Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 376
Wersja aktualna od 2024-02-14
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 376
Wersja aktualna od 2024-02-14
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/376

z dnia 24 stycznia 2024 r.

zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości indoksakarbu w określonych produktach lub na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 18 ust. 1 lit. b),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP”) substancji czynnej indoksakarb określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2)

W ramach procedury odnowienia zatwierdzenia indoksakarbu zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 (2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) opublikował wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez tę substancję czynną (3), w których ustanowił niższe dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) i niższą ostrą dawkę referencyjną (ARfD).

(3)

Zatwierdzenie substancji czynnej indoksakarb wygasło w dniu 19 grudnia 2021 r. i nie zostało odnowione (4). Wszystkie zezwolenia dotyczące stosowania środków ochrony roślin zawierających tę substancję czynną zostały cofnięte.

(4)

Zgodnie z art. 43 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Komisja zwróciła się do Urzędu o przedstawienie uzasadnionej opinii w sprawie ryzyka, jakie obecne NDP indoksakarbu - określone na podstawie tolerancji importowych i kodeksowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości („CXL”) - mogą stwarzać dla konsumentów w świetle niższych ADI i ARfD. W uzasadnionej opinii (5) Urząd stwierdził niedopuszczalne ryzyko dotyczące obecnych NDP opartych na CXL w odniesieniu do jabłek, gruszek, moreli, wiśni i czereśni, brzoskwiń, śliwek, winogron stołowych i do produkcji wina, pomidorów, papryki rocznej, bakłażanów, ogórków, korniszonów, cukinii, melonów, dyń olbrzymich, arbuzów, brokułów, kalafiorów i sałaty. NDP dla tych produktów należy zatem obniżyć do odpowiedniej granicy oznaczalności w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(5)

Ponadto we wnioskach (6) z wzajemnej weryfikacji opublikowanych w kontekście procedury odnowienia zatwierdzenia indoksakarbu Urząd wyjaśnił, że ze względu na niewystarczające dane dotyczące toksyczności i genotoksyczności różnych metabolitów i produktów rozpadu powstałych podczas przetwarzania w wysokiej temperaturze nie można wykluczyć ryzyka dla zdrowia ludzkiego. W związku z tym konieczne było podjęcie dalszych decyzji przez osoby zarządzające ryzykiem. W przypadku produktów, które są zazwyczaj przetwarzane w wysokiej temperaturze, NDP oparte na CXL nie mogą zostać potwierdzone jako bezpieczne dla konsumentów. Dotyczy to NDP w odniesieniu do bazylii, ziemniaków, kukurydzy cukrowej, fasoli (suchej), grochu (suchego), orzeszków ziemnych, ziaren soi zwyczajnej, nasion bawełny, a także tłuszczu, wątroby, nerek i podrobów jadalnych ze świń, bydła, owiec, kóz i koniowatych, tkanek drobiu, mleka i jaj. Zgodnie z art. 17 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 14 ust. 1 lit. a) należy zatem obniżyć NDP w odniesieniu do tych produktów do odpowiedniej granicy oznaczalności w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W przypadku produktów, które zazwyczaj nie są przetwarzane w wysokiej temperaturze i w przypadku których w związku z tym nie powstałyby te metabolity i produkty rozpadu, można utrzymać obecne NDP oparte na CXL. Dotyczy to NDP w odniesieniu do żurawin i herbat. NDP w odniesieniu do żurawin i herbat należy zatem utrzymać w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Ponadto, ponieważ NDP w odniesieniu do jabłek, brokułów, kalafiorów, rukoli, warzyw o młodych/drobnych liściach, tkanek drobiu i jaj ustalono na poziomie granic oznaczalności dla poszczególnych produktów, nie ma już potrzeby przekazywania danych potwierdzających. W związku z tym wszystkie przypisy zawierające wymóg przekazania danych potwierdzających powinny zostać usunięte.

(6)

W odniesieniu do produktów, dla których nie istnieją tolerancje importowe ani CXL, NDP należy ustalić na poziomie określonej dla poszczególnych produktów granicy oznaczalności lub stosować wartość wzorcową NDP, jak przewidziano w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7)

Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do wszystkich substancji czynnych objętych niniejszym rozporządzeniem laboratoria te zaproponowały granice oznaczalności dla poszczególnych produktów, które są osiągalne w sposób analityczny.

(8)

Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(9)

Należy zatem odpowiednio zmienić załączniki II i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10)

Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania nowych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowanie się do wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(11)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 14 sierpnia 2024 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 24 stycznia 2024 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).

(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance indoxacarb” (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej indoksakarb). Dziennik EFSA 2018;16(1):5140.

(4) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/2081 z dnia 26 listopada 2021 r. w sprawie nieodnawiania zatwierdzenia substancji czynnej indoksakarb zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 426 z 29.11.2021, s. 28).

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Targeted review of maximum residues levels (MRLs) for indoxacarb” (Ukierunkowany przegląd najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) indoksakarbu). Dziennik EFSA 2022;20(8):7527.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance indoxacarb” (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej indoksakarb). Dziennik EFSA 2018;16(1):5140.

(*1) Wskazuje granice oznaczalnosci

(1) Pelny wykaz produktów pochodzenia roslinnego i zwierzecego, do których stosuja sie NDP, mozna znalezc w zalaczniku I.

ZALACZNIK

W zalaczniku II do rozporzadzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotyczaca indoksakarbu otrzymuje brzmienie:

Pozostalosci pestycydów i najwyzsze dopuszczalne poziomy pozostalosci (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przyklady poszczególnych produktów, do których odnosza sie najwyzsze dopuszczalne poziomy pozostalosci (NDP) (1)

Indoksakarb (suma indoksakarbu i jego enancjomeru R) (F)

(1)

(2)

(3)

0100000

OWOCE, SWIEZE lub MROZONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0110000

Owoce cytrusowe

0,01 (*1)

0110010

Grejpfruty

0110020

Pomarancze

0110030

Cytryny

0110040

Limy/limonki

0110050

Mandarynki

0110990

Pozostale (2)

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,01 (*1)

0120010

Migdaly

0120020

Orzechy brazylijskie

0120030

Orzechy nerkowca

0120040

Kasztany jadalne

0120050

Orzechy kokosowe

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0120080

Orzechy pekan

0120090

Orzeszki piniowe

0120100

Orzeszki pistacjowe

0120110

Orzechy wloskie

0120990

Pozostale (2)

0130000

Owoce ziarnkowe

0,01 (*1)

0130010

Jablka

0130020

Gruszki

0130030

Pigwy

0130040

Owoce nieszpulki zwyczajnej

0130050

Owoc niesplika japonskiego/Owoc miszpelnika japonskiego

0130990

Pozostale (2)

0140000

Owoce pestkowe

0,01 (*1)

0140010

Morele

0140020

Czeresnie

0140030

Brzoskwinie

0140040

Sliwki

0140990

Pozostale (2)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0151000

a)

winogrona

0,01 (*1)

0151010

Winogrona stolowe

0151020

Winogrona do produkcji wina

0152000

b)

truskawki

0,01 (*1)

0153000

c)

owoce lesne

0,01 (*1)

0153010

Jezyny

0153020

Jezyny popielice

0153030

Maliny (czerwone i zólte)

0153990

Pozostale (2)

0154000

d)

pozostale drobne owoce i jagody

0154010

Borówki amerykanskie

0,01 (*1)

0154020

Zurawiny

1

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i biale)

0,01 (*1)

0154040

Agrest (zielony, czerwony i zólty)

0,01 (*1)

0154050

Róza dzika

0,01 (*1)

0154060

Morwy (czarne i biale)

0,01 (*1)

0154070

Glóg wloski

0,01 (*1)

0154080

Bez czarny

0,01 (*1)

0154990

Pozostale (2)

0,01 (*1)

0160000

Owoce rózne z

0,01 (*1)

0161000

a)

jadalna skórka

0161010

Daktyle

0161020

Figi

0161030

Oliwki stolowe

0161040

Kumkwat

0161050

Karambola

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0161070

Czapetka kuminowa

0161990

Pozostale (2)

0162000

b)

niejadalna skórka, male

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, zólte)

0162020

Liczi chinskie/Sliwka chinska

0162030

Marakuja/Meczennica jadalna

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0162050

Caimito

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0162990

Pozostale (2)

0163000

c)

niejadalna skórka, duze

0163010

Awokado

0163020

Banany

0163030

Mango

0163040

Papaja

0163050

Granaty/Jablka granatu

0163060

Czerymoja

0163070

Gujawa/Gruszla

0163080

Ananasy

0163090

Owoce chlebowca

0163100

Owoce duriana wlasciwego

0163110

Owoce flaszowca miekkociernistego/Owoce guanabany

0163990

Pozostale (2)

0200000

WARZYWA, SWIEZE lub MROZONE

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,01 (*1)

0211000

a)

ziemniaki

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0212010

Maniok jadalny/Podplomycz najuzyteczniejszy

0212020

Kartofel slodki/Batat

0212030

Pochrzyn

0212040

Maranta trzcinowata

0212990

Pozostale (2)

0213000

c)

pozostale warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010

Buraki

0213020

Marchew

0213030

Seler zwyczajny

0213040

Chrzan pospolity

0213050

Slonecznik bulwiasty

0213060

Pasternak

0213070

Korzen pietruszki zwyczajnej

0213080

Rzodkiew zwyczajna

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

0213100

Brukiew/Karpiel

0213110

Rzepa biala/Rzepa jadalna

0213990

Pozostale (2)

0220000

Warzywa cebulowe

0,01 (*1)

0220010

Czosnek

0220020

Cebula

0220030

Szalotka

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0220990

Pozostale (2)

0230000

Warzywa owocowe

0,01 (*1)

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

0231010

Pomidory

0231020

Papryka roczna

0231030

Oberzyny/Baklazany

0231040

Pizmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0231990

Pozostale (2)

0232000

b)

dyniowate z jadalna skórka

0232010

Ogórki

0232020

Korniszony

0232030

Cukinie

0232990

Pozostale (2)

0233000

c)

dyniowate z niejadalna skórka

0233010

Melony

0233020

Dynie olbrzymie

0233030

Arbuzy

0233990

Pozostale (2)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0239000

e)

pozostale warzywa owocowe

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o mlodych/drobnych lisciach)

0,01 (*1)

0241000

a)

kapustne kwitnace

0241010

Brokuly

0241020

Kalafiory

0241990

Pozostale (2)

0242000

b)

kapustne glowiaste

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0242020

Kapusta glowiasta

0242990

Pozostale (2)

0243000

c)

kapustne lisciowe

0243010

Kapusta pekinska/Kapusta petsai

0243020

Jarmuz

0243990

Pozostale (2)

0244000

d)

kalarepa

0250000

Warzywa lisciowe, ziola, kwiaty jadalne

0251000

a)

salaty i warzywa salatowe

0,01 (*1)

0251010

Roszpunka warzywna

0251020

Salaty

0251030

Endywia o lisciach szerokich

0251040

Rzezucha i inne kielki i pedy

0251050

Gorczycznik wiosenny

0251060

Rokietta siewna/rukola

0251070

Gorczyca sarepska

0251080

Warzywa o mlodych/drobnych lisciach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0251990

Pozostale (2)

0252000

b)

szpinak i podobne liscie

0,01 (*1)

0252010

Szpinak

0252020

Portulaka pospolita

0252030

Bocwina

0252990

Pozostale (2)

0253000

c)

liscie winorosli lub podobne gatunki

0,01 (*1)

0254000

d)

rukiew wodna

0,01 (*1)

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria lisciasta/cykoria brukselska

0,01 (*1)

0256000

f)

ziola, kwiaty jadalne

0,02 (*1)

0256010

Trybula

0256020

Szczypiorek

0256030

Liscie selera

0256040

Pietruszka - nac

0256050

Szalwia lekarska

0256060

Rozmaryn lekarski

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0256090

Liscie laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0256100

Estragon

0256990

Pozostale (2)

0260000

Warzywa straczkowe

0,01 (*1)

0260010

Fasola (w strakach)

0260020

Fasola (bez straków)

0260030

Groch (w strakach)

0260040

Groch (bez straków)

0260050

Soczewica

0260990

Pozostale (2)

0270000

Warzywa lodygowe

0,01 (*1)

0270010

Szparagi

0270020

Karczochy hiszpanskie

0270030

Seler

0270040

Fenkul wloski/Koper wloski

0270050

Karczochy zwyczajne

0270060

Pory

0270070

Rabarbar

0270080

Pedy bambusa

0270090

Rdzenie palmowe

0270990

Pozostale (2)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,01 (*1)

0280010

Grzyby uprawne

0280020

Grzyby dzikie

0280990

Mchy i porosty

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,01 (*1)

0300000

JADALNE NASIONA ROSLIN STRACZKOWYCH

0,01 (*1)

0300010

Fasola

0300020

Soczewica

0300030

Groch

0300040

Lubin bialy

0300990

Pozostale (2)

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,01 (*1)

0401000

Nasiona oleiste

0401010

Siemie lniane

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0401030

Nasiona maku

0401040

Ziarna sezamu

0401050

Ziarna slonecznika

0401060

Ziarna rzepaku

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0401080

Nasiona gorczycy

0401090

Nasiona bawelny

0401100

Nasiona dyni

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0401140

Nasiona konopi siewnych

0401150

Racznik pospolity

0401990

Pozostale (2)

0402000

Owoce oleiste

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0402020

Nasiona palm olejowych

0402030

Owoce palm olejowych

0402040

Puchowiec piecioprecikowy/Drzewo kapokowe

0402990

Pozostale (2)

0500000

ZBOZA

0,01 (*1)

0500010

Jeczmien

0500020

Gryka zwyczajna i pozostale zboza rzekome

0500030

Kukurydza

0500040

Proso zwyczajne

0500050

Owies zwyczajny

0500060

Ryz siewny

0500070

Zyto zwyczajne

0500080

Sorgo japonskie

0500090

Pszenica zwyczajna

0500990

Pozostale (2)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOLOWE, KAKAO I SZARANCZYN STRAKOWY

0610000

Herbaty

5

0620000

Ziarna kawy

0,05 (*1)

0630000

Napary ziolowe z

0,05 (*1)

0631000

a)

kwiatów

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020

Ketmia szczawiowa

0631030

Róza

0631040

Jasmin

0631050

Lipa

0631990

Pozostale (2)

0632000

b)

lisci i ziól

0632010

Truskawka

0632020

Aspalat prosty

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostale (2)

0633000

c)

korzeni

0633010

Kozlek lekarski

0633020

Zen-szen

0633990

Pozostale (2)

0639000

d)

wszelkich pozostalych czesci rosliny

0640000

Ziarna kakaowe

0,05 (*1)

0650000

Szaranczyn strakowy/Chleb swietojanski

0,05 (*1)

0700000

CHMIEL

0,05 (*1)

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

0,05 (*1)

0810010

Anyz/Anyzek/Biedrzeniec anyz

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

0810030

Seler

0810040

Kolendra siewna

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper wloski/Fenkul wloski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Galka muszkatolowa

0810990

Pozostale (2)

0820000

Przyprawy owocowe

0,05 (*1)

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020

Pieprz syczuanski

0820030

Kminek zwyczajny

0820040

Kardamon malabarski

0820050

Jagody jalowca

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i bialego)

0820070

Wanilia

0820080

Tamarynd

0820990

Pozostale (2)

0830000

Przyprawy korowe

0,05 (*1)

0830010

Cynamon

0830990

Pozostale (2)

0840000

Przyprawy korzeniowe lub klaczowe

0840010

Lukrecja

0,05 (*1)

0840020

Imbir lekarski (10)

0840030

Kurkuma

0,05 (*1)

0840040

Chrzan pospolity (11)

0840990

Pozostale (2)

0,05 (*1)

0850000

Przyprawy paczkowe

0,05 (*1)

0850010

Gozdziki

0850020

Kapary

0850990

Pozostale (2)

0860000

Przyprawy ze slupków kwiatowych

0,05 (*1)

0860010

Szafran

0860990

Pozostale (2)

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,05 (*1)

0870010

Kwiat muszkatolowy

0870990

Pozostale (2)

0900000

ROSLINY CUKRODAJNE

0,01 (*1)

0900010

Korzenie buraka cukrowego

0900020

Trzcina cukrowa

0900030

Cykoria podróznik, korzenie

0900990

Pozostale (2)

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZECEGO - ZWIERZETA LADOWE

1010000

Towary z

0,01 (*1)

1011000

a)

swin

1011010

Miesnie

1011020

Tluszcz

1011030

Watroba

1011040

Nerka

1011050

Podroby jadalne (inne niz watroba i nerki)

1011990

Pozostale (2)

1012000

b)

bydla

1012010

Miesnie

1012020

Tluszcz

1012030

Watroba

1012040

Nerka

1012050

Podroby jadalne (inne niz watroba i nerki)

1012990

Pozostale (2)

1013000

c)

owiec

1013010

Miesnie

1013020

Tluszcz

1013030

Watroba

1013040

Nerka

1013050

Podroby jadalne (inne niz watroba i nerki)

1013990

Pozostale (2)

1014000

d)

kóz

1014010

Miesnie

1014020

Tluszcz

1014030

Watroba

1014040

Nerka

1014050

Podroby jadalne (inne niz watroba i nerki)

1014990

Pozostale (2)

1015000

e)

koniowatych

1015010

Miesnie

1015020

Tluszcz

1015030

Watroba

1015040

Nerka

1015050

Podroby jadalne (inne niz watroba i nerki)

1015990

Pozostale (2)

1016000

f)

drobiu

1016010

Miesnie

1016020

Tluszcz

1016030

Watroba

1016040

Nerka

1016050

Podroby jadalne (inne niz watroba i nerki)

1016990

Pozostale (2)

1017000

g)

pozostalych zwierzat ladowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010

Miesnie

1017020

Tluszcz

1017030

Watroba

1017040

Nerka

1017050

Podroby jadalne (inne niz watroba i nerki)

1017990

Pozostale (2)

1020000

Mleko

0,01 (*1)

1020010

Bydlo

1020020

Owce

1020030

Kozy

1020040

Konie

1020990

Pozostale (2)

1030000

Jaja ptasie

0,01 (*1)

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gesi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostale (2)

1040000

Miód i pozostale produkty pszczele (7)

0,05 (*1)

1050000

Plazy i gady

0,01 (*1)

1060000

Bezkregowe zwierzeta ladowe

0,01 (*1)

1070000

Dzikie kregowe zwierzeta ladowe

0,01 (*1)

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZECEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTALE MORSKIE I SLODKOWODNE PRODUKTY SPOZYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZESCI PRODUKTÓW UZYWANE WYLACZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOZYWCZE (9)

Indoksakarb (suma indoksakarbu i jego enancjomeru R) (F)

(F)

Rozpuszczalny w tluszczach”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00