Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
oczekujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 2047
Wersja oczekująca od 2024-08-19
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 2047
Wersja oczekująca od 2024-08-19
Akt prawny
oczekujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/2047

z dnia 29 lipca 2024 r.

zezwalające na wprowadzenie na rynek nasion i mąki z nasion Vigna subterranea (L.) Verdc. jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 (1), w szczególności jego art. 15 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności. Na podstawie definicji określonej w art. 3 ust. 2 lit. c) rozporządzenia (UE) 2015/2283 tradycyjną żywność z państw trzecich uznaje się za nową żywność.

(2)

Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 (2) ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.

(3)

W dniu 10 października 2019 r. przedsiębiorstwo WhatIF F&I Pte Ltd („wnioskodawca”) zgłosiło Komisji zamiar wprowadzenia na rynek w Unii nasion i mąki z nasion Vigna subterranea jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Wnioskodawca wystąpił z wnioskiem, aby dana żywność była wykorzystywana jako taka (podgotowane nasiona) lub w formie mąki i była przeznaczona dla ogółu populacji.

(4)

Zgłoszenie jest zgodne z wymogami określonymi w art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283. W szczególności dane przedstawione przez wnioskodawcę wykazały tradycję bezpiecznego stosowania w Afryce nasion i mąki z nasion Vigna subterranea (L.) Verdc. jako żywności.

(5)

Zgodnie z art. 15 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w dniu 14 września 2023 r. Komisja przekazała ważne zgłoszenie państwom członkowskim oraz Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”).

(6)

W terminie określonym w art. 15 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2015/2283 państwa członkowskie ani Urząd nie powiadomiły Komisji o żadnych należycie uzasadnionych zastrzeżeniach dotyczących bezpieczeństwa wobec wprowadzenia na rynek w Unii przedmiotowej żywności.

(7)

W dniu 29 stycznia 2024 r. Urząd opublikował „Sprawozdanie techniczne dotyczące zgłoszenia nasion i mąki z nasion Vigna subterranea (L.) Verdc. jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego na podstawie art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283 (3)”. W sprawozdaniu tym Urząd stwierdził, że dostępne dane dotyczące składu i historii stosowania nasion i mąki z nasion Vigna subterranea (L.) Verdc. objętych wnioskiem nie budzą obaw co do bezpieczeństwa.

(8)

Komisja powinna zatem zezwolić na wprowadzenie na rynek w Unii nasion i mąki z nasion Vigna subterranea (L.) Verdc. jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego i odpowiednio zaktualizować unijny wykaz nowej żywności.

(9)

W swoim sprawozdaniu Urząd zauważył, że po spożyciu tradycyjnej żywności można oczekiwać reakcji alergicznych, zwłaszcza u osób uczulonych na orzeszki ziemne i soję. W swoim sprawozdaniu Urząd zauważył również, że suszone nasiona należy przed spożyciem nasączyć i ugotować, podobnie jak inne suszone rośliny strączkowe. W związku z tym nasiona i mąka z nasion Vigna subterranea (L.) Verdc. udostępniane konsumentom powinny być opatrzone odpowiednią etykietą zgodnie z wymogami art. 9 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(10)

Nasiona i mąkę z nasion Vigna subterranea (L.) Verdc. należy włączyć do unijnego wykazu nowej żywności określonego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470 jako tradycyjną żywność z państwa trzeciego. Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

1. Zezwala się na wprowadzanie do obrotu w Unii nasion i mąki z nasion Vigna subterranea (L.) Verdc.

Nasiona i mąkę z nasion Vigna subterranea (L.) Verdc. należy włączyć do unijnego wykazu nowej żywności określonego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470 jako tradycyjną żywność z państwa trzeciego.

2. W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 29 lipca 2024 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.

(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72).

(3) Publikacja dodatkowa EFSA 2024:EN-8571.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) dodaje się wpis w brzmieniu: [

Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie

Warunki stosowania nowej żywności

Dodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowania

Inne wymogi

Nasiona i mąka z nasion Vigna subterranea (L.) Verdc. (tradycyjna żywność z państwa trzeciego)

Określona kategoria żywności

Maksymalne poziomy

1.

Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych następująco:

»Bambara (Vigna subterranea) nasiona/orzech/fasola/orzech ziemny«

lub

»Mąka bambara (Vigna subterranea) z nasion/orzechów/fasolki/orzechów ziemnych« w zależności od postaci.

2.

Etykiety środków spożywczych zawierających tradycyjną żywność zawierają informację, że nasiona i mąka z nasion Vigna subterranea mogą powodować reakcje alergiczne u konsumentów ze znanymi alergiami na orzeszki ziemne i soję. Informację tę zamieszcza się w pobliżu wykazu składników lub - w przypadku braku wykazu składników - w bliskiej odległości od nazwy żywności.

3.

W przypadku gdy nasiona są sprzedawane niepoddane obróbce cieplnej, na etykiecie umieszcza się informację, że przed spożyciem należy je nasączyć i ugotować.”

Nie określono

2)

w tabeli 2 (Specyfikacje) dodaje się wpis w brzmieniu:

Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie

Specyfikacje

Nasiona i mąka z nasion Vigna subterranea (L.) Verdc. (tradycyjna żywność z państwa trzeciego)

Opis/definicja:

Tradycyjną żywność stanowią całe, łuskane, suszone nasiona Vigna subterranea (L.) Verdc. [Rodzina: Fabaceae (alternatywna nazwa: Leguminosae)] lub mąka otrzymywana w wyniku kilku etapowej obróbki, w tym obróbki cieplnej i mielenia nasion.

Synonimy: Cryptolobus subterraneus (L.) Spreng., Glycine subterranea L., Tetrodea subterranea (L.) Raf., Voandzeia subterranea (L.) Thouars.

Nazwy zwyczajowe: orzechy ziemne Bambara, orzechy Bambara, fasola Bambara, groch Bambara, fasola Nyimo.

Suszone nasiona

Typowy skład:

Wilgotność: 7-11 %

Białko: > 15 %

Węglowodany: 32-65 %

Cukier:< 6,0 %

Tłuszcz: 4-7 %

Włókno pokarmowe: 7-31 %

Metale ciężkie:

Arsen: < 0,05 mg/kg

Kadm: < 0,02 mg/kg

Ołów: < 0,05 mg/kg

Rtęć: < 0,01 mg/kg

Mikotoksyny:

Suma aflatoksyn (B1+B2+G1+G2): < 4 μg/kg

Aflatoksyna B1: < 2 μg/kg

Suma aflatoksyn (B1+B2+B3): < 60 μg/kg

Deoksyniwalenol: < 0,1 mg/kg

Ochratoksyna A: < 0,5 μg/kg

Zearalenon: < 0,1 mg/kg

Inne zanieczyszczenia lub czynniki antyżywieniowe:

Cyjanowodór (w tym cyjanowodór w postaci związanej w glikozydach cyjanogennych): < 15 mg/kg

Kryteria mikrobiologiczne:

Tlenowe zarodniki mezofilne: < 1 zarodnik/g

Alicyclobacillus: niewykrywane w 10 g

Bacillus cereus (identyfikacja wstępna): < 10 jtk/g

Bakterie z grupy coli: < 10 jtk/g

E. coli: < 10 jtk/g

Salmonella: niewykrywane w 25 g

Staphylococcus aureus: < 10 jtk/g

Ogólna liczba drobnoustrojów: < 5 000 jtk/g

Drożdże i pleśń: < 100 jtk/g

Mąka z nasion suszonych

Typowy skład:

Wilgotność: 4-7 %

Białko: > 15 %

Węglowodany: 55-75 %

Cukier:< 20 %

Tłuszcz: 4-9 %

Włókno pokarmowe: 10-30 %

Metale ciężkie:

Arsen: < 0,05 mg/kg

Kadm: < 0,02 mg/kg

Ołów: < 0,05 mg/kg

Rtęć: < 0,01 mg/kg

Mikotoksyny:

Suma aflatoksyn (B1+B2+G1+G2): < 4 μg/kg

Aflatoksyna B1: < 2 μg/kg

Suma aflatoksyn (B1+B2+B3): < 60 μg/kg

Deoksyniwalenol: < 0,1 mg/kg

Ochratoksyna A: < 0,5 μg/kg

Zearalenon: < 0,1 mg/kg

Inne zanieczyszczenia lub czynniki antyżywieniowe:

Cyjanowodór (w tym cyjanowodór w postaci związanej w glikozydach cyjanogennych): < 10 mg/kg

Kwas fitynowy: < 0,01 g/100 g

Kryteria mikrobiologiczne:

Tlenowe zarodniki mezofilne: < 1 zarodnik/g

Alicyclobacillus: niewykrywane w 10 g

Bacillus cereus (identyfikacja wstępna): < 10 jtk/g

Bakterie z grupy coli: < 10 jtk/g

E. coli: < 10 jtk/g

Salmonella: niewykrywane w 25 g

Staphylococcus aureus: < 10 jtk/g

Ogólna liczba drobnoustrojów: < 1 000 jtk/g

Drożdże i pleśń: < 100 jtk/g

jtk: jednostki tworzące kolonię”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00