Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-06-05
Wersja aktualna od 2024-06-05
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/1318
z dnia 15 maja 2024 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości protiokonazolu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP”) substancji czynnej protiokonazol określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) | Zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 do zainteresowanego państwa członkowskiego złożono wniosek o zmianę obecnych NDP protiokonazolu w korzeniach buraka cukrowego i korzeniach cykorii podróżnik. |
(3) | Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek ten został poddany ocenie przez państwo członkowskie, którego dotyczył, a sprawozdanie z oceny przekazano Komisji. Komisja przekazała wniosek, sprawozdanie z oceny i dokumentację uzupełniającą Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”). |
(4) | Urząd dokonał oceny wniosku i sprawozdania z oceny. Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt oraz wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanych NDP (2). Urząd przekazał uzasadnioną opinię wnioskodawcy, Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości. |
(5) | W przypadku zmian NDP protiokonazolu w korzeniach buraka cukrowego i korzeniach cykorii podróżnik, o które wystąpił wnioskodawca, Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że proponowane przez wnioskodawcę zmiany NDP są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął przy tym pod uwagę najnowsze dane na temat właściwości toksykologicznych protiokonazolu. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotową substancję w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących ją zawierać, ani w przypadku narażenia krótkotrwałego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej. |
(6) | Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi tego artykułu. |
(7) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
(8) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 15 maja 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.
(2) EFSA, 2023. „Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue levels for prothioconazole in sugar beet and chicory roots” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości protiokonazolu w korzeniach buraka cukrowego i korzeniach cykorii podróżnik). Dziennik EFSA, 21(8), 1-49. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8198.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca protiokonazolu otrzymuje brzmienie:
„ Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | Protiokonazol: protiokonazol-destio (suma izomerów) (F) | ||
(1) | (2) | (3) | ||
0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH |
| ||
0110000 | Owoce cytrusowe | 0,01 (*1) | ||
0110010 | Grejpfruty |
| ||
0110020 | Pomarańcze |
| ||
0110030 | Cytryny |
| ||
0110040 | Limy/limonki |
| ||
0110050 | Mandarynki |
| ||
0110990 | Pozostałe (2) |
| ||
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | 0,02 (*1) | ||
0120010 | Migdały |
| ||
0120020 | Orzechy brazylijskie |
| ||
0120030 | Orzechy nerkowca |
| ||
0120040 | Kasztany jadalne |
| ||
0120050 | Orzechy kokosowe |
| ||
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej |
| ||
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej |
| ||
0120080 | Orzechy pekan |
| ||
0120090 | Orzeszki piniowe |
| ||
0120100 | Orzeszki pistacjowe |
| ||
0120110 | Orzechy włoskie |
| ||
0120990 | Pozostałe (2) |
| ||
0130000 | Owoce ziarnkowe | 0,01 (*1) | ||
0130010 | Jabłka |
| ||
0130020 | Gruszki |
| ||
0130030 | Pigwy |
| ||
0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej |
| ||
0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego |
| ||
0130990 | Pozostałe (2) |
| ||
0140000 | Owoce pestkowe | 0,01 (*1) | ||
0140010 | Morele |
| ||
0140020 | Czereśnie |
| ||
0140030 | Brzoskwinie |
| ||
0140040 | Śliwki |
| ||
0140990 | Pozostałe (2) |
| ||
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce |
| ||
0151000 |
| 0,01 (*1) | ||
0151010 | Winogrona stołowe |
| ||
0151020 | Winogrona do produkcji wina |
| ||
0152000 |
| 0,01 (*1) | ||
0153000 |
| 0,01 (*1) | ||
0153010 | Jeżyny |
| ||
0153020 | Jeżyny popielice |
| ||
0153030 | Maliny (czerwone i żółte) |
| ||
0153990 | Pozostałe (2) |
| ||
0154000 |
|
| ||
0154010 | Borówki amerykańskie | 0,01 (*1) | ||
0154020 | Żurawiny | 0,15 | ||
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | 0,01 (*1) | ||
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | 0,01 (*1) | ||
0154050 | Róża dzika | 0,01 (*1) | ||
0154060 | Morwy (czarne i białe) | 0,01 (*1) | ||
0154070 | Głóg włoski | 0,01 (*1) | ||
0154080 | Bez czarny | 0,01 (*1) | ||
0154990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0160000 | Owoce różne z | 0,01 (*1) | ||
0161000 |
|
| ||
0161010 | Daktyle |
| ||
0161020 | Figi |
| ||
0161030 | Oliwki stołowe |
| ||
0161040 | Kumkwat |
| ||
0161050 | Karambola |
| ||
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia |
| ||
0161070 | Czapetka kuminowa |
| ||
0161990 | Pozostałe (2) |
| ||
0162000 |
|
| ||
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) |
| ||
0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska |
| ||
0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna |
| ||
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska |
| ||
0162050 | Caimito |
| ||
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej |
| ||
0162990 | Pozostałe (2) |
| ||
0163000 |
|
| ||
0163010 | Awokado |
| ||
0163020 | Banany |
| ||
0163030 | Mango |
| ||
0163040 | Papaja |
| ||
0163050 | Granaty/Jabłka granatu |
| ||
0163060 | Czerymoja |
| ||
0163070 | Gujawa/Gruszla |
| ||
0163080 | Ananasy |
| ||
0163090 | Owoce chlebowca |
| ||
0163100 | Owoce duriana właściwego |
| ||
0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany |
| ||
0163990 | Pozostałe (2) |
| ||
0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE |
| ||
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste |
| ||
0211000 |
| 0,02 (*1) | ||
0212000 |
| 0,01 (*1) | ||
0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy |
| ||
0212020 | Kartofel słodki/Batat |
| ||
0212030 | Pochrzyn |
| ||
0212040 | Maranta trzcinowata |
| ||
0212990 | Pozostałe (2) |
| ||
0213000 |
|
| ||
0213010 | Buraki | 0,1 (+) | ||
0213020 | Marchew | 0,1 (+) | ||
0213030 | Seler zwyczajny | 0,01 (*1) | ||
0213040 | Chrzan pospolity | 0,1 (+) | ||
0213050 | Słonecznik bulwiasty | 0,01 (*1) | ||
0213060 | Pasternak | 0,1 (+) | ||
0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej | 0,1 (+) | ||
0213080 | Rzodkiew zwyczajna | 0,01 (*1) | ||
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia | 0,1 (+) | ||
0213100 | Brukiew/Karpiel | 0,1 (+) | ||
0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna | 0,1 (+) | ||
0213990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0220000 | Warzywa cebulowe |
| ||
0220010 | Czosnek | 0,01 (*1) | ||
0220020 | Cebula | 0,05 (+) | ||
0220030 | Szalotka | 0,05 (+) | ||
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka | 0,01 (*1) | ||
0220990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0230000 | Warzywa owocowe |
| ||
0231000 |
| 0,01 (*1) | ||
0231010 | Pomidory |
| ||
0231020 | Papryka roczna |
| ||
0231030 | Oberżyny/Bakłażany |
| ||
0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra |
| ||
0231990 | Pozostałe (2) |
| ||
0232000 |
| 0,01 (*1) | ||
0232010 | Ogórki |
| ||
0232020 | Korniszony |
| ||
0232030 | Cukinie |
| ||
0232990 | Pozostałe (2) |
| ||
0233000 |
| 0,01 (*1) | ||
0233010 | Melony |
| ||
0233020 | Dynie olbrzymie |
| ||
0233030 | Arbuzy |
| ||
0233990 | Pozostałe (2) |
| ||
0234000 |
| 0,02 | ||
0239000 |
| 0,01 (*1) | ||
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) |
| ||
0241000 |
| 0,05 (+) | ||
0241010 | Brokuły | (+) | ||
0241020 | Kalafiory | (+) | ||
0241990 | Pozostałe (2) | (+) | ||
0242000 |
|
| ||
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska | 0,1 (+) | ||
0242020 | Kapusta głowiasta | 0,09 (+) | ||
0242990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0243000 |
| 0,01 (*1) | ||
0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai |
| ||
0243020 | Jarmuż |
| ||
0243990 | Pozostałe (2) |
| ||
0244000 |
| 0,01 (*1) | ||
0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne |
| ||
0251000 |
| 0,01 (*1) | ||
0251010 | Roszpunka warzywna |
| ||
0251020 | Sałaty |
| ||
0251030 | Endywia o liściach szerokich |
| ||
0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy |
| ||
0251050 | Gorczycznik wiosenny |
| ||
0251060 | Rokietta siewna/rukola |
| ||
0251070 | Gorczyca sarepska |
| ||
0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) |
| ||
0251990 | Pozostałe (2) |
| ||
0252000 |
| 0,01 (*1) | ||
0252010 | Szpinak |
| ||
0252020 | Portulaka pospolita |
| ||
0252030 | Boćwina |
| ||
0252990 | Pozostałe (2) |
| ||
0253000 |
| 0,01 (*1) | ||
0254000 |
| 0,01 (*1) | ||
0255000 |
| 0,01 (*1) | ||
0256000 |
| 0,02 (*1) | ||
0256010 | Trybula |
| ||
0256020 | Szczypiorek |
| ||
0256030 | Liście selera |
| ||
0256040 | Pietruszka - nać |
| ||
0256050 | Szałwia lekarska |
| ||
0256060 | Rozmaryn lekarski |
| ||
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek |
| ||
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne |
| ||
0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny |
| ||
0256100 | Estragon |
| ||
0256990 | Pozostałe (2) |
| ||
0260000 | Warzywa strączkowe | 0,01 (*1) | ||
0260010 | Fasola (w strąkach) |
| ||
0260020 | Fasola (bez strąków) |
| ||
0260030 | Groch (w strąkach) |
| ||
0260040 | Groch (bez strąków) |
| ||
0260050 | Soczewica |
| ||
0260990 | Pozostałe (2) |
| ||
0270000 | Warzywa łodygowe |
| ||
0270010 | Szparagi | 0,01 (*1) | ||
0270020 | Karczochy hiszpańskie | 0,01 (*1) | ||
0270030 | Seler | 0,01 (*1) | ||
0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski | 0,01 (*1) | ||
0270050 | Karczochy zwyczajne | 0,01 (*1) | ||
0270060 | Pory | 0,06 (+) | ||
0270070 | Rabarbar | 0,01 (*1) | ||
0270080 | Pędy bambusa | 0,01 (*1) | ||
0270090 | Rdzenie palmowe | 0,01 (*1) | ||
0270990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,01 (*1) | ||
0280010 | Grzyby uprawne |
| ||
0280020 | Grzyby dzikie |
| ||
0280990 | Mchy i porosty |
| ||
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,01 (*1) | ||
0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH |
| ||
0300010 | Fasola | 0,05 (+) | ||
0300020 | Soczewica | 1 (+) | ||
0300030 | Groch | 1 (+) | ||
0300040 | Łubin biały | 1 (+) | ||
0300990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE |
| ||
0401000 | Nasiona oleiste |
| ||
0401010 | Siemię lniane | 0,09 (+) | ||
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | 0,02 (*1)(+) | ||
0401030 | Nasiona maku | 0,09 (+) | ||
0401040 | Ziarna sezamu | 0,02 (*1) | ||
0401050 | Ziarna słonecznika | 0,2 | ||
0401060 | Ziarna rzepaku | 0,15 (+) | ||
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | 0,2 | ||
0401080 | Nasiona gorczycy | 0,09 (+) | ||
0401090 | Nasiona bawełny | 0,3 | ||
0401100 | Nasiona dyni | 0,02 (*1) | ||
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | 0,02 (*1) | ||
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | 0,02 (*1) | ||
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | 0,04 (+) | ||
0401140 | Nasiona konopi siewnych | 0,02 (*1) | ||
0401150 | Rącznik pospolity | 0,02 (*1) | ||
0401990 | Pozostałe (2) | 0,02 (*1) | ||
0402000 | Owoce oleiste | 0,02 (*1) | ||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy |
| ||
0402020 | Nasiona palm olejowych |
| ||
0402030 | Owoce palm olejowych |
| ||
0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe |
| ||
0402990 | Pozostałe (2) |
| ||
0500000 | ZBOŻA |
| ||
0500010 | Jęczmień | 0,2 (+) | ||
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | 0,01 (*1) | ||
0500030 | Kukurydza | 0,1 | ||
0500040 | Proso zwyczajne | 0,01 (*1) | ||
0500050 | Owies zwyczajny | 0,05 (+) | ||
0500060 | Ryż siewny | 0,01 (*1) | ||
0500070 | Żyto zwyczajne | 0,05 (+) | ||
0500080 | Sorgo japońskie | 0,01 (*1) | ||
0500090 | Pszenica zwyczajna | 0,1 (+) | ||
0500990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | 0,05 (*1) | ||
0610000 | Herbaty |
| ||
0620000 | Ziarna kawy |
| ||
0630000 | Napary ziołowe z |
| ||
0631000 |
|
| ||
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski |
| ||
0631020 | Ketmia szczawiowa |
| ||
0631030 | Róża |
| ||
0631040 | Jaśmin |
| ||
0631050 | Lipa |
| ||
0631990 | Pozostałe (2) |
| ||
0632000 |
|
| ||
0632010 | Truskawka |
| ||
0632020 | Aspalat prosty |
| ||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski |
| ||
0632990 | Pozostałe (2) |
| ||
0633000 |
|
| ||
0633010 | Kozłek lekarski |
| ||
0633020 | Żeń-szeń |
| ||
0633990 | Pozostałe (2) |
| ||
0639000 |
|
| ||
0640000 | Ziarna kakaowe |
| ||
0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański |
| ||
0700000 | CHMIEL | 0,05 (*1) | ||
0800000 | PRZYPRAWY |
| ||
0810000 | Przyprawy nasienne | 0,05 (*1) | ||
0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż |
| ||
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin |
| ||
0810030 | Seler |
| ||
0810040 | Kolendra siewna |
| ||
0810050 | Kmin rzymski |
| ||
0810060 | Koper ogrodowy |
| ||
0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski |
| ||
0810080 | Kozieradka pospolita |
| ||
0810090 | Gałka muszkatołowa |
| ||
0810990 | Pozostałe (2) |
| ||
0820000 | Przyprawy owocowe | 0,05 (*1) | ||
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski |
| ||
0820020 | Pieprz syczuański |
| ||
0820030 | Kminek zwyczajny |
| ||
0820040 | Kardamon malabarski |
| ||
0820050 | Jagody jałowca |
| ||
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) |
| ||
0820070 | Wanilia |
| ||
0820080 | Tamarynd |
| ||
0820990 | Pozostałe (2) |
| ||
0830000 | Przyprawy korowe | 0,05 (*1) | ||
0830010 | Cynamon |
| ||
0830990 | Pozostałe (2) |
| ||
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe |
| ||
0840010 | Lukrecja | 0,05 (*1) | ||
0840020 | Imbir lekarski (10) |
| ||
0840030 | Kurkuma | 0,05 (*1) | ||
0840040 | Chrzan pospolity (11) |
| ||
0840990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) | ||
0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,05 (*1) | ||
0850010 | Goździki |
| ||
0850020 | Kapary |
| ||
0850990 | Pozostałe (2) |
| ||
0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,05 (*1) | ||
0860010 | Szafran |
| ||
0860990 | Pozostałe (2) |
| ||
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,05 (*1) | ||
0870010 | Kwiat muszkatołowy |
| ||
0870990 | Pozostałe (2) |
| ||
0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE |
| ||
0900010 | Korzenie buraka cukrowego | 0,03 | ||
0900020 | Trzcina cukrowa | 0,01 (*1) | ||
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie | 0,03 | ||
0900990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE |
| ||
1010000 | Towary z |
| ||
1011000 |
|
| ||
1011010 | Mięśnie | 0,01 | ||
1011020 | Tłuszcz | 0,02 | ||
1011030 | Wątroba | 0,5 (+) | ||
1011040 | Nerka | 0,5 (+) | ||
1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,5 (+) | ||
1011990 | Pozostałe (2) | 0,5 (+) | ||
1012000 |
|
| ||
1012010 | Mięśnie | 0,01 | ||
1012020 | Tłuszcz | 0,02 | ||
1012030 | Wątroba | 0,5 (+) | ||
1012040 | Nerka | 0,5 (+) | ||
1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,5 (+) | ||
1012990 | Pozostałe (2) | 0,5 (+) | ||
1013000 |
|
| ||
1013010 | Mięśnie | 0,01 | ||
1013020 | Tłuszcz | 0,02 | ||
1013030 | Wątroba | 0,5 (+) | ||
1013040 | Nerka | 0,5 (+) | ||
1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,5 (+) | ||
1013990 | Pozostałe (2) | 0,5 (+) | ||
1014000 |
|
| ||
1014010 | Mięśnie | 0,01 | ||
1014020 | Tłuszcz | 0,02 | ||
1014030 | Wątroba | 0,5 (+) | ||
1014040 | Nerka | 0,5 (+) | ||
1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,5 (+) | ||
1014990 | Pozostałe (2) | 0,5 (+) | ||
1015000 |
|
| ||
1015010 | Mięśnie | 0,01 | ||
1015020 | Tłuszcz | 0,02 | ||
1015030 | Wątroba | 0,5 (+) | ||
1015040 | Nerka | 0,5 (+) | ||
1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,5 (+) | ||
1015990 | Pozostałe (2) | 0,5 (+) | ||
1016000 |
|
| ||
1016010 | Mięśnie | 0,01 (*1) | ||
1016020 | Tłuszcz | 0,01 (*1) | ||
1016030 | Wątroba | 0,1 | ||
1016040 | Nerka | 0,1 | ||
1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 | ||
1016990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
1017000 |
|
| ||
1017010 | Mięśnie | 0,01 | ||
1017020 | Tłuszcz | 0,02 | ||
1017030 | Wątroba | 0,5 (+) | ||
1017040 | Nerka | 0,5 (+) | ||
1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,5 (+) | ||
1017990 | Pozostałe (2) | 0,5 (+) | ||
1020000 | Mleko | 0,01 (*1)(+) | ||
1020010 | Bydło | (+) | ||
1020020 | Owce | (+) | ||
1020030 | Kozy | (+) | ||
1020040 | Konie | (+) | ||
1020990 | Pozostałe (2) | (+) | ||
1030000 | Jaja ptasie | 0,01 (*1) | ||
1030010 | Kury |
| ||
1030020 | Kaczki |
| ||
1030030 | Gęsi |
| ||
1030040 | Przepiórki |
| ||
1030990 | Pozostałe (2) |
| ||
1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*1) | ||
1050000 | Płazy i gady | 0,01 (*1) | ||
1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*1) | ||
1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 | ||
1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
| ||
1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
| ||
1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
|
(+) | Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej. |
Protiokonazol: protiokonazol-destio (suma izomerów) (F)
(F) | = Rozpuszczalny w tłuszczach |
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i dane dotyczące stabilności przy przechowywaniu zgodne z proponowaną definicją pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213040 Chrzan pospolity
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0220020 Cebula
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0270060 Pory
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0401010 Siemię lniane
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030 Nasiona maku
0401060 Ziarna rzepaku
0401080 Nasiona gorczycy
0401130 Nasiona lnicznika siewnego
0500010 Jęczmień
0500050 Owies zwyczajny
0500070 Żyto zwyczajne
0500090 Pszenica zwyczajna
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych i dane dotyczące stabilności przy przechowywaniu zgodne z proponowaną definicją pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0220030 Szalotka
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości na trawie (głównym składniku diety zwierząt gospodarskich) są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990 Pozostałe (2)
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990 Pozostałe (2)
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990 Pozostałe (2)
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990 Pozostałe (2)
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990 Pozostałe (2)
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990 Pozostałe (2)
1020000 Mleko
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)”
(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.