Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-10-28
Wersja aktualna od 2024-10-28
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/2609
z dnia 7 października 2024 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości napropamidu, pirydabenu i tebufenpiradu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP”) napropamidu (2), pirydabenu (3) i tebufenpiradu (4) zostały określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) | Podczas przeglądu tych NDP na podstawie art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych produktów są niedostępne. Dostępne informacje były wystarczające, aby Urząd zaproponował NDP, które są bezpieczne dla konsumentów. W załączniku II do tego rozporządzenia wskazano luki w danych oraz wyznaczono datę, do której wnioskodawca ma przedłożyć Urzędowi te brakujące informacje na poparcie proponowanych NDP. |
(3) | W przypadku napropamidu w owocach cytrusowych, truskawkach i owocach leśnych lub na ich powierzchni wnioskodawca przedstawił brakujące informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu. Urząd stwierdził, że luki w danych wskazane w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (5). W odniesieniu do tych produktów należy zatem utrzymać obecne NDP i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji. |
(4) | W odniesieniu do napropamidu w borówkach amerykańskich, żurawinach, porzeczkach (czarnych, czerwonych i białych), agreście (zielonym, czerwonym i żółtym), róży dzikiej i bzie czarnym lub na ich powierzchni wnioskodawca przedstawił brakujące informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu. Wnioskodawca nie przedstawił jednak brakujących informacji na temat metabolizmu upraw w odniesieniu do tych produktów. Urząd stwierdził, że nie uzupełniono stwierdzonych wcześniej luk w danych dotyczących metabolizmu upraw, i zalecił, aby podmioty zarządzające ryzykiem rozważyły obniżenie NDP w tych produktach lub na ich powierzchni do granicy oznaczalności. W odniesieniu do tych produktów należy zatem wyznaczyć NDP napropamidu na poziomie granicy oznaczoności określonej dla danego produktu i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji. |
(5) | W przypadku napropamidu w ziołach i kwiatach jadalnych lub na ich powierzchni wnioskodawca nie przedstawił brakujących informacji dotyczących badań pozostałości. Urząd stwierdził, że nie uzupełniono stwierdzonych wcześniej luk w danych, i zalecił, aby podmioty zarządzające ryzykiem rozważyły obniżenie NDP w tych produktach lub na ich powierzchni do granicy oznaczalności. W odniesieniu do tych produktów należy zatem wyznaczyć NDP napropamidu na poziomie granicy oznaczoności określonej dla danego produktu i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji. |
(6) | W przypadku napropamidu w naparach ziołowych z kwiatów, liści, ziół i korzeni, naparach ziołowych z wszelkich pozostałych części rośliny oraz przyprawach owocowych wnioskodawca nie przedstawił brakujących informacji dotyczących metody analitycznej dla matryc trudnych do analizy. Urząd stwierdził, że chociaż nie uzupełniono tej luki w danych, NDP dla tych produktów należy utrzymać, ponieważ są one już na granicy oznaczalności. W odniesieniu do tych produktów należy zatem utrzymać NDP napropamidu na poziomie granicy oznaczoności i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji. |
(7) | W odniesieniu do pirydabenu w jabłkach, gruszkach, pigwach, owocach nieszpułki zwyczajnej, owocach nieśplika japońskiego/owocach miszpelnika japońskiego i innych owocach ziarnkowych lub na ich powierzchni wnioskodawca nie przedstawił brakujących informacji dotyczących badań pozostałości. Przedłożono jednak nowe dane dotyczące pozostałości w odniesieniu do gruszek i jabłek na poparcie alternatywnych dobrych praktyk rolniczych dla grupy owoców ziarnkowych. Urząd stwierdził, że dostarczone badania pozostałości są wystarczające (6) do ustalenia niższego NDP dla całej grupy owoców ziarnkowych. W odniesieniu do owoców ziarnkowych należy zatem wyznaczyć NDP na poziomie zaproponowanym przez Urząd i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji. |
(8) | W przypadku pirydabenu w morelach, brzoskwiniach i fasoli (w strąkach) lub na ich powierzchni wnioskodawca nie przedstawił brakujących informacji dotyczących badań pozostałości. Urząd stwierdził, że nie uzupełniono stwierdzonych wcześniej luk w danych, i zalecił, aby podmioty zarządzające ryzykiem rozważyły obniżenie NDP w odniesieniu do tych produktów do granicy oznaczalności. W odniesieniu do tych produktów należy zatem wyznaczyć NDP pirydabenu na poziomie granicy oznaczoności określonej dla danego produktu i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji. |
(9) | W odniesieniu do pirydabenu w tkankach bydła (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka), owiec (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka), kóz (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka), koniowatych (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka) oraz w mleku (bydła, owiec, kóz, koni) lub na ich powierzchni wnioskodawca przedstawił brakujące informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu, badań żywieniowych i metod analitycznych. Urząd stwierdził, że luki w danych wskazane w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu. W związku z tym w odniesieniu do mleka (bydła, owiec, kóz, koni) należy utrzymać NDP, które są już na granicy oznaczalności, a ponieważ niższa granica oznaczalności wynosząca 0,01 mg/kg dla bydła (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka), owiec (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka), kóz (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka), koniowatych (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka) jest obecnie osiągalna przy użyciu metody analitycznej przedstawionej przez wnioskodawcę, należy obniżyć obecną granicę oznaczalności wynoszącą 0,05 mg/kg dla tych produktów do 0,01 mg/kg, wyznaczyć tę granicę oznaczalności i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji. |
(10) | W odniesieniu do tebufenpiradu w morelach, brzoskwiniach, jeżynach i jeżynach popielicach lub na ich powierzchni wnioskodawca przedłożył brakujące informacje dotyczące badań pozostałości, a Urząd stwierdził, że luka w danych wskazana w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 została uzupełniona w wystarczającym stopniu (7). Na podstawie przedstawionych badań pozostałości Urząd zaproponował obniżenie obecnych NDP dla moreli i brzoskwiń oraz utrzymanie NDP dla jeżyn i jeżyn popielic. Należy zatem wyznaczyć NDP dla moreli i brzoskwiń na poziomie zaproponowanym przez Urząd, utrzymać NDP dla jeżyn i jeżyn popielic i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji. |
(11) | W przypadku tebufenpiradu w fasoli (w strąkach) i chmielu lub na ich powierzchni wnioskodawca nie przedstawił brakujących informacji dotyczących badań pozostałości w odniesieniu do fasoli (w strąkach) oraz metod analitycznych w odniesieniu do chmielu. Urząd stwierdził, że nie uzupełniono stwierdzonych wcześniej luk w danych, i zalecił, aby podmioty zarządzające ryzykiem rozważyły obniżenie NDP w odniesieniu do tych produktów do granicy oznaczalności. W odniesieniu do tych produktów należy zatem wyznaczyć NDP tebufenpiradu na poziomie granicy oznaczoności określonej dla danego produktu i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji. |
(12) | W przypadku tebufenpiradu w produktach pochodzenia zwierzęcego lub na ich powierzchni, z wyjątkiem miodu i innych produktów pszczelich, wnioskodawca przedstawił brakujące informacje. Urząd stwierdził, że luki w danych wskazane w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu. W odniesieniu do tych produktów należy zatem utrzymać obecne NDP tebufenpiradu i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji. |
(13) | W przypadku tebufenpiradu w miodzie i innych produktach pszczelich lub na ich powierzchni wnioskodawca nie przedstawił brakujących informacji na temat konkretnych metod analitycznych dotyczących miodu. Urząd stwierdził, że wcześniej stwierdzone luki w danych nie zostały uzupełnione i zalecił, aby osoby zarządzające ryzykiem rozważyły utrzymanie obecnego NDP, który jest na poziomie granicy oznaczoności. W odniesieniu do tych produktów należy zatem utrzymać NDP tebufenpiradu na poziomie granicy oznaczoności i skreślić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 odpowiednie przypisy zawierające wymóg przedłożenia dodatkowych informacji. |
(14) | W odniesieniu do tebufenpiradu w winogronach stołowych lub na ich powierzchni Urząd stwierdził, że nie można wykluczyć, że przy obecnym NDP zostanie przekroczona ostra dawka referencyjna. Podmioty zarządzające ryzykiem zaproponowały zatem wyznaczenie niższego NDP w odniesieniu do winogron stołowych w oparciu o mniej krytyczne i bezpieczne awaryjne dobre praktyki rolnicze (8). Należy zatem obniżyć obecny NDP tebufenpiradu w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(15) | Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. Laboratoria te stwierdziły, że w przypadku niektórych produktów rozwój techniczny umożliwia ustalenie niższych granic oznaczalności. |
(16) | Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione. |
(17) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
(18) | Aby umożliwić normalne wprowadzanie do obrotu, przetwarzanie i konsumpcję produktów, niniejsze rozporządzenie nie powinno mieć zastosowania do produktów, które zostały wprowadzone do obrotu w Unii przed rozpoczęciem stosowania nowych NDP i w odniesieniu do których utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów. Dotyczy to wszystkich produktów z wyjątkiem tebufenpiradu w winogronach stołowych lub na ich powierzchni. |
(19) | Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowanie się do wymogów wynikających ze zmiany NDP. |
(20) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do wszystkich produktów, które zostały wprowadzone na rynek w Unii przed dniem 28 kwietnia 2025 r., z wyjątkiem tebufenpiradu w winogronach stołowych lub na ich powierzchni.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 28 kwietnia 2025 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 7 października 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.
(2) Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/770 z dnia 8 czerwca 2020 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości myklobutanilu, napropamidu i sintofenu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 184 z 12.6.2020, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2020/770/oj).
(3) Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/90 z dnia 18 stycznia 2019 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bromukonazolu, karboksyny, tlenku fenbutacyny, fenpyrazaminy i pirydabenu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 22 z 24.1.2019, s. 52, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2019/90/oj).
(4) Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/693 z dnia 7 kwietnia 2017 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bitertanolu, chlormekwatu i tebufenpiradu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 101 z 13.4.2017, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/693/oj).
(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for napropamide” (Ocena danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP napropamidu zgodnie z art. 12) (Dziennik EFSA 2023;21(7):8125).
(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Evaluation of confirmatory data following Article 12 MRL review and modification of the existing MRLs in pome fruits for pyridaben” (Ocena danych potwierdzających w świetle przeglądu i zmiany dotychczasowych NDP pirydabenu w owocach ziarnkowych zgodnie z art. 12) (Dziennik EFSA, 2023;21(4):7970).
(7) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for tebufenpyrad” (Ocena danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP tebufenpiradu zgodnie z art. 12) (Dziennik EFSA 2023;21(2):7774).
(8) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Review of the existing maximum residue levels for tebufenpyrad according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005” (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tebufenpiradu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005) (Dziennik EFSA 2016;14(4):4469).
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące napropamidu, pirydabenu i tebufenpiradu otrzymują brzmienie:
„ Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | Napropamid (suma izomerów) | Pirydaben (F) | Tebufenpirad (F) | ||||||
(1) | (2) | (3) | (4) | (5) | ||||||
0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH | 0,01 (*1) |
|
| ||||||
0110000 | Owoce cytrusowe |
|
| 0,6 | ||||||
0110010 | Grejpfruty |
| 0,5 |
| ||||||
0110020 | Pomarańcze |
| 0,3 |
| ||||||
0110030 | Cytryny |
| 0,3 |
| ||||||
0110040 | Limy/limonki |
| 0,3 |
| ||||||
0110050 | Mandarynki |
| 0,3 |
| ||||||
0110990 | Pozostałe (2) |
| 0,3 |
| ||||||
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych |
| 0,05 | 0,01 (*1) | ||||||
0120010 | Migdały |
|
|
| ||||||
0120020 | Orzechy brazylijskie |
|
|
| ||||||
0120030 | Orzechy nerkowca |
|
|
| ||||||
0120040 | Kasztany jadalne |
|
|
| ||||||
0120050 | Orzechy kokosowe |
|
|
| ||||||
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej |
|
|
| ||||||
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej |
|
|
| ||||||
0120080 | Orzechy pekan |
|
|
| ||||||
0120090 | Orzeszki piniowe |
|
|
| ||||||
0120100 | Orzeszki pistacjowe |
|
|
| ||||||
0120110 | Orzechy włoskie |
|
|
| ||||||
0120990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0130000 | Owoce ziarnkowe |
| 0,15 |
| ||||||
0130010 | Jabłka |
|
| 0,3 | ||||||
0130020 | Gruszki |
|
| 0,3 | ||||||
0130030 | Pigwy |
|
| 0,8 | ||||||
0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej |
|
| 0,8 | ||||||
0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego |
|
| 0,8 | ||||||
0130990 | Pozostałe (2) |
|
| 0,01 (*1) | ||||||
0140000 | Owoce pestkowe |
| 0,01 (*1) |
| ||||||
0140010 | Morele |
|
| 0,3 | ||||||
0140020 | Czereśnie |
|
| 0,01 (*1) | ||||||
0140030 | Brzoskwinie |
|
| 0,3 | ||||||
0140040 | Śliwki |
|
| 0,2 | ||||||
0140990 | Pozostałe (2) |
|
| 0,01 (*1) | ||||||
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce |
|
|
| ||||||
0151000 |
|
| 0,01 (*1) |
| ||||||
0151010 | Winogrona stołowe |
|
| 0,4 | ||||||
0151020 | Winogrona do produkcji wina |
|
| 0,6 | ||||||
0152000 |
|
| 0,9 | 1 | ||||||
0153000 |
|
| 0,01 (*1) |
| ||||||
0153010 | Jeżyny |
|
| 0,05 | ||||||
0153020 | Jeżyny popielice |
|
| 0,05 | ||||||
0153030 | Maliny (czerwone i żółte) |
|
| 0,15 | ||||||
0153990 | Pozostałe (2) |
|
| 0,01 (*1) | ||||||
0154000 |
|
| 0,01 (*1) | 1,5 | ||||||
0154010 | Borówki amerykańskie |
|
|
| ||||||
0154020 | Żurawiny |
|
|
| ||||||
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) |
|
|
| ||||||
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) |
|
|
| ||||||
0154050 | Róża dzika |
|
|
| ||||||
0154060 | Morwy (czarne i białe) |
|
|
| ||||||
0154070 | Głóg włoski |
|
|
| ||||||
0154080 | Bez czarny |
|
|
| ||||||
0154990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0160000 | Owoce różne z |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0161000 |
|
|
|
| ||||||
0161010 | Daktyle |
|
|
| ||||||
0161020 | Figi |
|
|
| ||||||
0161030 | Oliwki stołowe |
|
|
| ||||||
0161040 | Kumkwat |
|
|
| ||||||
0161050 | Karambola |
|
|
| ||||||
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia |
|
|
| ||||||
0161070 | Czapetka kuminowa |
|
|
| ||||||
0161990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0162000 |
|
|
|
| ||||||
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) |
|
|
| ||||||
0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska |
|
|
| ||||||
0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna |
|
|
| ||||||
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska |
|
|
| ||||||
0162050 | Caimito |
|
|
| ||||||
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej |
|
|
| ||||||
0162990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0163000 |
|
|
|
| ||||||
0163010 | Awokado |
|
|
| ||||||
0163020 | Banany |
|
|
| ||||||
0163030 | Mango |
|
|
| ||||||
0163040 | Papaja |
|
|
| ||||||
0163050 | Granaty/Jabłka granatu |
|
|
| ||||||
0163060 | Czerymoja |
|
|
| ||||||
0163070 | Gujawa/Gruszla |
|
|
| ||||||
0163080 | Ananasy |
|
|
| ||||||
0163090 | Owoce chlebowca |
|
|
| ||||||
0163100 | Owoce duriana właściwego |
|
|
| ||||||
0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany |
|
|
| ||||||
0163990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE |
|
|
| ||||||
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0211000 |
|
|
|
| ||||||
0212000 |
|
|
|
| ||||||
0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy |
|
|
| ||||||
0212020 | Kartofel słodki/Batat |
|
|
| ||||||
0212030 | Pochrzyn |
|
|
| ||||||
0212040 | Maranta trzcinowata |
|
|
| ||||||
0212990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0213000 |
|
|
|
| ||||||
0213010 | Buraki |
|
|
| ||||||
0213020 | Marchew |
|
|
| ||||||
0213030 | Seler zwyczajny |
|
|
| ||||||
0213040 | Chrzan pospolity |
|
|
| ||||||
0213050 | Słonecznik bulwiasty |
|
|
| ||||||
0213060 | Pasternak |
|
|
| ||||||
0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej |
|
|
| ||||||
0213080 | Rzodkiew zwyczajna |
|
|
| ||||||
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia |
|
|
| ||||||
0213100 | Brukiew/Karpiel |
|
|
| ||||||
0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna |
|
|
| ||||||
0213990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0220000 | Warzywa cebulowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0220010 | Czosnek |
|
|
| ||||||
0220020 | Cebula |
|
|
| ||||||
0220030 | Szalotka |
|
|
| ||||||
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka |
|
|
| ||||||
0220990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0230000 | Warzywa owocowe | 0,01 (*1) |
|
| ||||||
0231000 |
|
|
|
| ||||||
0231010 | Pomidory |
| 0,15 | 0,8 | ||||||
0231020 | Papryka roczna |
| 0,3 | 0,01 (*1) | ||||||
0231030 | Oberżyny/Bakłażany |
| 0,15 | 0,8 | ||||||
0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0231990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0232000 |
|
| 0,15 |
| ||||||
0232010 | Ogórki |
|
| 0,3 | ||||||
0232020 | Korniszony |
|
| 0,5 | ||||||
0232030 | Cukinie |
|
| 0,3 | ||||||
0232990 | Pozostałe (2) |
|
| 0,01 (*1) | ||||||
0233000 |
|
| 0,01 (*1) |
| ||||||
0233010 | Melony |
|
| 0,3 | ||||||
0233020 | Dynie olbrzymie |
|
| 0,01 (*1) | ||||||
0233030 | Arbuzy |
|
| 0,3 | ||||||
0233990 | Pozostałe (2) |
|
| 0,01 (*1) | ||||||
0234000 |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0239000 |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0241000 |
| 0,01 (*1) |
|
| ||||||
0241010 | Brokuły |
|
|
| ||||||
0241020 | Kalafiory |
|
|
| ||||||
0241990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0242000 |
| 0,01 (*1) |
|
| ||||||
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska |
|
|
| ||||||
0242020 | Kapusta głowiasta |
|
|
| ||||||
0242990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0243000 |
| 0,05 (*1) |
|
| ||||||
0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai |
|
|
| ||||||
0243020 | Jarmuż |
|
|
| ||||||
0243990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0244000 |
| 0,05 (*1) |
|
| ||||||
0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne |
|
|
| ||||||
0251000 |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0251010 | Roszpunka warzywna | 0,05 |
|
| ||||||
0251020 | Sałaty | 0,01 (*1) |
|
| ||||||
0251030 | Endywia o liściach szerokich | 0,01 (*1) |
|
| ||||||
0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy | 0,01 (*1) |
|
| ||||||
0251050 | Gorczycznik wiosenny | 0,01 (*1) |
|
| ||||||
0251060 | Rokietta siewna/rukola | 0,05 |
|
| ||||||
0251070 | Gorczyca sarepska | 0,05 |
|
| ||||||
0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) | 0,05 |
|
| ||||||
0251990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) |
|
| ||||||
0252000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0252010 | Szpinak |
|
|
| ||||||
0252020 | Portulaka pospolita |
|
|
| ||||||
0252030 | Boćwina |
|
|
| ||||||
0252990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0253000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0254000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0255000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0256000 |
| 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | ||||||
0256010 | Trybula |
|
|
| ||||||
0256020 | Szczypiorek |
|
|
| ||||||
0256030 | Liście selera |
|
|
| ||||||
0256040 | Pietruszka - nać |
|
|
| ||||||
0256050 | Szałwia lekarska |
|
|
| ||||||
0256060 | Rozmaryn lekarski |
|
|
| ||||||
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek |
|
|
| ||||||
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne |
|
|
| ||||||
0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny |
|
|
| ||||||
0256100 | Estragon |
|
|
| ||||||
0256990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0260000 | Warzywa strączkowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0260010 | Fasola (w strąkach) |
|
|
| ||||||
0260020 | Fasola (bez strąków) |
|
|
| ||||||
0260030 | Groch (w strąkach) |
|
|
| ||||||
0260040 | Groch (bez strąków) |
|
|
| ||||||
0260050 | Soczewica |
|
|
| ||||||
0260990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0270000 | Warzywa łodygowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0270010 | Szparagi |
|
|
| ||||||
0270020 | Karczochy hiszpańskie |
|
|
| ||||||
0270030 | Seler |
|
|
| ||||||
0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski |
|
|
| ||||||
0270050 | Karczochy zwyczajne |
|
|
| ||||||
0270060 | Pory |
|
|
| ||||||
0270070 | Rabarbar |
|
|
| ||||||
0270080 | Pędy bambusa |
|
|
| ||||||
0270090 | Rdzenie palmowe |
|
|
| ||||||
0270990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0280010 | Grzyby uprawne |
|
|
| ||||||
0280020 | Grzyby dzikie |
|
|
| ||||||
0280990 | Mchy i porosty |
|
|
| ||||||
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0300010 | Fasola |
|
|
| ||||||
0300020 | Soczewica |
|
|
| ||||||
0300030 | Groch |
|
|
| ||||||
0300040 | Łubin biały |
|
|
| ||||||
0300990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE |
| 0,01 (*1) |
| ||||||
0401000 | Nasiona oleiste |
|
|
| ||||||
0401010 | Siemię lniane | 0,02 |
| 0,01 (*1) | ||||||
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||||||
0401030 | Nasiona maku | 0,02 |
| 0,01 (*1) | ||||||
0401040 | Ziarna sezamu | 0,02 |
| 0,01 (*1) | ||||||
0401050 | Ziarna słonecznika | 0,02 |
| 0,01 (*1) | ||||||
0401060 | Ziarna rzepaku | 0,02 |
| 0,01 (*1) | ||||||
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | 0,02 |
| 0,01 (*1) | ||||||
0401080 | Nasiona gorczycy | 0,02 |
| 0,01 (*1) | ||||||
0401090 | Nasiona bawełny | 0,02 |
| 0,05 (*1) | ||||||
0401100 | Nasiona dyni | 0,02 |
| 0,01 (*1) | ||||||
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | 0,02 |
| 0,01 (*1) | ||||||
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | 0,02 |
| 0,01 (*1) | ||||||
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | 0,02 |
| 0,01 (*1) | ||||||
0401140 | Nasiona konopi siewnych | 0,02 |
| 0,01 (*1) | ||||||
0401150 | Rącznik pospolity | 0,02 |
| 0,01 (*1) | ||||||
0401990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||||||
0402000 | Owoce oleiste | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||||||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy |
|
|
| ||||||
0402020 | Nasiona palm olejowych |
|
|
| ||||||
0402030 | Owoce palm olejowych |
|
|
| ||||||
0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe |
|
|
| ||||||
0402990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0500000 | ZBOŻA | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0500010 | Jęczmień |
|
|
| ||||||
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome |
|
|
| ||||||
0500030 | Kukurydza |
|
|
| ||||||
0500040 | Proso zwyczajne |
|
|
| ||||||
0500050 | Owies zwyczajny |
|
|
| ||||||
0500060 | Ryż siewny |
|
|
| ||||||
0500070 | Żyto zwyczajne |
|
|
| ||||||
0500080 | Sorgo japońskie |
|
|
| ||||||
0500090 | Pszenica zwyczajna |
|
|
| ||||||
0500990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||
0610000 | Herbaty |
|
|
| ||||||
0620000 | Ziarna kawy |
|
|
| ||||||
0630000 | Napary ziołowe z |
|
|
| ||||||
0631000 |
|
|
|
| ||||||
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski |
|
|
| ||||||
0631020 | Ketmia szczawiowa |
|
|
| ||||||
0631030 | Róża |
|
|
| ||||||
0631040 | Jaśmin |
|
|
| ||||||
0631050 | Lipa |
|
|
| ||||||
0631990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0632000 |
|
|
|
| ||||||
0632010 | Truskawka |
|
|
| ||||||
0632020 | Aspalat prosty |
|
|
| ||||||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski |
|
|
| ||||||
0632990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0633000 |
|
|
|
| ||||||
0633010 | Kozłek lekarski |
|
|
| ||||||
0633020 | Żeń-szeń |
|
|
| ||||||
0633990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0639000 |
|
|
|
| ||||||
0640000 | Ziarna kakaowe |
|
|
| ||||||
0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański |
|
|
| ||||||
0700000 | CHMIEL | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||
0800000 | PRZYPRAWY |
|
|
| ||||||
0810000 | Przyprawy nasienne | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||
0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż |
|
|
| ||||||
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin |
|
|
| ||||||
0810030 | Seler |
|
|
| ||||||
0810040 | Kolendra siewna |
|
|
| ||||||
0810050 | Kmin rzymski |
|
|
| ||||||
0810060 | Koper ogrodowy |
|
|
| ||||||
0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski |
|
|
| ||||||
0810080 | Kozieradka pospolita |
|
|
| ||||||
0810090 | Gałka muszkatołowa |
|
|
| ||||||
0810990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0820000 | Przyprawy owocowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski |
|
|
| ||||||
0820020 | Pieprz syczuański |
|
|
| ||||||
0820030 | Kminek zwyczajny |
|
|
| ||||||
0820040 | Kardamon malabarski |
|
|
| ||||||
0820050 | Jagody jałowca |
|
|
| ||||||
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) |
|
|
| ||||||
0820070 | Wanilia |
|
|
| ||||||
0820080 | Tamarynd |
|
|
| ||||||
0820990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0830000 | Przyprawy korowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||
0830010 | Cynamon |
|
|
| ||||||
0830990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe |
|
|
| ||||||
0840010 | Lukrecja | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||
0840020 | Imbir lekarski (10) |
|
|
| ||||||
0840030 | Kurkuma | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||
0840040 | Chrzan pospolity (11) |
|
|
| ||||||
0840990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||
0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||
0850010 | Goździki |
|
|
| ||||||
0850020 | Kapary |
|
|
| ||||||
0850990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||
0860010 | Szafran |
|
|
| ||||||
0860990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||
0870010 | Kwiat muszkatołowy |
|
|
| ||||||
0870990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
0900010 | Korzenie buraka cukrowego |
|
|
| ||||||
0900020 | Trzcina cukrowa |
|
|
| ||||||
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie |
|
|
| ||||||
0900990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE |
|
|
| ||||||
1010000 | Towary z | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
1011000 |
|
|
|
| ||||||
1011010 | Mięśnie |
|
|
| ||||||
1011020 | Tłuszcz |
|
|
| ||||||
1011030 | Wątroba |
|
|
| ||||||
1011040 | Nerka |
|
|
| ||||||
1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
|
|
| ||||||
1011990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
1012000 |
|
|
|
| ||||||
1012010 | Mięśnie |
|
|
| ||||||
1012020 | Tłuszcz |
|
|
| ||||||
1012030 | Wątroba |
|
|
| ||||||
1012040 | Nerka |
|
|
| ||||||
1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
|
|
| ||||||
1012990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
1013000 |
|
|
|
| ||||||
1013010 | Mięśnie |
|
|
| ||||||
1013020 | Tłuszcz |
|
|
| ||||||
1013030 | Wątroba |
|
|
| ||||||
1013040 | Nerka |
|
|
| ||||||
1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
|
|
| ||||||
1013990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
1014000 |
|
|
|
| ||||||
1014010 | Mięśnie |
|
|
| ||||||
1014020 | Tłuszcz |
|
|
| ||||||
1014030 | Wątroba |
|
|
| ||||||
1014040 | Nerka |
|
|
| ||||||
1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
|
|
| ||||||
1014990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
1015000 |
|
|
|
| ||||||
1015010 | Mięśnie |
|
|
| ||||||
1015020 | Tłuszcz |
|
|
| ||||||
1015030 | Wątroba |
|
|
| ||||||
1015040 | Nerka |
|
|
| ||||||
1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
|
|
| ||||||
1015990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
1016000 |
|
|
|
| ||||||
1016010 | Mięśnie |
|
|
| ||||||
1016020 | Tłuszcz |
|
|
| ||||||
1016030 | Wątroba |
|
|
| ||||||
1016040 | Nerka |
|
|
| ||||||
1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
|
|
| ||||||
1016990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
1017000 |
|
|
|
| ||||||
1017010 | Mięśnie |
|
|
| ||||||
1017020 | Tłuszcz |
|
|
| ||||||
1017030 | Wątroba |
|
|
| ||||||
1017040 | Nerka |
|
|
| ||||||
1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
|
|
| ||||||
1017990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
1020000 | Mleko | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
1020010 | Bydło |
|
|
| ||||||
1020020 | Owce |
|
|
| ||||||
1020030 | Kozy |
|
|
| ||||||
1020040 | Konie |
|
|
| ||||||
1020990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
1030000 | Jaja ptasie | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
1030010 | Kury |
|
|
| ||||||
1030020 | Kaczki |
|
|
| ||||||
1030030 | Gęsi |
|
|
| ||||||
1030040 | Przepiórki |
|
|
| ||||||
1030990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||||||
1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||
1050000 | Płazy i gady | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||
1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
|
|
| ||||||
1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
|
|
| ||||||
1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
|
|
| ||||||
Pirydaben (F)
Tebufenpirad (F)
|
(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.