Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 1186
Wersja aktualna od 2024-05-15
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 1186
Wersja aktualna od 2024-05-15
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/1186

z dnia 24 kwietnia 2024 r.

dotyczące zezwolenia na stosowanie olejku eterycznego z kory cynamonowca i olejku eterycznego z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2 i art. 10 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2).

(2)

Substancje olejek eteryczny z kory cynamonowca i olejek eteryczny z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3)

Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie olejku eterycznego z kory cynamonowca i olejku eterycznego z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt. Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii „dodatki sensoryczne” i w grupie funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”. Do wniosku dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na podstawie art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(4)

Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatków również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie „substancji aromatyzujących” w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tych dodatków w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone.

(5)

W opinii z dnia 27 września 2022 r. (3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania olejek eteryczny z kory cynamonowca i olejek eteryczny z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl są bezpieczne dla zwierząt krótko żyjących (zwierząt przeznaczonych na tucz), w tym prosiąt i innych podrzędnych gatunków świniowatych. Urząd stwierdził również, że oba dodatki są bezpieczne dla konsumentów i środowiska. Urząd wskazał, że ze względu na obecność styrenu w olejku eterycznym z kory cynamonowca i olejku eterycznym z liści cynamonowca nie jest w stanie stwierdzić, czy dodatek jest bezpieczny dla zwierząt długo żyjących i zwierząt reprodukcyjnych, w tym zwierząt odchowywanych na nioski, w celu hodowli lub rozmnażania. Ponadto Urząd stwierdził, że olejek eteryczny z kory cynamonowca i olejek eteryczny z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl należy uznać za substancje działające drażniąco na skórę i oczy oraz za substancje działające uczulająco na skórę i drogi oddechowe. Urząd stwierdził również, że na podstawie obecności safrolu ≥ 0,1 % olej z liści cynamonowca i olej z kory cynamonowca są klasyfikowane jako substancje rakotwórcze (kategorii 1B) i należy z nimi odpowiednio postępować. Urząd stwierdził, że substancje są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, w związku z czym ponowne wykazywanie skuteczności nie jest konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(6)

Następnie wnioskodawca wycofał wniosek o zezwolenie na stosowanie olejku eterycznego z kory cynamonowca i olejku eterycznego z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl w odniesieniu do wszystkich gatunków i kategorii zwierząt z wyjątkiem prosiąt, z wyjątkiem prosiąt podrzędnych gatunków świniowatych, z wyjątkiem gatunków zwierząt rzeźnych (innych niż koniowate), z wyjątkiem łososiowatych (innych niż tarlaki) i z wyjątkiem podrzędnych gatunków ryb (innych niż tarlaki).

(7)

W związku z powyższym Komisja uznaje, że olejek eteryczny z kory cynamonowca i olejek eteryczny z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl spełnia warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w odniesieniu do gatunków zwierząt rzeźnych (z wyjątkiem koniowatych), w odniesieniu do łososiowatych (z wyjątkiem tarlaków), w odniesieniu do podrzędnych gatunków ryb (z wyjątkiem tarlaków), w odniesieniu do prosiąt oraz w odniesieniu do prosiąt podrzędnych gatunków świniowatych. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych dodatków. W przypadku olejku eterycznego z kory cynamonowca i olejku eterycznego z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl Komisja uważa, że obecność substancji potencjalnie niebezpiecznych safrolu, metyloeugenolu i styrenu wymaga ustalenia maksymalnej zawartości w mieszankach paszowych pełnoporcjowych oraz wprowadzenia zakazu łączenia tych dodatków z innymi dodatkami zawierającymi te same substancje potencjalnie niebezpieczne. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatków.

(8)

Art. 10 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 nakłada na Komisję obowiązek przyjęcia rozporządzenia w sprawie wycofania z obrotu dodatków paszowych, w odniesieniu do których nie złożono wniosków wymaganych na mocy art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 przed upływem terminu przewidzianego w tym przepisie. Podobnie należy przyjąć rozporządzenie dotyczące dodatków paszowych, w odniesieniu do których złożono wniosek, a następnie go wycofano.

(9)

W przypadku dodatków paszowych, w przypadku których wycofano wniosek w odniesieniu do niektórych gatunków lub kategorii zwierząt, wycofanie z obrotu powinno dotyczyć wyłącznie tych gatunków lub kategorii zwierząt.

(10)

W związku z tym należy wycofać z obrotu olejek eteryczny z kory cynamonowca i olejek eteryczny z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl przeznaczone dla gatunków i kategorii zwierząt, które nie są przedmiotem zezwolenia przyznanego niniejszym rozporządzeniem.

(11)

W zakresie, w jakim niniejsze rozporządzenie dopuszcza olejek eteryczny z kory cynamonowca i olejek eteryczny z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl jako dodatki paszowe, względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia dla tych substancji w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt objętych zezwoleniem udzielonym niniejszym rozporządzeniem. Należy zatem przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.

(12)

Ponadto w przypadku, gdy dodatki paszowe zostaną wycofane z obrotu, należy również przewidzieć okres przejściowy, w którym istniejące zapasy tych dodatków, premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych wyprodukowanych z wykorzystaniem tych dodatków mogą być wykorzystywane również w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt, które nie są objęte zezwoleniem przyznanym niniejszym rozporządzeniem, aby umożliwić zainteresowanym stronom dostosowanie się do obowiązku wycofania tych produktów z obrotu.

(13)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Zezwolenie

Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”, zostają dopuszczone jako dodatek paszowy stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł 2

Wycofanie z obrotu

Dodatki paszowe olejek eteryczny z kory cynamonowca i olejek eteryczny z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl, dopuszczone zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG, zostają wycofane z obrotu w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt innych niż wymienione w załączniku.

Artykuł 3

Środki przejściowe związane z zezwoleniem

1. Dodatki paszowe, o których mowa w art. 2, oraz premiksy zawierające te dodatki, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 15 listopada 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 15 maja 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt wymienionych w załączniku aż do wyczerpania zapasów.

2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki paszowe, o których mowa w art. 2, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 15 maja 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 15 maja 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt wymienionych w załączniku aż do wyczerpania zapasów.

Artykuł 4

Środki przejściowe związane z wycofaniem z obrotu

1. Istniejące zapasy dodatków paszowych, o których mowa w art. 2, mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt innych niż wymienione w załączniku do dnia 15 maja 2025 r.

2. Premiksy wyprodukowane z użyciem dodatków paszowych, o których mowa w ust. 1, mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt innych niż wymienione w załączniku do dnia 15 sierpnia 2025 r.

3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe wyprodukowane z użyciem dodatków paszowych, o których mowa w ust. 1, lub premiksów, o których mowa w ust. 2, mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt innych niż wymienione w załączniku do dnia 15 maja 2026 r.

Artykuł 5

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 24 kwietnia 2024 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29. ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj

(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1). http://data.europa.eu/eli/dir/1970/524/oj.

(3) Dziennik EFSA 2022; 20(10):7601.

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatku paszowego

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna.

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b133-eo

Olejek eteryczny z kory cynamonowca

Skład dodatku

Olejek eteryczny otrzymywany z kory Cinnamomum verum J. Presl

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Olejek eteryczny otrzymywany z kory Cinnamomum verum J. Presl w drodze destylacji parowej, a następnie oddzielony od fazy wodnej w procesie dekantacji, zgodnie z definicją Rady Europy (1) .

Specyfikacja:

-

E-aldehyd cynamonowy: 55-75 %

-

Eugenol: ≤ 7,5 %

-

β-kariofylen: 1,0-7,5 %

-

Linalol: 1,0-7,5 %

-

Safrol: ≤ 0,34 %

-

Metyloeugenol: ≤ 0,04 %

-

Styren ≤ 0,024 %

-

Kamfora: ≤ 0,018 %

-

Kumaryna: ≤ 0,01 %

Numer CAS: 8015-91-6

Numer EINECS: 283-479-0

Numer FEMA: 2291

Numer CoE: 133

Metoda analityczna (2)

Do oznaczania

E-aldehydu cynamonowego (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym: chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID)

Tuczniki

-

-

25

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Dodatku tego nie stosuje się w połączeniu z innymi dodatkami zawierającymi safrol, metyloeugenol i styren.

4.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej chroniących drogi oddechowe, oczy i skórę.

15 maja 2034 r.

Tuczniki podrzędnych gatunków świniowatych

-

-

50

Prosięta i prosięta podrzędnych gatunków świniowatych

50

Bydło opasowe, owce rzeźne, podrzędne gatunki przeżuwaczy rzeźnych i cielęta rzeźne.

-

-

10

Kurczęta rzeźne, indyki rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego

-

-

5

Łososiowate i podrzędne gatunki ryb z wyjątkiem tarlaków

-

-

5

Inne podrzędne gatunki rzeźne, z wyjątkiem koniowatych

-

-

5


Numer identyfikacyjny dodatku

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna.

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b133i-eo

Olejek eteryczny z liści cynamonowca

Skład dodatku

Olejek eteryczny otrzymywany z liści Cinnamomum verum J. Presl

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Olejek eteryczny otrzymywany z liści Cinnamomum verum J. Presl w drodze destylacji parowej, a następnie oddzielony od fazy wodnej w procesie dekantacji, zgodnie z definicją Rady Europy (3) .

Specyfikacja:

-

E-aldehyd cynamonowy: ≤ 3 %

-

Eugenol: 70-85 %

-

Octan eugenylu: 1,3-5,0 %

-

Benzoesan benzylu: 2-4,5 %

-

Safrol: ≤ 1,09 %

-

Metyloeugenol: ≤ 0,030 %

-

Kamfora: ≤ 0,007 %

-

Kumaryna: ≤ 0,01 %

-

Styren: ≤ 0,013 %

Numer CAS: 8015-91-6

Numer EINECS: 283-479-0

Numer FEMA: 2292

Numer CoE: 133

Metoda analityczna (4)

Do oznaczania E-

aldehydu cynamonowego (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym: chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID)

Tuczniki

-

-

50

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Dodatku tego nie stosuje się w połączeniu z innymi dodatkami zawierającymi safrol, metyloeugenol i styren.

4.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej chroniących drogi oddechowe, oczy i skórę.

15 maja 2034 r.

Tuczniki podrzędnych gatunków świniowatych

-

-

50

Prosięta i prosięta podrzędnych gatunków świniowatych

50

Bydło opasowe, owce rzeźne, podrzędne gatunki przeżuwaczy rzeźnych i cielęta rzeźne

-

-

50

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego

-

-

40

Indyki rzeźne

-

-

50

Króliki rzeźne

-

-

50

Łososiowate i podrzędne gatunki ryb z wyjątkiem tarlaków

-

-

25

Inne podrzędne gatunki rzeźne, z wyjątkiem koniowatych

-

-

25


(1) (1) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) (2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed- additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.

(3) (1) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(4) (2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00