Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 824
Wersja aktualna od 2024-03-31
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 824
Wersja aktualna od 2024-03-31
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/824

z dnia 8 marca 2024 r.

dotyczące zezwolenia na stosowanie nalewki z goryczki żółtej (Gentiana lutea L.) jako dodatku paszowego dla niektórych gatunków zwierząt

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2 i art. 10 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2).

(2)

Substancja nalewka z goryczki żółtej (Gentiana lutea L.) została dopuszczona bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatek paszowy dla wszystkich gatunków zwierząt. Produkt ten został następnie wpisany do rejestru dodatków paszowych jako istniejący produkt zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3)

Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o ponowną ocenę nalewki z goryczki żółtej (Gentiana lutea L.) jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt. Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tego dodatku w kategorii „dodatki sensoryczne” i w grupie funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”. Do wniosku dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na podstawie art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(4)

Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatku również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie „substancji aromatyzujących” w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tego dodatku w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone.

(5)

W opiniach z dnia 18 marca 2021 r. (3) i 1 lutego 2023 r. (4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania nalewka z goryczki żółtej (Gentiana lutea L.) jest bezpieczna dla zwierząt krótko żyjących, tj. gatunków zwierząt rzeźnych, a także dla konsumentów i środowiska. Stwierdzono, że nie można wyciągnąć wniosków w odniesieniu do zwierząt długo żyjących i zwierząt reprodukcyjnych ze względu na brak danych z badań genotoksyczności in vivo ksantonów (gentyzyny i izogentyzyny) i gencjopikrozydu. Ponadto w przypadku braku danych Urząd nie mógł stwierdzić, czy dodatek może działać drażniąco na skórę/oczy lub uczulająco na skórę. Urząd zauważył również, że przy obchodzeniu się z nalewką nie można wykluczyć narażenia użytkowników niechronionych na potencjalnie genotoksyczne ksantony (gentyzynę i izogentyzynę) i gencjopikrozyd oraz że w związku z tym, aby zmniejszyć ryzyko, należy zminimalizować narażenie użytkowników. Urząd stwierdził ponadto, że nalewka z goryczki żółtej (Gentiana lutea L.) jest uznawana za środek aromatyzujący do żywności, a jej funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, w związku z czym ponowne wykazywanie skuteczności nie jest konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(6)

Następnie wnioskodawca wycofał wniosek o zezwolenie na stosowanie nalewki z goryczki żółtej (Gentiana lutea L.) w odniesieniu do wszystkich gatunków i kategorii zwierząt z wyjątkiem: gatunków zwierząt rzeźnych (innych niż koniowate) i łososiowatych oraz podrzędnych gatunków ryb innych niż tarlaki.

(7)

W związku z powyższym Komisja uznaje, że nalewka z goryczki żółtej (Gentiana lutea L.) spełnia warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w odniesieniu do gatunków zwierząt rzeźnych (z wyjątkiem koniowatych) oraz w odniesieniu do łososiowatych oraz ryb z wyjątkiem tarlaków, oraz w szczególności pod warunkiem że dodatek ten nie jest stosowany w połączeniu z innymi dodatkami zawierającymi gentyzynę, izogentyzynę i gencjopikrozyd. Należy zatem zezwolić na stosowanie tej substancji. Ponadto, Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku.

(8)

Art. 10 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 nakłada na Komisję obowiązek przyjęcia rozporządzenia w sprawie wycofania z obrotu dodatków paszowych, w odniesieniu do których nie złożono wniosków wymaganych na mocy art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 przed upływem terminu przewidzianego w tym przepisie. Podobnie należy przyjąć rozporządzenie dotyczące dodatków paszowych, w odniesieniu do których złożono wniosek, a następnie go wycofano.

(9)

W przypadku dodatków paszowych, w przypadku których wycofano wniosek tylko w odniesieniu do niektórych gatunków lub kategorii zwierząt, wycofanie z obrotu powinno dotyczyć wyłącznie tych gatunków lub kategorii zwierząt.

(10)

W związku z tym należy wycofać z obrotu nalewkę z goryczki żółtej (Gentiana lutea L.) przeznaczoną dla gatunków i kategorii zwierząt, które nie są przedmiotem zezwolenia przyznanego niniejszym rozporządzeniem.

(11)

W zakresie, w jakim niniejsze rozporządzenie dopuszcza nalewkę z goryczki żółtej (Gentiana lutea L.) jako dodatek paszowy, względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia dla tej substancji w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt objętych zezwoleniem udzielonym niniejszym rozporządzeniem. Należy zatem przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.

(12)

Ponadto w przypadku, gdy dodatek paszowy zostanie wycofany z obrotu, należy również przewidzieć okres przejściowy, w którym istniejące zapasy tego dodatku, premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych wyprodukowanych z wykorzystaniem tego dodatku mogą być wykorzystywane również w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt, które nie są objęte zezwoleniem przyznanym niniejszym rozporządzeniem, aby umożliwić zainteresowanym stronom dostosowanie się do obowiązku wycofania tych produktów z obrotu.

(13)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Zezwolenie

Substancja wyszczególniona w załączniku, należąca do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”, zostaje dopuszczona jako dodatek paszowy stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł 2

Wycofanie z obrotu

Dodatek paszowy nalewka z goryczki żółtej (Gentiana lutea L.), dopuszczony zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG, zostaje wycofany z obrotu w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt innych niż wymienione w załączniku.

Artykuł 3

Środki przejściowe związane z zezwoleniem

1. Dodatek paszowy, o którym mowa w art. 2, oraz premiksy zawierające ten dodatek, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 30 września 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 31 marca 2024 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt wymienionych w załączniku aż do wyczerpania zapasów.

2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatek, o którym mowa w art. 2, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 31 marca 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 31 marca 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt wymienionych w załączniku aż do wyczerpania zapasów.

Artykuł 4

Środki przejściowe związane z wycofaniem z obrotu

1. Istniejące zapasy dodatku paszowego, o którym mowa w art. 2, mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt innych niż wymienione w załączniku do dnia 31 marca 2025 r.

2. Premiksy wyprodukowane z użyciem dodatku paszowego, o którym mowa w ust. 1, mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt innych niż wymienione w załączniku do dnia 30 czerwca 2025 r.

3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe wyprodukowane z użyciem dodatku paszowego, o którym mowa w ust. 1, lub premiksów, o których mowa w ust. 2, mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane w odniesieniu do gatunków i kategorii zwierząt innych niż wymienione w załączniku do dnia 31 marca 2026 r.

Artykuł 5

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 marca 2024 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.

(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1970/524/oj).

(3) Dziennik EFSA 2021; 19(4):6547.

(4) Dziennik EFSA 2023; 21(2):7869.

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatku paszowego

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna.

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące

2b2506-t

Nalewka z goryczki żółtej

Skład dodatku

Nalewka z korzeni Gentiana lutea L.

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Nalewka otrzymywana z korzeni Gentiana lutea L. w procesie przedłużonej ekstrakcji mieszaniną wody i etanolu zgodnie z definicją Rady Europy (1) .

Numer FEMA: 2506

Specyfikacja

Sucha masa: 3,5-5 %

Całkowita zawartość polifenoli: 0,05-0,11 %

Flawonoidy ogółem: 0,03-0,06 %

Ksantony: maksymalnie 0,004 %

-

Gentyzyna

-

Izogentyzyna

Gencjopikrozyd: maksymalnie 0,006 %

Metoda analityczna (2)

Do celów analizy jakościowej i charakterystyki dodatku paszowego:

-

grawimetria do oznaczania suchej masy i zawartości popiołu;

-

spektrofotometria do oznaczania całkowitej zawartości polifenoli; oraz

-

wysokosprawna chromatografia cienkowarstwowa (HPTLC) do oznaczania całkowitej zawartości flawonoidów, ksantonów (gentyzyna i izogentyzyna) i gencjopikrozydu.

Tuczniki oraz podrzędne gatunki świniowatych do tuczu

Bydło opasowe, owce rzeźne, podrzędne gatunki przeżuwaczy rzeźnych i cielęta rzeźne

Kurczęta rzeźne, indyki rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego

Łososiowate i podrzędne gatunki ryb z wyjątkiem tarlaków

Inne podrzędne gatunki rzeźne, z wyjątkiem koniowatych

-

-

50

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Dodatku tego nie stosuje się w połączeniu z innymi dodatkami zawierającymi gentyzynę, izogentyzynę i gencjopikrozyd.

4.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej chroniących drogi oddechowe, oczy i skórę.

31 marca 2034 r.


(1) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00