Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-06-10
Wersja aktualna od 2024-06-10
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2024/1401
z dnia 7 marca 2024 r.
zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2022/2104 uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących oliwy z oliwek
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (1), w szczególności jego art. 75 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2022/2104 (2) ustanawia przepisy dotyczące właściwości oliwy z oliwek, o których mowa w pkt 1-6 części VIII załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013. |
(2) | Wartości dopuszczalne dla właściwości oliwy z oliwek, ustanowione w rozporządzeniu delegowanym (UE) 2022/2104, odzwierciedlają normę handlową dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek przyjętą przez Międzynarodową Radę ds. Oliwy z Oliwek (IOC) (3) (zwaną dalej „normą handlową IOC”). |
(3) | Na 116. posiedzeniu IOC, które odbyło się 30 listopada 2022 r., IOC przyjęła decyzję DEC-III.2/116-VI/2022 zmieniającą normę handlową IOC w odniesieniu do wartości dopuszczalnej Δ-7-stigmastenolu dla wszystkich kategorii oliwy z oliwek. Unia głosowała za tą zmianą zgodnie z decyzją Rady (UE) 2022/2391 (4). |
(4) | Aby zapewnić wdrożenie na poziomie Unii najnowszej normy międzynarodowej dotyczącej wartości dopuszczalnych dla parametru Δ-7-stigmastenolu, ustanowionej przez IOC, należy odpowiednio zmienić rozporządzenie delegowane (UE) 2022/2104, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W rozporządzeniu delegowanym (UE) 2022/2104 wprowadza się następujące zmiany:
1) | w załączniku I wprowadza się następujące zmiany:
|
2) | załącznik III zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia. |
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 7 marca 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj.
(2) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2022/2104 z dnia 29 lipca 2022 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących oliwy z oliwek oraz uchylające rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91 i rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 29/2012 (Dz.U. L 284 z 4.11.2022, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/2104/oj).
(3) https://www.internationaloliveoil.org/what-we-do/chemistry-standardisation-unit/standards-and-methods/.
(4) Decyzja Rady (UE) 2022/2391 z dnia 25 listopada 2022 r. w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Rady Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek w odniesieniu do normy handlowej mającej zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek (Dz.U. L 316 z 8.12.2022, s. 86, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/2391/oj).
ZAŁĄCZNIK I
„B. Charakterystyka czystości
Kategoria | Skład kwasów tłuszczowych (1) | Izomery transoleinowe ogółem (%) | Izomery translinolowe + izomery translinolenowe ogółem (%) | Stigmastadieny (mg/kg) (2) | ΔΕCN42 | 2-monopalmitynian glicerolu (%) | |||||||
Mirystynowy (%) | Linolenowy (%) | Arachidowy (%) | Eikozenowy (%) | Behenowy (%) | Lignocerynowy (%) | ||||||||
| ≤ 0,03 | ≤ 1,00 (3) | ≤ 0,60 | ≤ 0,50 | ≤ 0,20 | ≤ 0,20 | ≤ 0,05 | ≤ 0,05 | ≤ 0,05 | ≤ |0,20 | | ≤ 0,9, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14,00 % | ||
≤ 1,0, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 % | |||||||||||||
| ≤ 0,03 | ≤ 1,00 (3) | ≤ 0,60 | ≤ 0,50 | ≤ 0,20 | ≤ 0,20 | ≤ 0,05 | ≤ 0,05 | ≤ 0,05 | ≤ |0,20 | | ≤ 0,9, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14,00 % | ||
≤ 1,0, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 % | |||||||||||||
| ≤ 0,03 | ≤ 1,00 | ≤ 0,60 | ≤ 0,50 | ≤ 0,20 | ≤ 0,20 | ≤ 0,10 | ≤ 0,10 | ≤ 0,50 | ≤ |0,30 | | ≤ 0,9, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14,00 % | ||
≤ 1,1, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 % | |||||||||||||
| ≤ 0,03 | ≤ 1,00 | ≤ 0,60 | ≤ 0,50 | ≤ 0,20 | ≤ 0,20 | ≤ 0,20 | ≤ 0,30 | - | ≤|0,30 | | ≤ 0,9, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14,00 % | ||
≤ 1,1, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 % | |||||||||||||
| ≤ 0,03 | ≤ 1,00 | ≤ 0,60 | ≤ 0,50 | ≤ 0,20 | ≤ 0,20 | ≤ 0,20 | ≤ 0,30 | - | ≤ |0,30 | | ≤ 0,9, jeśli % zawartości kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14,00 % | ||
≤ 1,0, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 % | |||||||||||||
| ≤ 0,03 | ≤ 1,00 | ≤ 0,60 | ≤ 0,50 | ≤ 0,30 | ≤ 0,20 | ≤ 0,20 | ≤ 0,10 | - | ≤ |0,60 | | ≤ 1,4 | ||
| ≤ 0,03 | ≤ 1,00 | ≤ 0,60 | ≤ 0,50 | ≤ 0,30 | ≤ 0,20 | ≤ 0,40 | ≤ 0,35 | - | ≤ |0,50 | | ≤ 1,4 | ||
| ≤ 0,03 | ≤ 1,00 | ≤ 0,60 | ≤ 0,50 | ≤ 0,30 | ≤ 0,20 | ≤ 0,40 | ≤ 0,35 | - | ≤ |0,50 | | ≤ 1,2 |
Tabela B - ciąg dalszy
Kategoria | Skład steroli | Sterole ogółem (mg/kg) | Erytrodiol i uwaol(**) (%) | Woski (**) (mg/kg) | |||||||
Chole-sterol (%) | Brassica-sterol (%) | Kampe-sterol (%) | Stigmasterol (%) | Apparent β-sitosterol (4) (%) | Δ-7-stigma-stenol (%) | ||||||
| ≤ 0,5 | ≤ 0,1 | ≤ 4,0 (5) | < Kamp. | ≥ 93,0 | ≤ 0,5 (6) | ≥ , | ≤ 4,5 | C42 + C44 + C46 ≤ 150 | ||
| ≤ 0,5 | ≤ 0,1 | ≤ 4,0 (5) | < Kamp. | ≥ 93,0 | ≤ 0,5 (6) | ≥ , | ≤ 4,5 | C42 + C44 + C46 ≤ 150 | ||
| ≤ 0,5 | ≤ 0,1 | ≤ 4,0 | - | ≥ 93,0 | ≤ 0,5 (7) | ≥ , | ≤ 4,5 (8) | C40 + C42 + C44 + C46 ≤ 300 (8) | ||
| ≤ 0,5 | ≤ 0,1 | ≤ 4,0 | < Kamp. | ≥ 93,0 | ≤ 0,5 (9) | ≥ , | ≤ 4,5 (10) | C40 + C42 + C44 + C46 ≤ 350 | ||
| ≤ 0,5 | ≤ 0,1 | ≤ 4,0 | < Kamp. | ≥ 93,0 | ≤ 0,5 (9) | ≥ , | ≤ 4,5 | C40 + C42 + C44 + C46 ≤ 350 | ||
| ≤ 0,5 | ≤ 0,2 | ≤ 4,0 | - | ≥ 93,0 | ≤ 0,5 (11) | ≥ , | > 4,5 (12) | C40 + C42 + C44 + C46 > 350 (12) | ||
| ≤ 0,5 | ≤ 0,2 | ≤ 4,0 | < Kamp. | ≥ 93,0 | ≤ 0,5 (11) | ≥ , | > 4,5 | C40 + C42 + C44 + C46 > 350 | ||
| ≤ 0,5 | ≤ 0,2 | ≤ 4,0 | < Kamp. | ≥ 93,0 | ≤ 0,5 (11) | ≥ , | > 4,5 | C40 + C42 + C44 + C46 > 350 |
Uwagi:
a) | wyniki analiz muszą być wyrażone z dokładnością do tej samej liczby miejsc po przecinku, jaką zastosowano w odniesieniu do każdej właściwości. Ostatnia cyfra musi być powiększona o jeden, jeżeli następna cyfra jest większa niż 4; |
b) | jeżeli choćby jedna właściwość nie jest zgodna ze wskazanymi wartościami, kategorię oliwy należy zmienić lub zgłosić oliwę jako niezgodną do celów niniejszego rozporządzenia; |
c) | w przypadku oliwy lampante obie cechy jakości oznaczone gwiazdką (*) mogą jednocześnie różnić się od wartości dopuszczalnych ustanowionych dla tej kategorii; |
d) | jeżeli właściwość oznaczona jest dwiema gwiazdkami (**), oznacza to, że w przypadku surowej oliwy z wytłoczyn z oliwek obie odpowiednie wartości dopuszczalne mogą różnić się jednocześnie od podanych wartości. W przypadku oliwy z wytłoczyn z oliwek i rafinowanej oliwy z wytłoczyn z oliwek jedna z odpowiednich wartości dopuszczalnych może różnić się od podanych wartości.” |
(1) Zawartość innych kwasów tłuszczowych (%): palmitynowy: 7,00-20,00; oleopalmitynowy: 0,30-3,50; heptadekanowy: ≤ 0,40; heptadekenowy ≤ 0,60; stearynowy: 0,50-5,00; oleinowy: 55,00-85,00; linolowy: 2,50-21,00.
(2) Suma izomerów, które mogłyby (lub nie mogłyby) być oddzielone kolumną kapilarną.
(3) Jeżeli zawartość kwasu linolenowego wynosi więcej niż 1,00, ale co najwyżej 1,40, stosunek apparent β-sitosterolu/kampesterolu musi wynosić co najmniej 24.
(4) Apparent β-sitosterol: Δ-5,23-stigmastadienol+klerosterol+ β-sitosterol+sitostanol+ Δ-5-awenasterol+ Δ-5,24-stigmastadienol.
(5) Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia lub oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, która wykazuje % zawartość kampesterolu większą niż 4,0 i mniejszą lub równą 4,5, jest autentyczna, pod warunkiem że % zawartość stigmasterolu jest mniejsza lub równa 1,4 %, Δ-7-stigmastenolu jest mniejsza lub równa 0,3 %, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.
(6) Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia lub oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, która wykazuje % zawartość Δ-7-stigmastenolu większą niż 0,5 i mniejszą lub równą 0,8, jest autentyczna, pod warunkiem że apparent β-sitosterol/kampesterol ≥ 28, ΔΕCN42 ≤0,10, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.
(7) Oliwa z oliwek lampante, która wykazuje % zawartość Δ-7-stigmastenolu większą niż 0,5 i mniejszą lub równą 0,8, jest autentyczna, pod warunkiem że apparent β-sitosterol/kampesterol ≥ 28, ΔΕCN42 ≤0,15, stigmastadieny ≤ 0,30 mg/kg, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.
(8) Oliwa z zawartością wosków wynoszącą 300-350 mg/kg uznawana jest za oliwę lampante, jeżeli całkowita zawartość alkoholi alifatycznych jest mniejsza lub równa 350 mg/kg lub jeżeli zawartość erytrodiolu i uwaolu jest mniejsza lub równa 3,5 %.
(9) Rafinowana oliwa lub oliwa w oliwek składająca się z rafinowanej oliwy z oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, która wykazuje % zawartość Δ-7-stigmastenolu większą niż 0,5 i mniejszą lub równą 0,8, jest autentyczna, pod warunkiem że apparent β-sitosterol/kampesterol ≥ 28, ΔΕCN42≤0,15, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.
(10) Oliwy o zawartości erytrodiolu + uwaolu wynoszącej od 4,5 % do 6 % muszą mieć zawartość erytrodiolu nieprzekraczającą 75 mg/kg.
(11) Surowa oliwa z wytłoczyn z oliwek lub rafinowana oliwa z wytłoczyn z oliwek lub oliwa z wytłoczyn z oliwek, która wykazuje % zawartość Δ-7-stigmastenolu większą niż 0,5 i mniejszą lub równą 0,8, jest autentyczna, pod warunkiem że zawartość stigmasterolu ≤ 1,4 %, ΔΕCN42 ≤0,40, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.
(12) Oliwa z zawartością wosków między 300 mg/kg a 350 mg/kg jest uznawana za surową oliwę z wytłoczyn oliwek, jeżeli całkowita zawartość alkoholi alifatycznych wynosi powyżej 350 mg/kg i jeżeli zawartość procentowa erytrodiolu i uwaolu jest większa niż 3,5.
ZAŁĄCZNIK II
„ZAŁĄCZNIK III
TABELA KORELACJI
Rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 29/2012 | Rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 | Niniejsze rozporządzenie | Rozporządzenie wykonawcze (UE) 2022/2105 |
--- | --- | Art. 1 lit. a) |
|
--- | --- |
| Art. 1 |
--- | --- |
| Art. 2 ust. 2 |
Art. 1 ust. 1 |
| Art. 1 lit. b) i art. 1 ust. 2 |
|
Art. 1 ust. 2 |
| Art. 1 lit. b) |
|
Art. 2 akapit pierwszy |
| Art. 4 ust. 1 |
|
Art. 2 akapit drugi |
| Art. 4 ust. 2 |
|
Art. 3 akapit pierwszy |
| Art. 6 ust. 1 |
|
Art. 3 akapit drugi lit. a)-d) |
| Art. 6 ust. 2 lit. a)-d) |
|
Art. 4 ust. 1 akapit pierwszy |
| Art. 8 ust. 1 |
|
Art. 4 ust. 1 akapit drugi |
| Art. 8 ust. 2 |
|
Art. 4 ust. 1 akapit trzeci |
| - |
|
Art. 4 ust. 2 |
| Art. 8 ust. 3 |
|
Art. 4 ust. 3 |
| Art. 8 ust. 4 |
|
Art. 4 ust. 4 |
| Art. 8 ust. 5 |
|
Art. 4 ust. 5 akapit pierwszy |
| Art. 8 ust. 6 |
|
Art. 4 ust. 5 akapit drugi |
| Art. 8 ust. 7 |
|
Art. 4a |
| Art. 7 |
|
Art. 4b |
| Art. 5 |
|
Art. 5 akapit pierwszy lit. a)-d) |
| Art. 10 lit. a)-d) |
|
Art. 5 akapit pierwszy lit. e) |
| Art. 11 ust. 1 i 2 |
|
Art. 5 akapit drugi |
| - |
|
Art. 5a akapit pierwszy |
| Art. 11 ust. 3 |
|
Art. 5a akapit drugi |
| Art. 11 ust. 4 |
|
Art. 5a akapit trzeci |
| Art. 11 ust. 5 |
|
Art. 6 ust. 1 akapit pierwszy |
| Art. 12 ust. 1 |
|
Art. 6 ust. 1 akapit drugi |
| Art. 12 ust. 2 |
|
Art. 6 ust. 1 akapit trzeci |
| Art. 3 ust. 3 |
|
Art. 6 ust. 2 akapit pierwszy |
| Art. 12 ust. 3 |
|
Art. 6 ust. 2 akapit drugi |
| Art. 12 ust. 4 |
|
Art. 6 ust. 3 |
| Art. 12 ust. 5 |
|
--- | --- | Art. 12 ust. 6 |
|
Art. 6 ust. 4 |
| --- |
|
Art. 7 |
|
| Art. 5 ust. 2 |
Art. 8 ust. 1 |
|
| Art. 2 ust. 3 |
Art. 8 ust. 2 |
|
| Art. 4 ust. 3 |
Art. 8 ust. 3 |
|
| Art. 4 ust. 2 |
Art. 8 ust. 4 |
|
| Art. 4 ust. 3 |
Art. 8a |
|
| Art. 2 ust. 1 i art. 4 ust. 1 |
Art. 9 ust. 1 akapit pierwszy |
|
| Art. 13 ust. 1 |
Art. 9 ust. 1 akapit drugi |
|
| Art. 13 ust. 2 |
Art. 9 ust. 1 akapit trzeci |
|
| --- |
Art. 9 ust. 1 akapit czwarty |
|
| --- |
Art. 9 ust. 1 akapit piąty |
|
| --- |
Art. 9 ust. 2 akapit pierwszy |
|
| Art. 6 ust. 1 |
Art. 9 ust. 2 akapit drugi lit. a), b) i c) |
|
| Art. 6 ust. 2 lit. a), b) i c) |
Art. 9 ust. 2 akapit trzeci |
| Art. 9 |
|
--- |
|
| Art. 6 ust. 3 |
Art. 10 akapit pierwszy zdanie wstępne |
|
| Art. 14 |
Art. 10 akapit pierwszy lit. a)-d) i akapit drugi |
|
| --- |
Art. 10a |
|
| Art. 14 |
Załącznik I |
| - |
|
Załącznik II |
| - |
|
| Art. 1 ust. 1 | Art. 2 ust. 1 lit. a) i b) |
|
| Art. 1 ust. 2 | Art. 2 ust. 1 lit. c) |
|
| Art. 1 ust. 3 | Art. 2 ust. 1 lit. d) |
|
| Art. 1 ust. 4 | Art. 2 ust. 1 lit. e) |
|
| Art. 1 ust. 5 | Art. 2 ust. 1 lit. f) |
|
| Art. 1 ust. 6 | Art. 2 ust. 1 lit. g) |
|
| Art. 1 ust. 7 | Art. 2 ust. 1 lit. h) |
|
--- | --- | Art. 2 ust. 2 |
|
--- | --- | Art. 3 ust. 1 i 2 |
|
| Art. 2 ust. 1 |
| Art. 7 |
| Art. 2 ust. 1 lit. a) |
| Załącznik I pkt 1 |
| Art. 2 ust. 1 lit. b) |
| Załącznik I pkt 2 |
| Art. 2 ust. 1 lit. c) |
| --- |
| Art. 2 ust. 1 lit. d) |
| --- |
| Art. 2 ust. 1 lit. e) |
| Załącznik I pkt 3 |
| Art. 2 ust. 1 lit. f) |
| Załącznik I pkt 4 |
| Art. 2 ust. 1 lit. g) |
| Załącznik I pkt 6 |
| Art. 2 ust. 1 lit. h) |
| --- |
| Art. 2 ust. 1 lit. i) |
| Załącznik I pkt 5 |
| Art. 2 ust. 1 lit. j) |
| Załącznik I pkt 9 |
| Art. 2 ust. 1 lit. k) |
| Załącznik I pkt 10 |
| Art. 2 ust. 1 lit. l) |
| Załącznik I pkt 8 |
| Art. 2 ust. 1 lit. m) |
| Załącznik I pkt 7 |
| Art. 2 ust. 2 akapit pierwszy i część pkt 9.4 załącznika XII |
| Art. 10 ust. 1 |
| Art. 2 ust. 2 akapit drugi |
| Art. 11 ust. 1 |
| Art. 2 ust. 2 akapit trzeci |
| Art. 11 ust. 2 |
| --- |
| Art. 11 ust. 3 |
| Część pkt 9.4 załącznika XII |
| Art. 11 ust. 4 |
| Art. 2 ust. 3 akapit pierwszy |
| Art. 3 ust. 1 |
| Art. 2 ust. 3 akapit drugi |
| Art. 3 ust. 2 |
| Art. 2 ust. 4 akapit pierwszy |
| Art. 9 ust. 2 |
| Art. 2 ust. 4 akapit drugi |
| Art. 9 ust. 3 |
| Art. 2 ust. 4 akapit trzeci |
| Art. 9 ust. 4 |
| Art. 2 ust. 5 |
| Art. 9 ust. 5 |
| Art. 2a ust. 1 |
| Art. 3 ust. 1 |
| Art. 2a ust. 2 |
| Art. 3 ust. 3 |
| Art. 2a ust. 3 |
| Art. 3 ust. 4 |
| Art. 2a ust. 4 akapit pierwszy |
| Art. 3 ust. 5 |
| Art. 2a ust. 4 akapit drugi |
| Art. 3 ust. 2 |
| Art. 2a ust. 5 |
| Art. 9 ust. 1 |
| Art. 3 akapit pierwszy |
| Art. 13 ust. 1 |
| Art. 3 akapit drugi |
| Art. 3 ust. 6 |
| Art. 4 ust. 1 akapit pierwszy |
| Art. 10 ust. 1 |
| Art. 4 ust. 1 akapit drugi |
| Art. 10 ust. 2 |
| Art. 4 ust. 1 akapit trzeci |
| Art. 10 ust. 3 |
| Art. 4 ust. 2 |
| Art. 10 ust. 4 |
| Art. 4 ust. 3 |
| - |
| Art. 6 ust. 1 |
| Art. 12 ust. 1 |
| Art. 6 ust. 2 |
| Art. 12 ust. 2 |
| Art. 7 |
| --- |
| Art. 7a akapit pierwszy |
| Art. 5 ust. 1 |
| Art. 7a akapit drugi |
| Art. 2 ust. 2 |
| Art. 8 ust. 1 |
| --- |
| Art. 8 ust. 2 |
| Art. 14 |
| Załącznik I | Załącznik I |
|
| Załącznik XII pkt 3.3 | Załącznik II |
|
| Załącznik Ia z wyjątkiem pkt 2.1 |
| Załącznik II |
| Załącznik Ia pkt 2.1 |
| Art. 9 ust. 6 |
| Załącznik Ib |
| Załącznik III |
| Załącznik III |
| --- |
| Załącznik IV |
| --- |
| Załącznik VII |
| --- |
| Załącznik IX |
| --- |
| Załącznik X |
| --- |
| Załącznik XI |
| --- |
| Załącznik XII z wyjątkiem pkt 3.3 i części pkt 9.4 |
| --- |
| Załącznik XV |
| Załącznik IV |
| Załącznik XVI |
| --- |
| Załącznik XVII |
| --- |
| Załącznik XVIII |
| --- |
| Załącznik XIX |
| --- |
| Załącznik XX |
| --- |
| Załącznik XXI |
| Załącznik V |