ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/2633
z dnia 8 października 2024 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, famoksadonu, flutriafolu, mandipropamidu i mefentriflukonazolu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP”) azoksystrobiny, famoksadonu, flutriafolu, mandipropamidu i mefentriflukonazolu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) | Dnia 2 grudnia 2023 r. Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjęła nowe kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL) dla substancji czynnych azoksystrobina, famoksadon, flutriafol, mandipropamid i mefentriflukonazol (2). |
(3) | Zgodnie z art. 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady (3), jeżeli istnieją normy międzynarodowe lub jeżeli spodziewane jest ich wprowadzenie, mają one zostać wzięte pod uwagę podczas opracowywania lub dostosowywania prawa żywnościowego, z wyjątkiem sytuacji, w których normy takie - lub ich część - nie stanowiłyby skutecznego lub odpowiedniego środka realizacji celów unijnego prawa żywnościowego; sytuacji, w których ich niestosowanie jest uzasadnione naukowo, oraz gdyby miały one spowodować zmianę poziomu ochrony w stosunku do poziomu określonego jako właściwy w Unii. Ponadto - zgodnie z art. 13 lit. e) wspomnianego rozporządzenia - Unia ma wspierać spójność międzynarodowych norm technicznych i unijnego prawa żywnościowego, dbając jednocześnie o to, aby wysoki poziom ochrony przyjęty w Unii nie został obniżony. |
(4) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) ocenił ryzyko, jakie te CXL stwarzają dla konsumentów, i opublikował sprawozdanie naukowe (4). Unia zgłosiła Komitetowi KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów zastrzeżenia (5) , (6) , (7) wobec CXL proponowanych w odniesieniu do następujących kombinacji pestycyd/produkt, w przypadku których Urząd stwierdził potencjalne zagrożenie dla zdrowia konsumentów w swoim sprawozdaniu naukowym: famoksadon w „podgrupie cebuli”, „podgrupie owoców leśnych”, „podgrupie warzyw owocowych, dyniowatych - ogórków i dyni zwyczajnych”, „papryce rocznej” i „papryce słodkiej, w tym pieprzu angielskim”; mandipropamid w „podgrupie cebuli”, „podgrupie bakłażanów” i „żeń-szeniu, suszonym, w tym żeń-szeniu czerwonym”; mefentriflukonazol w „podrobach jadalnych ze ssaków”, „jajach”, „tłuszczach ssaków z wyjątkiem tłuszczów mlecznych”, „mięsie ze ssaków innych niż ssaki morskie”, „mleku”, „grupie owocach ziarnkowych”, „podrobach jadalne z drobiu”, „tłuszczach drobiowych” i „mięsie drobiowym”. |
(5) | CXL, w odniesieniu do których Urząd nie stwierdził ryzyka dla konsumentów w Unii i wobec których Unia nie zgłosiła w związku z tym zastrzeżenia Komitetowi KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów ani Komisji Kodeksu Żywnościowego, można uznać za bezpieczne. Dotyczy to niektórych CXL azoksystrobiny, famoksadonu, flutriafolu, mandipropamidu i mefentriflukonazolu. Wspomniane wartości CXL należy zatem włączyć do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, z wyjątkiem przypadków, w których odnoszą się one do produktów niewyszczególnionych w załączniku I do wspomnianego rozporządzenia lub w których zostały ustalone na poziomie niższym niż obecne NDP dla przedmiotowych kombinacji pestycydów/produktów. |
(6) | W odniesieniu do mandipropamidu w cukiniach podczas przeglądu wszystkich NDP tej substancji czynnej zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Urząd stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości przypadku cukinii są niedostępne4. Dostępne informacje były wystarczające, aby Urząd zaproponował NDP na poziomie 0,2 mg/kg, który jest bezpieczny dla konsumentów, a w załączniku II do wspomnianego rozporządzenia wskazano lukę w danych wraz z określeniem terminu, w którym należało przedłożyć Urzędowi brakujące informacje uzasadniające proponowane NDP. Ponieważ nowy poziom CXL wynoszący 0,2 mg/kg dla mandipropamidu w „podgrupie warzyw owocowych, dyniowatych - ogórków i dyni zwyczajnych” z jadalną skórką, który ma zastosowanie do ogórków, korniszonów, cukinii i „pozostałych dyniowatych z jadalną skórką”, został w pełni poparta danymi, a Unia nie zgłosiła do niego zastrzeżenia Komitetowi KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów, można uznać, że luka w danych dotycząca badań pozostałości mandipropamidu w cukiniach została odpowiednio wypełniona. |
(7) | Ponadto w odniesieniu do mandipropamidu w liściach rzodkwi do państwa członkowskiego, którego to dotyczy, złożono zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek o zmianę obecnych NDP. |
(8) | Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek ten został poddany ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczył, a sprawozdanie z oceny przekazano Komisji. Komisja przekazała wniosek, sprawozdanie z oceny i dokumentację uzupełniającą Urzędowi. |
(9) | Urząd dokonał oceny wniosku i sprawozdania oceniającego, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP (8). Urząd przekazał uzasadnioną opinię wnioskodawcy, Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości. |
(10) | W odniesieniu do mandipropamidu w liściach rzodkwi Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę sposobu wdrożenia proponowanego NDP. Podczas gdy liście rzodkwi są włączone do części B załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i sklasyfikowane w podgrupie jarmużu, pozostałości mandipropamidu w liściach rzodkwi są wynikiem stosowania tej substancji na powierzchni rzodkwi, a nie na jarmużu. Ponieważ ustalono inny NDP mandipropamidu w jarmużu, na podstawie zastosowań tej substancji na tej uprawie, nie należy ustanawiać nowego NDP wynoszącego 50 mg/kg zaproponowanego przez Urząd w przypadku mandipropamidu w liściach rzodkwi dla całej podgrupy jarmużu. W związku z tym ten NDP powinien mieć zastosowanie wyłącznie do mandipropamidu w liściach rzodkwi. |
(11) | Na podstawie sprawozdania naukowego i uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP są dopuszczalne. |
(12) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
(13) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 8 października 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.
(2) Wspólny program FAO i WHO dotyczący norm żywnościowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Sesja 46. Siedziba FAO, Rzym, Włochy. 27 listopada - 2 grudnia 2023 r. https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-701-46%252F%25E2%2598%2585Final%252520Report%252FREP23_CACe.pdf.
(3) Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/178/oj).
(4) EFSA, 2023. Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 54. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA, 21(8), 1-303. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8111.
(5) Uwagi Unii Europejskiej do Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów 23/54/5-Add.1:
https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-54%252FWDs%252Fpr54_05_Add1x.pdf.
(6) Sprawozdanie z 54. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów REP23/PR54: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-54%252FREPORT%252FFINAL%252520REPORT%252520CORRIGENDUM%252FREP23_PR54e_CORR.pdf.
(7) Wspólny program FAO i WHO dotyczący norm żywnościowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Sesja 46. Siedziba FAO, Rzym, Włochy. 27 listopada - 2 grudnia 2023 r.
https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-701-46%252F%25E2%2598%2585Final%252520Report%252FREP23_CACe.pdf.
(8) EFSA, 2023. Zmiana obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości mandipropamidu w liściach rzodkwi. Dziennik EFSA, 21(12): e8421. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8421.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące azoksystrobiny, famoksadonu, flutriafolu, mandipropamidu i mefentriflukonazolu otrzymują brzmienie:
„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | Azoksystrobina | Famoksadon (F) | Flutriafol | Mandipropamid (wszelkie proporcje izomerów składowych) | Mefentriflukonazol | ||
(1) | (2) | (3) | (4) | (5) | (6) | (7) | ||
0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH |
|
|
|
|
| ||
0110000 | Owoce cytrusowe | 15 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
| ||
0110010 | Grejpfruty |
|
|
| 0,2 | 0,5 | ||
0110020 | Pomarańcze |
|
|
| 0,4 | 1 | ||
0110030 | Cytryny |
|
|
| 0,5 | 1,5 | ||
0110040 | Limy/limonki |
|
|
| 0,5 | 1,5 | ||
0110050 | Mandarynki |
|
|
| 0,5 | 1,5 | ||
0110990 | Pozostałe (2) |
|
|
| 0,5 | 0,5 | ||
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych |
| 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | 0,06 | ||
0120010 | Migdały | 0,01 |
| 0,8 |
|
| ||
0120020 | Orzechy brazylijskie | 0,01 |
| 0,02 (*1) |
|
| ||
0120030 | Orzechy nerkowca | 0,01 |
| 0,02 (*1) |
|
| ||
0120040 | Kasztany jadalne | 0,01 |
| 0,02 (*1) |
|
| ||
0120050 | Orzechy kokosowe | 0,01 |
| 0,02 (*1) |
|
| ||
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej | 0,01 |
| 0,02 (*1) |
|
| ||
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej | 0,01 |
| 0,02 (*1) |
|
| ||
0120080 | Orzechy pekan | 0,01 |
| 0,02 (*1) |
|
| ||
0120090 | Orzeszki piniowe | 0,01 |
| 0,02 (*1) |
|
| ||
0120100 | Orzeszki pistacjowe | 1 |
| 0,02 (*1) |
|
| ||
0120110 | Orzechy włoskie | 0,01 |
| 0,02 (*1) |
|
| ||
0120990 | Pozostałe (2) | 0,01 |
| 0,02 (*1) |
|
| ||
0130000 | Owoce ziarnkowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,4 | 0,01 (*1) | 0,4 | ||
0130010 | Jabłka |
|
|
|
|
| ||
0130020 | Gruszki |
|
|
|
|
| ||
0130030 | Pigwy |
|
|
|
|
| ||
0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej |
|
|
|
|
| ||
0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego |
|
|
|
|
| ||
0130990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
| ||
0140000 | Owoce pestkowe | 2 | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) |
| ||
0140010 | Morele |
|
| 0,01 (*1) |
| 2 | ||
0140020 | Czereśnie |
|
| 1 |
| 5 | ||
0140030 | Brzoskwinie |
|
| 0,6 |
| 2 | ||
0140040 | Śliwki |
|
| 0,4 |
| 1,5 | ||
0140990 | Pozostałe (2) |
|
| 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce |
|
|
|
|
| ||
0151000 |
| 3 |
|
| 2 |
| ||
0151010 | Winogrona stołowe |
| 0,01 (*1) | 0,8 |
| 0,9 | ||
0151020 | Winogrona do produkcji wina |
| 2 | 1,5 |
| 2 | ||
0152000 |
| 10 | 0,01 (*1) | 1,5 | 0,01 (*1) | 2 | ||
0153000 |
| 5 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 3 | ||
0153010 | Jeżyny |
|
|
|
|
| ||
0153020 | Jeżyny popielice |
|
|
|
|
| ||
0153030 | Maliny (czerwone i żółte) |
|
|
|
|
| ||
0153990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
| ||
0154000 |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0154010 | Borówki amerykańskie | 5 |
|
|
| 5 | ||
0154020 | Żurawiny | 0,5 |
|
|
| 2 | ||
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | 5 |
|
|
| 5 | ||
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | 5 |
|
|
| 5 | ||
0154050 | Róża dzika | 5 |
|
|
| 5 | ||
0154060 | Morwy (czarne i białe) | 5 |
|
|
| 2 | ||
0154070 | Głóg włoski | 5 |
|
|
| 2 | ||
0154080 | Bez czarny | 5 |
|
|
| 5 | ||
0154990 | Pozostałe (2) | 5 |
|
|
| 2 | ||
0160000 | Owoce różne z |
| 0,01 (*1) |
|
|
| ||
0161000 |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0161010 | Daktyle | 0,01 (*1) |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0161020 | Figi | 0,01 (*1) |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0161030 | Oliwki stołowe | 0,01 (*1) |
|
| 0,01 (*1) | 2 | ||
0161040 | Kumkwat | 0,01 (*1) |
|
| 0,5 | 1,5 | ||
0161050 | Karambola | 0,1 |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia | 0,01 (*1) |
|
| 0,01 (*1) | 0,2 | ||
0161070 | Czapetka kuminowa | 0,01 (*1) |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0161990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0162000 |
|
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) | 0,01 (*1) |
|
|
|
| ||
0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska | 0,01 (*1) |
|
|
|
| ||
0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna | 4 |
|
|
|
| ||
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska | 0,3 |
|
|
|
| ||
0162050 | Caimito | 0,01 (*1) |
|
|
|
| ||
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej | 0,01 (*1) |
|
|
|
| ||
0162990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) |
|
|
|
| ||
0163000 |
|
|
|
|
|
| ||
0163010 | Awokado | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 1 | ||
0163020 | Banany | 2 |
| 0,3 | 0,01 (*1) | 1,5 | ||
0163030 | Mango | 4 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,6 | ||
0163040 | Papaja | 4 |
| 0,01 (*1) | 0,8 | 0,5 | ||
0163050 | Granaty/Jabłka granatu | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0163060 | Czerymoja | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0163070 | Gujawa/Gruszla | 0,2 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0163080 | Ananasy | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0163090 | Owoce chlebowca | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0163100 | Owoce duriana właściwego | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0163990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE |
|
|
|
|
| ||
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste |
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0211000 |
| 7 | 0,02 |
| 0,1 (+) | 0,05 | ||
0212000 |
| 1 | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | 0,05 | ||
0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy |
|
|
|
|
| ||
0212020 | Kartofel słodki/Batat |
|
|
|
|
| ||
0212030 | Pochrzyn |
|
|
|
|
| ||
0212040 | Maranta trzcinowata |
|
|
|
|
| ||
0212990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
| ||
0213000 |
|
| 0,01 (*1) |
|
|
| ||
0213010 | Buraki | 1 |
|
| 0,1 (+) | 0,5 | ||
0213020 | Marchew | 1 |
|
| 0,01 (*1) | 0,5 | ||
0213030 | Seler zwyczajny | 1 |
|
| 0,01 (*1) | 0,5 | ||
0213040 | Chrzan pospolity | 1 |
|
| 0,01 (*1) | 0,5 | ||
0213050 | Słonecznik bulwiasty | 1 |
|
| 0,01 (*1) | 0,1 | ||
0213060 | Pasternak | 1 |
|
| 0,01 (*1) | 0,5 | ||
0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej | 1 |
|
| 0,01 (*1) | 0,5 | ||
0213080 | Rzodkiew zwyczajna | 1,5 |
|
| 0,3 (+) | 0,5 | ||
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia | 1 |
|
| 0,01 (*1) | 0,5 | ||
0213100 | Brukiew/Karpiel | 1 |
|
| 0,01 (*1) | 0,5 | ||
0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna | 1 |
|
| 0,01 (*1) | 0,5 | ||
0213990 | Pozostałe (2) | 1 |
|
| 0,01 (*1) | 0,5 | ||
0220000 | Warzywa cebulowe | 10 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
| ||
0220010 | Czosnek |
|
|
| 0,01 (*1) | 0,2 | ||
0220020 | Cebula |
|
|
| 0,1 (+) | 0,2 | ||
0220030 | Szalotka |
|
|
| 0,01 (*1) | 0,2 | ||
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka |
|
|
| 7 (+) | 4 | ||
0220990 | Pozostałe (2) |
|
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0230000 | Warzywa owocowe |
|
|
|
|
| ||
0231000 |
| 3 |
|
|
|
| ||
0231010 | Pomidory |
| 2 | 0,8 | 3 (+) | 0,7 | ||
0231020 | Papryka roczna |
| 0,01 (*1) | 1 | 1 | 1,5 | ||
0231030 | Oberżyny/Bakłażany |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 3 | 1,5 | ||
0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 1,5 | ||
0231990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0232000 |
| 1 |
| 0,15 | 0,2 | 0,3 | ||
0232010 | Ogórki |
| 0,2 |
|
|
| ||
0232020 | Korniszony |
| 0,01 (*1) |
|
|
| ||
0232030 | Cukinie |
| 0,2 |
| (+) |
| ||
0232990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) |
|
|
| ||
0233000 |
| 1 | 0,01 (*1) | 0,3 |
| 0,5 | ||
0233010 | Melony |
|
|
| 0,5 |
| ||
0233020 | Dynie olbrzymie |
|
|
| 0,4 |
| ||
0233030 | Arbuzy |
|
|
| 0,4 |
| ||
0233990 | Pozostałe (2) |
|
|
| 0,3 |
| ||
0234000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,04 | ||
0239000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
| ||
0241000 |
| 5 |
|
|
| 0,7 | ||
0241010 | Brokuły |
|
|
| 2 |
| ||
0241020 | Kalafiory |
|
|
| 0,3 |
| ||
0241990 | Pozostałe (2) |
|
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0242000 |
| 5 |
|
|
|
| ||
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska |
|
|
| 0,2 | 0,4 | ||
0242020 | Kapusta głowiasta |
|
|
| 3 | 0,04 | ||
0242990 | Pozostałe (2) |
|
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0243000 |
| 6 |
|
| 25 | 0,01 (*1) | ||
0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai |
|
|
|
|
| ||
0243020 | Jarmuż |
|
|
| (+) |
| ||
0243990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
| ||
0244000 |
| 5 |
|
| 0,1 | 0,01 (*1) | ||
0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne |
|
|
|
|
| ||
0251000 |
| 10 | 0,01 (*1) |
| 25 |
| ||
0251010 | Roszpunka warzywna |
|
| 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||
0251020 | Sałaty |
|
| 1,5 |
| 0,01 (*1) | ||
0251030 | Endywia o liściach szerokich |
|
| 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||
0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy |
|
| 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||
0251050 | Gorczycznik wiosenny |
|
| 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||
0251060 | Rokietta siewna/rukola |
|
| 0,01 (*1) |
| 7 | ||
0251070 | Gorczyca sarepska |
|
| 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||
0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) |
|
| 0,01 (*1) |
| 7 | ||
0251990 | Pozostałe (2) |
|
| 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||
0252000 |
| 15 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 25 |
| ||
0252010 | Szpinak |
|
|
|
| 7 | ||
0252020 | Portulaka pospolita |
|
|
|
| 0,01 (*1) | ||
0252030 | Boćwina |
|
|
|
| 0,01 (*1) | ||
0252990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| 0,01 (*1) | ||
0253000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 25 | 0,01 (*1) | ||
0254000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 25 | 0,01 (*1) | ||
0255000 |
| 0,3 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,15 | 0,01 (*1) | ||
0256000 |
| 70 | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 30 | 7 | ||
0256010 | Trybula |
|
|
|
|
| ||
0256020 | Szczypiorek |
|
|
|
|
| ||
0256030 | Liście selera |
|
|
|
|
| ||
0256040 | Pietruszka - nać |
|
|
|
|
| ||
0256050 | Szałwia lekarska |
|
|
|
|
| ||
0256060 | Rozmaryn lekarski |
|
|
|
|
| ||
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek |
|
|
|
|
| ||
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne |
|
|
|
|
| ||
0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny |
|
|
|
|
| ||
0256100 | Estragon |
|
|
|
|
| ||
0256990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
| ||
0260000 | Warzywa strączkowe | 3 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
| ||
0260010 | Fasola (w strąkach) |
|
|
| 1 | 0,05 | ||
0260020 | Fasola (bez strąków) |
|
|
| 0,01 (*1) | 0,04 | ||
0260030 | Groch (w strąkach) |
|
|
| 0,01 (*1) | 0,15 | ||
0260040 | Groch (bez strąków) |
|
|
| 0,3 | 0,08 | ||
0260050 | Soczewica |
|
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0260990 | Pozostałe (2) |
|
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0270000 | Warzywa łodygowe |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
| ||
0270010 | Szparagi | 0,01 (*1) |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0270020 | Karczochy hiszpańskie | 15 |
|
| 0,01 (*1) | 3 | ||
0270030 | Seler | 15 |
|
| 20 | 3 | ||
0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski | 10 |
|
| 0,01 (*1) | 3 | ||
0270050 | Karczochy zwyczajne | 5 |
|
| 0,3 | 0,7 | ||
0270060 | Pory | 10 |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0270070 | Rabarbar | 0,6 |
|
| 0,01 (*1) | 3 | ||
0270080 | Pędy bambusa | 0,01 (*1) |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0270090 | Rdzenie palmowe | 0,01 (*1) |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0270990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0280010 | Grzyby uprawne |
|
|
|
|
| ||
0280020 | Grzyby dzikie |
|
|
|
|
| ||
0280990 | Mchy i porosty |
|
|
|
|
| ||
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,15 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0300010 | Fasola |
|
|
|
| 0,07 | ||
0300020 | Soczewica |
|
|
|
| 1,5 | ||
0300030 | Groch |
|
|
|
| 0,2 | ||
0300040 | Łubin biały |
|
|
|
| 0,2 | ||
0300990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| 0,2 | ||
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE |
| 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) |
| ||
0401000 | Nasiona oleiste |
|
|
|
|
| ||
0401010 | Siemię lniane | 0,4 |
| 0,02 (*1) |
| 1 | ||
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | 0,2 |
| 0,15 |
| 0,01 (*1) | ||
0401030 | Nasiona maku | 0,5 |
| 0,02 (*1) |
| 1 | ||
0401040 | Ziarna sezamu | 0,01 (*1) |
| 0,02 (*1) |
| 1 | ||
0401050 | Ziarna słonecznika | 0,5 |
| 0,02 (*1) |
| 0,15 | ||
0401060 | Ziarna rzepaku | 0,7 |
| 0,5 |
| 1 | ||
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | 0,5 |
| 0,4 |
| 0,4 | ||
0401080 | Nasiona gorczycy | 0,5 |
| 0,02 (*1) |
| 1 | ||
0401090 | Nasiona bawełny | 0,7 |
| 0,5 |
| 0,2 | ||
0401100 | Nasiona dyni | 0,01 (*1) |
| 0,02 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | 0,4 |
| 0,02 (*1) |
| 0,15 | ||
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | 0,4 |
| 0,02 (*1) |
| 1 | ||
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | 0,5 |
| 0,02 (*1) |
| 1 | ||
0401140 | Nasiona konopi siewnych | 0,01 (*1) |
| 0,02 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||
0401150 | Rącznik pospolity | 0,01 (*1) |
| 0,02 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||
0401990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) |
| 0,02 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||
0402000 | Owoce oleiste |
|
| 0,02 (*1) |
|
| ||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | 0,01 (*1) |
|
|
| 3 | ||
0402020 | Nasiona palm olejowych | 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) | ||
0402030 | Owoce palm olejowych | 0,03 |
|
|
| 0,01 (*1) | ||
0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe | 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) | ||
0402990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) | ||
0500000 | ZBOŻA |
|
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0500010 | Jęczmień | 1,5 | 0,2 | 1,5 |
| 3 | ||
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||
0500030 | Kukurydza | 0,02 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||
0500040 | Proso zwyczajne | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| 2 | ||
0500050 | Owies zwyczajny | 1,5 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| 0,6 | ||
0500060 | Ryż siewny | 5 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| 1,5 | ||
0500070 | Żyto zwyczajne | 0,5 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| 0,4 | ||
0500080 | Sorgo japońskie | 10 | 0,01 (*1) | 1,5 |
| 2 | ||
0500090 | Pszenica zwyczajna | 0,5 | 0,1 | 0,15 |
| 0,4 | ||
0500990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY |
| 0,05 (*1) |
|
|
| ||
0610000 | Herbaty | 0,05 (*1) |
| 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0620000 | Ziarna kawy | 0,03 |
| 0,15 | 0,05 (*1) | 0,4 | ||
0630000 | Napary ziołowe z |
|
| 0,05 (*1) | 0,05 (*1) |
| ||
0631000 |
| 60 |
|
|
| 0,05 (*1) | ||
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski |
|
|
|
|
| ||
0631020 | Ketmia szczawiowa |
|
|
|
|
| ||
0631030 | Róża |
|
|
|
|
| ||
0631040 | Jaśmin |
|
|
|
|
| ||
0631050 | Lipa |
|
|
|
|
| ||
0631990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
| ||
0632000 |
| 60 |
|
|
| 0,05 (*1) | ||
0632010 | Truskawka |
|
|
|
|
| ||
0632020 | Aspalat prosty |
|
|
|
|
| ||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski |
|
|
|
|
| ||
0632990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
| ||
0633000 |
| 0,3 |
|
|
|
| ||
0633010 | Kozłek lekarski |
|
|
|
| 0,05 (*1) | ||
0633020 | Żeń-szeń |
|
|
|
| 0,5 | ||
0633990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| 0,05 (*1) | ||
0639000 |
| 0,05 (*1) |
|
|
| 0,05 (*1) | ||
0640000 | Ziarna kakaowe | 0,05 (*1) |
| 0,05 (*1) | 0,06 | 0,05 (*1) | ||
0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański | 0,05 (*1) |
| 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0700000 | CHMIEL | 40 | 50 | 20 | 90 | 15 | ||
0800000 | PRZYPRAWY |
|
|
|
|
| ||
0810000 | Przyprawy nasienne | 0,3 | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż |
|
|
|
|
| ||
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin |
|
|
|
|
| ||
0810030 | Seler |
|
|
|
|
| ||
0810040 | Kolendra siewna |
|
|
|
|
| ||
0810050 | Kmin rzymski |
|
|
|
|
| ||
0810060 | Koper ogrodowy |
|
|
|
|
| ||
0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski |
|
|
|
|
| ||
0810080 | Kozieradka pospolita |
|
|
|
|
| ||
0810090 | Gałka muszkatołowa |
|
|
|
|
| ||
0810990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
| ||
0820000 | Przyprawy owocowe | 0,3 | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski |
|
|
|
|
| ||
0820020 | Pieprz syczuański |
|
|
|
|
| ||
0820030 | Kminek zwyczajny |
|
|
|
|
| ||
0820040 | Kardamon malabarski |
|
|
|
|
| ||
0820050 | Jagody jałowca |
|
|
|
|
| ||
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) |
|
|
|
|
| ||
0820070 | Wanilia |
|
|
|
|
| ||
0820080 | Tamarynd |
|
|
|
|
| ||
0820990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
| ||
0830000 | Przyprawy korowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0830010 | Cynamon |
|
|
|
|
| ||
0830990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
| ||
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe |
|
|
|
|
| ||
0840010 | Lukrecja | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0840020 | Imbir lekarski (10) |
|
|
|
|
| ||
0840030 | Kurkuma | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0840040 | Chrzan pospolity (11) |
|
|
|
|
| ||
0840990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0850010 | Goździki |
|
|
|
|
| ||
0850020 | Kapary |
|
|
|
|
| ||
0850990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
| ||
0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0860010 | Szafran |
|
|
|
|
| ||
0860990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
| ||
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0870010 | Kwiat muszkatołowy |
|
|
|
|
| ||
0870990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
| ||
0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE |
| 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) |
| ||
0900010 | Korzenie buraka cukrowego | 5 |
| 0,02 |
| 0,06 | ||
0900020 | Trzcina cukrowa | 0,05 |
| 0,01 (*1) |
| 1,5 | ||
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie | 1 |
| 0,01 (*1) |
| 0,5 | ||
0900990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE |
|
|
|
|
| ||
1010000 | Towary z |
|
|
|
|
| ||
1011000 |
| (+) |
|
|
|
| ||
1011010 | Mięśnie | 0,01 (*1)(+) | 0,05 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
1011020 | Tłuszcz | 0,05 (+) | 0,5 | 0,02 | 0,02 | 0,01 (*1) | ||
1011030 | Wątroba | 0,07 (+) | 0,5 | 1 | 0,01 (*1) | 0,02 | ||
1011040 | Nerka | 0,07 (+) | 0,5 | 1 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,07 (+) | 0,5 | 1 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
1011990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1)(+) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 | ||
1012000 |
| (+) |
|
|
|
| ||
1012010 | Mięśnie | 0,01 (*1)(+) | 0,05 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,04 | ||
1012020 | Tłuszcz | 0,05 (+) | 0,5 | 0,02 | 0,02 | 0,2 | ||
1012030 | Wątroba | 0,07 (+) | 0,5 | 1 | 0,01 (*1) | 0,4 | ||
1012040 | Nerka | 0,07 (+) | 0,5 | 1 | 0,01 (*1) | 0,15 | ||
1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,07 (+) | 0,5 | 1 | 0,01 (*1) | 0,1 | ||
1012990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1)(+) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,4 | ||
1013000 |
| (+) |
|
|
|
| ||
1013010 | Mięśnie | 0,01 (*1)(+) | 0,05 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,06 | ||
1013020 | Tłuszcz | 0,05 (+) | 0,5 | 0,02 | 0,02 | 0,4 | ||
1013030 | Wątroba | 0,07 (+) | 0,5 | 1 | 0,01 (*1) | 0,7 | ||
1013040 | Nerka | 0,07 (+) | 0,5 | 1 | 0,01 (*1) | 0,3 | ||
1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,07 (+) | 0,5 | 1 | 0,01 (*1) | 0,3 | ||
1013990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1)(+) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,7 | ||
1014000 |
| (+) |
|
|
|
| ||
1014010 | Mięśnie | 0,01 (*1)(+) | 0,05 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,06 | ||
1014020 | Tłuszcz | 0,05 (+) | 0,5 | 0,02 | 0,02 | 0,4 | ||
1014030 | Wątroba | 0,07 (+) | 0,5 | 1 | 0,01 (*1) | 0,7 | ||
1014040 | Nerka | 0,07 (+) | 0,5 | 1 | 0,01 (*1) | 0,3 | ||
1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,07 (+) | 0,5 | 1 | 0,01 (*1) | 0,3 | ||
1014990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1)(+) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,7 | ||
1015000 |
|
|
|
|
|
| ||
1015010 | Mięśnie | 0,01 (*1) | 0,05 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,04 | ||
1015020 | Tłuszcz | 0,05 | 0,5 | 0,02 | 0,02 | 0,2 | ||
1015030 | Wątroba | 0,07 | 0,5 | 1 | 0,01 (*1) | 0,4 | ||
1015040 | Nerka | 0,07 | 0,5 | 1 | 0,01 (*1) | 0,1 | ||
1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,07 | 0,5 | 1 | 0,01 (*1) | 0,1 | ||
1015990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,4 | ||
1016000 |
| 0,01 (*1)(+) | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) |
| ||
1016010 | Mięśnie | (+) |
| 0,01 (*1) |
| 0,015 | ||
1016020 | Tłuszcz | (+) |
| 0,03 |
| 0,03 | ||
1016030 | Wątroba | (+) |
| 0,03 |
| 0,03 | ||
1016040 | Nerka | (+) |
| 0,03 |
| 0,03 | ||
1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | (+) |
| 0,03 |
| 0,03 | ||
1016990 | Pozostałe (2) | (+) |
| 0,01 (*1) |
| 0,03 | ||
1017000 |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) | ||
1017010 | Mięśnie | 0,01 (*1) | 0,05 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
1017020 | Tłuszcz | 0,05 | 0,5 | 0,02 | 0,02 |
| ||
1017030 | Wątroba | 0,07 | 0,5 | 1 | 0,01 (*1) |
| ||
1017040 | Nerka | 0,07 | 0,5 | 1 | 0,01 (*1) |
| ||
1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,07 | 0,5 | 1 | 0,01 (*1) |
| ||
1017990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
1020000 | Mleko | 0,01 (*1)(+) | 0,03 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
1020010 | Bydło | (+) |
|
|
| 0,03 | ||
1020020 | Owce | (+) |
|
|
| 0,04 | ||
1020030 | Kozy | (+) |
|
|
| 0,04 | ||
1020040 | Konie | (+) |
|
|
| 0,02 | ||
1020990 | Pozostałe (2) | (+) |
|
|
| 0,01 (*1) | ||
1030000 | Jaja ptasie | 0,01 (*1)(+) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,015 | ||
1030010 | Kury | (+) |
|
|
|
| ||
1030020 | Kaczki | (+) |
|
|
|
| ||
1030030 | Gęsi | (+) |
|
|
|
| ||
1030040 | Przepiórki | (+) |
|
|
|
| ||
1030990 | Pozostałe (2) | (+) |
|
|
|
| ||
1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
1050000 | Płazy i gady | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
|
|
|
|
| ||
1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
|
|
|
|
| ||
1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
|
|
|
|
| ||
Azoksystrobina Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 5 sierpnia 2024 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 1011000 a) świń 1011010 Mięśnie 1011020 Tłuszcz 1011030 Wątroba 1011040 Nerka 1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1011990 Pozostałe (2) 1012000 b) bydła 1012010 Mięśnie 1012020 Tłuszcz 1012030 Wątroba 1012040 Nerka 1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1012990 Pozostałe (2) 1013000 c) owiec 1013010 Mięśnie 1013020 Tłuszcz 1013030 Wątroba 1013040 Nerka 1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1013990 Pozostałe (2) 1014000 d) kóz 1014010 Mięśnie 1014020 Tłuszcz 1014030 Wątroba 1014040 Nerka 1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1014990 Pozostałe (2) 1016000 f) drobiu 1016010 Mięśnie 1016020 Tłuszcz 1016030 Wątroba 1016040 Nerka 1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1016990 Pozostałe (2) 1020000 Mleko 1020010 Bydło 1020020 Owce 1020030 Kozy 1020040 Konie 1020990 Pozostałe (2) 1030000 Jaja ptasie 1030010 Kury 1030020 Kaczki 1030030 Gęsi 1030040 Przepiórki 1030990 Pozostałe (2) Famoksadon (F) (F) Rozpuszczalny w tłuszczach Mandipropamid (wszelkie proporcje izomerów składowych) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 stycznia 2026 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0211000 a) ziemniaki 0213010 Buraki 0213080 Rzodkiew zwyczajna Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 11 lipca 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0220020 Cebula 0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 11 lipca 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0231010 Pomidory 0232030 Cukinie W przypadku liści rzodkwi ma zastosowanie NDP wynoszący 50 mg/kg 0243020 Jarmuż” |
(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00