Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-10-06
Wersja aktualna od 2024-10-06
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/2414
z dnia 13 września 2024 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie olejku eterycznego z jałowca pospolitego oraz nalewki z jałowca pospolitego (Juniperus communis L.) jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
(2) | Substancje olejek eteryczny z jałowca pospolitego i nalewka z jałowca pospolitego (Juniperus communis L.) zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty należące do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące” zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) | Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożony został wniosek o zezwolenie na stosowanie olejku eterycznego jałowca pospolitego i nalewki z jałowca pospolitego (Juniperus communis L.) jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt, a wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii „dodatki sensoryczne” i w grupie funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”. Do wniosku dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na podstawie art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(4) | Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatków również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie „substancji aromatyzujących” w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tych dodatków w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone. |
(5) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) w opinii z dnia 22 marca 2023 r. (3) stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania nalewka z jałowca pospolitego (Juniperus communis L.) jest bezpieczna dla wszystkich gatunków zwierząt i dla konsumentów. Urząd stwierdził również, że olejek eteryczny z jałowca pospolitego (Juniperus communis L.) jest bezpieczny dla wszystkich gatunków zwierząt i dla konsumentów w określonych maksymalnych stężeniach szczegółowo określonych dla każdego gatunku. Urząd ustalił też, że stosowanie olejku eterycznego z jałowca pospolitego i nalewki z jałowca pospolitego (Juniperus communis L.) w materiałach paszowych w proponowanych warunkach nie powinno stanowić zagrożenia dla środowiska. Stwierdzono, że olejek eteryczny z jałowca pospolitego i nalewkę z jałowca pospolitego (Juniperus communis L.) należy uznać za działające drażniąco na skórę i oczy, jak i uczulająco na skórę i drogi oddechowe. Urząd stwierdził, że ponowne wykazywanie skuteczności nie jest konieczne, ponieważ owoce jałowca pospolitego (Juniperus communis L.) oraz ich preparaty są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
(6) | W związku z powyższym Komisja uznaje, że olejek eteryczny z jałowca pospolitego i nalewka z jałowca pospolitego (Juniperus communis L.) spełniają warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku. |
(7) | Komisja uważa, że względy bezpieczeństwa nie wymagają wyznaczenia maksymalnej zawartości olejku eterycznego z jałowca pospolitego i nalewki z jałowca pospolitego (Juniperus communis L.). Aby umożliwić lepszą kontrolę, zalecana zawartość maksymalna powinna być podana na etykiecie dodatków paszowych. W razie przekroczenia zalecanej zawartości maksymalnej stosowne informacje powinny być podawane na etykietach przedmiotowych premiksów. |
(8) | Względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie olejku eterycznego z jałowca pospolitego i nalewki z jałowca pospolitego (Juniperus communis L.), dlatego należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
(9) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”, zostają dopuszczone jako dodatki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Dodatki paszowe olejek eteryczny z jałowca pospolitego i nalewka z jałowca pospolitego (Juniperus communis L.) dopuszczone zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG, oraz premiksy zawierające te dodatki, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 6 kwietnia 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 6 października 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania przedmiotowych zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki paszowe, o których mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 6 października 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 6 października 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania przedmiotowych zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki paszowe, o których mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 6 października 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 6 października 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania przedmiotowych zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 13 września 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1970/524/oj).
(3) Dziennik EFSA 2023;21(4):7977.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna. | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b249-eo | Olejek eteryczny z jałowca pospolitego | Skład dodatku Olejek eteryczny z owoców jałowca pospolitego (Juniperus communis L.) Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Olejek eteryczny z jałowca pospolitego Olejek eteryczny otrzymywany z owoców jałowca pospolitego (Juniperus communis L.) w drodze destylacji parowej, dalszej kondensacji składników lotnych i oddzielenia od fazy wodnej w procesie dekantacji, zgodnie z definicją Rady Europy (1). Numer CAS: 8002-68-4 Numer FEMA: 2604 Numer CoE: 249 Specyfikacje α-pinen (pin-2(3)-en): 25,45 % β-pinen (pin-2(10)-en): 1,12 % sabinen (4(10)-tujen): 4,20 % mircen: maksymalnie 3,22 %. Metoda analityczna (2) Do oznaczania ilościowego znacznika fitochemicznego pin-2(3)-enu w dodatku paszowym (olejek eteryczny z jałowca pospolitego): chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) (ISO 8897). | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 6.10.2034 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna. | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące. | ||||||||||||||||||
2b249-t | Nalewka z jałowca pospolitego | Skład dodatku Nalewka z owoców jałowca pospolitego (Juniperus communis L.) Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Nalewka z jałowca pospolitego Nalewka otrzymywana z owoców jałowca pospolitego (Juniperus communis L.) w procesie ekstrakcji rozpuszczalnikiem (woda/etanol), tłoczenia i filtracji, zgodnie z definicją Rady Europy (3). Numer CoE: 249 Specyfikacje Sucha masa: maksymalnie 1,5 % tanina (jako pirogallol): maksymalnie 0,02 % α-pinen: maksymalnie 0,0064 % Metoda analityczna (4) Do oznaczania ilościowego znacznika fitochemicznego taniny w dodatku paszowym (nalewka z jałowca pospolitego): spektrofotometria (monografia Farmakopei Europejskiej 20814). | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 6.10.2034 |
(1) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_pl.
(3) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(4) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_pl.