Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 1401
Wersja aktualna od 2024-06-10
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 1401
Wersja aktualna od 2024-06-10
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2024/1401

z dnia 7 marca 2024 r.

zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2022/2104 uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących oliwy z oliwek

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (1), w szczególności jego art. 75 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2022/2104 (2) ustanawia przepisy dotyczące właściwości oliwy z oliwek, o których mowa w pkt 1-6 części VIII załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

(2)

Wartości dopuszczalne dla właściwości oliwy z oliwek, ustanowione w rozporządzeniu delegowanym (UE) 2022/2104, odzwierciedlają normę handlową dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek przyjętą przez Międzynarodową Radę ds. Oliwy z Oliwek (IOC) (3) (zwaną dalej „normą handlową IOC”).

(3)

Na 116. posiedzeniu IOC, które odbyło się 30 listopada 2022 r., IOC przyjęła decyzję DEC-III.2/116-VI/2022 zmieniającą normę handlową IOC w odniesieniu do wartości dopuszczalnej Δ-7-stigmastenolu dla wszystkich kategorii oliwy z oliwek. Unia głosowała za tą zmianą zgodnie z decyzją Rady (UE) 2022/2391 (4).

(4)

Aby zapewnić wdrożenie na poziomie Unii najnowszej normy międzynarodowej dotyczącej wartości dopuszczalnych dla parametru Δ-7-stigmastenolu, ustanowionej przez IOC, należy odpowiednio zmienić rozporządzenie delegowane (UE) 2022/2104,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W rozporządzeniu delegowanym (UE) 2022/2104 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w załączniku I wprowadza się następujące zmiany:

a)

tabelę B zastępuje się tabelą znajdującą się w załączniku I do niniejszego rozporządzenia;

b)

skreśla się dodatek do niego;

2)

załącznik III zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 marca 2024 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj.

(2) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2022/2104 z dnia 29 lipca 2022 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących oliwy z oliwek oraz uchylające rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91 i rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 29/2012 (Dz.U. L 284 z 4.11.2022, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/2104/oj).

(3) https://www.internationaloliveoil.org/what-we-do/chemistry-standardisation-unit/standards-and-methods/.

(4) Decyzja Rady (UE) 2022/2391 z dnia 25 listopada 2022 r. w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Rady Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek w odniesieniu do normy handlowej mającej zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek (Dz.U. L 316 z 8.12.2022, s. 86, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/2391/oj).

ZAŁĄCZNIK I

„B. Charakterystyka czystości

Kategoria

Skład kwasów tłuszczowych (1)

Izomery transoleinowe ogółem

(%)

Izomery translinolowe + izomery translinolenowe ogółem

(%)

Stigmastadieny

(mg/kg) (2)

ΔΕCN42

2-monopalmitynian glicerolu

(%)

Mirystynowy

(%)

Linolenowy

(%)

Arachidowy

(%)

Eikozenowy

(%)

Behenowy

(%)

Lignocerynowy

(%)

1.

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia

≤ 0,03

≤ 1,00 (3)

≤ 0,60

≤ 0,50

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,05

≤ 0,05

≤ 0,05

≤ |0,20 |

≤ 0,9, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14,00 %

≤ 1,0, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 %

2.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

≤ 0,03

≤ 1,00 (3)

≤ 0,60

≤ 0,50

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,05

≤ 0,05

≤ 0,05

≤ |0,20 |

≤ 0,9, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14,00 %

≤ 1,0, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 %

3.

Oliwa z oliwek lampante

≤ 0,03

≤ 1,00

≤ 0,60

≤ 0,50

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,10

≤ 0,10

≤ 0,50

≤ |0,30 |

≤ 0,9, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14,00 %

≤ 1,1, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 %

4.

Rafinowana oliwa z oliwek

≤ 0,03

≤ 1,00

≤ 0,60

≤ 0,50

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,30

-

≤|0,30 |

≤ 0,9, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14,00 %

≤ 1,1, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 %

5.

Oliwa z oliwek składająca się z rafinowanej oliwy z oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

≤ 0,03

≤ 1,00

≤ 0,60

≤ 0,50

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,30

-

≤ |0,30 |

≤ 0,9, jeśli % zawartości kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14,00 %

≤ 1,0, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 %

6.

Surowa oliwa z wytłoczyn z oliwek

≤ 0,03

≤ 1,00

≤ 0,60

≤ 0,50

≤ 0,30

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,10

-

≤ |0,60 |

≤ 1,4

7.

Rafinowana oliwa z wytłoczyn z oliwek

≤ 0,03

≤ 1,00

≤ 0,60

≤ 0,50

≤ 0,30

≤ 0,20

≤ 0,40

≤ 0,35

-

≤ |0,50 |

≤ 1,4

8.

Oliwa z wytłoczyn z oliwek

≤ 0,03

≤ 1,00

≤ 0,60

≤ 0,50

≤ 0,30

≤ 0,20

≤ 0,40

≤ 0,35

-

≤ |0,50 |

≤ 1,2

Tabela B - ciąg dalszy

Kategoria

Skład steroli

Sterole ogółem

(mg/kg)

Erytrodiol i uwaol(**) (%)

Woski (**) (mg/kg)

Chole-sterol (%)

Brassica-sterol (%)

Kampe-sterol (%)

Stigmasterol (%)

Apparent β-sitosterol (4) (%)

Δ-7-stigma-stenol (%)

1.

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia

≤ 0,5

≤ 0,1

≤ 4,0 (5)

< Kamp.

≥ 93,0

≤ 0,5 (6)

≥ ,

≤ 4,5

C42 + C44 + C46 ≤ 150

2.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

≤ 0,5

≤ 0,1

≤ 4,0 (5)

< Kamp.

≥ 93,0

≤ 0,5 (6)

≥ ,

≤ 4,5

C42 + C44 + C46 ≤ 150

3.

Oliwa z oliwek lampante

≤ 0,5

≤ 0,1

≤ 4,0

-

≥ 93,0

≤ 0,5 (7)

≥ ,

≤ 4,5 (8)

C40 + C42 + C44 + C46 ≤ 300 (8)

4.

Rafinowana oliwa z oliwek

≤ 0,5

≤ 0,1

≤ 4,0

< Kamp.

≥ 93,0

≤ 0,5 (9)

≥ ,

≤ 4,5 (10)

C40 + C42 + C44 + C46 ≤ 350

5.

Oliwa z oliwek składająca się z rafinowanej oliwy z oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

≤ 0,5

≤ 0,1

≤ 4,0

< Kamp.

≥ 93,0

≤ 0,5 (9)

≥ ,

≤ 4,5

C40 + C42 + C44 + C46 ≤ 350

6.

Surowa oliwa z wytłoczyn z oliwek

≤ 0,5

≤ 0,2

≤ 4,0

-

≥ 93,0

≤ 0,5 (11)

≥ ,

> 4,5 (12)

C40 + C42 + C44 + C46 > 350 (12)

7.

Rafinowana oliwa z wytłoczyn z oliwek

≤ 0,5

≤ 0,2

≤ 4,0

< Kamp.

≥ 93,0

≤ 0,5 (11)

≥ ,

> 4,5

C40 + C42 + C44 + C46 > 350

8.

Oliwa z wytłoczyn z oliwek

≤ 0,5

≤ 0,2

≤ 4,0

< Kamp.

≥ 93,0

≤ 0,5 (11)

≥ ,

> 4,5

C40 + C42 + C44 + C46 > 350

Uwagi:

a)

wyniki analiz muszą być wyrażone z dokładnością do tej samej liczby miejsc po przecinku, jaką zastosowano w odniesieniu do każdej właściwości. Ostatnia cyfra musi być powiększona o jeden, jeżeli następna cyfra jest większa niż 4;

b)

jeżeli choćby jedna właściwość nie jest zgodna ze wskazanymi wartościami, kategorię oliwy należy zmienić lub zgłosić oliwę jako niezgodną do celów niniejszego rozporządzenia;

c)

w przypadku oliwy lampante obie cechy jakości oznaczone gwiazdką (*) mogą jednocześnie różnić się od wartości dopuszczalnych ustanowionych dla tej kategorii;

d)

jeżeli właściwość oznaczona jest dwiema gwiazdkami (**), oznacza to, że w przypadku surowej oliwy z wytłoczyn z oliwek obie odpowiednie wartości dopuszczalne mogą różnić się jednocześnie od podanych wartości. W przypadku oliwy z wytłoczyn z oliwek i rafinowanej oliwy z wytłoczyn z oliwek jedna z odpowiednich wartości dopuszczalnych może różnić się od podanych wartości.”


(1) Zawartość innych kwasów tłuszczowych (%): palmitynowy: 7,00-20,00; oleopalmitynowy: 0,30-3,50; heptadekanowy: ≤ 0,40; heptadekenowy ≤ 0,60; stearynowy: 0,50-5,00; oleinowy: 55,00-85,00; linolowy: 2,50-21,00.

(2) Suma izomerów, które mogłyby (lub nie mogłyby) być oddzielone kolumną kapilarną.

(3) Jeżeli zawartość kwasu linolenowego wynosi więcej niż 1,00, ale co najwyżej 1,40, stosunek apparent β-sitosterolu/kampesterolu musi wynosić co najmniej 24.

(4) Apparent β-sitosterol: Δ-5,23-stigmastadienol+klerosterol+ β-sitosterol+sitostanol+ Δ-5-awenasterol+ Δ-5,24-stigmastadienol.

(5) Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia lub oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, która wykazuje % zawartość kampesterolu większą niż 4,0 i mniejszą lub równą 4,5, jest autentyczna, pod warunkiem że % zawartość stigmasterolu jest mniejsza lub równa 1,4 %, Δ-7-stigmastenolu jest mniejsza lub równa 0,3 %, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.

(6) Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia lub oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, która wykazuje % zawartość Δ-7-stigmastenolu większą niż 0,5 i mniejszą lub równą 0,8, jest autentyczna, pod warunkiem że apparent β-sitosterol/kampesterol ≥ 28, ΔΕCN42 ≤0,10, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.

(7) Oliwa z oliwek lampante, która wykazuje % zawartość Δ-7-stigmastenolu większą niż 0,5 i mniejszą lub równą 0,8, jest autentyczna, pod warunkiem że apparent β-sitosterol/kampesterol ≥ 28, ΔΕCN42 ≤0,15, stigmastadieny ≤ 0,30 mg/kg, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.

(8) Oliwa z zawartością wosków wynoszącą 300-350 mg/kg uznawana jest za oliwę lampante, jeżeli całkowita zawartość alkoholi alifatycznych jest mniejsza lub równa 350 mg/kg lub jeżeli zawartość erytrodiolu i uwaolu jest mniejsza lub równa 3,5 %.

(9) Rafinowana oliwa lub oliwa w oliwek składająca się z rafinowanej oliwy z oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, która wykazuje % zawartość Δ-7-stigmastenolu większą niż 0,5 i mniejszą lub równą 0,8, jest autentyczna, pod warunkiem że apparent β-sitosterol/kampesterol ≥ 28, ΔΕCN42≤0,15, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.

(10) Oliwy o zawartości erytrodiolu + uwaolu wynoszącej od 4,5 % do 6 % muszą mieć zawartość erytrodiolu nieprzekraczającą 75 mg/kg.

(11) Surowa oliwa z wytłoczyn z oliwek lub rafinowana oliwa z wytłoczyn z oliwek lub oliwa z wytłoczyn z oliwek, która wykazuje % zawartość Δ-7-stigmastenolu większą niż 0,5 i mniejszą lub równą 0,8, jest autentyczna, pod warunkiem że zawartość stigmasterolu ≤ 1,4 %, ΔΕCN42 ≤0,40, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.

(12) Oliwa z zawartością wosków między 300 mg/kg a 350 mg/kg jest uznawana za surową oliwę z wytłoczyn oliwek, jeżeli całkowita zawartość alkoholi alifatycznych wynosi powyżej 350 mg/kg i jeżeli zawartość procentowa erytrodiolu i uwaolu jest większa niż 3,5.

ZAŁĄCZNIK II

„ZAŁĄCZNIK III

TABELA KORELACJI

Rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 29/2012

Rozporządzenie (EWG) nr 2568/91

Niniejsze rozporządzenie

Rozporządzenie wykonawcze (UE) 2022/2105

---

---

Art. 1 lit. a)

---

---

Art. 1

---

---

Art. 2 ust. 2

Art. 1 ust. 1

Art. 1 lit. b) i art. 1 ust. 2

Art. 1 ust. 2

Art. 1 lit. b)

Art. 2 akapit pierwszy

Art. 4 ust. 1

Art. 2 akapit drugi

Art. 4 ust. 2

Art. 3 akapit pierwszy

Art. 6 ust. 1

Art. 3 akapit drugi lit. a)-d)

Art. 6 ust. 2 lit. a)-d)

Art. 4 ust. 1 akapit pierwszy

Art. 8 ust. 1

Art. 4 ust. 1 akapit drugi

Art. 8 ust. 2

Art. 4 ust. 1 akapit trzeci

-

Art. 4 ust. 2

Art. 8 ust. 3

Art. 4 ust. 3

Art. 8 ust. 4

Art. 4 ust. 4

Art. 8 ust. 5

Art. 4 ust. 5 akapit pierwszy

Art. 8 ust. 6

Art. 4 ust. 5 akapit drugi

Art. 8 ust. 7

Art. 4a

Art. 7

Art. 4b

Art. 5

Art. 5 akapit pierwszy lit. a)-d)

Art. 10 lit. a)-d)

Art. 5 akapit pierwszy lit. e)

Art. 11 ust. 1 i 2

Art. 5 akapit drugi

-

Art. 5a akapit pierwszy

Art. 11 ust. 3

Art. 5a akapit drugi

Art. 11 ust. 4

Art. 5a akapit trzeci

Art. 11 ust. 5

Art. 6 ust. 1 akapit pierwszy

Art. 12 ust. 1

Art. 6 ust. 1 akapit drugi

Art. 12 ust. 2

Art. 6 ust. 1 akapit trzeci

Art. 3 ust. 3

Art. 6 ust. 2 akapit pierwszy

Art. 12 ust. 3

Art. 6 ust. 2 akapit drugi

Art. 12 ust. 4

Art. 6 ust. 3

Art. 12 ust. 5

---

---

Art. 12 ust. 6

Art. 6 ust. 4

---

Art. 7

Art. 5 ust. 2

Art. 8 ust. 1

Art. 2 ust. 3

Art. 8 ust. 2

Art. 4 ust. 3

Art. 8 ust. 3

Art. 4 ust. 2

Art. 8 ust. 4

Art. 4 ust. 3

Art. 8a

Art. 2 ust. 1 i art. 4 ust. 1

Art. 9 ust. 1 akapit pierwszy

Art. 13 ust. 1

Art. 9 ust. 1 akapit drugi

Art. 13 ust. 2

Art. 9 ust. 1 akapit trzeci

---

Art. 9 ust. 1 akapit czwarty

---

Art. 9 ust. 1 akapit piąty

---

Art. 9 ust. 2 akapit pierwszy

Art. 6 ust. 1

Art. 9 ust. 2 akapit drugi lit. a), b) i c)

Art. 6 ust. 2 lit. a), b) i c)

Art. 9 ust. 2 akapit trzeci

Art. 9

---

Art. 6 ust. 3

Art. 10 akapit pierwszy zdanie wstępne

Art. 14

Art. 10 akapit pierwszy lit. a)-d) i akapit drugi

---

Art. 10a

Art. 14

Załącznik I

-

Załącznik II

-

Art. 1 ust. 1

Art. 2 ust. 1 lit. a) i b)

Art. 1 ust. 2

Art. 2 ust. 1 lit. c)

Art. 1 ust. 3

Art. 2 ust. 1 lit. d)

Art. 1 ust. 4

Art. 2 ust. 1 lit. e)

Art. 1 ust. 5

Art. 2 ust. 1 lit. f)

Art. 1 ust. 6

Art. 2 ust. 1 lit. g)

Art. 1 ust. 7

Art. 2 ust. 1 lit. h)

---

---

Art. 2 ust. 2

---

---

Art. 3 ust. 1 i 2

Art. 2 ust. 1

Art. 7

Art. 2 ust. 1 lit. a)

Załącznik I pkt 1

Art. 2 ust. 1 lit. b)

Załącznik I pkt 2

Art. 2 ust. 1 lit. c)

---

Art. 2 ust. 1 lit. d)

---

Art. 2 ust. 1 lit. e)

Załącznik I pkt 3

Art. 2 ust. 1 lit. f)

Załącznik I pkt 4

Art. 2 ust. 1 lit. g)

Załącznik I pkt 6

Art. 2 ust. 1 lit. h)

---

Art. 2 ust. 1 lit. i)

Załącznik I pkt 5

Art. 2 ust. 1 lit. j)

Załącznik I pkt 9

Art. 2 ust. 1 lit. k)

Załącznik I pkt 10

Art. 2 ust. 1 lit. l)

Załącznik I pkt 8

Art. 2 ust. 1 lit. m)

Załącznik I pkt 7

Art. 2 ust. 2 akapit pierwszy i część pkt 9.4 załącznika XII

Art. 10 ust. 1

Art. 2 ust. 2 akapit drugi

Art. 11 ust. 1

Art. 2 ust. 2 akapit trzeci

Art. 11 ust. 2

---

Art. 11 ust. 3

Część pkt 9.4 załącznika XII

Art. 11 ust. 4

Art. 2 ust. 3 akapit pierwszy

Art. 3 ust. 1

Art. 2 ust. 3 akapit drugi

Art. 3 ust. 2

Art. 2 ust. 4 akapit pierwszy

Art. 9 ust. 2

Art. 2 ust. 4 akapit drugi

Art. 9 ust. 3

Art. 2 ust. 4 akapit trzeci

Art. 9 ust. 4

Art. 2 ust. 5

Art. 9 ust. 5

Art. 2a ust. 1

Art. 3 ust. 1

Art. 2a ust. 2

Art. 3 ust. 3

Art. 2a ust. 3

Art. 3 ust. 4

Art. 2a ust. 4 akapit pierwszy

Art. 3 ust. 5

Art. 2a ust. 4 akapit drugi

Art. 3 ust. 2

Art. 2a ust. 5

Art. 9 ust. 1

Art. 3 akapit pierwszy

Art. 13 ust. 1

Art. 3 akapit drugi

Art. 3 ust. 6

Art. 4 ust. 1 akapit pierwszy

Art. 10 ust. 1

Art. 4 ust. 1 akapit drugi

Art. 10 ust. 2

Art. 4 ust. 1 akapit trzeci

Art. 10 ust. 3

Art. 4 ust. 2

Art. 10 ust. 4

Art. 4 ust. 3

-

Art. 6 ust. 1

Art. 12 ust. 1

Art. 6 ust. 2

Art. 12 ust. 2

Art. 7

---

Art. 7a akapit pierwszy

Art. 5 ust. 1

Art. 7a akapit drugi

Art. 2 ust. 2

Art. 8 ust. 1

---

Art. 8 ust. 2

Art. 14

Załącznik I

Załącznik I

Załącznik XII pkt 3.3

Załącznik II

Załącznik Ia z wyjątkiem pkt 2.1

Załącznik II

Załącznik Ia pkt 2.1

Art. 9 ust. 6

Załącznik Ib

Załącznik III

Załącznik III

---

Załącznik IV

---

Załącznik VII

---

Załącznik IX

---

Załącznik X

---

Załącznik XI

---

Załącznik XII z wyjątkiem pkt 3.3 i części pkt 9.4

---

Załącznik XV

Załącznik IV

Załącznik XVI

---

Załącznik XVII

---

Załącznik XVIII

---

Załącznik XIX

---

Załącznik XX

---

Załącznik XXI

Załącznik V

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00