Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-05-06
Wersja aktualna od 2024-05-06
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/1077
z dnia 15 kwietnia 2024 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2,4-DB, jodosulfuronu metylowego, mezotrionu i piraflufenu etylu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP”) dla substancji czynnych 2,4-DB, jodosulfuron metylowy, mezotrion i piraflufen etylu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) | Podczas przeglądu tych NDP na podstawie art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych produktów są niedostępne. Dostępne informacje były wystarczające, aby Urząd zaproponował NDP, które są bezpieczne dla konsumentów. W załączniku II do tego rozporządzenia wskazano luki w danych oraz wyznaczono datę, do której wnioskodawca ma przedłożyć Urzędowi te brakujące informacje na poparcie proponowanych NDP. |
(3) | W przypadku 2,4-DB wnioskodawca przedłożył brakujące informacje dotyczące metabolizmu i metod analitycznych w odniesieniu do jęczmienia, owsa zwyczajnego, żyta zwyczajnego oraz pszenicy zwyczajnej, a Urząd stwierdził, że luki w danych wskazane w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (2). W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika przypis zawierający wymóg przedłożenia dodatkowych informacji. W przypadku towarów ze świń (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka), z bydła (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka, podroby jadalne), owiec (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka, podroby jadalne), kóz (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka, podroby jadalne), koniowatych (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka, podroby jadalne), pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych (mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerka, podroby jadalne) oraz w przypadku mleka (bydło, owce, kozy, konie), wnioskodawca przedłożył wprawdzie informacje dotyczące metod analitycznych, ale nadal brakuje badania żywieniowego na przeżuwaczach. Urząd stwierdził, że te informacje nie były wystarczające, aby uzupełnić wcześniej zidentyfikowaną lukę w danych, oraz zalecił, aby osoby zarządzające ryzykiem rozważyły obniżenie NDP dla tych produktów do granicy wykrywalności („GO”)2. W związku z tym należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP dla tych produktów na poziomie GO określonym dla danego produktu oraz skreślić z tego załącznika przypis zawierający wymóg przedłożenia dodatkowych informacji. |
(4) | W przypadku jodosulfuronu metylowego wnioskodawca nie przedłożył brakujących informacji dotyczących stabilności przy przechowywaniu, metabolizmu upraw i badań pozostałości w siemieniu lnianym oraz badań pozostałości w kukurydzy. Urząd stwierdził zatem, że wcześniej zidentyfikowana luka w danych nie została uzupełniona (3) i zalecił, aby osoby zarządzające ryzykiem rozważyły obniżenie tych NDP do poziomu GO. W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP na poziomie GO określonej dla danego produktu oraz skreślić z tego załącznika [przypis zawierający] wymóg przedłożenia dodatkowych informacji. |
(5) | W przypadku mezotrionu wnioskodawca nie przedłożył brakujących informacji dotyczących badań pozostałości w trzcinie cukrowej, w których zbadano by poziomy pozostałości tej substancji i jej metabolitu AMBA (wolnego i sprzężonego). Urząd stwierdził zatem, że wcześniej zidentyfikowana luka w danych nie została uzupełniona (4) i zalecił, aby osoby zarządzające ryzykiem rozważyły obniżenie tego NDP do poziomu GO. W związku z tym w odniesieniu do trzciny cukrowej należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP na poziomie GO określonej dla danego produktu oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. |
(6) | W przypadku piraflufenu etylu wnioskodawca nie przedłożył brakujących informacji dotyczących metod analitycznych w odniesieniu do chmielu. Urząd stwierdził zatem, że wcześniej zidentyfikowana luka w danych nie została uzupełniona (5) i zalecił, aby osoby zarządzające ryzykiem rozważyły obniżenie tego NDP do poziomu GO. W związku z tym w odniesieniu do chmielu należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP na poziomie GO określonej dla danego produktu oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. |
(7) | Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej w związku z potrzebą dostosowania niektórych GO. Laboratoria te stwierdziły, że w przypadku niektórych produktów rozwój techniczny umożliwia ustalenie niższych GO. |
(8) | Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione. |
(9) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
(10) | Aby umożliwić normalne wprowadzanie do obrotu, przetwarzanie i konsumpcję produktów, niniejsze rozporządzenie nie powinno mieć zastosowania do produktów, które zostały wprowadzone do obrotu przed rozpoczęciem stosowania nowych NDP i w odniesieniu do których utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów. |
(11) | Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowanie się do wymogów wynikających ze zmiany NDP. |
(12) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wprowadzone na rynek w Unii przed dniem 6 listopada 2024 r.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 6 listopada 2024 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 15 kwietnia 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Lack of confirmatory data following Article 12 MRL reviews for 2,4-DB, iodosulfuron-methyl, mesotrione, methoxyfenozide and pyraflufen-ethyl” (Brak danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP 2,4-DB, jodosulfuronu metylowego, mezotrionu, metoksyfenozydu i piraflufenu etylu zgodnie z art. 12), Dziennik EFSA, 2023;21(5):8013.
(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Lack of confirmatory data following Article 12 MRL reviews for 2,4-DB, iodosulfuron-methyl, mesotrione, methoxyfenozide and pyraflufen-ethyl” (Brak danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP 2,4-DB, jodosulfuronu metylowego, mezotrionu, metoksyfenozydu i piraflufenu etylu zgodnie z art. 12), Dziennik EFSA, 2023;21(5):8013.
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Lack of confirmatory data following Article 12 MRL reviews for 2,4-DB, iodosulfuron-methyl, mesotrione, methoxyfenozide and pyraflufen-ethyl” (Brak danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP 2,4-DB, jodosulfuronu metylowego, mezotrionu, metoksyfenozydu i piraflufenu etylu zgodnie z art. 12), Dziennik EFSA, 2023;21(5):8013.
(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Lack of confirmatory data following Article 12 MRL reviews for 2,4-DB, iodosulfuron-methyl, mesotrione, methoxyfenozide and pyraflufen-ethyl” (Brak danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP 2,4-DB, jodosulfuronu metylowego, mezotrionu, metoksyfenozydu i piraflufenu etylu zgodnie z art. 12), Dziennik EFSA, 2023;21(5):8013.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące 2,4-DB, jodosulfuronu metylowego, mezotrionu i piraflufenu etylu otrzymują brzmienie:
ZAŁĄCZNIK II-1
Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | 2,4-DB (suma 2,4-DB, jego soli, estrów i koniugatów, wyrażona jako 2,4-DB) (R) | Jodosulfuron metylowy (suma jodosulfuronu metylowego i jego soli wyrażona jako jodosulfuron metylowy) | Mezotrion | Piraflufen etylu (suma piraflufenu etylu i piraflufenu, wyrażona jako piraflufen etylu) | ||
„0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH |
|
| 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0110000 | Owoce cytrusowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
| ||
0110010 | Grejpfruty |
|
|
|
| ||
0110020 | Pomarańcze |
|
|
|
| ||
0110030 | Cytryny |
|
|
|
| ||
0110040 | Limy/limonki |
|
|
|
| ||
0110050 | Mandarynki |
|
|
|
| ||
0110990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | 0,05 (*1) | 0,02 (*1) |
|
| ||
0120010 | Migdały |
|
|
|
| ||
0120020 | Orzechy brazylijskie |
|
|
|
| ||
0120030 | Orzechy nerkowca |
|
|
|
| ||
0120040 | Kasztany jadalne |
|
|
|
| ||
0120050 | Orzechy kokosowe |
|
|
|
| ||
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej |
|
|
|
| ||
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej |
|
|
|
| ||
0120080 | Orzechy pekan |
|
|
|
| ||
0120090 | Orzeszki piniowe |
|
|
|
| ||
0120100 | Orzeszki pistacjowe |
|
|
|
| ||
0120110 | Orzechy włoskie |
|
|
|
| ||
0120990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0130000 | Owoce ziarnkowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
| ||
0130010 | Jabłka |
|
|
|
| ||
0130020 | Gruszki |
|
|
|
| ||
0130030 | Pigwy |
|
|
|
| ||
0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej |
|
|
|
| ||
0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego |
|
|
|
| ||
0130990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0140000 | Owoce pestkowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
| ||
0140010 | Morele |
|
|
|
| ||
0140020 | Czereśnie |
|
|
|
| ||
0140030 | Brzoskwinie |
|
|
|
| ||
0140040 | Śliwki |
|
|
|
| ||
0140990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
| ||
0151000 |
|
|
|
|
| ||
0151010 | Winogrona stołowe |
|
|
|
| ||
0151020 | Winogrona do produkcji wina |
|
|
|
| ||
0152000 |
|
|
|
|
| ||
0153000 |
|
|
|
|
| ||
0153010 | Jeżyny |
|
|
|
| ||
0153020 | Jeżyny popielice |
|
|
|
| ||
0153030 | Maliny (czerwone i żółte) |
|
|
|
| ||
0153990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0154000 |
|
|
|
|
| ||
0154010 | Borówki amerykańskie |
|
|
|
| ||
0154020 | Żurawiny |
|
|
|
| ||
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) |
|
|
|
| ||
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) |
|
|
|
| ||
0154050 | Róża dzika |
|
|
|
| ||
0154060 | Morwy (czarne i białe) |
|
|
|
| ||
0154070 | Głóg włoski |
|
|
|
| ||
0154080 | Bez czarny |
|
|
|
| ||
0154990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0160000 | Owoce różne z | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
| ||
0161000 |
|
|
|
|
| ||
0161010 | Daktyle |
|
|
|
| ||
0161020 | Figi |
|
|
|
| ||
0161030 | Oliwki stołowe |
|
|
|
| ||
0161040 | Kumkwat |
|
|
|
| ||
0161050 | Karambola |
|
|
|
| ||
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia |
|
|
|
| ||
0161070 | Czapetka kuminowa |
|
|
|
| ||
0161990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0162000 |
|
|
|
|
| ||
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) |
|
|
|
| ||
0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska |
|
|
|
| ||
0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna |
|
|
|
| ||
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska |
|
|
|
| ||
0162050 | Caimito |
|
|
|
| ||
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej |
|
|
|
| ||
0162990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0163000 |
|
|
|
|
| ||
0163010 | Awokado |
|
|
|
| ||
0163020 | Banany |
|
|
|
| ||
0163030 | Mango |
|
|
|
| ||
0163040 | Papaja |
|
|
|
| ||
0163050 | Granaty/Jabłka granatu |
|
|
|
| ||
0163060 | Czerymoja |
|
|
|
| ||
0163070 | Gujawa/Gruszla |
|
|
|
| ||
0163080 | Ananasy |
|
|
|
| ||
0163090 | Owoce chlebowca |
|
|
|
| ||
0163100 | Owoce duriana właściwego |
|
|
|
| ||
0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany |
|
|
|
| ||
0163990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE |
|
|
| 0,02 (*1) | ||
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0211000 |
|
|
|
|
| ||
0212000 |
|
|
|
|
| ||
0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy |
|
|
|
| ||
0212020 | Kartofel słodki/Batat |
|
|
|
| ||
0212030 | Pochrzyn |
|
|
|
| ||
0212040 | Maranta trzcinowata |
|
|
|
| ||
0212990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0213000 |
|
|
|
|
| ||
0213010 | Buraki |
|
|
|
| ||
0213020 | Marchew |
|
|
|
| ||
0213030 | Seler zwyczajny |
|
|
|
| ||
0213040 | Chrzan pospolity |
|
|
|
| ||
0213050 | Słonecznik bulwiasty |
|
|
|
| ||
0213060 | Pasternak |
|
|
|
| ||
0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej |
|
|
|
| ||
0213080 | Rzodkiew zwyczajna |
|
|
|
| ||
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia |
|
|
|
| ||
0213100 | Brukiew/Karpiel |
|
|
|
| ||
0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna |
|
|
|
| ||
0213990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0220000 | Warzywa cebulowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0220010 | Czosnek |
|
|
|
| ||
0220020 | Cebula |
|
|
|
| ||
0220030 | Szalotka |
|
|
|
| ||
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka |
|
|
|
| ||
0220990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0230000 | Warzywa owocowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0231000 |
|
|
|
|
| ||
0231010 | Pomidory |
|
|
|
| ||
0231020 | Papryka roczna |
|
|
|
| ||
0231030 | Oberżyny/Bakłażany |
|
|
|
| ||
0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra |
|
|
|
| ||
0231990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0232000 |
|
|
|
|
| ||
0232010 | Ogórki |
|
|
|
| ||
0232020 | Korniszony |
|
|
|
| ||
0232030 | Cukinie |
|
|
|
| ||
0232990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0233000 |
|
|
|
|
| ||
0233010 | Melony |
|
|
|
| ||
0233020 | Dynie olbrzymie |
|
|
|
| ||
0233030 | Arbuzy |
|
|
|
| ||
0233990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0234000 |
|
|
|
|
| ||
0239000 |
|
|
|
|
| ||
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0241000 |
|
|
|
|
| ||
0241010 | Brokuły |
|
|
|
| ||
0241020 | Kalafiory |
|
|
|
| ||
0241990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0242000 |
|
|
|
|
| ||
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska |
|
|
|
| ||
0242020 | Kapusta głowiasta |
|
|
|
| ||
0242990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0243000 |
|
|
|
|
| ||
0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai |
|
|
|
| ||
0243020 | Jarmuż |
|
|
|
| ||
0243990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0244000 |
|
|
|
|
| ||
0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne |
|
|
|
| ||
0251000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0251010 | Roszpunka warzywna |
|
|
|
| ||
0251020 | Sałaty |
|
|
|
| ||
0251030 | Endywia o liściach szerokich |
|
|
|
| ||
0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy |
|
|
|
| ||
0251050 | Gorczycznik wiosenny |
|
|
|
| ||
0251060 | Rokietta siewna/rukola |
|
|
|
| ||
0251070 | Gorczyca sarepska |
|
|
|
| ||
0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) |
|
|
|
| ||
0251990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0252000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0252010 | Szpinak |
|
|
|
| ||
0252020 | Portulaka pospolita |
|
|
|
| ||
0252030 | Boćwina |
|
|
|
| ||
0252990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0253000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0254000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0255000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0256000 |
| 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) |
| ||
0256010 | Trybula |
|
|
|
| ||
0256020 | Szczypiorek |
|
|
|
| ||
0256030 | Liście selera |
|
|
|
| ||
0256040 | Pietruszka - nać |
|
|
|
| ||
0256050 | Szałwia lekarska |
|
|
|
| ||
0256060 | Rozmaryn lekarski |
|
|
|
| ||
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek |
|
|
|
| ||
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne |
|
|
|
| ||
0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny |
|
|
|
| ||
0256100 | Estragon |
|
|
|
| ||
0256990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0260000 | Warzywa strączkowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0260010 | Fasola (w strąkach) |
|
|
|
| ||
0260020 | Fasola (bez strąków) |
|
|
|
| ||
0260030 | Groch (w strąkach) |
|
|
|
| ||
0260040 | Groch (bez strąków) |
|
|
|
| ||
0260050 | Soczewica |
|
|
|
| ||
0260990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0270000 | Warzywa łodygowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0270010 | Szparagi |
|
|
|
| ||
0270020 | Karczochy hiszpańskie |
|
|
|
| ||
0270030 | Seler |
|
|
|
| ||
0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski |
|
|
|
| ||
0270050 | Karczochy zwyczajne |
|
|
|
| ||
0270060 | Pory |
|
|
|
| ||
0270070 | Rabarbar |
|
|
|
| ||
0270080 | Pędy bambusa |
|
|
|
| ||
0270090 | Rdzenie palmowe |
|
|
|
| ||
0270990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0280010 | Grzyby uprawne |
|
|
|
| ||
0280020 | Grzyby dzikie |
|
|
|
| ||
0280990 | Mchy i porosty |
|
|
|
| ||
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0300010 | Fasola |
|
|
|
| ||
0300020 | Soczewica |
|
|
|
| ||
0300030 | Groch |
|
|
|
| ||
0300040 | Łubin biały |
|
|
|
| ||
0300990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,05 (*1) | 0,02 (*1) |
| 0,02 (*1) | ||
0401000 | Nasiona oleiste |
|
|
|
| ||
0401010 | Siemię lniane |
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe |
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0401030 | Nasiona maku |
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0401040 | Ziarna sezamu |
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0401050 | Ziarna słonecznika |
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0401060 | Ziarna rzepaku |
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej |
|
| 0,03 |
| ||
0401080 | Nasiona gorczycy |
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0401090 | Nasiona bawełny |
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0401100 | Nasiona dyni |
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego |
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego |
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego |
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0401140 | Nasiona konopi siewnych |
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0401150 | Rącznik pospolity |
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0401990 | Pozostałe (2) |
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0402000 | Owoce oleiste |
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy |
|
|
|
| ||
0402020 | Nasiona palm olejowych |
|
|
|
| ||
0402030 | Owoce palm olejowych |
|
|
|
| ||
0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe |
|
|
|
| ||
0402990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0500000 | ZBOŻA |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0500010 | Jęczmień | 0,05 |
|
|
| ||
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | 0,01 (*1) |
|
|
| ||
0500030 | Kukurydza | 0,01 (*1) |
|
|
| ||
0500040 | Proso zwyczajne | 0,01 (*1) |
|
|
| ||
0500050 | Owies zwyczajny | 0,05 |
|
|
| ||
0500060 | Ryż siewny | 0,01 (*1) |
|
|
| ||
0500070 | Żyto zwyczajne | 0,05 |
|
|
| ||
0500080 | Sorgo japońskie | 0,01 (*1) |
|
|
| ||
0500090 | Pszenica zwyczajna | 0,05 |
|
|
| ||
0500990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) |
|
|
| ||
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0610000 | Herbaty |
|
|
|
| ||
0620000 | Ziarna kawy |
|
|
|
| ||
0630000 | Napary ziołowe z |
|
|
|
| ||
0631000 |
|
|
|
|
| ||
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski |
|
|
|
| ||
0631020 | Ketmia szczawiowa |
|
|
|
| ||
0631030 | Róża |
|
|
|
| ||
0631040 | Jaśmin |
|
|
|
| ||
0631050 | Lipa |
|
|
|
| ||
0631990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0632000 |
|
|
|
|
| ||
0632010 | Truskawka |
|
|
|
| ||
0632020 | Aspalat prosty |
|
|
|
| ||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski |
|
|
|
| ||
0632990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0633000 |
|
|
|
|
| ||
0633010 | Kozłek lekarski |
|
|
|
| ||
0633020 | Żeń-szeń |
|
|
|
| ||
0633990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0639000 |
|
|
|
|
| ||
0640000 | Ziarna kakaowe |
|
|
|
| ||
0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański |
|
|
|
| ||
0700000 | CHMIEL | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0800000 | PRZYPRAWY |
|
|
|
| ||
0810000 | Przyprawy nasienne | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż |
|
|
|
| ||
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin |
|
|
|
| ||
0810030 | Seler |
|
|
|
| ||
0810040 | Kolendra siewna |
|
|
|
| ||
0810050 | Kmin rzymski |
|
|
|
| ||
0810060 | Koper ogrodowy |
|
|
|
| ||
0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski |
|
|
|
| ||
0810080 | Kozieradka pospolita |
|
|
|
| ||
0810090 | Gałka muszkatołowa |
|
|
|
| ||
0810990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0820000 | Przyprawy owocowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski |
|
|
|
| ||
0820020 | Pieprz syczuański |
|
|
|
| ||
0820030 | Kminek zwyczajny |
|
|
|
| ||
0820040 | Kardamon malabarski |
|
|
|
| ||
0820050 | Jagody jałowca |
|
|
|
| ||
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) |
|
|
|
| ||
0820070 | Wanilia |
|
|
|
| ||
0820080 | Tamarynd |
|
|
|
| ||
0820990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0830000 | Przyprawy korowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0830010 | Cynamon |
|
|
|
| ||
0830990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe |
|
|
|
| ||
0840010 | Lukrecja | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0840020 | Imbir lekarski (10) |
|
|
|
| ||
0840030 | Kurkuma | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0840040 | Chrzan pospolity (11) |
|
|
|
| ||
0840990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0850010 | Goździki |
|
|
|
| ||
0850020 | Kapary |
|
|
|
| ||
0850990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0860010 | Szafran |
|
|
|
| ||
0860990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0870010 | Kwiat muszkatołowy |
|
|
|
| ||
0870990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0900010 | Korzenie buraka cukrowego |
|
|
|
| ||
0900020 | Trzcina cukrowa |
|
|
|
| ||
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie |
|
|
|
| ||
0900990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE | 0,05 (*1) |
|
|
| ||
1010000 | Towary z |
| 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
1011000 |
|
|
|
|
| ||
1011010 | Mięśnie |
|
|
|
| ||
1011020 | Tłuszcz |
|
|
|
| ||
1011030 | Wątroba |
|
|
|
| ||
1011040 | Nerka |
|
|
|
| ||
1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
|
|
|
| ||
1011990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
1012000 |
|
|
|
|
| ||
1012010 | Mięśnie |
|
|
|
| ||
1012020 | Tłuszcz |
|
|
|
| ||
1012030 | Wątroba |
|
|
|
| ||
1012040 | Nerka |
|
|
|
| ||
1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
|
|
|
| ||
1012990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
1013000 |
|
|
|
|
| ||
1013010 | Mięśnie |
|
|
|
| ||
1013020 | Tłuszcz |
|
|
|
| ||
1013030 | Wątroba |
|
|
|
| ||
1013040 | Nerka |
|
|
|
| ||
1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
|
|
|
| ||
1013990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
1014000 |
|
|
|
|
| ||
1014010 | Mięśnie |
|
|
|
| ||
1014020 | Tłuszcz |
|
|
|
| ||
1014030 | Wątroba |
|
|
|
| ||
1014040 | Nerka |
|
|
|
| ||
1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
|
|
|
| ||
1014990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
1015000 |
|
|
|
|
| ||
1015010 | Mięśnie |
|
|
|
| ||
1015020 | Tłuszcz |
|
|
|
| ||
1015030 | Wątroba |
|
|
|
| ||
1015040 | Nerka |
|
|
|
| ||
1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
|
|
|
| ||
1015990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
1016000 |
|
|
|
|
| ||
1016010 | Mięśnie |
|
|
|
| ||
1016020 | Tłuszcz |
|
|
|
| ||
1016030 | Wątroba |
|
|
|
| ||
1016040 | Nerka |
|
|
|
| ||
1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
|
|
|
| ||
1016990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
1017000 |
|
|
|
|
| ||
1017010 | Mięśnie |
|
|
|
| ||
1017020 | Tłuszcz |
|
|
|
| ||
1017030 | Wątroba |
|
|
|
| ||
1017040 | Nerka |
|
|
|
| ||
1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
|
|
|
| ||
1017990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
1020000 | Mleko |
| 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
1020010 | Bydło |
|
|
|
| ||
1020020 | Owce |
|
|
|
| ||
1020030 | Kozy |
|
|
|
| ||
1020040 | Konie |
|
|
|
| ||
1020990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
1030000 | Jaja ptasie |
| 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
1030010 | Kury |
|
|
|
| ||
1030020 | Kaczki |
|
|
|
| ||
1030030 | Gęsi |
|
|
|
| ||
1030040 | Przepiórki |
|
|
|
| ||
1030990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) |
| 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
1050000 | Płazy i gady |
| 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe |
| 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe |
| 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
|
|
|
| ||
1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
|
|
|
| ||
1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
|
|
|
| ||
2,4-DB (suma 2,4-DB, jego soli, estrów i koniugatów, wyrażona jako 2,4-DB) (R) (R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: 2,4-DB - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: suma 2,4-DB i jego koniugatów, wyrażona jako 2,4-DB).”. |
(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.