Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-08-19
Wersja aktualna od 2024-08-19
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/2046
z dnia 29 lipca 2024 r.
zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do szczegółowych wymogów dotyczących etykietowania nowej żywności „częściowy hydrolizat białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa)”
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 (1), w szczególności jego art. 12,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności. |
(2) | Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 (2) ustanowiono unijny wykaz nowej żywności. |
(3) | Unijny wykaz określony w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 zawiera częściowy hydrolizat białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa) jako nową żywność, na którą wydano zezwolenie. |
(4) | Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/2851 (3) zezwoliło na wprowadzenie na rynek częściowego hydrolizatu białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa) jako nowej żywności do stosowania w niektórych środkach spożywczych przeznaczonych dla ogółu populacji. |
(5) | Dnia 6 lutego 2024 r. przedsiębiorstwo Evergrain LLC („wnioskodawca”) przedłożyło Komisji, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o zmianę szczegółowych wymogów dotyczących etykietowania nowej żywności „częściowy hydrolizat białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa)”. Wnioskodawca zwrócił się o zmianę szczegółowych wymogów dotyczących etykietowania, w szczególności zmianę oznaczenia nowej żywności na „hydrolizat białka z jęczmienia i ryżu”. |
(6) | Zgodnie z pierwotnym wymogiem dotyczącym etykietowania było to „częściowo hydrolizowane białko ze zużytego jęczmienia i ryżu”. Wnioskodawca uważa, że zmiana oznaczenia jest konieczna, ponieważ słowo „częściowo” nie jest pojęciem jasno zdefiniowanym, w szczególności dla przeciętnego konsumenta, który nie wie, w jakim stopniu białko jest hydrolizowane, zwłaszcza w porównaniu z innymi białkami roślinnymi. Wnioskodawca wskazuje ponadto, że wyraz „zużyty” nie jest stosowany w odniesieniu do innych nowych białek, na które wydano zezwolenie, przetwarzanych w podobny sposób, i w związku z tym uważa, że stosowanie tego określenia w odniesieniu do przedmiotowej nowej żywności może być mylące. Ponadto wnioskodawca wskazuje również, że w przypadku przetwarzania jęczmienia i ryżu jako surowców pierwszym etapem jest usunięcie skrobi, tak samo jak w przypadku wszelkich innych białek roślinnych. |
(7) | Komisja uważa, że wnioskowana aktualizacja unijnego wykazu polegająca na zmianie szczegółowych wymogów dotyczących etykietowania, w szczególności oznaczenia nowej żywności „częściowo hydrolizowane białko ze zużytego jęczmienia i ryżu” zgodnie z propozycją wnioskodawcy nie ma wpływu na zdrowie człowieka oraz że przeprowadzenie oceny bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 nie jest konieczne. Na podstawie uzasadnienia przedstawionego przez wnioskodawcę Komisja jest zdania, że słowo „zużytego” można pominąć przy oznaczaniu nowej żywności do celów etykietowania. Komisja nie zgadza się jednak z usunięciem słowa „częściowo” z oznaczenia nowej żywności. Zgodnie z przepisami dotyczącymi etykietowania, w szczególności z art. 10 ust. 2 lit. g) rozporządzenia (UE) 2015/2283, szczegółowe wymogi dotyczące etykietowania nie powinny wprowadzać konsumenta w błąd. Ponadto zgodnie z art. 7 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 (4) informacje na temat żywności nie powinny wprowadzać w błąd, w szczególności co do cech środków spożywczych oraz, między innymi, ich właściwości i składu. Z uwagi na to, że stopień hydrolizy nowej żywności wynosi 1-7 %, Komisja uważa, że w oznaczeniu nowej żywności należy zachować słowo „częściowo”. Ponadto, gdyby wnioskodawca chciał dodatkowo poinformować konsumenta o stopniu hydrolizy, może go dobrowolnie podać na etykiecie produktu zgodnie z art. 36 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011. Nowa żywność powinna być zatem oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako „częściowy hydrolizat białka z jęczmienia i ryżu”. |
(8) | Informacje przedstawione we wniosku dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że zmiany w szczegółowych wymogach dotyczących etykietowania nowej żywności są zgodne z warunkami określonymi w art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283 i powinny zostać zatwierdzone. |
(9) | Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470. |
(10) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 29 lipca 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).
(3) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/2851 z dnia 20 grudnia 2023 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek częściowego hydrolizatu białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa) jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 (Dz.U. L, 2023/2851, 21.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2851/oj).
(4) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz.U. L 304 z 22.11.2011, s. 18, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/1169/oj).
ZAŁĄCZNIK
W tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wpis dotyczący częściowego hydrolizatu białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa) otrzymuje brzmienie:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie | Warunki stosowania nowej żywności | Dodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowania | Inne wymogi | Ochrona danych | |
„Częściowy hydrolizat białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa) | Określona kategoria żywności | Maksymalne poziomy | Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako »częściowy hydrolizat białka z jęczmienia i ryżu«. Zgodnie z art. 21 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011. |
| Zezwolenie wydane w dniu 10 stycznia 2024 r. Niniejszy wpis opiera się na zastrzeżonych dowodach naukowych i danych naukowych objętych ochroną zgodnie z art. 26 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Wnioskodawca: Evergrain LLC, 3205 S. 9th St, St. Louis, Missouri, 63118 USA. W okresie ochrony danych nowa żywność, częściowy hydrolizat białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa), może być wprowadzana na rynek w Unii wyłącznie przez przedsiębiorstwo Evergrain LLC, chyba że kolejny wnioskodawca uzyska zezwolenie dotyczące przedmiotowej nowej żywności bez powoływania się na zastrzeżone dowody naukowe lub dane naukowe objęte ochroną zgodnie z art. 26 rozporządzenia (UE) 2015/2283 lub za zgodą Evergrain LLC. Data zakończenia ochrony danych: 10 stycznia 2029 r.” |
Smażone lub ekstrudowane zboża, nasiona lub produkty na bazie korzeni | 5 g/100 g | ||||
Wyroby cukiernicze (włącznie z czekoladkami) | 5 g/100 g | ||||
Śniadaniowe przetwory zbożowe | 5 g/100 g | ||||
Dania na bazie makaronów i ryżu (lub innych zbóż) | 8 g/100 g | ||||
Zupy (mieszanka suszu) | 50 g/100 g | ||||
Zupy (gotowe do spożycia) | 5 g/100 g | ||||
Sosy | 10 g/100 g | ||||
Preparaty w proszku do sporządzania sosów | 50 g/100 g | ||||
Analogi mięsa | 15 g/100 g | ||||
Batony zbożowe | 30 g/100 g | ||||
Mieszanki masła i margaryny z olejem | 10 g/100 g | ||||
Lody na bazie analogów mleka | 10 g/100 g | ||||
Analogi mleka | 5 g/100 ml | ||||
Pasta/emulsja z orzechów/nasion | 15 g/100 g | ||||
Napoje energetyczne | 8 g/100 ml | ||||
Napoje bezalkoholowe wprowadzane do obrotu w związku z ćwiczeniami fizycznymi | 5 g/100 ml | ||||
Napoje typu »Cola« | 5 g/100 g | ||||
Preparaty w proszku do sporządzania napojów | 90 g/100 g | ||||
Napoje na bazie soków owocowych lub warzywnych | 5 g/100 ml | ||||
Analogi (inne niż sojowe) śmietany, sera i jogurtu | 10 g/100 g | ||||
Humus | 10 g/100 g | ||||
Piwo bezalkoholowe | 5 g/100 ml | ||||
Środki spożywcze zastępujące posiłek, do kontroli masy ciała | 30 g/100 g |