ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/1451
z dnia 24 maja 2024 r.
zmieniające załącznik II i załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do dodatków do żywności: kwas winowy (L(+)-) (E 334), winiany sodu (E 335), winiany potasu (E 336), winian potasowo-sodowy (E 337) i winian wapnia (E 354)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania. W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności, obejmujący nośniki, dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych, oraz warunki ich stosowania. |
(2) | Zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku. |
(3) | Kwas winowy (L(+)-) (E 334), winiany sodu (E 335), winiany potasu (E 336), winian potasowo-sodowy (E 337) i winian wapnia (E 354) są substancjami dopuszczonymi zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1333/2008. Są to dodatki do żywności obecnie dopuszczone do stosowania zgodnie z zasadą quantum satis i zawarte w grupie I w części C załącznika II do tego rozporządzenia, w której to grupie zawarte są dodatki do żywności, inne niż barwniki i substancje słodzące, o „nieokreślonym dopuszczalnym dziennym spożyciu” lub w odniesieniu do których w najnowszej ocenie ryzyka stwierdzono, że „nie występuje konieczność określenia wartości liczbowej dopuszczalnego dziennego spożycia”. Ponadto, kwas winowy (L(+)-) (E 334), winiany sodu (E 335), winiany potasu (E 336), winian potasowo-sodowy (E 337) i winian wapnia (E 354) są dopuszczone do stosowania w określonych kategoriach żywności przy zachowaniu maksymalnego poziomu liczbowego lub zasady quantum satis. |
(4) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) opublikował w dniu 11 marca 2020 r. opinię naukową w sprawie ponownej oceny stosowania kwasu winowego (L(+)-) (E 334), winianów sodu (E 335), winianów potasu (E 336), winianu potasowo-sodowego (E 337) i winianu wapnia (E 354) jako dodatków do żywności (3). Ustalono dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) dla grupy kwas winowy - winiany (E 334-337 oraz E 354) na poziomie 240 mg/kg masy ciała na dobę, wyrażone jako kwas winowy. Szacowane narażenie dla różnych grup w najbardziej odpowiednim scenariuszu narażenia nie przekroczyło ADI dla grupy wynoszącego 240 mg/kg masy ciała na dobę, wyrażonego jako kwas winowy. |
(5) | W dniu 19 stycznia 2021 r. Komisja ogłosiła publiczne zaproszenie do przedstawiania danych technicznych dotyczących dopuszczonych dodatków do żywności - kwas winowy (L(+)-) (E 334), winiany sodu (E 335), winiany potasu (E 336), winian potasowo-sodowy (E 337) i winian wapnia (E 354) - wzywając podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze do przedłożenia danych między innymi na temat wykorzystania tych dodatków do żywności zgodnie z częścią E załącznika II i częściami 2, 3 oraz 4, a także częścią 5 sekcja A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. W zaproszeniu zawarto informację, że w przypadku braku danych dotyczących kategorii, co do których zezwala się obecnie na celowe stosowanie dodatków do żywności, Komisja uzna, że nie ma zainteresowania, aby te dodatki do żywności pozostały dopuszczone w tej kategorii i że w związku z tym wycofuje się odpowiednie zezwolenie. |
(6) | Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze przedstawiły dane dotyczące zastosowań tych dodatków do żywności zgodnie z częścią E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do kilku, lecz nie wszystkich kategorii żywności. |
(7) | Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze przedstawiły dane dotyczące zastosowań tych dodatków do żywności zgodnie z częściami 2 i 4 oraz częścią 5 sekcja A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Nie przedstawiono jednak żadnych danych dotyczących zastosowań zgodnie z częścią 3 załącznika III. |
(8) | Biorąc pod uwagę ponowną ocenę dokonaną przez Urząd, w szczególności ustanowienie ADI dla grupy w odniesieniu do kwasu winowego (L(+)-) (E 334), winianów sodu (E 335), winianów potasu (E 336), winianu potasowo-sodowego (E 337) i winianu wapnia (E 354), należy usunąć te dodatki do żywności z grupy I, stworzyć dla nich nową grupę oraz dokonać przeglądu warunków ich stosowania. Ponadto, biorąc pod uwagę przedstawione dane dotyczące zastosowań tych dodatków do żywności zgodnie z załącznikiem II i załącznikiem III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, należy zmienić obecne warunki stosowania tych dodatków do żywności, wycofując zezwolenia w kategoriach żywności, co do których nie przedstawiono danych w odpowiedzi na zaproszenie do przedstawiania danych. Ponadto, uwzględniając dostarczone dane dotyczące zastosowań i narażenie z dietą obliczone przez Urząd, należy ustanowić maksymalny poziom liczbowy dla kategorii żywności, co do których przedstawiono dane. Należy również usunąć pewne nieścisłości związane z warunkami stosowania kwasu winowego (L(+)-) (E 334), winianów sodu (E 335) i winianów potasu (E 336) w różnych kategoriach. |
(9) | Należy odroczyć stosowanie nowych maksymalnych poziomów oraz przewidzieć okres przejściowy dla produktów wprowadzonych do obrotu przed datą rozpoczęcia stosowania odpowiednich maksymalnych poziomów, aby umożliwić podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze, w tym małym i średnim przedsiębiorstwom, dostosowanie się do nowych warunków stosowania ustanowionych w niniejszym rozporządzeniu. |
(10) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1333/2008. |
(11) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany określone w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany określone w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 3
Żywność zawierająca kwas winowy (L(+)-) (E 334), winiany sodu (E 335), winiany potasu (E 336), winian potasowo-sodowy (E 337) lub winian wapnia (E 354), która nie spełnia wymogów niniejszego rozporządzenia i która została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed dniem 16 grudnia 2024 r. może pozostać w obrocie do upływu jej daty minimalnej trwałości lub terminu jej przydatności do spożycia.
Artykuł 4
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 16 grudnia 2024 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 24 maja 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/oj.
(3) Dziennik EFSA 2020;18(3):6030.
ZAŁĄCZNIK I
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1) | w części C wprowadza się następujące zmiany:
|
2) | w części E wprowadza się następujące zmiany:
|
ZAŁĄCZNIK II
W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1) | w części 2 po pozycji E 321 dodaje się pozycję w brzmieniu:
|
2) | w części 3 skreśla się pozycje dotyczące dodatków do żywności E 334 Kwas winowy (L(+)-), E 335 Winiany sodu, E 336 Winiany potasu, E 337 Winian potasowo-sodowy oraz E 354 Winian wapnia; |
3) | w części 4 po pozycji E 320 dodaje się pozycję w brzmieniu:
|
4) | w części 5 sekcja A wprowadza się następujące zmiany:
|
5) | w części 6 wprowadza się następujące zmiany:
|
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00