Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-10-03
Wersja aktualna od 2024-10-03
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/2464
z dnia 12 września 2024 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie białego olejku eterycznego z sosny nadmorskiej (Pinus pinaster Aiton) jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
(2) | Substancja biały olejek eteryczny z sosny nadmorskiej (Pinus pinaster Aiton) została dopuszczona bezterminowo zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatek paszowy dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancja ta została następnie wpisana do rejestru dodatków paszowych jako istniejący produkt należący do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące” zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) | Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie białego olejku eterycznego z sosny nadmorskiej (Pinus pinaster Aiton) jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, wnosząc o zaklasyfikowanie go do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”. Do wniosku dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(4) | Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatku również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie „substancji aromatyzujących” w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tego dodatku w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone. |
(5) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) w opinii z dnia 21 marca 2023 r. (3) stwierdził, że biały olejek eteryczny z sosny nadmorskiej (Pinus pinaster Aiton) jest bezpieczny w niektórych maksymalnych stężeniach szczegółowo określonych dla każdego gatunku. Urząd ustalił ponadto, że biały olejek eteryczny z sosny nadmorskiej (Pinus pinaster Aiton) jest bezpieczny dla konsumentów i środowiska przy stosowaniu w paszy na proponowanym poziomie. Urząd stwierdził, że biały olejek eteryczny z sosny nadmorskiej (Pinus pinaster Aiton) należy uznać za substancję działającą drażniąco na skórę i oczy, jak i uczulająco na skórę i drogi oddechowe. Urząd stwierdził poza tym, że ponieważ oleożywice sosnowe i otrzymywane z nich preparaty są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a funkcja białego olejku eterycznego z sosny nadmorskiej (Pinus pinaster Aiton) w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, ponowne wykazywanie skuteczności nie jest konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
(6) | W związku z powyższym Komisja uznaje, że biały olejek eteryczny z sosny nadmorskiej (Pinus pinaster Aiton) spełnia warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Należy zatem zezwolić na stosowanie tej substancji. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku. |
(7) | Zdaniem Komisji względy bezpieczeństwa nie wymagają ustalenia maksymalnej zawartości białego olejku eterycznego z sosny nadmorskiej (Pinus pinaster Aiton). Aby umożliwić lepszą kontrolę, na etykietach dodatków paszowych należy wskazać zalecaną maksymalną zawartość. W razie przekroczenia zalecanej maksymalnej zawartości stosowne informacje powinny być podawane na etykietach przedmiotowych premiksów. |
(8) | Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie białego olejku eterycznego z sosny nadmorskiej (Pinus pinaster Aiton), należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
(9) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancja określona w załączniku, należąca do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”, zostaje dopuszczona jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami wyszczególnionymi w załączniku.
Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Dodatek paszowy biały olejek eteryczny z sosny nadmorskiej (Pinus pinaster Aiton) dopuszczony zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG oraz premiksy zawierające ten dodatek, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 3 kwietnia 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 3 października 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatek, o którym mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 3 października 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 3 października 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatek paszowy, o którym mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 3 października 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 3 października 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 12 września 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1970/524/oj).
(3) Dziennik EFSA 2023; 21(2):7952.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b340-eo | Biały olejek eteryczny sosnowy | Skład dodatku Olejek eteryczny z oleożywicy sosny nadmorskiej (Pinus pinaster Aiton) Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Biały olejek eteryczny sosnowy Olejek eteryczny zgodnie z definicją Rady Europy (1)otrzymywany z oleożywicy sosny nadmorskiej (Pinus pinaster Aiton) w drodze destylacji oleożywicy parą wodną, po której następuje rektyfikacja Numer CAS: 8002-09-3 Numer FEMA: 3089 Numer CoE: 340 Specyfikacja : α-pinen (pin-2(3)-en) 70,85 % β-pinen (pin-2(10)-en) 11,20 % Longifolen 0,2-2,5 % β-kariofylen 0,3-3,0 % Kamfen 0,6-1,5 % Mircen 0,4-1,5 % Metoda analityczna (2) Do oznaczania znaczników fitochemicznych pin-2(3)-enu i pin-2(10)-enu w dodatku paszowym (białym olejku eterycznym sosnowym)
| Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 3 października 2034 r. |
(1) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_pl.