Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 1811
Wersja aktualna od 2024-06-20
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 1811
Wersja aktualna od 2024-06-20
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA RADY (UE) 2024/1811

z dnia 20 czerwca 2024 r.

w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Rady Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC) w odniesieniu do dwóch metod analizy oraz normy handlowej IOC mającej zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 207 ust. 4 akapit pierwszy w związku z art. 218 ust. 9,

uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Umowa międzynarodowa w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (zwana dalej „umową”) została zawarta w imieniu Unii na mocy decyzją Rady (UE) 2019/848 (1).

(2)

Na podstawie art. 7 ust. 1 umowy Rada Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (zwana dalej „Radą Członków”) ma podejmować decyzje i przyjmować zalecenia dotyczące stosowania postanowień umowy.

(3)

Na 119. posiedzeniu, które odbędzie się w dniach 18-25 czerwca 2024 r., Rada Członków ma przyjąć decyzję zmieniającą normę handlową mającą zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek, decyzję w sprawie aktualizacji metod oceny organoleptycznej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i decyzję w sprawie skorygowania metody oznaczania zawartości wosków i estrów etylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych.

(4)

Decyzje, które mają być przyjęte na 119. posiedzeniu Rady Członków, zostały szczegółowo omówione przez naukowców i ekspertów technicznych ds. oliwy z oliwek reprezentujących Komisję i państwa członkowskie. Decyzje te przyczynią się do międzynarodowej harmonizacji norm dotyczących oliwy z oliwek oraz ustanowią ramy, które zapewnią uczciwą konkurencję w handlu produktami sektora oliwy z oliwek. Umia powinna zatem poprzeć przyjęcie tych decyzji.

(5)

Należy zatem ustalić stanowisko, jakie ma być zajęte w imieniu Unii w ramach Rady Członków, ponieważ decyzje, które mają zostać przyjęte, będą wiążace dla Unii w odniesieniu do handlu międzynarodowego z pozostałymi członkami Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC) i będą mogły mieć decydujący wpływ na treść przepisów prawa Unii, a mianowicie na normy handlowe dotyczące oliwy z oliwek przyjęte przez Komisję na podstawie art. 75 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (2).

(6)

Gdyby przyjęcie decyzji na 119. posiedzeniu Rady Członków zostało odroczone z powodu braku możliwości zaakceptowania ich przez niektórych członków, stanowisko określone w załączniku do niniejszej decyzji powinno zostać zajęte w imieniu Unii w ramach procedury przyjęcia decyzji przez Radę Członków w drodze wymiany korespondencji, zgodnie z art. 10 ust. 6 umowy, o ile taka procedura zostanie wszczęta przed następnym posiedzeniem zwyczajnym Rady Członków w listopadzie 2024 r.

(7)

Powinno być jednak możliwe uzgodnienie przez przedstawicieli Unii w Radzie Członków dostosowań technicznych do innych metod lub dokumentów IOC bez konieczności podejmowania przez Radę kolejnej decyzji, jeżeli te dostosowania techniczne wynikają ze zmian związanych ze zmianą normy handlowej, metody oceny organoleptycznej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub metody oznaczania zawartości wosków i estrów etylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych.

(8)

W celu ochrony interesów Unii przedstawiciele Unii w Radzie Członków powinni mieć jednak możliwość zwrócenia się o odroczenie przyjęcia decyzji na późniejsze posiedzenie Rady Członków, jeżeli na stanowisko, jakie ma zostać zajęte w imieniu Unii, mogłyby mieć wpływ nowe informacje naukowe lub techniczne przedstawione przed 119. posiedzeniem lub na tym posiedzeniu,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Stanowisko, jakie ma być zajęte w imieniu Unii w ramach Rady Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC) na jej 119. posiedzeniu, które odbędzie się w dniach 18-25 czerwca 2024 r., lub w ramach procedury przyjęcia decyzji przez Radę Członków w drodze wymiany korespondencji, rozpoczętej przed jej następnym posiedzeniem zwyczajnym w listopadzie 2024 r., dotyczące decyzji zmieniających normę handlową mającą zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek, metodę oceny organoleptycznej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz metodę oznaczania zawartości wosków i estrów etylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych, jest określone w załączniku do niniejszej decyzji.

Artykuł 2

Dostosowania techniczne do innych metod lub dokumentów IOC mogą jednak zostać uzgodnione przez przedstawicieli Unii w Radzie Członków IOC (zwanej dalej „Radą Członków”) bez kolejnej decyzji Rady, jeżeli wynikają one ze zmian związanych ze zmianą normy handlowej dotyczącej oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek lub zmian związanych z metodą oceny organoleptycznej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz metodą oznaczania zawartości wosków i estrów etylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych

Artykuł 3

W przypadku gdy na stanowisko, o którym mowa w art. 1, mogą mieć wpływ nowe informacje naukowe lub techniczne przedstawione przed 119. posiedzeniem Rady Członków lub na tym posiedzeniu, przedstawiciele Unii występują z wnioskiem o odroczenie przyjęcia decyzji zmieniających normę handlową mającą zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek, metodę oceny organoleptycznej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz metodę oznaczania zawartości wosków i estrów etylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych do czasu uzgodnienia przez Unię stanowiska w oparciu o te nowe informacje.

Artykuł 4

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.

Sporządzono w Luksemburgu dnia 20 czerwca 2024 r.

W imieniu Rady

Przewodnicząca

M.-C. LEROY


(1) Decyzja Rady (UE) 2019/848 z dnia 17 maja 2019 r. dotycząca zawarcia w imieniu Unii Europejskiej Umowy międzynarodowej w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (Dz.U. L 139 z 27.5.2019, s. 1).

(2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671).

ZAŁĄCZNIK

Unia Europejska popiera następujące zmiany, jakie należy wprowadzić w normie handlowej IOC i metodach analizy podczas 119. posiedzenia Rady Członków IOC, które odbędzie się w dniach 18-25 czerwca 2024 r., lub w ramach procedury przyjmowania decyzji przez Radę Członków w drodze wymiany korespondencji rozpoczętej przed jej następnym posiedzeniem zwyczajnym w listopadzie 2024 r.:

-

zmiana normy handlowej mającej zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek COI/T.15/NC No. 3/Rev. 19 w celu włączenia nowej zmiany metody oceny organoleptycznej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia;

-

zmiana metody COI/T.20/Doc. No. 15/Rev. 10 (Analiza sensoryczna oliwy z oliwek - metoda oceny organoleptycznej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia) w odniesieniu do sprawozdań zespołów degustatorów;

-

skorygowanie metody COI/T.20/Doc. No. 28/Rev. 3 (Oznaczanie zawartości wosków i estrów etylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych) w odniesieniu do wyrażania wyników.

Przedstawiciele Unii w Radzie Członków IOC mogą bez kolejnej decyzji Rady uzgadniać dostosowania techniczne innych metod lub dokumentów IOC wynikające z wprowadzenia zmian, o których mowa w akapicie pierwszym.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00