ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/1314
z dnia 15 maja 2024 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditianonu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP”) ditianonu określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) | Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie przeglądu obecnych NDP ditianonu zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (2). Urząd zauważył, że nadal brak jest pewności co do potencjału mutagenności metabolitu 1,4-naftochinonu, gdyż nie przedłożono jeszcze dodatkowych badań zgodnie ze stwierdzoną wcześniej potrzebą uzupełnienia danych (3). W związku z tym wartości dopuszczalnego dziennego pobrania (ADI) i ostrej dawki referencyjnej (ARfD) 1,4-naftochinonu uznaje się za tymczasowe, a wszystkie NDP ditianonu przekraczające granice oznaczalności wymagają dalszej analizy ze strony osób zarządzających ryzykiem. Ponieważ brakujące dane mają zostać przedłożone w ramach trwającej procedury odnowienia zatwierdzenia ditianonu, NDP powinny zostać ponownie rozważone i zmienione przez osoby zarządzające ryzykiem po zakończeniu tej procedury. |
(3) | Ponadto Urząd stwierdził przekroczenie ARfD ditianonu w odniesieniu do jabłek i gruszek. Urząd skonsultował się z państwami członkowskimi i zwrócił się do nich o zgłaszanie potencjalnych awaryjnych dobrych praktyk rolniczych w odniesieniu do jabłek i gruszek, które to praktyki dopuszczono w państwach członkowskich lub państwach trzecich i poddano już ocenie na szczeblu państw członkowskich i które pozwoliłyby uniknąć niedopuszczalnego ryzyka dla konsumentów. Zidentyfikowano awaryjne dobre praktyki rolnicze w odniesieniu do jabłek i gruszek, które nie prowadzą do przekroczenia ARfD ditianonu. Należy zatem obniżyć NDP ditianonu na powierzchni jabłek i gruszek do wartości określonych przez Urząd w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(4) | Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności ditianonu. Laboratoria te zaproponowały dla poszczególnych produktów granice oznaczalności, które są osiągalne w sposób analityczny. |
(5) | Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP ditianonu z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione. |
(6) | Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(7) | Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania nowych NDP ditianonu, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowanie się do wymogów wynikających ze zmiany NDP. |
(8) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 5 grudnia 2024 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 15 maja 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for dithianon according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005” (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditianonu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2023; 21(1):7731.
(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Conclusion on the updated peer review of the pesticide risk assessment for the active substance dithianon in light of con?rmatory data submitted” (Wnioski ze zaktualizowanej wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej ditianon w świetle przedłożonych danych potwierdzających). Dziennik EFSA 2020; 18(9):6189.
ZAŁĄCZNIK
W części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca ditianonu otrzymuje brzmienie:
„ Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | Ditianon | ||
(1) | (2) | (3) | ||
0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH |
| ||
0110000 | Owoce cytrusowe |
| ||
0110010 | Grejpfruty | 1 ((+)) | ||
0110020 | Pomarańcze | 1 ((+)) | ||
0110030 | Cytryny | 1 ((+)) | ||
0110040 | Limy/limonki | 1 ((+)) | ||
0110050 | Mandarynki | 3 ((+)) | ||
0110990 | Pozostałe (2) | 1 ((+)) | ||
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych |
| ||
0120010 | Migdały | 0,05 ((+)) | ||
0120020 | Orzechy brazylijskie | 0,01 (*1) | ||
0120030 | Orzechy nerkowca | 0,01 (*1) | ||
0120040 | Kasztany jadalne | 0,01 (*1) | ||
0120050 | Orzechy kokosowe | 0,01 (*1) | ||
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej | 0,01 (*1) | ||
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej | 0,01 (*1) | ||
0120080 | Orzechy pekan | 0,01 (*1) | ||
0120090 | Orzeszki piniowe | 0,01 (*1) | ||
0120100 | Orzeszki pistacjowe | 0,01 (*1) | ||
0120110 | Orzechy włoskie | 0,05 ((+)) | ||
0120990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0130000 | Owoce ziarnkowe |
| ||
0130010 | Jabłka | 1,5 ((+)) | ||
0130020 | Gruszki | 1,5 ((+)) | ||
0130030 | Pigwy | 3 ((+)) | ||
0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej | 3 ((+)) | ||
0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego | 3 ((+)) | ||
0130990 | Pozostałe (2) | 3 ((+)) | ||
0140000 | Owoce pestkowe |
| ||
0140010 | Morele | 0,5 ((+)) | ||
0140020 | Czereśnie | 2 ((+)) | ||
0140030 | Brzoskwinie | 0,5 ((+)) | ||
0140040 | Śliwki | 0,5 ((+)) | ||
0140990 | Pozostałe (2) | 2 ((+)) | ||
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce |
| ||
0151000 |
| 3 ((+)) | ||
0151010 | Winogrona stołowe | ((+)) | ||
0151020 | Winogrona do produkcji wina | ((+)) | ||
0152000 |
| 0,01 (*1) | ||
0153000 |
|
| ||
0153010 | Jeżyny | 0,5 ((+)) | ||
0153020 | Jeżyny popielice | 0,5 ((+)) | ||
0153030 | Maliny (czerwone i żółte) | 3 ((+)) | ||
0153990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0154000 |
|
| ||
0154010 | Borówki amerykańskie | 0,01 (*1) | ||
0154020 | Żurawiny | 3 ((+)) | ||
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | 3 ((+)) | ||
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | 3 ((+)) | ||
0154050 | Róża dzika | 0,01 (*1) | ||
0154060 | Morwy (czarne i białe) | 0,01 (*1) | ||
0154070 | Głóg włoski | 0,01 (*1) | ||
0154080 | Bez czarny | 0,01 (*1) | ||
0154990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0160000 | Owoce różne z | 0,01 (*1) | ||
0161000 |
|
| ||
0161010 | Daktyle |
| ||
0161020 | Figi |
| ||
0161030 | Oliwki stołowe |
| ||
0161040 | Kumkwat |
| ||
0161050 | Karambola |
| ||
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia |
| ||
0161070 | Czapetka kuminowa |
| ||
0161990 | Pozostałe (2) |
| ||
0162000 |
|
| ||
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) |
| ||
0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska |
| ||
0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna |
| ||
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska |
| ||
0162050 | Caimito |
| ||
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej |
| ||
0162990 | Pozostałe (2) |
| ||
0163000 |
|
| ||
0163010 | Awokado |
| ||
0163020 | Banany |
| ||
0163030 | Mango |
| ||
0163040 | Papaja |
| ||
0163050 | Granaty/Jabłka granatu |
| ||
0163060 | Czerymoja |
| ||
0163070 | Gujawa/Gruszla |
| ||
0163080 | Ananasy |
| ||
0163090 | Owoce chlebowca |
| ||
0163100 | Owoce duriana właściwego |
| ||
0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany |
| ||
0163990 | Pozostałe (2) |
| ||
0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE |
| ||
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste |
| ||
0211000 |
| 0,1 ((+)) | ||
0212000 |
| 0,01 (*1) | ||
0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy |
| ||
0212020 | Kartofel słodki/Batat |
| ||
0212030 | Pochrzyn |
| ||
0212040 | Maranta trzcinowata |
| ||
0212990 | Pozostałe (2) |
| ||
0213000 |
|
| ||
0213010 | Buraki | 0,01 (*1) | ||
0213020 | Marchew | 0,05 ((+)) | ||
0213030 | Seler zwyczajny | 0,01 (*1) | ||
0213040 | Chrzan pospolity | 0,01 (*1) | ||
0213050 | Słonecznik bulwiasty | 0,01 (*1) | ||
0213060 | Pasternak | 0,01 (*1) | ||
0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej | 0,01 (*1) | ||
0213080 | Rzodkiew zwyczajna | 0,01 (*1) | ||
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia | 0,01 (*1) | ||
0213100 | Brukiew/Karpiel | 0,01 (*1) | ||
0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna | 0,01 (*1) | ||
0213990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0220000 | Warzywa cebulowe | 0,01 (*1) | ||
0220010 | Czosnek |
| ||
0220020 | Cebula |
| ||
0220030 | Szalotka |
| ||
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka |
| ||
0220990 | Pozostałe (2) |
| ||
0230000 | Warzywa owocowe |
| ||
0231000 |
|
| ||
0231010 | Pomidory | 0,6 ((+)) | ||
0231020 | Papryka roczna | 0,6 ((+)) | ||
0231030 | Oberżyny/Bakłażany | 0,01 (*1) | ||
0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra | 0,01 (*1) | ||
0231990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0232000 |
| 0,01 (*1) | ||
0232010 | Ogórki |
| ||
0232020 | Korniszony |
| ||
0232030 | Cukinie |
| ||
0232990 | Pozostałe (2) |
| ||
0233000 |
| 0,01 (*1) | ||
0233010 | Melony |
| ||
0233020 | Dynie olbrzymie |
| ||
0233030 | Arbuzy |
| ||
0233990 | Pozostałe (2) |
| ||
0234000 |
| 0,01 (*1) | ||
0239000 |
| 0,01 (*1) | ||
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) | 0,01 (*1) | ||
0241000 |
|
| ||
0241010 | Brokuły |
| ||
0241020 | Kalafiory |
| ||
0241990 | Pozostałe (2) |
| ||
0242000 |
|
| ||
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska |
| ||
0242020 | Kapusta głowiasta |
| ||
0242990 | Pozostałe (2) |
| ||
0243000 |
|
| ||
0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai |
| ||
0243020 | Jarmuż |
| ||
0243990 | Pozostałe (2) |
| ||
0244000 |
|
| ||
0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne |
| ||
0251000 |
| 0,01 (*1) | ||
0251010 | Roszpunka warzywna |
| ||
0251020 | Sałaty |
| ||
0251030 | Endywia o liściach szerokich |
| ||
0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy |
| ||
0251050 | Gorczycznik wiosenny |
| ||
0251060 | Rokietta siewna/rukola |
| ||
0251070 | Gorczyca sarepska |
| ||
0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) |
| ||
0251990 | Pozostałe (2) |
| ||
0252000 |
|
| ||
0252010 | Szpinak | 0,6 ((+)) | ||
0252020 | Portulaka pospolita | 0,01 (*1) | ||
0252030 | Boćwina | 0,01 (*1) | ||
0252990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0253000 |
| 0,1 ((+)) | ||
0254000 |
| 0,01 (*1) | ||
0255000 |
| 0,01 (*1) | ||
0256000 |
| 0,01 (*1) | ||
0256010 | Trybula |
| ||
0256020 | Szczypiorek |
| ||
0256030 | Liście selera |
| ||
0256040 | Pietruszka - nać |
| ||
0256050 | Szałwia lekarska |
| ||
0256060 | Rozmaryn lekarski |
| ||
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek |
| ||
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne |
| ||
0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny |
| ||
0256100 | Estragon |
| ||
0256990 | Pozostałe (2) |
| ||
0260000 | Warzywa strączkowe |
| ||
0260010 | Fasola (w strąkach) | 0,01 (*1) | ||
0260020 | Fasola (bez strąków) | 0,01 (*1) | ||
0260030 | Groch (w strąkach) | 0,01 (*1) | ||
0260040 | Groch (bez strąków) | 0,6 ((+)) | ||
0260050 | Soczewica | 0,01 (*1) | ||
0260990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0270000 | Warzywa łodygowe | 0,01 (*1) | ||
0270010 | Szparagi |
| ||
0270020 | Karczochy hiszpańskie |
| ||
0270030 | Seler |
| ||
0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski |
| ||
0270050 | Karczochy zwyczajne |
| ||
0270060 | Pory |
| ||
0270070 | Rabarbar |
| ||
0270080 | Pędy bambusa |
| ||
0270090 | Rdzenie palmowe |
| ||
0270990 | Pozostałe (2) |
| ||
0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,01 (*1) | ||
0280010 | Grzyby uprawne |
| ||
0280020 | Grzyby dzikie |
| ||
0280990 | Mchy i porosty |
| ||
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,01 (*1) | ||
0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,01 (*1) | ||
0300010 | Fasola |
| ||
0300020 | Soczewica |
| ||
0300030 | Groch |
| ||
0300040 | Łubin biały |
| ||
0300990 | Pozostałe (2) |
| ||
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE |
| ||
0401000 | Nasiona oleiste | 0,02 ((+)) | ||
0401010 | Siemię lniane | ((+)) | ||
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | ((+)) | ||
0401030 | Nasiona maku | ((+)) | ||
0401040 | Ziarna sezamu | ((+)) | ||
0401050 | Ziarna słonecznika | ((+)) | ||
0401060 | Ziarna rzepaku | ((+)) | ||
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | ((+)) | ||
0401080 | Nasiona gorczycy | ((+)) | ||
0401090 | Nasiona bawełny | ((+)) | ||
0401100 | Nasiona dyni | ((+)) | ||
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | ((+)) | ||
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | ((+)) | ||
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | ((+)) | ||
0401140 | Nasiona konopi siewnych | ((+)) | ||
0401150 | Rącznik pospolity | ((+)) | ||
0401990 | Pozostałe (2) | ((+)) | ||
0402000 | Owoce oleiste | 0,01 (*1) | ||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy |
| ||
0402020 | Nasiona palm olejowych |
| ||
0402030 | Owoce palm olejowych |
| ||
0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe |
| ||
0402990 | Pozostałe (2) |
| ||
0500000 | ZBOŻA |
| ||
0500010 | Jęczmień | 0,01 (*1) | ||
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | 0,01 (*1) | ||
0500030 | Kukurydza | 0,01 (*1) | ||
0500040 | Proso zwyczajne | 0,01 (*1) | ||
0500050 | Owies zwyczajny | 0,01 (*1) | ||
0500060 | Ryż siewny | 0,05 ((+)) | ||
0500070 | Żyto zwyczajne | 0,01 (*1) | ||
0500080 | Sorgo japońskie | 0,01 (*1) | ||
0500090 | Pszenica zwyczajna | 0,05 ((+)) | ||
0500990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | 0,01 (*1) | ||
0610000 | Herbaty |
| ||
0620000 | Ziarna kawy |
| ||
0630000 | Napary ziołowe z |
| ||
0631000 |
|
| ||
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski |
| ||
0631020 | Ketmia szczawiowa |
| ||
0631030 | Róża |
| ||
0631040 | Jaśmin |
| ||
0631050 | Lipa |
| ||
0631990 | Pozostałe (2) |
| ||
0632000 |
|
| ||
0632010 | Truskawka |
| ||
0632020 | Aspalat prosty |
| ||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski |
| ||
0632990 | Pozostałe (2) |
| ||
0633000 |
|
| ||
0633010 | Kozłek lekarski |
| ||
0633020 | Żeń-szeń |
| ||
0633990 | Pozostałe (2) |
| ||
0639000 |
|
| ||
0640000 | Ziarna kakaowe |
| ||
0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański |
| ||
0700000 | CHMIEL | 100 ((+)) | ||
0800000 | PRZYPRAWY |
| ||
0810000 | Przyprawy nasienne | 0,01 (*1) | ||
0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż |
| ||
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin |
| ||
0810030 | Seler |
| ||
0810040 | Kolendra siewna |
| ||
0810050 | Kmin rzymski |
| ||
0810060 | Koper ogrodowy |
| ||
0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski |
| ||
0810080 | Kozieradka pospolita |
| ||
0810090 | Gałka muszkatołowa |
| ||
0810990 | Pozostałe (2) |
| ||
0820000 | Przyprawy owocowe | 0,01 (*1) | ||
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski |
| ||
0820020 | Pieprz syczuański |
| ||
0820030 | Kminek zwyczajny |
| ||
0820040 | Kardamon malabarski |
| ||
0820050 | Jagody jałowca |
| ||
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) |
| ||
0820070 | Wanilia |
| ||
0820080 | Tamarynd |
| ||
0820990 | Pozostałe (2) |
| ||
0830000 | Przyprawy korowe | 0,01 (*1) | ||
0830010 | Cynamon |
| ||
0830990 | Pozostałe (2) |
| ||
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe |
| ||
0840010 | Lukrecja | 0,01 (*1) | ||
0840020 | Imbir lekarski (10) |
| ||
0840030 | Kurkuma | 0,01 (*1) | ||
0840040 | Chrzan pospolity (11) |
| ||
0840990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,01 (*1) | ||
0850010 | Goździki |
| ||
0850020 | Kapary |
| ||
0850990 | Pozostałe (2) |
| ||
0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,01 (*1) | ||
0860010 | Szafran |
| ||
0860990 | Pozostałe (2) |
| ||
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,01 (*1) | ||
0870010 | Kwiat muszkatołowy |
| ||
0870990 | Pozostałe (2) |
| ||
0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,01 (*1) | ||
0900010 | Korzenie buraka cukrowego |
| ||
0900020 | Trzcina cukrowa |
| ||
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie |
| ||
0900990 | Pozostałe (2) |
| ||
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE | 0,01 (*1) | ||
1010000 | Towary z |
| ||
1011000 |
|
| ||
1011010 | Mięśnie |
| ||
1011020 | Tłuszcz |
| ||
1011030 | Wątroba |
| ||
1011040 | Nerka |
| ||
1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1011990 | Pozostałe (2) |
| ||
1012000 |
|
| ||
1012010 | Mięśnie |
| ||
1012020 | Tłuszcz |
| ||
1012030 | Wątroba |
| ||
1012040 | Nerka |
| ||
1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1012990 | Pozostałe (2) |
| ||
1013000 |
|
| ||
1013010 | Mięśnie |
| ||
1013020 | Tłuszcz |
| ||
1013030 | Wątroba |
| ||
1013040 | Nerka |
| ||
1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1013990 | Pozostałe (2) |
| ||
1014000 |
|
| ||
1014010 | Mięśnie |
| ||
1014020 | Tłuszcz |
| ||
1014030 | Wątroba |
| ||
1014040 | Nerka |
| ||
1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1014990 | Pozostałe (2) |
| ||
1015000 |
|
| ||
1015010 | Mięśnie |
| ||
1015020 | Tłuszcz |
| ||
1015030 | Wątroba |
| ||
1015040 | Nerka |
| ||
1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1015990 | Pozostałe (2) |
| ||
1016000 |
|
| ||
1016010 | Mięśnie |
| ||
1016020 | Tłuszcz |
| ||
1016030 | Wątroba |
| ||
1016040 | Nerka |
| ||
1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1016990 | Pozostałe (2) |
| ||
1017000 |
|
| ||
1017010 | Mięśnie |
| ||
1017020 | Tłuszcz |
| ||
1017030 | Wątroba |
| ||
1017040 | Nerka |
| ||
1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1017990 | Pozostałe (2) |
| ||
1020000 | Mleko |
| ||
1020010 | Bydło |
| ||
1020020 | Owce |
| ||
1020030 | Kozy |
| ||
1020040 | Konie |
| ||
1020990 | Pozostałe (2) |
| ||
1030000 | Jaja ptasie |
| ||
1030010 | Kury |
| ||
1030020 | Kaczki |
| ||
1030030 | Gęsi |
| ||
1030040 | Przepiórki |
| ||
1030990 | Pozostałe (2) |
| ||
1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) |
| ||
1050000 | Płazy i gady |
| ||
1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe |
| ||
1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe |
| ||
1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
| ||
1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
| ||
1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
| ||
Ditianon Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolitu 1,4-naftochinon są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone w trakcie procedury odnowienia zatwierdzenia substancji czynnej ditianon lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone, uwzględni ich brak. 0110010 Grejpfruty 0110020 Pomarańcze 0110030 Cytryny 0110040 Limy/limonki 0110050 Mandarynki 0110990 Pozostałe (2) 0120010 Migdały 0120110 Orzechy włoskie 0130010 Jabłka 0130020 Gruszki 0130030 Pigwy 0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0130990 Pozostałe (2) 0140010 Morele 0140020 Czereśnie 0140030 Brzoskwinie 0140040 Śliwki 0140990 Pozostałe (2) 0151000 a) winogrona 0151010 Winogrona stołowe 0151020 Winogrona do produkcji wina 0153010 Jeżyny 0153020 Jeżyny popielice 0153030 Maliny (czerwone i żółte) 0154020 Żurawiny 0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0211000 a) ziemniaki 0213020 Marchew 0231010 Pomidory 0231020 Papryka roczna 0252010 Szpinak 0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0260040 Groch (bez strąków) 0401000 Nasiona oleiste 0401010 Siemię lniane 0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0401030 Nasiona maku 0401040 Ziarna sezamu 0401050 Ziarna słonecznika 0401060 Ziarna rzepaku 0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0401080 Nasiona gorczycy 0401090 Nasiona bawełny 0401100 Nasiona dyni 0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0401140 Nasiona konopi siewnych 0401150 Rącznik pospolity 0401990 Pozostałe (2) 0500060 Ryż siewny 0500090 Pszenica zwyczajna 0700000 CHMIEL” |
(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
((+)) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00