Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-05-15
Wersja aktualna od 2024-05-15
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/1186
z dnia 24 kwietnia 2024 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie olejku eterycznego z kory cynamonowca i olejku eterycznego z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2 i art. 10 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
(2) | Substancje olejek eteryczny z kory cynamonowca i olejek eteryczny z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) | Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie olejku eterycznego z kory cynamonowca i olejku eterycznego z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt. Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii „dodatki sensoryczne” i w grupie funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”. Do wniosku dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na podstawie art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(4) | Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatków również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie „substancji aromatyzujących” w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tych dodatków w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone. |
(5) | W opinii z dnia 27 września 2022 r. (3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania olejek eteryczny z kory cynamonowca i olejek eteryczny z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl są bezpieczne dla zwierząt krótko żyjących (zwierząt przeznaczonych na tucz), w tym prosiąt i innych podrzędnych gatunków świniowatych. Urząd stwierdził również, że oba dodatki są bezpieczne dla konsumentów i środowiska. Urząd wskazał, że ze względu na obecność styrenu w olejku eterycznym z kory cynamonowca i olejku eterycznym z liści cynamonowca nie jest w stanie stwierdzić, czy dodatek jest bezpieczny dla zwierząt długo żyjących i zwierząt reprodukcyjnych, w tym zwierząt odchowywanych na nioski, w celu hodowli lub rozmnażania. Ponadto Urząd stwierdził, że olejek eteryczny z kory cynamonowca i olejek eteryczny z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl należy uznać za substancje działające drażniąco na skórę i oczy oraz za substancje działające uczulająco na skórę i drogi oddechowe. Urząd stwierdził również, że na podstawie obecności safrolu ≥ 0,1 % olej z liści cynamonowca i olej z kory cynamonowca są klasyfikowane jako substancje rakotwórcze (kategorii 1B) i należy z nimi odpowiednio postępować. Urząd stwierdził, że substancje są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, w związku z czym ponowne wykazywanie skuteczności nie jest konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
(6) | Następnie wnioskodawca wycofał wniosek o zezwolenie na stosowanie olejku eterycznego z kory cynamonowca i olejku eterycznego z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl w odniesieniu do wszystkich gatunków i kategorii zwierząt z wyjątkiem prosiąt, z wyjątkiem prosiąt podrzędnych gatunków świniowatych, z wyjątkiem gatunków zwierząt rzeźnych (innych niż koniowate), z wyjątkiem łososiowatych (innych niż tarlaki) i z wyjątkiem podrzędnych gatunków ryb (innych niż tarlaki). |
(7) | W związku z powyższym Komisja uznaje, że olejek eteryczny z kory cynamonowca i olejek eteryczny z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl spełnia warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w odniesieniu do gatunków zwierząt rzeźnych (z wyjątkiem koniowatych), w odniesieniu do łososiowatych (z wyjątkiem tarlaków), w odniesieniu do podrzędnych gatunków ryb (z wyjątkiem tarlaków), w odniesieniu do prosiąt oraz w odniesieniu do prosiąt podrzędnych gatunków świniowatych. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych dodatków. W przypadku olejku eterycznego z kory cynamonowca i olejku eterycznego z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl Komisja uważa, że obecność substancji potencjalnie niebezpiecznych safrolu, metyloeugenolu i styrenu wymaga ustalenia maksymalnej zawartości w mieszankach paszowych pełnoporcjowych oraz wprowadzenia zakazu łączenia tych dodatków z innymi dodatkami zawierającymi te same substancje potencjalnie niebezpieczne. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatków. |
(8) | Art. 10 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 nakłada na Komisję obowiązek przyjęcia rozporządzenia w sprawie wycofania z obrotu dodatków paszowych, w odniesieniu do których nie złożono wniosków wymaganych na mocy art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 przed upływem terminu przewidzianego w tym przepisie. Podobnie należy przyjąć rozporządzenie dotyczące dodatków paszowych, w odniesieniu do których złożono wniosek, a następnie go wycofano. |
(9) | W przypadku dodatków paszowych, w przypadku których wycofano wniosek w odniesieniu do niektórych gatunków lub kategorii zwierząt, wycofanie z obrotu powinno dotyczyć wyłącznie tych gatunków lub kategorii zwierząt. |
(10) | W związku z tym należy wycofać z obrotu olejek eteryczny z kory cynamonowca i olejek eteryczny z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl przeznaczone dla gatunków i kategorii zwierząt, które nie są przedmiotem zezwolenia przyznanego niniejszym rozporządzeniem. |
(11) | W zakresie, w jakim niniejsze rozporządzenie dopuszcza olejek eteryczny z kory cynamonowca i olejek eteryczny z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl jako dodatki paszowe, względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia dla tych substancji w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt objętych zezwoleniem udzielonym niniejszym rozporządzeniem. Należy zatem przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
(12) | Ponadto w przypadku, gdy dodatki paszowe zostaną wycofane z obrotu, należy również przewidzieć okres przejściowy, w którym istniejące zapasy tych dodatków, premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych wyprodukowanych z wykorzystaniem tych dodatków mogą być wykorzystywane również w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt, które nie są objęte zezwoleniem przyznanym niniejszym rozporządzeniem, aby umożliwić zainteresowanym stronom dostosowanie się do obowiązku wycofania tych produktów z obrotu. |
(13) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”, zostają dopuszczone jako dodatek paszowy stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Wycofanie z obrotu
Dodatki paszowe olejek eteryczny z kory cynamonowca i olejek eteryczny z liści cynamonowca Cinnamomum verum J. Presl, dopuszczone zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG, zostają wycofane z obrotu w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt innych niż wymienione w załączniku.
Artykuł 3
Środki przejściowe związane z zezwoleniem
1. Dodatki paszowe, o których mowa w art. 2, oraz premiksy zawierające te dodatki, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 15 listopada 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 15 maja 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt wymienionych w załączniku aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki paszowe, o których mowa w art. 2, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 15 maja 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 15 maja 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt wymienionych w załączniku aż do wyczerpania zapasów.
Artykuł 4
Środki przejściowe związane z wycofaniem z obrotu
1. Istniejące zapasy dodatków paszowych, o których mowa w art. 2, mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt innych niż wymienione w załączniku do dnia 15 maja 2025 r.
2. Premiksy wyprodukowane z użyciem dodatków paszowych, o których mowa w ust. 1, mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt innych niż wymienione w załączniku do dnia 15 sierpnia 2025 r.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe wyprodukowane z użyciem dodatków paszowych, o których mowa w ust. 1, lub premiksów, o których mowa w ust. 2, mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt innych niż wymienione w załączniku do dnia 15 maja 2026 r.
Artykuł 5
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 24 kwietnia 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29. ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1). http://data.europa.eu/eli/dir/1970/524/oj.
(3) Dziennik EFSA 2022; 20(10):7601.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna. | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b133-eo | Olejek eteryczny z kory cynamonowca | Skład dodatku Olejek eteryczny otrzymywany z kory Cinnamomum verum J. Presl Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Olejek eteryczny otrzymywany z kory Cinnamomum verum J. Presl w drodze destylacji parowej, a następnie oddzielony od fazy wodnej w procesie dekantacji, zgodnie z definicją Rady Europy (1) . Specyfikacja:
Numer CAS: 8015-91-6 Numer EINECS: 283-479-0 Numer FEMA: 2291 Numer CoE: 133 Metoda analityczna (2) Do oznaczania E-aldehydu cynamonowego (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym: chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) | Tuczniki | - | - | 25 |
| 15 maja 2034 r. | ||||||||||||||||||||||||||
Tuczniki podrzędnych gatunków świniowatych | - | - | 50 | |||||||||||||||||||||||||||||||
Prosięta i prosięta podrzędnych gatunków świniowatych |
|
| 50 | |||||||||||||||||||||||||||||||
Bydło opasowe, owce rzeźne, podrzędne gatunki przeżuwaczy rzeźnych i cielęta rzeźne. | - | - | 10 | |||||||||||||||||||||||||||||||
Kurczęta rzeźne, indyki rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego | - | - | 5 | |||||||||||||||||||||||||||||||
Łososiowate i podrzędne gatunki ryb z wyjątkiem tarlaków | - | - | 5 | |||||||||||||||||||||||||||||||
Inne podrzędne gatunki rzeźne, z wyjątkiem koniowatych | - | - | 5 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna. | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b133i-eo | Olejek eteryczny z liści cynamonowca | Skład dodatku Olejek eteryczny otrzymywany z liści Cinnamomum verum J. Presl Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Olejek eteryczny otrzymywany z liści Cinnamomum verum J. Presl w drodze destylacji parowej, a następnie oddzielony od fazy wodnej w procesie dekantacji, zgodnie z definicją Rady Europy (3) . Specyfikacja:
Numer CAS: 8015-91-6 Numer EINECS: 283-479-0 Numer FEMA: 2292 Numer CoE: 133 Metoda analityczna (4) Do oznaczania E- aldehydu cynamonowego (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym: chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) | Tuczniki | - | - | 50 |
| 15 maja 2034 r. | ||||||||||||||||||||||||||
Tuczniki podrzędnych gatunków świniowatych | - | - | 50 | |||||||||||||||||||||||||||||||
Prosięta i prosięta podrzędnych gatunków świniowatych |
|
| 50 | |||||||||||||||||||||||||||||||
Bydło opasowe, owce rzeźne, podrzędne gatunki przeżuwaczy rzeźnych i cielęta rzeźne | - | - | 50 | |||||||||||||||||||||||||||||||
Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego | - | - | 40 | |||||||||||||||||||||||||||||||
Indyki rzeźne | - | - | 50 | |||||||||||||||||||||||||||||||
Króliki rzeźne | - | - | 50 | |||||||||||||||||||||||||||||||
Łososiowate i podrzędne gatunki ryb z wyjątkiem tarlaków | - | - | 25 | |||||||||||||||||||||||||||||||
Inne podrzędne gatunki rzeźne, z wyjątkiem koniowatych | - | - | 25 |
(1) (1) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) (2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed- additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(3) (1) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(4) (2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports.