Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 2427
Wersja aktualna od 2024-10-07
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 2427
Wersja aktualna od 2024-10-07
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/2427

z dnia 16 września 2024 r.

dotyczące zezwolenia na stosowanie olejku eterycznego z kolendry siewnej (Coriandrum sativum L.) jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2).

(2)

Substancja olejek eteryczny z kolendry siewnej (Coriandrum sativum L.) została dopuszczona bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatek paszowy dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancja ta została następnie wpisana do rejestru dodatków paszowych jako istniejący produkt należący do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące” zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3)

Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożony został wniosek o zezwolenie na stosowanie olejku eterycznego z kolendry siewnej (Coriandrum sativum L.) jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, a wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tego dodatku w kategorii „dodatki sensoryczne” i w grupie funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”. Do wniosku dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na podstawie art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(4)

Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatku również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie „substancji aromatyzujących” w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tego dodatku w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone.

(5)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) w opinii z dnia 28 września 2023 r. (3) stwierdził, że w niektórych maksymalnych stężeniach szczegółowo określonych dla każdego gatunku olejek eteryczny z kolendry siewnej (Coriandrum sativum L.) jest bezpieczny dla wszystkich gatunków zwierząt. Urząd ustalił, że olejek eteryczny z kolendry siewnej (Coriandrum sativum L.) jest bezpieczny dla konsumentów i środowiska, jeśli jest stosowany w paszy zgodnie z zaproponowanymi warunkami. Stwierdzono też, że olejek eteryczny z kolendry siewnej (Coriandrum sativum L.) należy uznać za działający drażniąco na skórę i oczy, jak i uczulająco na skórę i drogi oddechowe. Urząd uznał, że ponowne wykazywanie skuteczności ocenianego olejku eterycznego nie jest konieczne, ponieważ owoce kolendry siewnej (Coriandrum sativum L.) oraz jej olejki są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(6)

W związku z powyższym Komisja uznaje, że olejek eteryczny z kolendry siewnej (Coriandrum sativum L.) spełnia warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Należy zatem zezwolić na stosowanie tej substancji. Komisja uważa, że względy bezpieczeństwa nie wymagają wyznaczenia maksymalnej zawartości olejku eterycznego z kolendry siewnej (Coriandrum sativum L.). Aby umożliwić lepszą kontrolę, zalecana zawartość maksymalna powinna być podana na etykiecie dodatków paszowych. W razie przekroczenia tej zawartości stosowne informacje powinny być podawane na etykietach przedmiotowych premiksów. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku.

(7)

Względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie olejku eterycznego z kolendry siewnej (Coriandrum sativum L.), dlatego należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.

(8)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Zezwolenie

Substancja określona w załączniku, należąca do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”, zostaje dopuszczona jako dodatek paszowy stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami wyszczególnionymi w załączniku.

Artykuł 2

Środki przejściowe

1. Dodatek paszowy olejek eteryczny z kolendry siewnej (Coriandrum sativum L.) dopuszczony zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG, oraz premiksy zawierające tę substancję, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 7 kwietnia 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 7 października 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania przedmiotowych zapasów.

2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatek paszowy, o którym mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 7 października 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 7 października 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania przedmiotowych zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.

3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatek paszowy, o którym mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 7 października 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 7 października 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania przedmiotowych zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.

Artykuł 3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 16 września 2024 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.

(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1970/524/oj).

(3) Dziennik EFSA 2023;21(10):8349.

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatku paszowego

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna.

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące

2b154-eo

Olejek eteryczny z kolendry siewnej

Skład dodatku

Olejek eteryczny z kolendry siewnej otrzymany z owoców kolendry siewnej (Coriandrum sativum L.)

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Olejek eteryczny z kolendry siewnej

Olejek eteryczny otrzymywany z owoców kolendry siewnej (Coriandrum sativum L.) w drodze destylacji parowej, zgodnie z definicją Rady Europy (1).

Numer CAS: 8008-52-4

Numer EINECS: 283-880-0

Numer FEMA: 2334

Numer CoE: 154

Specyfikacje

-

linalol: 65,78 %

-

α-pinen: 4-8,5 %

-

γ-terpinen: 3,7 %

-

kamfora: 3,6 %

-

octan geranylu: 0,5-6,1 %

-

d-limonen: 0,5,4 %

-

geraniol: 0,1,3 %

-

mircen: 0,1,2 %

-

α-terpineol: maksymalnie 1 %

Metoda analityczna (2)

Do oznaczania ilościowego linalolu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym: chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) (ISO 3516)

Wszystkie gatunki zwierząt

-

-

-

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

„Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

-

26 mg dla wszystkich gatunków drobiu nieśnego lub hodowlanego;

-

18 mg dla wszystkich gatunków drobiu odchowywanych na nioski lub w celach hodowlanych;

-

18 mg dla kurcząt rzeźnych i podrzędnych gatunków drobiu rzeźnego;

-

24 mg dla indyków rzeźnych;

-

18 mg dla ptaków ozdobnych;

-

30 mg dla wszystkich gatunków świniowatych;

-

30 mg dla wszystkich przeżuwaczy i wielbłądowatych;

-

30 mg dla koniowatych;

-

30 mg dla łososiowatych i podrzędnych gatunków ryb;

-

30 mg dla ryb ozdobnych;

-

28 mg dla królików;

-

30 mg dla psów;

-

14 mg dla kotowatych;

-

14 mg dla innych gatunków i kategorii zwierząt”.

4.

Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem umieszczonym na etykiecie premiksu skutkowałoby przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej chroniących drogi oddechowe, oczy i skórę.

7 października 2034 r.


(1) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_pl.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00