ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/1755
z dnia 25 czerwca 2024 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie kwasu octowego, octanu wapnia i dioctanu sodu jako dodatków paszowych dla ryb
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury przyznawania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
(2) | Substancje kwas octowy, octan wapnia i dioctan sodu zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) | Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o ponowną ocenę kwasu octowego, octanu wapnia i dioctanu sodu jako dodatków paszowych dla ryb. Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii „dodatki technologiczne” i w grupie funkcjonalnej „konserwanty”. Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(4) | W opinii z dnia 6 lipca 2023 r. (3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że kwas octowy (i jego sole) jest bezpieczny dla wszystkich ryb przy maksymalnym zalecanym poziomie 2 500 mg kwasu octowego/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej. W swoich poprzednich opiniach z dnia 1 lutego 2012 r. (4) i z dnia 6 maja 2021 r. (5) Urząd stwierdził, że kwas octowy, dioctan sodu i octan wapnia nie mają szkodliwych skutków dla bezpieczeństwa konsumentów ani dla środowiska oraz że ryzyko dla użytkowników zajmujących się kwasem octowym zależy od stężenia i obejmuje działanie drażniące na skórę, oczy i drogi oddechowe (roztwór 10-25 %) i żrące (roztwór > 25 %) oraz że sole kwasu octowego uznaje się za silnie drażniące i stwarzające szczególne ryzyko dla oczu. Urząd stwierdził również, że kwas octowy i jego sole mogą potencjalnie pełnić rolę konserwantów w paszy. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
(5) | W związku z powyższym Komisja uznaje, że kwas octowy, octan wapnia i dioctan sodu spełniają warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatków. |
(6) | Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie przedmiotowych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
(7) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii „dodatki technologiczne” i do grupy funkcjonalnej „konserwanty”, zostają dopuszczone jako dodatki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Kwas octowy, octan wapnia i dioctan sodu, dopuszczone zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG, oraz premiksy zawierające te dodatki, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 16 stycznia 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 16 lipca 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla ryb.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki paszowe, o których mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 16 lipca 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 16 lipca 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla ryb, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki paszowe, o których mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 16 lipca 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 16 lipca 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla ryb, od których lub z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 25 czerwca 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych
(Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1970/524/oj).
(3) Dziennik EFSA 2023; 21(7):8176.
(4) Dziennik EFSA 2012; 10(2):2571.
(5) Dziennik EFSA 2021; 19(6):6615.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: konserwanty | ||||||||||||||
1a260 | Kwas octowy | Skład dodatku Kwas octowy ≥ 99,8 % Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Kwas octowy ≥ 99,8 % C2H4O2 Nr CAS 64-19-7 Woda ≤ 0,15 % Substancje nielotne ≤ 30 mg/kg Kwas mrówkowy i jego sole oraz pozostałe utleniacze ≤ 0,5 g/kg Wytwarzany w drodze syntezy chemicznej, w tym w drodze produkcji celulozy (jako produkt uboczny) Metoda analizy (1) Do oznaczenia kwasu octowego jako całkowitego kwasu octowego w dodatku paszowym, premiksach i mieszkankach paszowych: chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294) | Ryby | - | - | 2 500 |
| 16 lipca 2034 r. |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: konserwanty | ||||||||||||||
1a262 | Dioctan sodu | Skład dodatku Dioctan sodu ≥ 97 % Postać stała Charakterystyka substancji czynnej Dioctan sodu (bezwodny i trójwodny) NaC4H7O4 Nr CAS 126-96-5 Octan sodu ≥ 58 % Kwas octowy ≥ 39 % Woda ≤ 2 % Kwas mrówkowy i jego sole oraz pozostałe utleniacze ≤ 1 g/kg Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Metoda analizy (2) Do oznaczenia sodu w dodatku paszowym: EN ISO 6869: atomowa spektrometria absorpcyjna (AAS) lub EN 15510: atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-AES) Do oznaczenia dioctanu sodu jako całkowitego kwasu octowego w dodatku paszowym, premiksach i mieszkankach paszowych: chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294) | Ryby | - | - | 2 500 (jako kwas octowy) |
| 16 lipca 2034 r. |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: konserwanty | ||||||||||||||
1a263 | Octan wapnia (bezwodny i jednowodny) | Skład dodatku Octan wapnia ≥ 98,7 % Postać stała Charakterystyka substancji czynnej Octan wapnia ≥ 98,7 % C4H6CaO4 Nr CAS 62-54-4 Woda ≤ 6 % Kwas mrówkowy i jego sole oraz pozostałe utleniacze ≤ 1 g/kg Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Metoda analizy (3) Do oznaczenia wapnia w dodatku paszowym: EN ISO 6869: atomowa spektrometria absorpcyjna (AAS) lub EN 15510: atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-AES) Do oznaczenia octanu wapnia jako całkowitego kwasu octowego w dodatku paszowym, premiksach i mieszkankach paszowych: chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294) | Ryby | - | - | 2 500 (jako kwas octowy) |
| 16 lipca 2034 r. |
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_pl.
(2) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_pl
(3) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_pl
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00