Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-02-12
Wersja aktualna od 2024-02-12
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/347
z dnia 22 stycznia 2024 r.
zmieniające załączniki II i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fipronilu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W przypadku substancji czynnej fipronil najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP”) określono rozporządzeniem Komisji (UE) 2019/1792 (2) na poziomie odpowiedniej granicy oznaczalności w załączniku V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, po wygaśnięciu zatwierdzenia tej substancji czynnej. |
(2) | Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący tolerancji importowych w przypadku fipronilu stosowanego na powierzchni trzciny cukrowej w Brazylii oraz na powierzchni ziemniaków w Brazylii, Stanach Zjednoczonych i Ukrainie. Wnioskodawca stwierdził, że zastosowania fipronilu na powierzchni takich upraw, dozwolone w powyższych państwach, skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 oraz że należałoby wprowadzić wyższe NDP, aby zapobiec barierom handlowym w odniesieniu do przywozu tych upraw. Ponieważ trzciną cukrową i ziemniakami można karmić zwierzęta, wnioskodawca zaproponował również podwyższenie niektórych obecnych NDP fipronilu w towarach pochodzenia zwierzęcego. |
(3) | Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zainteresowane państwo członkowskie dokonało oceny tego wniosku i przekazało Komisji sprawozdanie oceniające. W sprawozdaniu oceniającym państwo członkowskie oceniło narażenie z dietą u zwierząt gospodarskich, biorąc pod uwagę spożycie przez zwierzęta gospodarskie towarów wyprodukowanych z tych upraw, oraz zaproponowało podwyższenie niektórych istniejących NDP fipronilu w towarach pochodzenia zwierzęcego. |
(4) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) dokonał oceny wniosku i sprawozdania oceniającego. Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt oraz wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanych NDP (3). Urząd przekazał uzasadnioną opinię wnioskodawcy, Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości. |
(5) | W uzasadnionej opinii Urząd stwierdził, że dane przedłożone przez wnioskodawcę dotyczące fipronilu w ziemniakach są niewystarczające, aby ustalić nowy NDP. W odniesieniu do proponowanych przez wnioskodawcę zmian NDP fipronilu w trzcinie cukrowej, tłuszczu wołowym, tłuszczu owczym i tłuszczu kozim Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych i że takie zmiany są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowej substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotową substancję w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących ją zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej. |
(6) | Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP są dopuszczalne. |
(7) | Należy zatem odpowiednio zmienić załączniki II i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(8) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załącznikach II i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 22 stycznia 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/1792 z dnia 17 października 2019 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości amitrolu, fipronilu, flupirsulfuronu metylowego, imazosulfuronu, izoproturonu, ortosulfamuronu i triasulfuronu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 277 z 29.10.2019, s. 66).
(3) „Reasoned opinion on the setting of import tolerances for fipronil in potatoes, sugar canes and commodities of animal origin” (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowych dla fipronilu w ziemniakach, trzcinie cukrowej i towarach pochodzenia zwierzęcego). Dziennik EFSA 2023; 21(4):7931.
ZAŁĄCZNIK
W załącznikach II i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1) | w załączniku II dodaje się kolumnę dotyczącą fipronilu: „ZAŁĄCZNIK II Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Fipronil (suma fipronilu + metabolitu sulfonu (MB46136) wyrażona jako fipronil) (F)
|
2) | w załączniku V skreśla się kolumnę dotyczącą fipronilu. |
(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
(+) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.