Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 2609
Wersja aktualna od 2024-10-28
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 2609
Wersja aktualna od 2024-10-28
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/2609

z dnia 7 października 2024 r.

zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości napropamidu, pirydabenu i tebufenpiradu w określonych produktach lub na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP”) napropamidu (2), pirydabenu (3) i tebufenpiradu (4) zostały określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2)

Podczas przeglądu tych NDP na podstawie art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych produktów są niedostępne. Dostępne informacje były wystarczające, aby Urząd zaproponował NDP, które są bezpieczne dla konsumentów. W załączniku II do tego rozporządzenia wskazano luki w danych oraz wyznaczono datę, do której wnioskodawca ma przedłożyć Urzędowi te brakujące informacje na poparcie proponowanych NDP.

(3)

W przypadku napropamidu w owocach cytrusowych, truskawkach i owocach leśnych lub na ich powierzchni wnioskodawca przedstawił brakujące informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu. Urząd stwierdził, że luki w danych wskazane w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (5). W odniesieniu do tych produktów należy zatem utrzymać obecne NDP i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji.

(4)

W odniesieniu do napropamidu w borówkach amerykańskich, żurawinach, porzeczkach (czarnych, czerwonych i białych), agreście (zielonym, czerwonym i żółtym), róży dzikiej i bzie czarnym lub na ich powierzchni wnioskodawca przedstawił brakujące informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu. Wnioskodawca nie przedstawił jednak brakujących informacji na temat metabolizmu upraw w odniesieniu do tych produktów. Urząd stwierdził, że nie uzupełniono stwierdzonych wcześniej luk w danych dotyczących metabolizmu upraw, i zalecił, aby podmioty zarządzające ryzykiem rozważyły obniżenie NDP w tych produktach lub na ich powierzchni do granicy oznaczalności. W odniesieniu do tych produktów należy zatem wyznaczyć NDP napropamidu na poziomie granicy oznaczoności określonej dla danego produktu i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji.

(5)

W przypadku napropamidu w ziołach i kwiatach jadalnych lub na ich powierzchni wnioskodawca nie przedstawił brakujących informacji dotyczących badań pozostałości. Urząd stwierdził, że nie uzupełniono stwierdzonych wcześniej luk w danych, i zalecił, aby podmioty zarządzające ryzykiem rozważyły obniżenie NDP w tych produktach lub na ich powierzchni do granicy oznaczalności. W odniesieniu do tych produktów należy zatem wyznaczyć NDP napropamidu na poziomie granicy oznaczoności określonej dla danego produktu i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji.

(6)

W przypadku napropamidu w naparach ziołowych z kwiatów, liści, ziół i korzeni, naparach ziołowych z wszelkich pozostałych części rośliny oraz przyprawach owocowych wnioskodawca nie przedstawił brakujących informacji dotyczących metody analitycznej dla matryc trudnych do analizy. Urząd stwierdził, że chociaż nie uzupełniono tej luki w danych, NDP dla tych produktów należy utrzymać, ponieważ są one już na granicy oznaczalności. W odniesieniu do tych produktów należy zatem utrzymać NDP napropamidu na poziomie granicy oznaczoności i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji.

(7)

W odniesieniu do pirydabenu w jabłkach, gruszkach, pigwach, owocach nieszpułki zwyczajnej, owocach nieśplika japońskiego/owocach miszpelnika japońskiego i innych owocach ziarnkowych lub na ich powierzchni wnioskodawca nie przedstawił brakujących informacji dotyczących badań pozostałości. Przedłożono jednak nowe dane dotyczące pozostałości w odniesieniu do gruszek i jabłek na poparcie alternatywnych dobrych praktyk rolniczych dla grupy owoców ziarnkowych. Urząd stwierdził, że dostarczone badania pozostałości są wystarczające (6) do ustalenia niższego NDP dla całej grupy owoców ziarnkowych. W odniesieniu do owoców ziarnkowych należy zatem wyznaczyć NDP na poziomie zaproponowanym przez Urząd i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji.

(8)

W przypadku pirydabenu w morelach, brzoskwiniach i fasoli (w strąkach) lub na ich powierzchni wnioskodawca nie przedstawił brakujących informacji dotyczących badań pozostałości. Urząd stwierdził, że nie uzupełniono stwierdzonych wcześniej luk w danych, i zalecił, aby podmioty zarządzające ryzykiem rozważyły obniżenie NDP w odniesieniu do tych produktów do granicy oznaczalności. W odniesieniu do tych produktów należy zatem wyznaczyć NDP pirydabenu na poziomie granicy oznaczoności określonej dla danego produktu i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji.

(9)

W odniesieniu do pirydabenu w tkankach bydła (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka), owiec (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka), kóz (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka), koniowatych (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka) oraz w mleku (bydła, owiec, kóz, koni) lub na ich powierzchni wnioskodawca przedstawił brakujące informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu, badań żywieniowych i metod analitycznych. Urząd stwierdził, że luki w danych wskazane w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu. W związku z tym w odniesieniu do mleka (bydła, owiec, kóz, koni) należy utrzymać NDP, które są już na granicy oznaczalności, a ponieważ niższa granica oznaczalności wynosząca 0,01 mg/kg dla bydła (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka), owiec (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka), kóz (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka), koniowatych (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka) jest obecnie osiągalna przy użyciu metody analitycznej przedstawionej przez wnioskodawcę, należy obniżyć obecną granicę oznaczalności wynoszącą 0,05 mg/kg dla tych produktów do 0,01 mg/kg, wyznaczyć tę granicę oznaczalności i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji.

(10)

W odniesieniu do tebufenpiradu w morelach, brzoskwiniach, jeżynach i jeżynach popielicach lub na ich powierzchni wnioskodawca przedłożył brakujące informacje dotyczące badań pozostałości, a Urząd stwierdził, że luka w danych wskazana w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 została uzupełniona w wystarczającym stopniu (7). Na podstawie przedstawionych badań pozostałości Urząd zaproponował obniżenie obecnych NDP dla moreli i brzoskwiń oraz utrzymanie NDP dla jeżyn i jeżyn popielic. Należy zatem wyznaczyć NDP dla moreli i brzoskwiń na poziomie zaproponowanym przez Urząd, utrzymać NDP dla jeżyn i jeżyn popielic i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji.

(11)

W przypadku tebufenpiradu w fasoli (w strąkach) i chmielu lub na ich powierzchni wnioskodawca nie przedstawił brakujących informacji dotyczących badań pozostałości w odniesieniu do fasoli (w strąkach) oraz metod analitycznych w odniesieniu do chmielu. Urząd stwierdził, że nie uzupełniono stwierdzonych wcześniej luk w danych, i zalecił, aby podmioty zarządzające ryzykiem rozważyły obniżenie NDP w odniesieniu do tych produktów do granicy oznaczalności. W odniesieniu do tych produktów należy zatem wyznaczyć NDP tebufenpiradu na poziomie granicy oznaczoności określonej dla danego produktu i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji.

(12)

W przypadku tebufenpiradu w produktach pochodzenia zwierzęcego lub na ich powierzchni, z wyjątkiem miodu i innych produktów pszczelich, wnioskodawca przedstawił brakujące informacje. Urząd stwierdził, że luki w danych wskazane w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu. W odniesieniu do tych produktów należy zatem utrzymać obecne NDP tebufenpiradu i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji.

(13)

W przypadku tebufenpiradu w miodzie i innych produktach pszczelich lub na ich powierzchni wnioskodawca nie przedstawił brakujących informacji na temat konkretnych metod analitycznych dotyczących miodu. Urząd stwierdził, że wcześniej stwierdzone luki w danych nie zostały uzupełnione i zalecił, aby osoby zarządzające ryzykiem rozważyły utrzymanie obecnego NDP, który jest na poziomie granicy oznaczoności. W odniesieniu do tych produktów należy zatem utrzymać NDP tebufenpiradu na poziomie granicy oznaczoności i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji.

(14)

W odniesieniu do tebufenpiradu w winogronach stołowych lub na ich powierzchni Urząd stwierdził, że nie można wykluczyć, że przy obecnym NDP zostanie przekroczona ostra dawka referencyjna. Podmioty zarządzające ryzykiem zaproponowały zatem wyznaczenie niższego NDP w odniesieniu do winogron stołowych w oparciu o mniej krytyczne i bezpieczne awaryjne dobre praktyki rolnicze (8). Należy zatem obniżyć obecny NDP tebufenpiradu w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(15)

Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. Laboratoria te stwierdziły, że w przypadku niektórych produktów rozwój techniczny umożliwia ustalenie niższych granic oznaczalności.

(16)

Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(17)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(18)

Aby umożliwić normalne wprowadzanie do obrotu, przetwarzanie i konsumpcję produktów, niniejsze rozporządzenie nie powinno mieć zastosowania do produktów, które zostały wprowadzone do obrotu w Unii przed rozpoczęciem stosowania nowych NDP i w odniesieniu do których utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów. Dotyczy to wszystkich produktów z wyjątkiem tebufenpiradu w winogronach stołowych lub na ich powierzchni.

(19)

Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowanie się do wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(20)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do wszystkich produktów, które zostały wprowadzone na rynek w Unii przed dniem 28 kwietnia 2025 r., z wyjątkiem tebufenpiradu w winogronach stołowych lub na ich powierzchni.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 28 kwietnia 2025 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 października 2024 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.

(2) Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/770 z dnia 8 czerwca 2020 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości myklobutanilu, napropamidu i sintofenu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 184 z 12.6.2020, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2020/770/oj).

(3) Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/90 z dnia 18 stycznia 2019 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bromukonazolu, karboksyny, tlenku fenbutacyny, fenpyrazaminy i pirydabenu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 22 z 24.1.2019, s. 52, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2019/90/oj).

(4) Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/693 z dnia 7 kwietnia 2017 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bitertanolu, chlormekwatu i tebufenpiradu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 101 z 13.4.2017, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/693/oj).

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for napropamide” (Ocena danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP napropamidu zgodnie z art. 12) (Dziennik EFSA 2023;21(7):8125).

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Evaluation of confirmatory data following Article 12 MRL review and modification of the existing MRLs in pome fruits for pyridaben” (Ocena danych potwierdzających w świetle przeglądu i zmiany dotychczasowych NDP pirydabenu w owocach ziarnkowych zgodnie z art. 12) (Dziennik EFSA, 2023;21(4):7970).

(7) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for tebufenpyrad” (Ocena danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP tebufenpiradu zgodnie z art. 12) (Dziennik EFSA 2023;21(2):7774).

(8) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Review of the existing maximum residue levels for tebufenpyrad according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005” (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tebufenpiradu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005) (Dziennik EFSA 2016;14(4):4469).

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące napropamidu, pirydabenu i tebufenpiradu otrzymują brzmienie:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1)

Napropamid (suma izomerów)

Pirydaben (F)

Tebufenpirad (F)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0,01 (*1)

0110000

Owoce cytrusowe

0,6

0110010

Grejpfruty

0,5

0110020

Pomarańcze

0,3

0110030

Cytryny

0,3

0110040

Limy/limonki

0,3

0110050

Mandarynki

0,3

0110990

Pozostałe (2)

0,3

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,05

0,01 (*1)

0120010

Migdały

0120020

Orzechy brazylijskie

0120030

Orzechy nerkowca

0120040

Kasztany jadalne

0120050

Orzechy kokosowe

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0120080

Orzechy pekan

0120090

Orzeszki piniowe

0120100

Orzeszki pistacjowe

0120110

Orzechy włoskie

0120990

Pozostałe (2)

0130000

Owoce ziarnkowe

0,15

0130010

Jabłka

0,3

0130020

Gruszki

0,3

0130030

Pigwy

0,8

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0,8

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0,8

0130990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0140000

Owoce pestkowe

0,01 (*1)

0140010

Morele

0,3

0140020

Czereśnie

0,01 (*1)

0140030

Brzoskwinie

0,3

0140040

Śliwki

0,2

0140990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0151000

a)

winogrona

0,01 (*1)

0151010

Winogrona stołowe

0,4

0151020

Winogrona do produkcji wina

0,6

0152000

b)

truskawki

0,9

1

0153000

c)

owoce leśne

0,01 (*1)

0153010

Jeżyny

0,05

0153020

Jeżyny popielice

0,05

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

0,15

0153990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0,01 (*1)

1,5

0154010

Borówki amerykańskie

0154020

Żurawiny

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

0154050

Róża dzika

0154060

Morwy (czarne i białe)

0154070

Głóg włoski

0154080

Bez czarny

0154990

Pozostałe (2)

0160000

Owoce różne z

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0161000

a)

jadalną skórką

0161010

Daktyle

0161020

Figi

0161030

Oliwki stołowe

0161040

Kumkwat

0161050

Karambola

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0161070

Czapetka kuminowa

0161990

Pozostałe (2)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0162050

Caimito

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0162990

Pozostałe (2)

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0163010

Awokado

0163020

Banany

0163030

Mango

0163040

Papaja

0163050

Granaty/Jabłka granatu

0163060

Czerymoja

0163070

Gujawa/Gruszla

0163080

Ananasy

0163090

Owoce chlebowca

0163100

Owoce duriana właściwego

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0163990

Pozostałe (2)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0211000

a)

ziemniaki

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020

Kartofel słodki/Batat

0212030

Pochrzyn

0212040

Maranta trzcinowata

0212990

Pozostałe (2)

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010

Buraki

0213020

Marchew

0213030

Seler zwyczajny

0213040

Chrzan pospolity

0213050

Słonecznik bulwiasty

0213060

Pasternak

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

0213080

Rzodkiew zwyczajna

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

0213100

Brukiew/Karpiel

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

0213990

Pozostałe (2)

0220000

Warzywa cebulowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0220010

Czosnek

0220020

Cebula

0220030

Szalotka

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0220990

Pozostałe (2)

0230000

Warzywa owocowe

0,01 (*1)

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

0231010

Pomidory

0,15

0,8

0231020

Papryka roczna

0,3

0,01 (*1)

0231030

Oberżyny/Bakłażany

0,15

0,8

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0231990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0,15

0232010

Ogórki

0,3

0232020

Korniszony

0,5

0232030

Cukinie

0,3

0232990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

0,01 (*1)

0233010

Melony

0,3

0233020

Dynie olbrzymie

0,01 (*1)

0233030

Arbuzy

0,3

0233990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0241000

a)

kapustne kwitnące

0,01 (*1)

0241010

Brokuły

0241020

Kalafiory

0241990

Pozostałe (2)

0242000

b)

kapustne głowiaste

0,01 (*1)

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0242020

Kapusta głowiasta

0242990

Pozostałe (2)

0243000

c)

kapustne liściowe

0,05 (*1)

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

0243020

Jarmuż

0243990

Pozostałe (2)

0244000

d)

kalarepa

0,05 (*1)

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0251010

Roszpunka warzywna

0,05

0251020

Sałaty

0,01 (*1)

0251030

Endywia o liściach szerokich

0,01 (*1)

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0,01 (*1)

0251050

Gorczycznik wiosenny

0,01 (*1)

0251060

Rokietta siewna/rukola

0,05

0251070

Gorczyca sarepska

0,05

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0,05

0251990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0252000

b)

szpinak i podobne liście

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0252010

Szpinak

0252020

Portulaka pospolita

0252030

Boćwina

0252990

Pozostałe (2)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0254000

d)

rukiew wodna

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0256010

Trybula

0256020

Szczypiorek

0256030

Liście selera

0256040

Pietruszka - nać

0256050

Szałwia lekarska

0256060

Rozmaryn lekarski

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0256100

Estragon

0256990

Pozostałe (2)

0260000

Warzywa strączkowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0260010

Fasola (w strąkach)

0260020

Fasola (bez strąków)

0260030

Groch (w strąkach)

0260040

Groch (bez strąków)

0260050

Soczewica

0260990

Pozostałe (2)

0270000

Warzywa łodygowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270010

Szparagi

0270020

Karczochy hiszpańskie

0270030

Seler

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

0270050

Karczochy zwyczajne

0270060

Pory

0270070

Rabarbar

0270080

Pędy bambusa

0270090

Rdzenie palmowe

0270990

Pozostałe (2)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0280010

Grzyby uprawne

0280020

Grzyby dzikie

0280990

Mchy i porosty

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0300010

Fasola

0300020

Soczewica

0300030

Groch

0300040

Łubin biały

0300990

Pozostałe (2)

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,01 (*1)

0401000

Nasiona oleiste

0401010

Siemię lniane

0,02

0,01 (*1)

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0401030

Nasiona maku

0,02

0,01 (*1)

0401040

Ziarna sezamu

0,02

0,01 (*1)

0401050

Ziarna słonecznika

0,02

0,01 (*1)

0401060

Ziarna rzepaku

0,02

0,01 (*1)

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0,02

0,01 (*1)

0401080

Nasiona gorczycy

0,02

0,01 (*1)

0401090

Nasiona bawełny

0,02

0,05 (*1)

0401100

Nasiona dyni

0,02

0,01 (*1)

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,02

0,01 (*1)

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0,02

0,01 (*1)

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0,02

0,01 (*1)

0401140

Nasiona konopi siewnych

0,02

0,01 (*1)

0401150

Rącznik pospolity

0,02

0,01 (*1)

0401990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0402000

Owoce oleiste

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0402020

Nasiona palm olejowych

0402030

Owoce palm olejowych

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0402990

Pozostałe (2)

0500000

ZBOŻA

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0500010

Jęczmień

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0500030

Kukurydza

0500040

Proso zwyczajne

0500050

Owies zwyczajny

0500060

Ryż siewny

0500070

Żyto zwyczajne

0500080

Sorgo japońskie

0500090

Pszenica zwyczajna

0500990

Pozostałe (2)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0610000

Herbaty

0620000

Ziarna kawy

0630000

Napary ziołowe z

0631000

a)

kwiatów

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020

Ketmia szczawiowa

0631030

Róża

0631040

Jaśmin

0631050

Lipa

0631990

Pozostałe (2)

0632000

b)

liści i ziół

0632010

Truskawka

0632020

Aspalat prosty

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe (2)

0633000

c)

korzeni

0633010

Kozłek lekarski

0633020

Żeń-szeń

0633990

Pozostałe (2)

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0640000

Ziarna kakaowe

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0700000

CHMIEL

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

0810030

Seler

0810040

Kolendra siewna

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Gałka muszkatołowa

0810990

Pozostałe (2)

0820000

Przyprawy owocowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020

Pieprz syczuański

0820030

Kminek zwyczajny

0820040

Kardamon malabarski

0820050

Jagody jałowca

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070

Wanilia

0820080

Tamarynd

0820990

Pozostałe (2)

0830000

Przyprawy korowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0830010

Cynamon

0830990

Pozostałe (2)

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010

Lukrecja

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0840020

Imbir lekarski (10)

0840030

Kurkuma

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0840040

Chrzan pospolity (11)

0840990

Pozostałe (2)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0850000

Przyprawy pączkowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe (2)

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe (2)

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0870010

Kwiat muszkatołowy

0870990

Pozostałe (2)

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0900010

Korzenie buraka cukrowego

0900020

Trzcina cukrowa

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0900990

Pozostałe (2)

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

Towary z

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1011000

a)

świń

1011010

Mięśnie

1011020

Tłuszcz

1011030

Wątroba

1011040

Nerka

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1011990

Pozostałe (2)

1012000

b)

bydła

1012010

Mięśnie

1012020

Tłuszcz

1012030

Wątroba

1012040

Nerka

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1012990

Pozostałe (2)

1013000

c)

owiec

1013010

Mięśnie

1013020

Tłuszcz

1013030

Wątroba

1013040

Nerka

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1013990

Pozostałe (2)

1014000

d)

kóz

1014010

Mięśnie

1014020

Tłuszcz

1014030

Wątroba

1014040

Nerka

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1014990

Pozostałe (2)

1015000

e)

koniowatych

1015010

Mięśnie

1015020

Tłuszcz

1015030

Wątroba

1015040

Nerka

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1015990

Pozostałe (2)

1016000

f)

drobiu

1016010

Mięśnie

1016020

Tłuszcz

1016030

Wątroba

1016040

Nerka

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1016990

Pozostałe (2)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010

Mięśnie

1017020

Tłuszcz

1017030

Wątroba

1017040

Nerka

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1017990

Pozostałe (2)

1020000

Mleko

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1020010

Bydło

1020020

Owce

1020030

Kozy

1020040

Konie

1020990

Pozostałe (2)

1030000

Jaja ptasie

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe (2)

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

1050000

Płazy i gady

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

(+)

Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.

Pirydaben (F)

(F)

Rozpuszczalny w tłuszczach

Tebufenpirad (F)

(F)

Rozpuszczalny w tłuszczach”


(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.

(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00