Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-08-13
Wersja aktualna od 2024-08-13
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/1989
z dnia 22 lipca 2024 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie undek-10-enalu, octanu terpineolu, d,l-borneolu, l-karwonu, d-kamfory, octanu d,l-izobornylu, 3-propylidenoftalidu, kwasu fenylooctowego, salicylanu metylu, tymolu, karwakrolu, benzotiazolu, terpinolenu, d,l-izoborneolu, trans-mentonu, octanu d,l-bornylu, 3-butylidenoftalidu, aldehydu fenylooctowego, octanu fenetylu, fenylooctanu fenetylu, fenylooctanu metylu, fenylooctanu etylu, fenylooctanu izobutylu, fenylooctanu 3-metylobutylu, 2-metoksyfenolu, 2-metoksy-4-metylofenolu, 4-etylogwajakolu, 2-metoksy-4-winylofenolu, 4-etylofenolu, 2-metylofenolu, 4-metylofenolu, 2,6-dimetoksyfenolu, fenolu, 2,6-dimetylofenolu, 2-izopropylofenolu, benzeno-1,3-diolu, alfa-felandrenu, alfa-terpinenu, gamma-terpinenu i l-limonenu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2018/245 w odniesieniu do warunków zezwolenia na stosowanie d,l-izomentonu jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2 i art. 13 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania oraz zmiany takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
(2) | Substancje undek-10-enal, octan terpineolu, d,l-borneol, l-karwon, d-kamfora, octan d,l-izobornylu, 3-propylidenoftalid, kwas fenylooctowy, salicylan metylu, tymol, karwakrol, benzotiazol, terpinolen, d,l-izoborneol, trans-menton, octan d,l-bornylu, 3-butylidenoftalid, aldehyd fenylooctowy, octan fenetylu, fenylooctan fenetylu, fenylooctan metylu, fenylooctan etylu, fenylooctan izobutylu, fenylooctan 3-metylobutylu, 2-metoksyfenol, 2-metoksy-4-metylofenol, 4-etylogwajakol, 2-metoksy-4-winylofenol, 4-etylofenol, 2-metylofenol, 4-metylofenol, 2,6-dimetoksyfenol, fenol, 2,6-dimetylofenol, 2-izopropylofenol, benzeno-1,3-diol, alfa-felandren, alfa-terpinen, gamma-terpinen i l-limonen zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) | Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono dziewięć wniosków o zezwolenie na stosowanie undek-10-enalu, octanu terpineolu, d,l-borneolu, l-karwonu, d-kamfory, octanu d,l-izobornylu, 3-propylidenoftalidu, kwasu fenylooctowego, salicylanu metylu, tymolu, karwakrolu, benzotiazolu, terpinolenu, d,l-izoborneolu, trans-mentonu, octanu d,l-bornylu, 3-butylidenoftalidu, aldehydu fenylooctowego, octanu fenetylu, fenylooctanu fenetylu, fenylooctanu metylu, fenylooctanu etylu, fenylooctanu izobutylu, fenylooctanu 3-metylobutylu, 2-metoksyfenolu, 2-metoksy-4-metylofenolu, 4-etylogwajakolu, 2-metoksy-4-winylofenolu, 4-etylofenolu, 2-metylofenolu, 4-metylofenolu, 2,6-dimetoksyfenolu, fenolu, 2,6-dimetylofenolu, 2-izopropylofenolu, benzeno-1,3-diolu, alfa-felandrenu, alfa-terpinenu, gamma-terpinenu i l-limonenu („przedmiotowe substancje”) jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt. Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii „dodatki sensoryczne” i w grupie funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”. Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(4) | Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie przedmiotowych substancji również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie „substancji aromatyzujących” w wodzie do pojenia. W związku z tym wnioskodawca wycofał wniosek dotyczący wody do pojenia w odniesieniu do wszystkich przedmiotowych substancji. |
(5) | Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/245 (3) zezwolono na stosowanie d,l-izomentonu jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt. |
(6) | Zgodnie z art. 13 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) o wydanie opinii, czy zezwolenie na stosowanie d,l-izomentonu jako dodatku paszowego nadal spełniałoby warunki określone w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w przypadku zmiany warunków tego zezwolenia. Zmiana ta polega na zwiększeniu maksymalnego zalecanego poziomu d,l-izomentonu do 5 mg/kg dla wszystkich gatunków zwierząt. Do wniosku dołączono odpowiednie dane na jego poparcie. |
(7) | W opiniach z 1 lutego 2012 r. (4), 6 marca 2012 r. (5), 7 marca 2012 r. (6), 13 czerwca 2012 r. (7), 13 listopada 2012 r. (8), 10 marca 2015 r. (9), 8 marca 2016 r. (10), 20 kwietnia 2016 r. (11), 12 lipca 2016 r. (12) i 26 września 2023 r. (13) Urząd stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania substancje te są bezpiecznie dla wszystkich gatunków zwierząt, konsumentów i środowiska. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do 2-metoksyfenolu, tymolu, 2-metoksy-4-metylofenolu, 4-etylogwajakolu, 2-metoksy-4-winylofenolu, 4-etylofenolu, 2-metylofenolu, 4-metylofenolu, karwakrolu, 2,6-dimetoksyfenolu, fenolu, 2,6-dimetylofenolu, 2-izopropylofenolu i benzeno-1,3-diolu nie przedstawiono nowych danych dotyczących bezpieczeństwa użytkownika, natomiast uznaje się, że w przypadku kontaktu tych substancji ze skórą i oczami oraz narażenia na te substancje dróg oddechowych występują potencjalne zagrożenia o różnym stopniu nasilenia. W przypadku 3-butylidenoftalidu i 3-propylidenoftalidu karty charakterystyki materiału przedstawione przez dostawców identyfikują te substancje jako substancje drażniące dla skóry, oczu i dróg oddechowych oraz działające szkodliwie po połknięciu. W przypadku aldehydu fenylooctowego, kwasu fenylooctowego, octanu fenetylu, fenylooctanu fenetylu, fenylooctanu metylu, fenylooctanu etylu, fenylooctanu izobutylu, salicylanu metylu i fenylooctanu 3-metylobutylu Urząd uznał za rozważne traktowanie wszystkich tych związków jako substancji drażniących dla skóry, oczu i dróg oddechowych, działających uczulająco na skórę i działających szkodliwie po połknięciu. W przypadku octanu terpineolu Urząd uznał za rozważne traktowanie tego związku jako substancji drażniącej dla skóry, oczu i dróg oddechowych oraz jako substancji działającej uczulająco na skórę. Terpinolen, alfa-felandren, alfa-terpinen, gamma-terpinen i l-limonen należy uznać za substancje drażniące dla skóry, oczu i dróg oddechowych oraz działające uczulająco na skórę. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do benzotiazolu, d,l-borneolu, d,l-izoborneolu, l-karwonu, trans-mentonu, d-kamfory, octanu d,l-bornylu, undek-10-enalu i octanu d,l-izobornylu uznaje się zagrożenia w przypadku kontaktu ze skórą i oczami i narażenia przez drogi oddechowe oraz klasyfikuje się je jako działające drażniąco na układ oddechowy. Urząd stwierdził ponadto, że wszystkie przedmiotowe substancje są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, w związku z czym ponowne wykazywanie ich skuteczności nie jest konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. Ponadto w opinii z 26 września 2023 r. Urząd stwierdził, że w przypadku d,l-izomentonu maksymalny zalecany poziom 5 mg/kg jest bezpieczny dla wszystkich gatunków zwierząt, konsumentów i środowiska. |
(8) | W związku z powyższym Komisja uznaje, że przedmiotowe substancje spełniają warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Ponadto Komisja uważa, że zezwolenie na stosowanie d,l-izomentonu nadal spełnia warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003, w przypadku gdy zmienione zostaną warunki dotyczące zwiększenia maksymalnego zalecanego poziomu do 5 mg/kg dla wszystkich gatunków zwierząt. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie przedmiotowych substancji oraz zmienić warunki zezwolenia dla d,l-izomentonu. Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników przedmiotowych substancji. |
(9) | Komisja uważa, że w przypadku l-karwonu, salicylanu metylu, tymolu i karwakrolu względy bezpieczeństwa wymagają ustalenia maksymalnej zawartości oraz że dodatki te nie mogą być stosowane w połączeniu z innymi dodatkami zawierającymi takie substancje. W odniesieniu do undek-10-enalu, octanu terpineolu, d,l-borneolu, d-kamfory, octanu d,l-izobornylu, 3-propylidenoftalidu, kwasu fenylooctowego, benzotiazolu, terpinolenu, d,l-izoborneolu, trans-mentonu, octanu d,l-bornylu, 3-butylidenoftalidu, aldehydu fenylooctowego, octanu fenetylu, fenylooctanu fenetylu, fenylooctanu metylu, fenylooctanu etylu, fenylooctanu izobutylu, fenylooctanu 3-metylobutylu, 2-metoksyfenolu, 2-metoksy-4-metylofenolu, 4-etylogwajakolu, 2-metoksy-4-winylofenolu, 4-etylofenolu, 2-metylofenolu, 4-metylofenolu, 2,6-dimetoksyfenolu, fenolu, 2,6-dimetylofenolu, 2-izopropylofenolu, benzeno-1,3-diolu, alfa-felandrenu, alfa-terpinenu, gamma-terpinenu i l-limonenu względy bezpieczeństwa nie wymagają ustalenia maksymalnej zawartości. Aby umożliwić lepszą kontrolę, na etykietach tych dodatków należy jednak wskazać zalecaną maksymalną zawartość. W razie przekroczenia zalecanej zawartości maksymalnej stosowne informacje powinny być podawane na etykietach przedmiotowych premiksów. |
(10) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie wykonawcze (UE) 2018/245. |
(11) | Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie przedmiotowych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. Ponadto, ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmiany w warunkach zezwolenia na stosowanie d,l-izomentonu, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z tej zmiany. |
(12) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”, zostają dopuszczone jako dodatki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Zmiana rozporządzenia wykonawczego (UE) 2018/245
W pozycji dotyczącej d,l-Izomentonu w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2018/245 pkt 3-5 kolumny „Pozostałe przepisy” otrzymują brzmienie:
„3. | Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: »Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg dla wszystkich gatunków zwierząt«. |
4. | Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkowałoby przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej. |
5. | W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza 5 mg/kg dla wszystkich gatunków zwierząt.”. |
Artykuł 3
Środki przejściowe
1. Dodatki paszowe undek-10-enal, octan terpineolu, d,l-borneol, l-karwon, d-kamfora, octan d,l-izobornylu, 3-propylidenoftalid, kwas fenylooctowy, salicylan metylu, tymol, karwakrol, benzotiazol, terpinolen, d,l-izoborneol, trans-menton, octan d,l-bornylu, 3-butylidenoftalid, aldehyd fenylooctowy, octan fenetylu, fenylooctan fenetylu, fenylooctan metylu, fenylooctan etylu, fenylooctan izobutylu, fenylooctan 3-metylobutylu, 2-metoksyfenol, 2-metoksy-4-metylofenol, 4-etylogwajakol, 2-metoksy-4-winylofenol, 4-etylofenol, 2-metylofenol, 4-metylofenol, 2,6-dimetoksyfenol, fenol, 2,6-dimetylofenol, 2-izopropylofenol, benzeno-1,3-diol, alfa-felandren, alfa-terpinen, gamma-terpinen i l-limonen, dopuszczone zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG, oraz dodatek paszowy d,l-izomenton (numer identyfikacyjny: 2b07078) dopuszczony rozporządzeniem wykonawczym (UE) 2018/245, oraz premiksy zawierające te dodatki paszowe, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 13 lutego 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 13 sierpnia 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki paszowe, o których mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 13 sierpnia 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 13 sierpnia 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki paszowe, o których mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 13 sierpnia 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 13 sierpnia 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 4
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 22 lipca 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1970/524/oj).
(3) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/245 z dnia 15 lutego 2018 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie mentolu, d-karwonu, octanu mentylu, d,l-izomentonu, 3-metylo-2-(pent-2(cis)-enylo)cyklopent-2-en-1-onu, 3,5,5-trimetylocykloheks-2-en-1-onu, d-fenchonu, alkoholu fenchylowego, octanu karwylu, octanu dihydrokarwylu oraz octanu fenchylu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt (Dz.U. L 53 z 23.2.2018, s. 87, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2018/245/oj).
(4) Dziennik EFSA 2012;10(2):2573.
(5) Dziennik EFSA 2012;10(3):2622.
(6) Dziennik EFSA 2012;10(3):2625.
(7) Dziennik EFSA 2012;10(7):2785.
(8) Dziennik EFSA 2012;10(11):2966.
(9) Dziennik EFSA 2015;13(3):4053.
(10) Dziennik EFSA 2016;14(6):4441.
(11) Dziennik EFSA 2016;14(6):4475.
(12) Dziennik EFSA 2016;14(8):4559.
(13) Dziennik EFSA 2023;21(10):8340.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b05035 | Undek-10-enal | Skład dodatku Undek-10-enal Charakterystyka substancji czynnej Undek-10-enal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 90 % Wzór chemiczny: C11H20O Numer CAS: 112-45-8 Nr FLAVIS: 05.035 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (1) Do oznaczania undek-10-enalu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09830 | Octan terpineolu | Skład dodatku Octan terpineolu Charakterystyka substancji czynnej Octan terpineolu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % Wzór chemiczny: C12H20O2 Numer CAS: 8007-35-0 Nr FLAVIS: 09.830 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (2) Do oznaczania octanu terpineolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b02016 | d,l-borneol | Skład dodatku d,l-borneol Charakterystyka substancji czynnej d,l-borneol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % (minimalna oznaczana ilość może obejmować izoborneol, inne izomery borneolu, śladowe ilości alkoholu fenchylowego i inne związki C10H18O) Wzór chemiczny: C10H18O Numer CAS: 507-70-0 Nr FLAVIS: 02.016 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (3) Do oznaczania d,l-borneolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||
2b07147 | l-karwon | Skład dodatku l-karwon Charakterystyka substancji czynnej l-karwon Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % Wzór chemiczny: C10H14O Numer CAS: 6485-40-1 Nr FLAVIS: 07.147 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | 10 |
| 13.8.2034 | ||||||||
Metoda analityczna (4) Do oznaczania l-karwonu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b07215 | d-kamfora | Skład dodatku d-kamfora Charakterystyka substancji czynnej d-kamfora (znana również pod nazwą (1R)-1,7,7-trimetylobicyklo[2.2.1]heptan-2-on) Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 96 % Wzór chemiczny: C10H16O Numer CAS: 464-49-3 Nr FLAVIS: 07.215 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (5) Do oznaczania d-kamfory w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09218 | Octan d,l-izobornylu | Skład dodatku Octan d,l-izobornylu Charakterystyka substancji czynnej Octan d,l-izobornylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % (minimalna oznaczana ilość może obejmować niewielkie ilości octanu bornylu) Wzór chemiczny: C12H20O2 Numer CAS: 125-12-2 Nr FLAVIS: 09.218 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (6) Do oznaczania octanu d,l-izobornylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b10005 | 3-propylidenoftalid | Skład dodatku 3-propylidenoftalid Charakterystyka substancji czynnej 3-propylidenoftalid Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 96 % Wzór chemiczny: C11H10O2 Numer CAS: 17369-59-4 Nr FLAVIS: 10.005 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (7) Do oznaczania 3-propylidenoftalidu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b08038 | Kwas fenylooctowy | Skład dodatku Kwas fenylooctowy Charakterystyka substancji czynnej Kwas fenylooctowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 99 % Wzór chemiczny: C8H8O2 Numer CAS: 103-82-2 Nr FLAVIS: 08.038 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (8) Do oznaczania kwasu fenylooctowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||
2b09749 | Salicylan metylu | Skład dodatku Salicylan metylu Charakterystyka substancji czynnej Salicylan metylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C8H8O3 Numer CAS: 119-36-8 Nr FLAVIS: 09.749 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | 50 |
| 13.8.2034 | ||||||||
Metoda analityczna (9) Do oznaczania salicylanu metylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||
2b04006 | Tymol | Skład dodatku Tymol Charakterystyka substancji czynnej Tymol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C10H14O Numer CAS: 89-83-8 Nr FLAVIS: 04.006 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | 125 |
| 13.8.2034 | ||||||||
Metoda analityczna (10) Do oznaczania tymolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||
2b04031 | Karwakrol | Skład dodatku Karwakrol Charakterystyka substancji czynnej Karwakrol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C10H14O Numer CAS: 499-75-2 Nr FLAVIS: 04.031 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | 125 |
| 13.8.2034 | ||||||||
Metoda analityczna (11) Do oznaczania karwakrolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b15016 | Benzotiazol | Skład dodatku Benzotiazol Charakterystyka substancji czynnej Benzotiazol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 96 % Wzór chemiczny: C7H5NS Numer CAS: 95-16-9 Nr FLAVIS: 15.016 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (12) Do oznaczania benzotiazolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b01005 | Terpinolen | Skład dodatku Terpinolen Charakterystyka substancji czynnej Terpinolen Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej lub w procesie destylacji frakcyjnej lub destylacji parą wodną olejków eterycznych. Czystość: min. 95 % Wzór chemiczny: C10H16 Numer CAS: 586-62-9 Nr FLAVIS: 01.005 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (13) Do oznaczania terpinolenu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b02059 | d,l-izoborneol | Skład dodatku d,l-izoborneol Charakterystyka substancji czynnej d,l-izoborneol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 92 % (minimalna oznaczana ilość wynosi 92 %; składniki drugorzędne to 3,5 % borneolu) Wzór chemiczny: C10H18O Numer CAS: 124-76-5 Nr FLAVIS: 02.059 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (14) Do oznaczania d,l-izoborneolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b07176 | trans-menton | Skład dodatku trans-menton Charakterystyka substancji czynnej trans-menton Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 96 % (suma dwóch izomerów) Wzór chemiczny: C10H18O Numer CAS: 89-80-5 Nr FLAVIS: 07.176 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (15) Do oznaczania trans-mentonu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09017 | Octan d,l-bornylu | Skład dodatku Octan d,l-bornylu Charakterystyka substancji czynnej Octan d,l-bornylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % (minimalna oznaczana ilość wynosi 98 % i może obejmować octan izobornylu i inne izomery octanu bornylu) Wzór chemiczny: C12H20O2 Numer CAS: 76-49-3 Nr FLAVIS: 09.017 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (16) Do oznaczania octanu d,l-bornylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b10024 | 3-butylidenoftalid | Skład dodatku 3-butylidenoftalid Charakterystyka substancji czynnej 3-butylidenoftalid Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 99 % Wzór chemiczny: C12H12O2 Numer CAS: 551-08-6 Nr FLAVIS: 10.024 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (17) Do oznaczania 3-butylidenoftalidu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b05030 | Aldehyd fenylooctowy | Skład dodatku Aldehyd fenylooctowy Charakterystyka substancji czynnej Aldehyd fenylooctowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 95 % Wzór chemiczny: C8H8O Numer CAS: 122-78-1 Nr FLAVIS: 05.030 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (18) Do oznaczania aldehydu fenylooctowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09031 | Octan fenetylu | Skład dodatku Octan fenetylu Charakterystyka substancji czynnej Octan fenetylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C10H12O2 Numer CAS: 103-45-7 Nr FLAVIS: 09.031 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (19) Do oznaczania octanu fenetylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09707 | Fenylooctan fenetylu | Skład dodatku Fenylooctan fenetylu Charakterystyka substancji czynnej Fenylooctan fenetylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C16H16O2 Numer CAS: 102-20-5 Nr FLAVIS: 09.707 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (20) Do oznaczania fenylooctanu fenetylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09783 | Fenylooctan metylu | Skład dodatku Fenylooctan metylu Charakterystyka substancji czynnej Fenylooctan metylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % Wzór chemiczny: C9H10O2 Numer CAS: 101-41-7 Nr FLAVIS: 09.783 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (21) Do oznaczania fenylooctanu metylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09784 | Fenylooctan etylu | Skład dodatku Fenylooctan etylu Charakterystyka substancji czynnej Fenylooctan etylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % Wzór chemiczny: C10H12O2 Numer CAS: 101-97-3 Nr FLAVIS: 09.784 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (22) Do oznaczania fenylooctanu etylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09788 | Fenylooctan izobutylu | Skład dodatku Fenylooctan izobutylu Charakterystyka substancji czynnej Fenylooctan izobutylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C12H16O2 Numer CAS: 102-13-6 Nr FLAVIS: 09.788 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (23) Do oznaczania fenylooctanu izobutylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09789 | Fenylooctan 3-metylobutylu | Skład dodatku Fenylooctan 3-metylobutylu Charakterystyka substancji czynnej Fenylooctan 3-metylobutylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % (suma estrów n-amylowych i izoamylowych) Wzór chemiczny: C13H18O2 Numer CAS: 102-19-2 Nr FLAVIS: 09.789 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (24) Do oznaczania fenylooctanu 3-metylobutylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b04005 | 2-metoksyfenol | Skład dodatku 2-metoksyfenol Charakterystyka substancji czynnej 2-metoksyfenol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C7H8 O2 Numer CAS: 90-05-1 Nr FLAVIS: 04.005 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (25) Do oznaczania 2-metoksyfenolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b04007 | 2-metoksy-4-metylofenol | Skład dodatku 2-metoksy-4-metylofenol Charakterystyka substancji czynnej 2-metoksy-4-metylofenol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C8H10O2 Numer CAS: 93-51-6 Nr FLAVIS: 04.007 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (26) Do oznaczania 2-metoksy-4-metylofenolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b04008 | 4-etylogwajakol | Skład dodatku 4-etylogwajakol Charakterystyka substancji czynnej 4-etylogwajakol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C9 H12 O2 Numer CAS: 2785-89-9 Nr FLAVIS: 04.008 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (27) Do oznaczania 4-etylogwajakolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b04009 | 2-metoksy-4-winylofenol | Skład dodatku 2-metoksy-4-winylofenol Charakterystyka substancji czynnej 2-metoksy-4-winylofenol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C9H10 O2 Numer CAS: 7786-61-0 Nr FLAVIS: 04.009 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (28) Do oznaczania 2-metoksy-4-winylofenolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b04022 | 4-etylofenol | Skład dodatku 4-etylofenol Charakterystyka substancji czynnej 4-etylofenol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C8H10 O Numer CAS: 123-07-9 Nr FLAVIS: 04.022 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (29) Do oznaczania 4-etylofenolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b04027 | 2-metylofenol | Skład dodatku 2-metylofenol Charakterystyka substancji czynnej 2-metylofenol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C7H8 O Numer CAS: 95-48-7 Nr FLAVIS: 04.027 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (30) Do oznaczania 2-metylofenolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b04028 | 4-metylofenol | Skład dodatku 4-metylofenol Charakterystyka substancji czynnej 4-metylofenol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C7H8 O Numer CAS: 106-44-5 Nr FLAVIS: 04.028 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (31) Do oznaczania 4-metylofenolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b04036 | 2,6-dimetoksyfenol | Skład dodatku 2,6-dimetoksyfenol Charakterystyka substancji czynnej 2,6-dimetoksyfenol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C8H10O3 Numer CAS: 91-10-1 Nr FLAVIS: 04.036 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (32) Do oznaczania 2,6-dimetoksyfenolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b04041 | Fenol | Skład dodatku Fenol Charakterystyka substancji czynnej Fenol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C6H6O Numer CAS: 108-95-2 Nr FLAVIS: 04.041 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (33) Do oznaczania fenolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b04042 | 2,6-dimetylofenol | Skład dodatku 2,6-dimetylofenol Charakterystyka substancji czynnej 2,6-dimetylofenol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 99 % Wzór chemiczny: C8H10O Numer CAS: 576-26-1 Nr FLAVIS: 04.042 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (34) Do oznaczania 2,6-dimetylofenolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b04044 | 2-izopropylofenol | Skład dodatku 2-izopropylofenol Charakterystyka substancji czynnej 2-izopropylofenol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C9H12O Numer CAS: 88-69-7 Nr FLAVIS: 04.044 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (35) Do oznaczania 2-izopropylofenolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b04047 | Benzeno-1,3-diol | Skład dodatku Benzeno-1,3-diol Charakterystyka substancji czynnej Benzeno-1,3-diol (znany również jako rezorcynol) Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C6H6O2 Numer CAS: 108-46-3 Nr FLAVIS: 04.047 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (36) Do oznaczania benzeno-1,3-diolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b01006 | Alfa-felandren | Skład dodatku Alfa-felandren Charakterystyka substancji czynnej Alfa-felandren Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej lub w procesie destylacji frakcyjnej lub destylacji parą wodną olejków eterycznych. Czystość: min. 95 % Wzór chemiczny: C10H16 Numer CAS: 99-83-2 Nr FLAVIS: 01.006 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (37) Do oznaczania alfa-felandrenu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b01019 | Alfa-terpinen | Skład dodatku Alfa-terpinen Charakterystyka substancji czynnej Alfa-terpinen Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej lub w procesie destylacji frakcyjnej lub destylacji parą wodną olejków eterycznych. Czystość: min. 89 % Wzór chemiczny: C10H16 Numer CAS: 99-86-5 Nr FLAVIS: 01.019 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (38) Do oznaczania alfa-terpinenu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b01020 | Gamma-terpinen | Skład dodatku Gamma-terpinen Charakterystyka substancji czynnej Gamma-terpinen Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej lub w procesie destylacji frakcyjnej lub destylacji parą wodną olejków eterycznych. Czystość: min. 95 % Wzór chemiczny: C10H16 Numer CAS: 99-85-4 Nr FLAVIS: 01.020 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (39) Do oznaczania gamma-terpinenu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b01046 | l-limonen | Skład dodatku l-limonen Charakterystyka substancji czynnej l-limonen Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej lub w procesie destylacji frakcyjnej lub destylacji parą wodną olejków eterycznych. Czystość: min. 95 % Wzór chemiczny: C10H16 Numer CAS: 5989-54-8 Nr FLAVIS: 01.046 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 13.8.2034 | ||||||||||
Metoda analityczna (40) Do oznaczania l-limonenu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(2) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(3) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(4) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(5) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(6) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(7) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(8) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(9) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(10) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(11) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(12) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(13) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(14) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(15) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(16) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(17) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(18) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(19) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(20) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(21) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(22) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(23) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(24) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(25) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(26) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(27) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(28) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(29) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(30) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(31) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(32) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(33) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(34) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(35) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(36) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(37) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(38) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(39) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(40) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.