Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 1002
Wersja aktualna od 2024-04-25
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 1002
Wersja aktualna od 2024-04-25
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/1002

z dnia 4 kwietnia 2024 r.

zmieniające rozporządzenie (UE) 2023/915 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów nadchloranu w fasoli (Phaseolus vulgaris) w strąkach

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności (1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

W rozporządzeniu Komisji (UE) 2023/915 (2) ustalono najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń, w tym nadchloranu, w żywności.

(2)

W dniu 30 września 2014 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przyjął opinię naukową dotyczącą nadchloranu w żywności, w szczególności owocach i warzywach, i stwierdził, że jego obecność w niektórych środkach spożywczych, w tym w fasoli (Phaseolus vulgaris) w strąkach, stanowi zagrożenie dla zdrowia (3).

(3)

Najwyższe dopuszczalne poziomy nadchloranu w szerokiej gamie środków spożywczych ustanowiono rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/685 (4) i włączono te poziomy do rozporządzenia (UE) 2023/915. Chociaż w momencie ustanawiania tych poziomów kompleksowe dane o występowaniu nie były dostępne w odniesieniu do wszystkich podkategorii owoców i warzyw, ustanowiono ogólny rygorystyczny najwyższy dopuszczalny poziom dla wszystkich owoców i warzyw, w tym fasoli, aby zapewnić wysoki poziom ochrony zdrowia ludzkiego.

(4)

Najnowsze obszerne dane dotyczące występowania nadchloranu w fasoli pokazują jednak, że przestrzeganie najwyższego dopuszczalnego poziomu nie jest możliwe w przypadku fasoli (Phaseolus vulgaris) w strąkach na głównych obszarach produkcji w Unii, nawet jeśli stosowane są dobre praktyki.

(5)

Należy zatem zwiększyć najwyższy dopuszczalny poziom nadchloranu w fasoli (Phaseolus vulgaris) w strąkach zgodnie z zasadą, że najwyższe dopuszczalne poziomy ustala się na najniższym poziomie racjonalnie osiągalnym przy zastosowaniu dobrych praktyk.

(6)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) 2023/915.

(7)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 4 kwietnia 2024 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, s. 1.

(2) Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/915 z dnia 25 kwietnia 2023 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 (Dz.U. L 119 z 5.5.2023, s. 103).

(3) Opinia naukowa na temat zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością nadchloranu w żywności, w szczególności w owocach i warzywach. Dziennik EFSA 2014;12(10):3869. https://doi:10.2903/j.efsa.2014.3869.

(4) Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/685 z dnia 20 maja 2020 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów nadchloranu w niektórych środkach spożywczych (Dz.U. L 160 z 25.5.2020, s. 3).

ZAŁĄCZNIK

W sekcji 6 (Inne zanieczyszczenia) załącznika I do rozporządzenia (UE) 2023/915 pozycja 6.3.1 (Owoce i warzywa, z wyjątkiem produktów wymienionych w pkt 6.3.1.1 i 6.3.1.2) otrzymuje brzmienie:

„6.3.1

Owoce i warzywa, z wyjątkiem produktów wymienionych w pkt 6.3.1.1, 6.3.1.2 i 6.3.1.3

0,05

6.3.1.1

Cucurbitaceae i jarmuż

0,10

6.3.1.2

Warzywa liściaste i zioła

0,50

6.3.1.3

Fasola (Phaseolus vulgaris) w strąkach

0,15”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00