specyfikacji dotyczy niższych poziomów zawartości witaminy D2 niż poziomy wcześniej uznane przez Urząd za bezpieczne, które stanowiły podstawę wydania zezwolenia na proszek z pieczarek z witaminą D2 rozporządzeniem (UE) 2021/2079. Ponadto zmiany w procesie produkcji nie mają wpływu na bezpieczeństwo nowej żywności. Co więcej, wnioskowana zmiana polegająca na ustanowieniu jednego limitu dla węglowodanów ogółem łączy jedynie dwa z parametrów obecnie objętych zezwoleniem, a zatem nie wpływa na bezpieczeństwo nowej żywności. |
(8) | Informacje przedstawione we wniosku dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że zmiany w specyfikacjach nowej żywności są zgodne z warunkami określonymi w art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283 i powinny zostać zatwierdzone. |
(9) | Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470. |
(10) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 16 października 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).
(3) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/2079 z dnia 26 listopada 2021 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 426 z 29.11.2021, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/2079/oj).
ZAŁĄCZNIK
W tabeli 2 („Specyfikacje”) w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 pozycja „proszek z pieczarek z witaminą D2 ” otrzymuje brzmienie:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie | Specyfikacje |
„Proszek z pieczarek z witaminą D2 | Opis/definicja: Nowa żywność to proszek z pieczarek wytwarzany z suszonych całych grzybów Agaricus bisporus. Proces ten obejmuje suszenie, mielenie i kontrolowaną ekspozycję proszku z pieczarek na działanie promieniowania UV. Promieniowanie UV: proces napromieniowania w świetle ultrafioletowym o długościach fali podobnych jak w przypadku nowej żywności poddanej działaniu promieniowania UV, która uzyskała zezwolenie na mocy rozporządzenia (UE) 2015/2283. Charakterystyka/skład: Zawartość witaminy D2: 137-595 μg/g proszku z pieczarek Popiół: ≤ 13,5 % Aktywność wody: < 0,5 Zawartość wilgoci: ≤ 7,5 % Węglowodany ogółem: ≤ 60 % Białko surowe (N × 6,25): ≥ 22 % Tłuszcz: ≤ 4,5 % Metale ciężkie: Ołów: ≤ 0,5 mg/kg Kadm: ≤ 0,5 mg/kg Rtęć: ≤ 0,1 mg/kg Arsen: ≤ 0,3 mg/kg Mikotoksyny: Aflatoksyna B1: ≤ 0,10 μg/kg Aflatoksyny (suma B1 + B2 + G1 + G2): < 4 μg/kg Kryteria mikrobiologiczne: Ogólna liczba drobnoustrojów: ≤ 5 000 jtk Ogólna liczba drożdży i pleśni: < 100 jtk/g E. coli: < 10 jtk/g Salmonella spp.: brak w 25 g Staphylococcus aureus: ≤ 10 jtk/g Bakterie z grupy coli: ≤ 10 jtk/g Listeria spp.: brak w 25 g Enterobacteriaceae: < 10 jtk/g Jtk: jednostki tworzące kolonię.”. |