Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-07-05
Wersja aktualna od 2024-07-05
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/1839
z dnia 3 lipca 2024 r.
w sprawie sprostowania rozporządzenia wykonawczego (UE) 2023/2846 poprzez skreślenie Schinopsis lorentzii (Griseb.) Engl. jako źródła dodatku paszowego wyciąg z czerwonego quebracho
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2023/2846 (2) zezwolono na stosowanie substancji „wyciąg z czerwonego kebraczo” z Schinopsis balansae Engl. lub Schinopsis lorentzii (Griseb.) Engl. jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt na okres 10 lat. |
(2) | Substancja „wyciąg z czerwonego kebraczo” z Schinopsis balansae Engl. lub Schinopsis lorentzii (Griseb.) Engl. została jednak błędnie włączona do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2023/2846, mimo że nie została uwzględniona we wniosku o udzielenie zezwolenia. |
(3) | Należy zatem odpowiednio sprostować rozporządzenie wykonawcze (UE) 2023/2846. W celu zapewnienia jasności należy zastąpić cały załącznik do wspomnianego rozporządzenia wykonawczego. |
(4) | Aby zapobiec wprowadzeniu do obrotu dodatku paszowego wyciąg z czerwonego kebraczo z Schinopsis lorentzii (Griseb.) Engl., co mogłoby wynikać z błędu w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2023/2846, niniejsze rozporządzenie powinno wejść w życie w trybie pilnym. |
(5) | Aby zachować uzasadnione oczekiwania podmiotów działających na rynku pasz wynikające z błędnego zezwolenia na dodatek paszowy wyciąg z czerwonego quebracho z Schinopsis lorentzii (Griseb.) Engl., należy przewidzieć krótki okres przejściowy, aby umożliwić tym podmiotom dostosowanie się do korekty wprowadzonej niniejszym rozporządzeniem. |
(6) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Sprostowanie rozporządzenia wykonawczego (UE) 2023/2846
W rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2023/2846 wprowadza się następujące sprostowania:
1) | tytuł otrzymuje brzmienie: „Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/2846 z dnia 20 grudnia 2023 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie wyciągu z czerwonego kebraczo z Schinopsis balansae Engl. jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt”; |
2) | załącznik zastępuje się załącznikiem do niniejszego rozporządzenia. |
Artykuł 2
Środki przejściowe
Dodatek paszowy wyciąg z czerwonego quebracho z Schinopsis lorentzii (Griseb.) Engl. oraz premiksy, mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające go, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 sierpnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lipca 2024 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane do dnia 5 stycznia 2025 r.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 3 lipca 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/2846 z dnia 20 grudnia 2023 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie wyciągu z czerwonego kebraczo z Schinopsis balansae Engl. lub Schinopsis lorentzii (Griseb.) jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt (Dz.U. L, 2023/2846, 21.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2846/oj).
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna. | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||
2b2972-ex | Wyciąg z czerwonego kebraczo | Skład dodatku Wyciąg z drewna Schinopsis balansae Engl. Postać stała Charakterystyka substancji czynnej Wyciąg ze skondensowanych tanin z czerwonego kebraczo Wyciąg otrzymywany z drewna Schinopsis balansae Engl. za pomocą pary pod ciśnieniem, dalszego filtrowania, zagęszczania oraz suszenia rozpyłowego zagęszczonego roztworu zgodnie z definicją Rady Europy (1) . Specyfikacja Skondensowane taniny: 70-87 % Numer FEMA: 2972 Metoda analityczna (2) Do oznaczania ilościowego skondensowanych tanin (znacznika fitochemicznego) w dodatku paszowym: pośrednia analiza grawimetryczna substancji garbujących z wiązaniem absorbentów w słabo chromowanym proszku skórzanym - ISO 14088 | Indyki rzeźne | - | - | 540 |
| 10 stycznia 2034 r. | ||||||||
Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego | - | - | 400 | |||||||||||||
Wszystkie gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego. | - | - | 600 | |||||||||||||
Prosięta, prosięta podrzędnych gatunków świniowatych oraz tuczniki podrzędnych gatunków świniowatych | - | - | 720 | |||||||||||||
Tuczniki | - | - | 860 | |||||||||||||
Lochy | - | - | 1 050 | |||||||||||||
Cielęta (preparaty mlekozastępcze) | - | - | 1 680 | |||||||||||||
Przeżuwacze rzeźne z wyjątkiem owiec i kóz Konie | - | - | 1 580 | |||||||||||||
Owce, kozy | - | - | 1 580 | |||||||||||||
Krowy mleczne, podrzędne gatunki przeżuwaczy mlecznych z wyjątkiem owiec i kóz | - | - | 1 030 | |||||||||||||
Króliki | - | - | 630 | |||||||||||||
Łososiowate oraz podrzędne gatunki ryb | - | - | 1 810 | |||||||||||||
Ryby ozdobne | - | - | 3 000 | |||||||||||||
Psy | - | - | 1 900 | |||||||||||||
Ptaki ozdobne |
|
| 317 | |||||||||||||
Koty | - | - | 317 | |||||||||||||
Inne gatunki i kategorie zwierząt | - | - | 317 |
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.