Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-08-20
Wersja aktualna od 2024-08-20
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/2062
z dnia 30 lipca 2024 r.
zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do specyfikacji nowej żywności olej ze Schizochytrium sp. bogaty w DHA i EPA
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 (1), w szczególności jego art. 12,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności. |
(2) | Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 (2) ustanowiono unijny wykaz nowej żywności. |
(3) | Unijny wykaz określony w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 obejmuje olej ze Schizochytrium sp. bogaty w kwas dokozaheksaenowy („DHA”) i kwas eikozapentaenowy („EPA”) jako nową żywność, na którą wydano zezwolenie. |
(4) | Na podstawie art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady (3) olej ze Schizochytrium sp. bogaty w DHA i EPA został dopuszczony do obrotu jako nowa żywność do stosowania w niektórych środkach spożywczych. |
(5) | W dniu 30 stycznia 2024 r. przedsiębiorstwo DSM Nutritional Products Ltd. („wnioskodawca”) przedłożyło Komisji, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o zmianę specyfikacji nowej żywności olej ze Schizochytrium sp. bogaty w DHA i EPA. Wnioskodawca zwrócił się o obniżenie poziomów DHA z obecnego dopuszczonego poziomu wynoszącego co najmniej 22,5 % do co najmniej 15,0 %. |
(6) | Jako uzasadnienie wniosku o proponowane zmiany w specyfikacjach wnioskodawca podał optymalizację składników odżywczych fermentacji i warunków produkcji. Wynikający z niej spadek zawartości DHA w produkcie był zamierzony i oczekiwany jako efekt poprawy i optymalizacji produkcji, osiągnięty głównie poprzez niewielkie dostosowania w fazie fermentacji, podczas gdy inne etapy przetwarzania pozostają takie same. Wnioskodawca wskazał również, że wnioskowana zmiana specyfikacji oleju ze Schizochytrium sp. bogatego w DHA i EPA nie ma wpływu na bezpieczeństwo nowej żywności. |
(7) | Komisja uważa, że wnioskowana aktualizacja unijnego wykazu dotycząca zmiany specyfikacji oleju ze Schizochytrium sp. bogatego w DHA i EPA zaproponowana przez wnioskodawcę nie ma wpływu na zdrowie człowieka oraz że przeprowadzenie oceny bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 nie jest konieczne. Wnioskowana zmiana specyfikacji dotyczy poziomów DHA niższych niż poziomy, które Urząd (4) ocenił wcześniej jako bezpieczne. Zmiana specyfikacji oleju ze Schizochytrium sp. bogatego w DHA i EPA dotyczy zmiany tylko jednego parametru - poziomu DHA, podczas gdy pozostałe parametry specyfikacji pozostają niezmienione. |
(8) | Informacje zawarte we wniosku oraz opinia naukowa Urzędu w sprawie rozszerzenia stosowania oleju z alg Schizochytrium sp. bogatego w DHA i EPA jako nowego składnika żywności dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że zmiany w specyfikacjach nowej żywności są zgodne z warunkami określonymi w art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283 i powinny zostać zatwierdzone. |
(9) | Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470. |
(10) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 30 lipca 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).
(3) Rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1997/258/oj).
(4) Opinia naukowa w sprawie rozszerzenia zastosowania oleju z alg Schizochytrium sp. bogatego w DHA i EPA jako nowego składnika żywności (Dziennik EFSA 2014;12(10):3843).
ZAŁĄCZNIK
W tabeli 2 (Specyfikacje) w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wpis dotyczący nowej żywności „olej ze Schizochytrium sp. bogaty w DHA i EPA” otrzymuje brzmienie:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie | Specyfikacje |
„Olej ze Schizochytrium sp. bogaty w DHA i EPA | Liczba kwasowa: ≤ 0,5 mg KOH/g Liczba nadtlenkowa (PV): ≤ 5,0 meq/kg oleju Stabilność oksydacyjna: wszystkie produkty spożywcze zawierające olej ze Schizochytrium sp. bogaty w DHA i EPA powinny wykazać stabilność oksydacyjną poprzez odpowiednie i uznane krajowe/międzynarodowe metody badania (np. AOAC). Wilgotność i substancje lotne: ≤ 0,05 % Substancje niezmydlające się: ≤ 4,5 % Kwasy tłuszczowe typu trans: ≤ 1 % Zawartość DHA: ≥ 15 % Zawartość EPA: ≥ 10 %” |