Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 1342
Wersja aktualna od 2024-06-11
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 1342
Wersja aktualna od 2024-06-11
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/1342

z dnia 21 maja 2024 r.

zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości deltametryny, metalaksylu, tiabendazolu i trifloksystrobiny w określonych produktach lub na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) i art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP”) deltametryny, metalaksylu, tiabendazolu i trifloksystrobiny określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2)

Podczas oceny tych NDP zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych produktów są niedostępne. Dostępne informacje były wystarczające, aby Urząd zaproponował NDP, które są bezpieczne dla konsumentów, a w załączniku II do wspomnianego rozporządzenia wskazano luki w danych wraz z określeniem terminu, w którym należało przedłożyć Urzędowi brakujące informacje uzasadniające proponowane NDP.

(3)

W przypadku deltametryny przedstawiono takie informacje dotyczące metody egzekwowania i badań pozostałości w celu potwierdzenia obecnych NDP dla „orzechów z drzew orzechowych”, melonów, arbuzów, innych dyniowatych z niejadalną skórką, kapusty pekińskiej, ryżu siewnego i pszenicy zwyczajnej. Urząd stwierdził, że dostarczone dane są wystarczające do wyeliminowania stwierdzonej luki w danych. W odniesieniu do tych produktów należy zatem utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(4)

Dostarczone informacje dotyczące badań pozostałości, analizujące jednocześnie definicje pozostałości na potrzeby egzekwowania przepisów i oceny ryzyka, nie były wystarczające do potwierdzenia obecnych NDP deltametryny w odniesieniu do pigwy, owoców nieszpułki zwyczajnej, owocu nieśplika japońskiego, moreli, wiśni i czereśni, brzoskwiń, „pozostałych drobnych owoców i jagód”, buraków, selera zwyczajnego, chrzanu pospolitego, karczocha jerozolimskiego (słonecznika bulwiastego - topinamburu), korzenia pietruszki zwyczajnej, rzodkwi zwyczajnej, kozibrodu porolistnego/salsefii, brukwi, rzepy białej/rzepy jadalnej, „pozostałych warzyw korzeniowych i bulwiastych”, „warzyw cebulowych”, oberżyn, jarmużu, kalarepy, porów, oliwek do produkcji oliwy, „naparów ziołowych z korzeni” i cykorii podróżnik, korzeni. Urząd był jednak w stanie stwierdzić, że obecne NDP są bezpieczne dla konsumentów, stosując współczynnik konwersji do przeliczenia wyników badań pozostałości uzyskanych zgodnie z definicją pozostałości na potrzeby egzekwowania na definicję pozostałości na potrzeby oceny ryzyka. W odniesieniu do tych produktów należy zatem utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(5)

Obecne NDP dla jabłek, oliwek stołowych, marchwi, dyni olbrzymich, „kapustnych kwitnących”, „warzyw strączkowych”, „zbóż (z wyjątkiem ryżu siewnego i pszenicy zwyczajnej)”, przypraw korzeniowych lub kłączowych, winogron, truskawek, „dyniowatych z jadalną skórką”, roszpunki warzywnej, rzeżuchy, gorczycznika wiosennego, rokietty siewnej, gorczycy sarepskiej, warzyw o młodych/drobnych liściach, liści winorośli, rukwi wodnej, trybuli, grzybów uprawnych, soczewicy, grochu, łubinu, herbaty i „produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mleka i jaj” opierają się na kodeksowych najwyższych dopuszczalnych poziomach pozostałości (CXL), które zostały włączone do załącznika II do rozporządzenia Komisji (WE) nr 396/2005 (3). Pomimo rozbieżności między definicjami pozostałości w Unii a definicjami pozostałości zawartymi w Kodeksie Urząd stwierdził, że obecne NDP są bezpieczne dla konsumentów. W odniesieniu do tych produktów należy zatem utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6)

W odniesieniu do „owoców cytrusowych”, kiwi, endywii o liściach szerokich, szpinaku i podobnych liści, karczochów zwyczajnych, fasoli, nasion oleistych, przypraw owocowych, przypraw pączkowych i przypraw ze słupków kwiatowych Urząd stwierdził, że wcześniej stwierdzona luka w danych nie została usunięta i że osoby zarządzające ryzykiem mogą rozważyć zastąpienie tych NDP alternatywnymi NDP, dostępnymi dla „owoców cytrusowych”, albo specyficzną dla danego produktu granicą oznaczalności. Niższy NDP był dostępny dla „owoców cytrusowych” na podstawie (alternatywnych) dobrych praktyk rolniczych, a w celu ustalenia NDP na najniższym rozsądnym poziomie należy ustalić nowe niższe NDP dla tych owoców w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Ponieważ w przypadku pozostałych produktów wymienionych w wykazie nie były dostępne awaryjne dobre praktyki rolnicze, należy ustalić poziomy na granicy oznaczalności dla poszczególnych produktów.

(7)

Dodatkowe informacje dotyczące badań pozostałości połączono z obecnymi danymi, co umożliwiło Urzędowi ustalenie niższych NDP dla „owoców leśnych”, „ziół, kwiatów jadalnych (z wyjątkiem trybuli)”, „naparów ziołowych z kwiatów”, „naparów ziołowych z liści i ziół”, papryki rocznej i kapusty głowiastej oraz wyższego NDP dla śliwek. Urząd stwierdził, że nowe NDP są bezpieczne dla konsumentów. Należy zatem NDP w odniesieniu do tych produktów umieścić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8)

Urząd zidentyfikował ryzyko dla konsumentów w odniesieniu do obecnych NDP dla gruszek, ziemniaków i sałat i stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem mogą rozważyć zastąpienie tych NDP alternatywnymi niższymi NDP, dostępnymi dla gruszek i sałat, albo zastąpienie tych NDP granicą oznaczalności dla poszczególnych produktów. Ponieważ awaryjna dobra praktyka rolnicza prowadząca do niższego NDP była dostępna w odniesieniu do gruszek i sałat, ale nie w odniesieniu do ziemniaków, należy ustanowić nowe, niższe NDP wyłącznie w odniesieniu do gruszek i sałat, ale obniżyć NDP do granicy oznaczalności dla poszczególnych produktów w odniesieniu do ziemniaków. W celu zapewnienia jasności należy skreślić przypisy wskazujące na brak informacji dotyczących tych produktów z załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9)

Urząd otrzymał szereg wniosków na podstawie art. 6 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 o zmianę obecnych NDP deltametryny w pomidorach i piżmianie jadalnym/ketmii jadalnej/okrze, szarańczynie strąkowym/chlebie świętojańskim (4) i kukurydzy (5). W przypadku pomidorów i piżmianu jadalnego/ketmii jadalnej/okry Urząd zalecił podniesienie NDP w odniesieniu do tych produktów. W związku z tym NDP w odniesieniu do pomidorów i piżmianu jadalnego/ketmii jadalnej/okry należy ustalić na poziomie określonym przez Urząd. W odniesieniu do szarańczynu strąkowego/chleba świętojańskiego Urząd, po początkowym stwierdzeniu obawy dotyczącej długoterminowego spożycia przez konsumentów w związku z proponowanym NDP, w późniejszej ocenie danych potwierdzających stwierdził, że proponowana wartość jest bezpieczna dla konsumentów. Należy zatem ustanowić NDP na proponowanym poziomie. W odniesieniu do kukurydzy Urząd stwierdził, że przedstawione dane są wystarczające do ustalenia nowego NDP, ale poziom ten jest niższy niż obecny poziom oparty na CXL, który jest bezpieczny dla konsumentów. Należy zatem utrzymać obecne NDP.

(10)

Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania deltametryny na powierzchni mango i papai. Wnioskodawca twierdził, że dozwolone zastosowania deltametryny na wspomnianych uprawach w Brazylii skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP dozwolone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw. Urząd ocenił wniosek i stwierdził, że przedłożone dane są wystarczające do ustalenia nowych (wyższych) NDP, które uznano za bezpieczne dla konsumentów (6). Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP dla mango i papai w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(11)

W przypadku metalaksylu laboratoria referencyjne Unii Europejskiej zaleciły zmianę definicji pozostałości na potrzeby monitorowania produktów pochodzenia zwierzęcego na „sumę metalaksylu (sumę enancjomerów) i metabolitów (wolnych + skoniugowanych) M3 (estru metylowego N-(2,6-dimetylofenylo)-N-(hydroksyacetylo)alaniny) i M8 (estru metylowego N-(2-hydroksymetylo-6-metylofenylo)-N-(metoksyacetylo)alaniny) (suma enancjomerów), wyrażoną jako metalaksyl”. Komisja uważa, że ta nowa definicja pozostałości jest właściwa.

(12)

Aby wyeliminować luki w danych stwierdzone przez Urząd w ramach przeglądu NDP metalaksylu na podstawie art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, wnioskodawca przedstawił nowe dane dotyczące metod analitycznych i badań pozostałości. W odniesieniu do ziaren kakaowych i chmielu Urząd stwierdził (7), że dostarczone dane są wystarczające do wyeliminowania stwierdzonej luki oraz że dodatkowe badania pozostałości ziaren kakaowych prowadzą do ustalenia nowego (niższego) NDP, który jest bezpieczny dla konsumentów. Urząd stwierdził, że nowy NDP jest bezpieczny dla konsumentów. W związku z tym należy utrzymać obecny NDP w odniesieniu do chmielu, a w odniesieniu do ziaren kakaowych nowy (niższy) NDP należy włączyć do załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W odniesieniu do cytryn, lim/limonek, mandarynek, jabłek, gruszek, winogron, cebuli, papryki rocznej, melonów, arbuzów, karczochów zwyczajnych, ziaren soi zwyczajnej i „produktów pochodzenia zwierzęcego” Urząd stwierdził, że wcześniej stwierdzona luka w danych nie została usunięta i że osoby zarządzające ryzykiem mogą rozważyć zastąpienie tych NDP alternatywnymi NDP, jeżeli są dostępne, albo zastąpienie tych NDP granicą oznaczalności dla poszczególnych produktów. Ponieważ w odniesieniu do lim/limonek, mandarynek, cebuli, papryki rocznej, melonów, arbuzów i karczochów zwyczajnych dostępna była awaryjna dobra praktyka rolnicza prowadząca do niższego NDP, należy ustalić nowe niższe NDP. W przypadku „ziół, kwiatów jadalnych” możliwa była ekstrapolacja wewnętrznych danych z odmian sałaty liściastej i należy utrzymać NDP. Ponieważ w przypadku cytryn, jabłek, gruszek i ziaren soi zwyczajnej nie były dostępne awaryjne dobre praktyki rolnicze, należy obniżyć te NDP do granicy oznaczalności dla poszczególnych produktów. W odniesieniu do „produktów pochodzenia zwierzęcego” Urząd dokonał przeglądu obecnych NDP na podstawie zaktualizowanych obliczeń narażenia z dietą i zaproponował nowe (niższe) NDP dla nerki i podrobów jadalnych ze świń, owiec i kóz oraz wyższe NDP dla nerki, wątroby i podrobów jadalnych z bydła i koniowatych. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP dla „produktów pochodzenia zwierzęcego” w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. W celu zapewnienia jasności należy skreślić odpowiednie przypisy wskazujące na brak informacji dotyczących tych produktów z załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(13)

Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania metalaksylu-M w owocach palm olejowych i ziarnach pieprzu (czarnego, zielonego i białego). Wnioskodawca stwierdził, że dozwolone zastosowania metalaksylu-M w palmach olejowych w Kolumbii i ziarnach pieprzu w Wietnamie skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP dozwolone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw. Urząd ocenił wniosek i stwierdził, że przedłożone dane są wystarczające do ustalenia nowych NDP, które są bezpieczne dla konsumentów (8). Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP dla owoców palm olejowych i ziaren pieprzu w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(14)

13 grudnia 2022 r. Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjęła nowe CXL dla metalaksylu (9). Zgodnie z art. 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady (10), jeżeli istnieją normy międzynarodowe lub jeżeli spodziewane jest ich wprowadzenie, mają one zostać wzięte pod uwagę podczas opracowywania lub dostosowywania prawa żywnościowego, z wyjątkiem sytuacji, w których normy takie - lub ich część - nie stanowiłyby skutecznego lub odpowiedniego środka realizacji celów prawa żywnościowego; sytuacji, w których ich niestosowanie jest uzasadnione naukowo, oraz gdyby miały one spowodować zmianę poziomu ochrony w stosunku do poziomu określonego jako właściwy w Unii. Ponadto - zgodnie z art. 13 lit. e) wspomnianego rozporządzenia - Unia ma wspierać spójność międzynarodowych norm technicznych i prawa żywnościowego, dbając jednocześnie o to, aby wysoki poziom ochrony przyjęty w Unii nie został obniżony. Urząd ocenił ryzyko dla konsumentów i sporządził sprawozdanie naukowe (11). W przypadkach, w których Urząd stwierdził potencjalne zagrożenie dla zdrowia konsumentów, Unia zgłosiła Komitetowi KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów zastrzeżenia (12) (13) wobec proponowanych CXL. Tak było w przypadku metalaksylu w jabłkach, gruszkach i kapuście głowiastej. Te CXL, w odniesieniu do których Unia nie zgłosiła zastrzeżenia Komitetowi KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów, ponieważ Urząd nie określił zagrożeń dla konsumentów w Unii, można zatem uznać za bezpieczne. Dotyczy to CXL dla metalaksylu w winogronach, cebuli, ziemniakach i ziarnach pieprzu. Należy zatem włączyć te CXL do załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(15)

W odniesieniu do tiabendazolu dostarczono informacje dotyczące potencjalnego narażenia konsumenta na metabolit benzimidazol, badań pozostałości i stabilności przy przechowywaniu w celu potwierdzenia obecnych NDP dla jabłek, awokado i ziemniaków. Urząd stwierdził (14), że przedstawione dane są wystarczające do wyeliminowania stwierdzonej luki i ustalił nowy (niższy) NDP w oparciu o dodatkowe badania pozostałości przedłożone w odniesieniu do awokado. Urząd stwierdził, że nowy NDP jest bezpieczny dla konsumentów. W związku z tym należy utrzymać obecne NDP w odniesieniu do jabłek i ziemniaków, a w odniesieniu do awokado nowy NDP należy włączyć do załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Urząd stwierdził potencjalne zagrożenie dla spożycia przez konsumentów w perspektywie krótkoterminowej w odniesieniu do obecnego NDP dla papai. W związku z tym w przypadku papai obecny NDP należy obniżyć do granicy oznaczalności dla danego produktu. W celu zapewnienia jasności należy skreślić odpowiednie przypisy wskazujące na brak informacji dotyczących tych produktów z załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(16)

W odniesieniu do trifloksystrobiny laboratoria referencyjne Unii Europejskiej zaleciły zmianę definicji pozostałości na potrzeby monitorowania produktów pochodzenia zwierzęcego na „sumę trifloksystrobiny i [kwasu (E,E)-metoksyimino-{2-[1-(3-trifluorometylo-fenylo)-etylidenoamino-oksymetylo]-fenylo}-octowego] (CGA 321113), wyrażoną jako trifloksystrobina (F)”. Komisja uważa, że ta nowa definicja pozostałości jest właściwa.

(17)

Niektóre luki w danych zidentyfikowane przez Urząd w trakcie przeglądu NDP trifloksystrobiny na podstawie art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zostały uwzględnione w rozporządzeniu (UE) 2018/832 w odniesieniu do metod analitycznych i dostępności na rynku metabolitu CGA321113. Aby wyeliminować pozostałe luki w danych zidentyfikowane przez Urząd, wnioskodawca przedstawił nowe dane dotyczące badań pozostałości w odniesieniu do „ziół, kwiatów jadalnych”, fasoli w strąkach i owsa zwyczajnego. Urząd stwierdził (15), że przedstawione dane są wystarczające do wyeliminowania stwierdzonej luki w danych oraz że w dodatkowych badaniach pozostałości ustalono nowe NDP, które są bezpieczne dla konsumentów. W związku z tym te nowe NDP należy umieścić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W odniesieniu do marakui/męczennicy jadalnej, ogórków, korniszonów i kapusty pekińskiej/kapusty petsai Urząd stwierdził, że wcześniej stwierdzona luka w danych nie została usunięta i że osoby zarządzające ryzykiem mogą rozważyć utrzymanie tych NDP na poziomie obecnych CXL, dostępnymi dla ogórków i korniszonów, albo zastąpienie tych NDP granicami oznaczalności dla poszczególnych produktów. Ponieważ awaryjna dobra praktyka rolnicza prowadząca do ustalenia NDP bezpiecznego dla konsumentów była dostępna na tym samym poziomie w odniesieniu do ogórków i korniszonów, należy utrzymać te NDP, podczas gdy w przypadku marakui/męczennicy jadalnej i kapusty chińskiej/petsai nie były dostępne awaryjne dobre praktyki rolnicze, należy zatem obniżyć te NDP do granicy oznaczalności dla poszczególnych produktów. W celu zapewnienia jasności należy skreślić odpowiednie przypisy wskazujące na brak informacji dotyczących tych produktów z załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(18)

Wraz z danymi potwierdzającymi wnioskodawca przedłożył również kilka wniosków o zmianę obecnych NDP trifloksystrobiny w różnych uprawach na podstawie art. 6 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Urząd ocenił wnioski i stwierdził, że przedłożone dane są wystarczające do ustalenia nowych NDP w odniesieniu do papryki rocznej, jarmużu, cykorii podróżnik, korzeni, i miodu, które to NDP są bezpieczne dla konsumentów (16). Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP dla tych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Podczas oceny przedłożonych danych dotyczących endywii o liściach szerokich Urząd stwierdził ryzyko dla konsumentów w odniesieniu do proponowanego (wyższego) NDP, potwierdzając jednocześnie, że obecny NDP jest bezpieczny dla konsumentów. Należy zatem utrzymać NDP na dotychczasowym poziomie. W odniesieniu do cykorii warzywnej/cykorii liściastej/cykorii brukselskiej Urząd stwierdził, że przedstawione dane są niewystarczające do ustalenia nowego NDP. Należy zatem utrzymać NDP na dotychczasowym poziomie, który jest określony na granicy oznaczalności dla poszczególnych produktów.

(19)

Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. Laboratoria te zaproponowały takie granice oznaczalności dla poszczególnych produktów, które są osiągalne pod względem analitycznym dla wszystkich produktów.

(20)

Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(21)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(22)

Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć środek przejściowy dla produktów, które zostały wprowadzone do obrotu w Unii przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(23)

Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(24)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wprowadzone do obrotu w Unii przed dniem 11 czerwca 2024 r., z wyjątkiem NDP deltametryny na gruszkach, ziemniakach i sałatach oraz tiabendazolu w papai.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 11 czerwca 2024 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 21 maja 2024 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj

(2) „Reasoned opinion on the Evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review and modification of the existing maximum residue levels for deltamethrin in tomatoes and okra/lady's fingers” (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP zgodnie z art. 12 i zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości deltametryny w pomidorach i piżmianie jadalnym/ketmii jadalnej/okrze). Dziennik EFSA 2022; 20(3):7107.

(3) Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/832 z dnia 5 czerwca 2018 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyjanotraniliprolu, cymoksanilu, deltametryny, difenokonazolu, fenamidonu, flubendiamidu, fluopikolidu, folpetu, fosetylu, mandestrobiny, mepikwatu, metazachloru, propamokarbu, propargitu, pirymetanilu, sulfoksafloru i trifloksystrobiny w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 140 z 6.6.2018, s. 38, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/832/oj).

(4) „Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for deltamethrin in carobs/Saint John's breads” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości deltametryny w szarańczynie strąkowym/chlebie świętojańskim). Dziennik EFSA 2020; 18(10):6271.

(5) „Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for deltamethrin in maize/corn” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości deltametryny w kukurydzy). Dziennik EFSA 2022; 20(7):7446.

(6) „Reasoned opinion on the setting of import tolerances for deltamethrin in mangoes and papayas” (Uzasadniona opinia dotycząca ustanowienia tolerancji importowych dla deltametryny w mango i papai). Dziennik EFSA 2022; 20(3):7198.

(7) „Reasoned opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for metalaxyl-M” (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP metalaksylu-M zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2021; 19(12):6996.

(8) „Reasoned opinion on the setting of import tolerances for metalaxyl-M in oil palms fruits and peppercorn” (Uzasadniona opinia dotycząca ustanowienia tolerancji importowych dla metalaksylu-M w owocach palm olejowych i ziarnach pieprzu). Dziennik EFSA 2023; 21(5):8008.

(9) Wspólny program FAO i WHO dotyczący norm żywnościowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Dodatek III. Sesja 45. W formie zdalnej, 21-25 listopada oraz 12-13 i 19 grudnia 2022 r. oraz 6 lutego 2023 r. https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-701-45%252FFinal%252520Report%252520CAC45%252FCompiled%2BREP22_CAC.pdf

(10) Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/178/oj).

(11) Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 53. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA 2022; 20(9):7521.

(12) Uwagi Unii Europejskiej do Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów 22/53/5: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-53%252FCRDs%252Fpr53_crd13revx.pdf

(13) Sprawozdanie z 53. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów REP22/PR53: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-53%252FREPORT%252FFINAL%2BREPORT%252FREP22_PR53e.pdf

(14) „Reasoned opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for thiabendazole” (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP tiabendazolu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2022; 20(8):7539.

(15) „Reasoned opinion on the modification of existing maximum residue levels in various crops and evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for trifloxystrobin” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w różnych uprawach i oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP trifloksystrobiny zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2022; 20(1):7048.

(16) Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości trifloksystrobiny w miodzie. Dziennik EFSA 2023; 21(8):8189.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące deltametryny, metalaksylu, tiabendazolu i trifloksystrobiny otrzymują brzmienie:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1)

Deltametryna (cis-deltametryna) (F)

Metalaksyl i metalaksyl-M (metalaksyl w tym inne mieszaniny izomerów składowych, w tym metalaksyl-M (suma izomerów)) (R)

Tiabendazol (R)

Trifloksystrobina (R) (F)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0110000

Owoce cytrusowe

0,02

7

0,5

0110010

Grejpfruty

0,7

0110020

Pomarańcze

0,7

0110030

Cytryny

0,01 (*1)

0110040

Limy/limonki

0,4

0110050

Mandarynki

0,4

0110990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02

0120010

Migdały

0120020

Orzechy brazylijskie

0120030

Orzechy nerkowca

0120040

Kasztany jadalne

0120050

Orzechy kokosowe

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0120080

Orzechy pekan

0120090

Orzeszki piniowe

0120100

Orzeszki pistacjowe

0120110

Orzechy włoskie

0120990

Pozostałe (2)

0130000

Owoce ziarnkowe

0,01 (*1)

0,7

0130010

Jabłka

0,2

4

0130020

Gruszki

0,09

4

0130030

Pigwy

0,1

3

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0,1

3

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0,1

3

0130990

Pozostałe (2)

0,1

0,01 (*1)

0140000

Owoce pestkowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

3

0140010

Morele

0,15

0140020

Czereśnie

0,1

0140030

Brzoskwinie

0,15

0140040

Śliwki

0,1

0140990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0,01 (*1)

0151000

a)

winogrona

0,2

1,5

3

0151010

Winogrona stołowe

0151020

Winogrona do produkcji wina

0152000

b)

truskawki

0,2

0,6

1

0153000

c)

owoce leśne

0,08

0,02 (*1)

3

0153010

Jeżyny

0153020

Jeżyny popielice

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

0153990

Pozostałe (2)

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0,6

3

0154010

Borówki amerykańskie

0,01 (*1)

0154020

Żurawiny

0,01 (*1)

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

0,4

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

0,3

0154050

Róża dzika

0,01 (*1)

0154060

Morwy (czarne i białe)

0,01 (*1)

0154070

Głóg włoski

0,01 (*1)

0154080

Bez czarny

0,01 (*1)

0154990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0160000

Owoce różne z

0161000

a)

jadalną skórką

0,05 (*1)

0161010

Daktyle

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0161020

Figi

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0161030

Oliwki stołowe

1

0,01 (*1)

0,3

0161040

Kumkwat

0,01 (*1)

7

0,01 (*1)

0161050

Karambola

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0161070

Czapetka kuminowa

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0161990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

0,02 (*1)

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

0,01 (*1)

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

0,01 (*1)

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0,01 (*1)

0162050

Caimito

0,01 (*1)

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0,01 (*1)

0162990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0,01 (*1)

0163010

Awokado

0,01 (*1)

15

0,01 (*1)

0163020

Banany

0,01 (*1)

6

0,05

0163030

Mango

0,05

5

0,01 (*1)

0163040

Papaja

0,1

0,01 (*1)

0,6

0163050

Granaty/Jabłka granatu

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0163060

Czerymoja

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0163070

Gujawa/Gruszla

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0163080

Ananasy

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0163090

Owoce chlebowca

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0163100

Owoce duriana właściwego

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0163990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0211000

a)

ziemniaki

0,01 (*1)

0,02

0,04

0,02

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0,01 (*1)

0212020

Kartofel słodki/Batat

3

0212030

Pochrzyn

0,01 (*1)

0212040

Maranta trzcinowata

0,01 (*1)

0212990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0,02

0,01 (*1)

0213010

Buraki

0,02 (*1)

0,02

0213020

Marchew

0,1

0,1

0213030

Seler zwyczajny

0,01 (*1)

0,03

0213040

Chrzan pospolity

0,1

0,08

0213050

Słonecznik bulwiasty

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0213060

Pasternak

0,1

0,04

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

0,01 (*1)

0,08

0213080

Rzodkiew zwyczajna

0,06

0,08

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

0,02 (*1)

0,04

0213100

Brukiew/Karpiel

0,01 (*1)

0,04

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

0,01 (*1)

0,04

0213990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0220000

Warzywa cebulowe

0,01 (*1)

0220010

Czosnek

0,06

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0220020

Cebula

0,06

0,03

0,01 (*1)

0220030

Szalotka

0,06

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0,3

0,3

0,1

0220990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0230000

Warzywa owocowe

0,01 (*1)

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

0231010

Pomidory

0,1

0,3

0,7

0231020

Papryka roczna

0,15

0,4

0,9

0231030

Oberżyny/Bakłażany

0,4

0,01 (*1)

0,7

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0,15

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0231990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0,2

0,3

0232010

Ogórki

0,5

0232020

Korniszony

0,01 (*1)

0232030

Cukinie

0,01 (*1)

0232990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

0,3

0233010

Melony

0,01 (*1)

0,15

0233020

Dynie olbrzymie

0,2

0,01 (*1)

0233030

Arbuzy

0,01 (*1)

0,15

0233990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,02

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0,01 (*1)

0241000

a)

kapustne kwitnące

0,1

0,2

0241010

Brokuły

0,6

0241020

Kalafiory

0,5

0241990

Pozostałe (2)

0,5

0242000

b)

kapustne głowiaste

0,01 (*1)

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0,15

0,6

0242020

Kapusta głowiasta

0,06

0,5

0242990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0243000

c)

kapustne liściowe

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

0,2

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0243020

Jarmuż

0,15

0,3

2

0243990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0244000

d)

kalarepa

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

3

0,01 (*1)

15

0251010

Roszpunka warzywna

2

0251020

Sałaty

0,4

0251030

Endywia o liściach szerokich

0,01 (*1)

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

2

0251050

Gorczycznik wiosenny

2

0251060

Rokietta siewna/rukola

2

0251070

Gorczyca sarepska

2

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

2

0251990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0252000

b)

szpinak i podobne liście

0,01 (*1)

1,5

0,01 (*1)

0252010

Szpinak

20

0252020

Portulaka pospolita

15

0252030

Boćwina

0,01 (*1)

0252990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

2

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0254000

d)

rukiew wodna

2

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,01 (*1)

0,4

0,15

0,01 (*1)

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

3

0,02 (*1)

30

0256010

Trybula

2

0256020

Szczypiorek

1,5

0256030

Liście selera

1,5

0256040

Pietruszka - nać

1,5

0256050

Szałwia lekarska

1,5

0256060

Rozmaryn lekarski

1,5

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

1,5

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

1,5

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

1,5

0256100

Estragon

1,5

0256990

Pozostałe (2)

1,5

0260000

Warzywa strączkowe

0,2

0,01 (*1)

0260010

Fasola (w strąkach)

0,02 (*1)

0,8

0260020

Fasola (bez strąków)

0,02 (*1)

0,09

0260030

Groch (w strąkach)

0,02 (*1)

1,5

0260040

Groch (bez strąków)

0,02 (*1)

0,09

0260050

Soczewica

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0260990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270000

Warzywa łodygowe

0,01 (*1)

0270010

Szparagi

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,05

0270020

Karczochy hiszpańskie

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270030

Seler

0,3

0,01 (*1)

1

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

0,3

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270050

Karczochy zwyczajne

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,3

0270060

Pory

0,3

0,03

0,7

0270070

Rabarbar

0,3

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270080

Pędy bambusa

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270090

Rdzenie palmowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0280010

Grzyby uprawne

0,05

0280020

Grzyby dzikie

0,01 (*1)

0280990

Mchy i porosty

0,01 (*1)

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,01 (*1)

0,2

0300010

Fasola

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0300020

Soczewica

1

0,01 (*1)

0300030

Groch

1

0,02 (*1)

0300040

Łubin biały

1

0,02 (*1)

0300990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,02 (*1)

0401000

Nasiona oleiste

0401010

Siemię lniane

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02

0401030

Nasiona maku

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0401040

Ziarna sezamu

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0401050

Ziarna słonecznika

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0401060

Ziarna rzepaku

0,2

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,05

0401080

Nasiona gorczycy

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0401090

Nasiona bawełny

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,4

0401100

Nasiona dyni

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0401140

Nasiona konopi siewnych

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0401150

Rącznik pospolity

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0401990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0402000

Owoce oleiste

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0,6

0,01 (*1)

0,3

0402020

Nasiona palm olejowych

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0402030

Owoce palm olejowych

0,01 (*1)

0,015

0,01 (*1)

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0402990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0500000

ZBOŻA

0,01 (*1)

0500010

Jęczmień

2

0,01 (*1)

0,5

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

2

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0500030

Kukurydza

2

0,02 (*1)

0,02

0500040

Proso zwyczajne

2

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0500050

Owies zwyczajny

2

0,01 (*1)

0,3

0500060

Ryż siewny

1

0,01 (*1)

5

0500070

Żyto zwyczajne

2

0,01 (*1)

0,3

0500080

Sorgo japońskie

2

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0500090

Pszenica zwyczajna

1

0,01 (*1)

0,3

0500990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0610000

Herbaty

5

0,05 (*1)

0620000

Ziarna kawy

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0630000

Napary ziołowe z

0,05 (*1)

0631000

a)

kwiatów

9

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020

Ketmia szczawiowa

0631030

Róża

0631040

Jaśmin

0631050

Lipa

0631990

Pozostałe (2)

0632000

b)

liści i ziół

9

0632010

Truskawka

0632020

Aspalat prosty

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe (2)

0633000

c)

korzeni

0,3

0633010

Kozłek lekarski

0633020

Żeń-szeń

0633990

Pozostałe (2)

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0,05 (*1)

0640000

Ziarna kakaowe

0,05 (*1)

0,05

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0,7

0,05 (*1)

0700000

CHMIEL

0,05 (*1)

15

0,05 (*1)

40

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

0810030

Seler

0810040

Kolendra siewna

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Gałka muszkatołowa

0810990

Pozostałe (2)

0820000

Przyprawy owocowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0,05 (*1)

0820020

Pieprz syczuański

0,05 (*1)

0820030

Kminek zwyczajny

0,05 (*1)

0820040

Kardamon malabarski

0,05 (*1)

0820050

Jagody jałowca

0,05 (*1)

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

2

0820070

Wanilia

0,05 (*1)

0820080

Tamarynd

0,05 (*1)

0820990

Pozostałe (2)

0,05 (*1)

0830000

Przyprawy korowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0830010

Cynamon

0830990

Pozostałe (2)

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010

Lukrecja

0,5

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0840020

Imbir lekarski (10)

0840030

Kurkuma

0,5

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0840040

Chrzan pospolity (11)

0840990

Pozostałe (2)

0,5

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0850000

Przyprawy pączkowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe (2)

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe (2)

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0870010

Kwiat muszkatołowy

0870990

Pozostałe (2)

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0900010

Korzenie buraka cukrowego

0,01 (*1)

0,02

0900020

Trzcina cukrowa

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0,04

0,02

0900990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

Towary z

1011000

a)

świń

0,01 (*1)

0,04

1011010

Mięśnie

0,03

0,01 (*1)

1011020

Tłuszcz

0,5

0,01 (*1)

1011030

Wątroba

0,03 (*1)

0,05 (*1)

1011040

Nerka

0,03 (*1)

0,15

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,5

0,15

1011990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

1012000

b)

bydła

0,1

1012010

Mięśnie

0,03

0,01 (*1)

0,04

1012020

Tłuszcz

0,5

0,01 (*1)

0,06

1012030

Wątroba

0,03 (*1)

0,06

0,07

1012040

Nerka

0,03 (*1)

0,4

0,04

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,5

0,4

0,07

1012990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1013000

c)

owiec

0,01 (*1)

1013010

Mięśnie

0,03

0,01 (*1)

0,04

1013020

Tłuszcz

0,5

0,01 (*1)

0,06

1013030

Wątroba

0,03 (*1)

0,05 (*1)

0,07

1013040

Nerka

0,03 (*1)

0,15

0,04

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,5

0,15

0,07

1013990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1014000

d)

kóz

0,1

1014010

Mięśnie

0,03

0,01 (*1)

0,04

1014020

Tłuszcz

0,5

0,01 (*1)

0,06

1014030

Wątroba

0,03 (*1)

0,05 (*1)

0,07

1014040

Nerka

0,03 (*1)

0,15

0,04

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,5

0,15

0,07

1014990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1015000

e)

koniowatych

0,01 (*1)

1015010

Mięśnie

0,03

0,01 (*1)

0,04

1015020

Tłuszcz

0,5

0,01 (*1)

0,06

1015030

Wątroba

0,03 (*1)

0,06

0,07

1015040

Nerka

0,03 (*1)

0,4

0,04

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,5

0,4

0,07

1015990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1016000

f)

drobiu

0,01 (*1)

0,04

1016010

Mięśnie

0,02 (*1)

0,01 (*1)

1016020

Tłuszcz

0,1

0,01 (*1)

1016030

Wątroba

0,02 (*1)

0,05 (*1)

1016040

Nerka

0,02 (*1)

0,05 (*1)

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,02 (*1)

0,05 (*1)

1016990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

0,01 (*1)

1017010

Mięśnie

0,03

0,01 (*1)

0,04

1017020

Tłuszcz

0,5

0,01 (*1)

0,06

1017030

Wątroba

0,03 (*1)

0,05 (*1)

0,07

1017040

Nerka

0,03 (*1)

0,15

0,04

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,5

0,15

0,07

1017990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1020000

Mleko

0,05

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1020010

Bydło

0,1

1020020

Owce

0,01 (*1)

1020030

Kozy

0,1

1020040

Konie

0,01 (*1)

1020990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

1030000

Jaja ptasie

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,04

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe (2)

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,07

1050000

Płazy i gady

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

(+)

Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.

Deltametryna (cis-deltametryna) (F)

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

Metalaksyl i metalaksyl-M (metalaksyl w tym inne mieszaniny izomerów składowych, w tym metalaksyl-M (suma izomerów)) (R)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Metalaksyl - kod 100000 , z wyjątkiem 1040000: suma metalaksylu (suma enancjomerów) i metabolitów (wolnych + skoniugowanych) M3 (estru metylowego N-(2,6-dimetylofenylo)-N-(hydroksyacetylo)alaniny) i M8 (estru metylowego N-(2-hydroksymetylo-6-metylofenylo)-N-(metoksyacetylo)alaniny) (suma enancjomerów), wyrażona jako metalaksyl

Tiabendazol (R)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Tiabendazol - kod 100000 z wyjątkiem 1020000 i 1040000: suma tiabendazolu i 5-hydroksytiabendazolu, wyrażona jako tiabendazol

Tiabendazol - kod 1020000: suma tiabendazolu, 5-hydroksytiabendazolu i jego koniugatu siarczanowego, wyrażona jako tiabendazol

Trifloksystrobina (R) (F)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Trifloksystrobina - kod 1000000 oprócz 1040000: suma trifloksystrobiny i jej metabolitu, kwasu (E,E)-metoksyimino-{2-[1-(3-trifluorometylo-fenylo)-etylidenoamino-oksymetylo]-fenylo}-octowego (CGA 321113), wyrażona jako trifloksystrobina (F)

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach”


(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.

(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00