Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 1611
Wersja aktualna od 2024-06-27
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 1611
Wersja aktualna od 2024-06-27
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/1611

z dnia 6 czerwca 2024 r.

zezwalające na wprowadzanie na rynek izomaltulozy w proszku jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 (1), w szczególności jego art. 12 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności.

(2)

Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 (2) ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.

(3)

30 kwietnia 2018 r. przedsiębiorstwo Evonik Operations GmbH („wnioskodawca”) przedłożyło Komisji zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283 wniosek o wprowadzenie na rynek w Unii syropu izomaltulozy (w proszku) jako nowej żywności. Wnioskodawca wystąpił o stosowanie nowej żywności jako zamiennika sacharozy we wszystkich środkach spożywczych przeznaczonych dla ogółu populacji, z wyłączeniem preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt, przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt zgodnie z definicją w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 (3).

(4)

21 marca 2019 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) o przeprowadzenie oceny syropu izomaltulozy (w proszku) jako nowej żywności.

(5)

W dniu 29 listopada 2023 r. Urząd przyjął opinię naukową „Bezpieczeństwo syropu izomaltulozy (w proszku) jako nowej żywności na podstawie rozporządzenia (UE) 2015/2283” (4) zgodnie z art. 11 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(6)

W opinii naukowej Urząd stwierdził, że nowa żywność - syrop izomaltulozy (w proszku) - jest bezpieczna w proponowanych warunkach stosowania. Opinia naukowa Urzędu daje zatem wystarczające podstawy do stwierdzenia, że izomaltuloza w proszku w określonych warunkach stosowania spełnia warunki wprowadzenia na rynek zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Ponieważ nowa żywność ma postać proszku, Komisja jest zdania, że bardziej odpowiednią nazwą odzwierciedlającą prawdziwy charakter żywności powinna być izomaltuloza w proszku.

(7)

Izomaltulozę w proszku należy włączyć do unijnego wykazu nowej żywności ustanowionego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470. Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.

(8)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

1) Zezwala się na wprowadzanie izomaltulozy w proszku na rynek w Unii.

Izomaltulozę w proszku należy włączyć do unijnego wykazu nowej żywności ustanowionego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470.

2) W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 6 czerwca 2024 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.

(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).

(3) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009 (Dz.U. L 181 z 29.6.2013, s. 35, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/609/2023-03-21).

(4) Dziennik EFSA. 2024;22:e8491.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) dodaje się następujący wpis:

Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie

Warunki stosowania nowej żywności

Dodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowania

Inne wymogi

Ochrona danych

Izomaltuloza w proszku

Określona kategoria żywności

Maksymalne poziomy

1.

Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako »izomaltuloza w proszku«.

2.

Oprócz nazwy nowej żywności w ramach etykietowania znajduje się sformułowanie: »izomaltuloza jest źródłem glukozy i fruktozy«.”

Wszelka żywność, z wyjątkiem żywności i napojów przeznaczonych specjalnie dla niemowląt i małych dzieci

2)

w tabeli 2 (Specyfikacje) dodaje się następujący wpis:

Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie

Specyfikacja

Izomaltuloza w proszku

Opis/definicja:

Nowa żywność to izomaltuloza w proszku wytwarzana z sacharozy w procesie mikrobiologicznym z wykorzystaniem Serratia plymuthica. Zawartość suchej masy jest mieszaniną mono- i disacharydów, składającą się głównie z izomaltulozy (≥ 75 %) i trehalulozy (≤ 13 %) oraz, w mniejszym stopniu, glukozy, fruktozy, sacharozy i oligosacharydów (śladowe ilości).

Charakterystyka/skład:

Izomaltuloza (% s.m.): ≥ 75

Trehaluloza (% s.m.): ≤ 13

Glukoza (% s.m.): ≤ 3

Fruktoza (% s.m.): ≤ 4

Sacharoza (% s.m.): ≤ 5

Wilgotność (%): ≤ 7

Popiół (%): ≤ 0,05

Białko (%): < 0,1

Nazwa chemiczna izomaltulozy:

Nazwa chemiczna (IUPAC): α-D-glukopiranozylo-(1 › 6)-D-fruktofuranoza

Nazwa zwyczajowa: Izomaltuloza

Numer CAS: 13718-94-0

Wzór cząsteczkowy: C12H22O11

Masa cząsteczkowa: 342,30 g/mol

Nazwa chemiczna trehalulozy:

Nazwa chemiczna (IUPAC): α-D-glukopiranozylo-(1 › 1)-D-fruktofuranoza

Nazwa zwyczajowa: Trehaluloza

Numer CAS: 51411-23-5

Wzór cząsteczkowy: C12H22O11

Masa cząsteczkowa: 342,30 g/mol

Metale ciężkie:

Ołów (mg/kg): ≤ 0,1

Kryteria mikrobiologiczne:

Ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych: < 100 jtk/g

Ogólna liczba drożdży i pleśni: < 100 jtk/g

E. coli: < 10 jtk/g

Enterobakterie: < 100 jtk/g

Salmonella: nie wykryto w 25 g

jtk: jednostki tworzące kolonię

s.m.: sucha masa”.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00