Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-02-14
Wersja aktualna od 2024-02-14
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/376
z dnia 24 stycznia 2024 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości indoksakarbu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 18 ust. 1 lit. b),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP”) substancji czynnej indoksakarb określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) | W ramach procedury odnowienia zatwierdzenia indoksakarbu zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 (2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) opublikował wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez tę substancję czynną (3), w których ustanowił niższe dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) i niższą ostrą dawkę referencyjną (ARfD). |
(3) | Zatwierdzenie substancji czynnej indoksakarb wygasło w dniu 19 grudnia 2021 r. i nie zostało odnowione (4). Wszystkie zezwolenia dotyczące stosowania środków ochrony roślin zawierających tę substancję czynną zostały cofnięte. |
(4) | Zgodnie z art. 43 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Komisja zwróciła się do Urzędu o przedstawienie uzasadnionej opinii w sprawie ryzyka, jakie obecne NDP indoksakarbu - określone na podstawie tolerancji importowych i kodeksowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości („CXL”) - mogą stwarzać dla konsumentów w świetle niższych ADI i ARfD. W uzasadnionej opinii (5) Urząd stwierdził niedopuszczalne ryzyko dotyczące obecnych NDP opartych na CXL w odniesieniu do jabłek, gruszek, moreli, wiśni i czereśni, brzoskwiń, śliwek, winogron stołowych i do produkcji wina, pomidorów, papryki rocznej, bakłażanów, ogórków, korniszonów, cukinii, melonów, dyń olbrzymich, arbuzów, brokułów, kalafiorów i sałaty. NDP dla tych produktów należy zatem obniżyć do odpowiedniej granicy oznaczalności w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(5) | Ponadto we wnioskach (6) z wzajemnej weryfikacji opublikowanych w kontekście procedury odnowienia zatwierdzenia indoksakarbu Urząd wyjaśnił, że ze względu na niewystarczające dane dotyczące toksyczności i genotoksyczności różnych metabolitów i produktów rozpadu powstałych podczas przetwarzania w wysokiej temperaturze nie można wykluczyć ryzyka dla zdrowia ludzkiego. W związku z tym konieczne było podjęcie dalszych decyzji przez osoby zarządzające ryzykiem. W przypadku produktów, które są zazwyczaj przetwarzane w wysokiej temperaturze, NDP oparte na CXL nie mogą zostać potwierdzone jako bezpieczne dla konsumentów. Dotyczy to NDP w odniesieniu do bazylii, ziemniaków, kukurydzy cukrowej, fasoli (suchej), grochu (suchego), orzeszków ziemnych, ziaren soi zwyczajnej, nasion bawełny, a także tłuszczu, wątroby, nerek i podrobów jadalnych ze świń, bydła, owiec, kóz i koniowatych, tkanek drobiu, mleka i jaj. Zgodnie z art. 17 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 14 ust. 1 lit. a) należy zatem obniżyć NDP w odniesieniu do tych produktów do odpowiedniej granicy oznaczalności w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W przypadku produktów, które zazwyczaj nie są przetwarzane w wysokiej temperaturze i w przypadku których w związku z tym nie powstałyby te metabolity i produkty rozpadu, można utrzymać obecne NDP oparte na CXL. Dotyczy to NDP w odniesieniu do żurawin i herbat. NDP w odniesieniu do żurawin i herbat należy zatem utrzymać w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Ponadto, ponieważ NDP w odniesieniu do jabłek, brokułów, kalafiorów, rukoli, warzyw o młodych/drobnych liściach, tkanek drobiu i jaj ustalono na poziomie granic oznaczalności dla poszczególnych produktów, nie ma już potrzeby przekazywania danych potwierdzających. W związku z tym wszystkie przypisy zawierające wymóg przekazania danych potwierdzających powinny zostać usunięte. |
(6) | W odniesieniu do produktów, dla których nie istnieją tolerancje importowe ani CXL, NDP należy ustalić na poziomie określonej dla poszczególnych produktów granicy oznaczalności lub stosować wartość wzorcową NDP, jak przewidziano w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(7) | Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do wszystkich substancji czynnych objętych niniejszym rozporządzeniem laboratoria te zaproponowały granice oznaczalności dla poszczególnych produktów, które są osiągalne w sposób analityczny. |
(8) | Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione. |
(9) | Należy zatem odpowiednio zmienić załączniki II i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(10) | Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania nowych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowanie się do wymogów wynikających ze zmiany NDP. |
(11) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 14 sierpnia 2024 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 24 stycznia 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).
(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance indoxacarb” (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej indoksakarb). Dziennik EFSA 2018;16(1):5140.
(4) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/2081 z dnia 26 listopada 2021 r. w sprawie nieodnawiania zatwierdzenia substancji czynnej indoksakarb zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 426 z 29.11.2021, s. 28).
(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Targeted review of maximum residues levels (MRLs) for indoxacarb” (Ukierunkowany przegląd najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) indoksakarbu). Dziennik EFSA 2022;20(8):7527.
(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance indoxacarb” (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej indoksakarb). Dziennik EFSA 2018;16(1):5140.
(*1) Wskazuje granice oznaczalnosci
(1) Pelny wykaz produktów pochodzenia roslinnego i zwierzecego, do których stosuja sie NDP, mozna znalezc w zalaczniku I.
ZALACZNIK
W zalaczniku II do rozporzadzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotyczaca indoksakarbu otrzymuje brzmienie:
„ Pozostalosci pestycydów i najwyzsze dopuszczalne poziomy pozostalosci (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przyklady poszczególnych produktów, do których odnosza sie najwyzsze dopuszczalne poziomy pozostalosci (NDP) (1) | Indoksakarb (suma indoksakarbu i jego enancjomeru R) (F) | ||
(1) | (2) | (3) | ||
0100000 | OWOCE, SWIEZE lub MROZONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH |
| ||
0110000 | Owoce cytrusowe | 0,01 (*1) | ||
0110010 | Grejpfruty |
| ||
0110020 | Pomarancze |
| ||
0110030 | Cytryny |
| ||
0110040 | Limy/limonki |
| ||
0110050 | Mandarynki |
| ||
0110990 | Pozostale (2) |
| ||
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | 0,01 (*1) | ||
0120010 | Migdaly |
| ||
0120020 | Orzechy brazylijskie |
| ||
0120030 | Orzechy nerkowca |
| ||
0120040 | Kasztany jadalne |
| ||
0120050 | Orzechy kokosowe |
| ||
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej |
| ||
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej |
| ||
0120080 | Orzechy pekan |
| ||
0120090 | Orzeszki piniowe |
| ||
0120100 | Orzeszki pistacjowe |
| ||
0120110 | Orzechy wloskie |
| ||
0120990 | Pozostale (2) |
| ||
0130000 | Owoce ziarnkowe | 0,01 (*1) | ||
0130010 | Jablka |
| ||
0130020 | Gruszki |
| ||
0130030 | Pigwy |
| ||
0130040 | Owoce nieszpulki zwyczajnej |
| ||
0130050 | Owoc niesplika japonskiego/Owoc miszpelnika japonskiego |
| ||
0130990 | Pozostale (2) |
| ||
0140000 | Owoce pestkowe | 0,01 (*1) | ||
0140010 | Morele |
| ||
0140020 | Czeresnie |
| ||
0140030 | Brzoskwinie |
| ||
0140040 | Sliwki |
| ||
0140990 | Pozostale (2) |
| ||
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce |
| ||
0151000 |
| 0,01 (*1) | ||
0151010 | Winogrona stolowe |
| ||
0151020 | Winogrona do produkcji wina |
| ||
0152000 |
| 0,01 (*1) | ||
0153000 |
| 0,01 (*1) | ||
0153010 | Jezyny |
| ||
0153020 | Jezyny popielice |
| ||
0153030 | Maliny (czerwone i zólte) |
| ||
0153990 | Pozostale (2) |
| ||
0154000 |
|
| ||
0154010 | Borówki amerykanskie | 0,01 (*1) | ||
0154020 | Zurawiny | 1 | ||
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i biale) | 0,01 (*1) | ||
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i zólty) | 0,01 (*1) | ||
0154050 | Róza dzika | 0,01 (*1) | ||
0154060 | Morwy (czarne i biale) | 0,01 (*1) | ||
0154070 | Glóg wloski | 0,01 (*1) | ||
0154080 | Bez czarny | 0,01 (*1) | ||
0154990 | Pozostale (2) | 0,01 (*1) | ||
0160000 | Owoce rózne z | 0,01 (*1) | ||
0161000 |
|
| ||
0161010 | Daktyle |
| ||
0161020 | Figi |
| ||
0161030 | Oliwki stolowe |
| ||
0161040 | Kumkwat |
| ||
0161050 | Karambola |
| ||
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia |
| ||
0161070 | Czapetka kuminowa |
| ||
0161990 | Pozostale (2) |
| ||
0162000 |
|
| ||
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, zólte) |
| ||
0162020 | Liczi chinskie/Sliwka chinska |
| ||
0162030 | Marakuja/Meczennica jadalna |
| ||
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska |
| ||
0162050 | Caimito |
| ||
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej |
| ||
0162990 | Pozostale (2) |
| ||
0163000 |
|
| ||
0163010 | Awokado |
| ||
0163020 | Banany |
| ||
0163030 | Mango |
| ||
0163040 | Papaja |
| ||
0163050 | Granaty/Jablka granatu |
| ||
0163060 | Czerymoja |
| ||
0163070 | Gujawa/Gruszla |
| ||
0163080 | Ananasy |
| ||
0163090 | Owoce chlebowca |
| ||
0163100 | Owoce duriana wlasciwego |
| ||
0163110 | Owoce flaszowca miekkociernistego/Owoce guanabany |
| ||
0163990 | Pozostale (2) |
| ||
0200000 | WARZYWA, SWIEZE lub MROZONE |
| ||
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,01 (*1) | ||
0211000 |
|
| ||
0212000 |
|
| ||
0212010 | Maniok jadalny/Podplomycz najuzyteczniejszy |
| ||
0212020 | Kartofel slodki/Batat |
| ||
0212030 | Pochrzyn |
| ||
0212040 | Maranta trzcinowata |
| ||
0212990 | Pozostale (2) |
| ||
0213000 |
|
| ||
0213010 | Buraki |
| ||
0213020 | Marchew |
| ||
0213030 | Seler zwyczajny |
| ||
0213040 | Chrzan pospolity |
| ||
0213050 | Slonecznik bulwiasty |
| ||
0213060 | Pasternak |
| ||
0213070 | Korzen pietruszki zwyczajnej |
| ||
0213080 | Rzodkiew zwyczajna |
| ||
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia |
| ||
0213100 | Brukiew/Karpiel |
| ||
0213110 | Rzepa biala/Rzepa jadalna |
| ||
0213990 | Pozostale (2) |
| ||
0220000 | Warzywa cebulowe | 0,01 (*1) | ||
0220010 | Czosnek |
| ||
0220020 | Cebula |
| ||
0220030 | Szalotka |
| ||
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka |
| ||
0220990 | Pozostale (2) |
| ||
0230000 | Warzywa owocowe | 0,01 (*1) | ||
0231000 |
|
| ||
0231010 | Pomidory |
| ||
0231020 | Papryka roczna |
| ||
0231030 | Oberzyny/Baklazany |
| ||
0231040 | Pizmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra |
| ||
0231990 | Pozostale (2) |
| ||
0232000 |
|
| ||
0232010 | Ogórki |
| ||
0232020 | Korniszony |
| ||
0232030 | Cukinie |
| ||
0232990 |
|
| ||
0233000 |
|
| ||
0233010 | Melony |
| ||
0233020 | Dynie olbrzymie |
| ||
0233030 | Arbuzy |
| ||
0233990 | Pozostale (2) |
| ||
0234000 |
|
| ||
0239000 |
|
| ||
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o mlodych/drobnych lisciach) | 0,01 (*1) | ||
0241000 |
|
| ||
0241010 | Brokuly |
| ||
0241020 | Kalafiory |
| ||
0241990 | Pozostale (2) |
| ||
0242000 |
|
| ||
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska |
| ||
0242020 | Kapusta glowiasta |
| ||
0242990 | Pozostale (2) |
| ||
0243000 |
|
| ||
0243010 | Kapusta pekinska/Kapusta petsai |
| ||
0243020 | Jarmuz |
| ||
0243990 | Pozostale (2) |
| ||
0244000 |
|
| ||
0250000 | Warzywa lisciowe, ziola, kwiaty jadalne |
| ||
0251000 |
| 0,01 (*1) | ||
0251010 | Roszpunka warzywna |
| ||
0251020 | Salaty |
| ||
0251030 | Endywia o lisciach szerokich |
| ||
0251040 | Rzezucha i inne kielki i pedy |
| ||
0251050 | Gorczycznik wiosenny |
| ||
0251060 | Rokietta siewna/rukola |
| ||
0251070 | Gorczyca sarepska |
| ||
0251080 | Warzywa o mlodych/drobnych lisciach (w tym gatunki warzyw kapustnych) |
| ||
0251990 | Pozostale (2) |
| ||
0252000 |
| 0,01 (*1) | ||
0252010 | Szpinak |
| ||
0252020 | Portulaka pospolita |
| ||
0252030 | Bocwina |
| ||
0252990 | Pozostale (2) |
| ||
0253000 |
| 0,01 (*1) | ||
0254000 |
| 0,01 (*1) | ||
0255000 |
| 0,01 (*1) | ||
0256000 |
| 0,02 (*1) | ||
0256010 | Trybula |
| ||
0256020 | Szczypiorek |
| ||
0256030 | Liscie selera |
| ||
0256040 | Pietruszka - nac |
| ||
0256050 | Szalwia lekarska |
| ||
0256060 | Rozmaryn lekarski |
| ||
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek |
| ||
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne |
| ||
0256090 | Liscie laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny |
| ||
0256100 | Estragon |
| ||
0256990 | Pozostale (2) |
| ||
0260000 | Warzywa straczkowe | 0,01 (*1) | ||
0260010 | Fasola (w strakach) |
| ||
0260020 | Fasola (bez straków) |
| ||
0260030 | Groch (w strakach) |
| ||
0260040 | Groch (bez straków) |
| ||
0260050 | Soczewica |
| ||
0260990 | Pozostale (2) |
| ||
0270000 | Warzywa lodygowe | 0,01 (*1) | ||
0270010 | Szparagi |
| ||
0270020 | Karczochy hiszpanskie |
| ||
0270030 | Seler |
| ||
0270040 | Fenkul wloski/Koper wloski |
| ||
0270050 | Karczochy zwyczajne |
| ||
0270060 | Pory |
| ||
0270070 | Rabarbar |
| ||
0270080 | Pedy bambusa |
| ||
0270090 | Rdzenie palmowe |
| ||
0270990 | Pozostale (2) |
| ||
0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,01 (*1) | ||
0280010 | Grzyby uprawne |
| ||
0280020 | Grzyby dzikie |
| ||
0280990 | Mchy i porosty |
| ||
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,01 (*1) | ||
0300000 | JADALNE NASIONA ROSLIN STRACZKOWYCH | 0,01 (*1) | ||
0300010 | Fasola |
| ||
0300020 | Soczewica |
| ||
0300030 | Groch |
| ||
0300040 | Lubin bialy |
| ||
0300990 | Pozostale (2) |
| ||
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,01 (*1) | ||
0401000 | Nasiona oleiste |
| ||
0401010 | Siemie lniane |
| ||
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe |
| ||
0401030 | Nasiona maku |
| ||
0401040 | Ziarna sezamu |
| ||
0401050 | Ziarna slonecznika |
| ||
0401060 | Ziarna rzepaku |
| ||
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej |
| ||
0401080 | Nasiona gorczycy |
| ||
0401090 | Nasiona bawelny |
| ||
0401100 | Nasiona dyni |
| ||
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego |
| ||
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego |
| ||
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego |
| ||
0401140 | Nasiona konopi siewnych |
| ||
0401150 | Racznik pospolity |
| ||
0401990 | Pozostale (2) |
| ||
0402000 | Owoce oleiste |
| ||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy |
| ||
0402020 | Nasiona palm olejowych |
| ||
0402030 | Owoce palm olejowych |
| ||
0402040 | Puchowiec piecioprecikowy/Drzewo kapokowe |
| ||
0402990 | Pozostale (2) |
| ||
0500000 | ZBOZA | 0,01 (*1) | ||
0500010 | Jeczmien |
| ||
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostale zboza rzekome |
| ||
0500030 | Kukurydza |
| ||
0500040 | Proso zwyczajne |
| ||
0500050 | Owies zwyczajny |
| ||
0500060 | Ryz siewny |
| ||
0500070 | Zyto zwyczajne |
| ||
0500080 | Sorgo japonskie |
| ||
0500090 | Pszenica zwyczajna |
| ||
0500990 | Pozostale (2) |
| ||
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOLOWE, KAKAO I SZARANCZYN STRAKOWY |
| ||
0610000 | Herbaty | 5 | ||
0620000 | Ziarna kawy | 0,05 (*1) | ||
0630000 | Napary ziolowe z | 0,05 (*1) | ||
0631000 |
|
| ||
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski |
| ||
0631020 | Ketmia szczawiowa |
| ||
0631030 | Róza |
| ||
0631040 | Jasmin |
| ||
0631050 | Lipa |
| ||
0631990 | Pozostale (2) |
| ||
0632000 |
|
| ||
0632010 | Truskawka |
| ||
0632020 | Aspalat prosty |
| ||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski |
| ||
0632990 | Pozostale (2) |
| ||
0633000 |
|
| ||
0633010 | Kozlek lekarski |
| ||
0633020 | Zen-szen |
| ||
0633990 | Pozostale (2) |
| ||
0639000 |
|
| ||
0640000 | Ziarna kakaowe | 0,05 (*1) | ||
0650000 | Szaranczyn strakowy/Chleb swietojanski | 0,05 (*1) | ||
0700000 | CHMIEL | 0,05 (*1) | ||
0800000 | PRZYPRAWY |
| ||
0810000 | Przyprawy nasienne | 0,05 (*1) | ||
0810010 | Anyz/Anyzek/Biedrzeniec anyz |
| ||
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin |
| ||
0810030 | Seler |
| ||
0810040 | Kolendra siewna |
| ||
0810050 | Kmin rzymski |
| ||
0810060 | Koper ogrodowy |
| ||
0810070 | Koper wloski/Fenkul wloski |
| ||
0810080 | Kozieradka pospolita |
| ||
0810090 | Galka muszkatolowa |
| ||
0810990 | Pozostale (2) |
| ||
0820000 | Przyprawy owocowe | 0,05 (*1) | ||
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski |
| ||
0820020 | Pieprz syczuanski |
| ||
0820030 | Kminek zwyczajny |
| ||
0820040 | Kardamon malabarski |
| ||
0820050 | Jagody jalowca |
| ||
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i bialego) |
| ||
0820070 | Wanilia |
| ||
0820080 | Tamarynd |
| ||
0820990 | Pozostale (2) |
| ||
0830000 | Przyprawy korowe | 0,05 (*1) | ||
0830010 | Cynamon |
| ||
0830990 | Pozostale (2) |
| ||
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub klaczowe |
| ||
0840010 | Lukrecja | 0,05 (*1) | ||
0840020 | Imbir lekarski (10) |
| ||
0840030 | Kurkuma | 0,05 (*1) | ||
0840040 | Chrzan pospolity (11) |
| ||
0840990 | Pozostale (2) | 0,05 (*1) | ||
0850000 | Przyprawy paczkowe | 0,05 (*1) | ||
0850010 | Gozdziki |
| ||
0850020 | Kapary |
| ||
0850990 | Pozostale (2) |
| ||
0860000 | Przyprawy ze slupków kwiatowych | 0,05 (*1) | ||
0860010 | Szafran |
| ||
0860990 | Pozostale (2) |
| ||
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,05 (*1) | ||
0870010 | Kwiat muszkatolowy |
| ||
0870990 | Pozostale (2) |
| ||
0900000 | ROSLINY CUKRODAJNE | 0,01 (*1) | ||
0900010 | Korzenie buraka cukrowego |
| ||
0900020 | Trzcina cukrowa |
| ||
0900030 | Cykoria podróznik, korzenie |
| ||
0900990 | Pozostale (2) |
| ||
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZECEGO - ZWIERZETA LADOWE |
| ||
1010000 | Towary z | 0,01 (*1) | ||
1011000 |
|
| ||
1011010 | Miesnie |
| ||
1011020 | Tluszcz |
| ||
1011030 | Watroba |
| ||
1011040 | Nerka |
| ||
1011050 | Podroby jadalne (inne niz watroba i nerki) |
| ||
1011990 | Pozostale (2) |
| ||
1012000 |
|
| ||
1012010 | Miesnie |
| ||
1012020 | Tluszcz |
| ||
1012030 | Watroba |
| ||
1012040 | Nerka |
| ||
1012050 | Podroby jadalne (inne niz watroba i nerki) |
| ||
1012990 | Pozostale (2) |
| ||
1013000 |
|
| ||
1013010 | Miesnie |
| ||
1013020 | Tluszcz |
| ||
1013030 | Watroba |
| ||
1013040 | Nerka |
| ||
1013050 | Podroby jadalne (inne niz watroba i nerki) |
| ||
1013990 | Pozostale (2) |
| ||
1014000 |
|
| ||
1014010 | Miesnie |
| ||
1014020 | Tluszcz |
| ||
1014030 | Watroba |
| ||
1014040 | Nerka |
| ||
1014050 | Podroby jadalne (inne niz watroba i nerki) |
| ||
1014990 | Pozostale (2) |
| ||
1015000 |
|
| ||
1015010 | Miesnie |
| ||
1015020 | Tluszcz |
| ||
1015030 | Watroba |
| ||
1015040 | Nerka |
| ||
1015050 | Podroby jadalne (inne niz watroba i nerki) |
| ||
1015990 | Pozostale (2) |
| ||
1016000 |
|
| ||
1016010 | Miesnie |
| ||
1016020 | Tluszcz |
| ||
1016030 | Watroba |
| ||
1016040 | Nerka |
| ||
1016050 | Podroby jadalne (inne niz watroba i nerki) |
| ||
1016990 | Pozostale (2) |
| ||
1017000 |
|
| ||
1017010 | Miesnie |
| ||
1017020 | Tluszcz |
| ||
1017030 | Watroba |
| ||
1017040 | Nerka |
| ||
1017050 | Podroby jadalne (inne niz watroba i nerki) |
| ||
1017990 | Pozostale (2) |
| ||
1020000 | Mleko | 0,01 (*1) | ||
1020010 | Bydlo |
| ||
1020020 | Owce |
| ||
1020030 | Kozy |
| ||
1020040 | Konie |
| ||
1020990 | Pozostale (2) |
| ||
1030000 | Jaja ptasie | 0,01 (*1) | ||
1030010 | Kury |
| ||
1030020 | Kaczki |
| ||
1030030 | Gesi |
| ||
1030040 | Przepiórki |
| ||
1030990 | Pozostale (2) |
| ||
1040000 | Miód i pozostale produkty pszczele (7) | 0,05 (*1) | ||
1050000 | Plazy i gady | 0,01 (*1) | ||
1060000 | Bezkregowe zwierzeta ladowe | 0,01 (*1) | ||
1070000 | Dzikie kregowe zwierzeta ladowe | 0,01 (*1) | ||
1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZECEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTALE MORSKIE I SLODKOWODNE PRODUKTY SPOZYWCZE (8) |
| ||
1200000 | PRODUKTY LUB CZESCI PRODUKTÓW UZYWANE WYLACZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
| ||
1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOZYWCZE (9) |
| ||
Indoksakarb (suma indoksakarbu i jego enancjomeru R) (F)
|