Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-02-12
Wersja aktualna od 2024-02-12
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/344
z dnia 22 stycznia 2024 r.
w sprawie zmiany i sprostowania załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości mandipropamidu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) mandipropamidu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) | Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący tolerancji importowej w odniesieniu do mandipropamidu stosowanego w Brazylii na powierzchni papai. Wnioskodawca stwierdził, że dozwolone zastosowania tej substancji na tych uprawach w tym kraju skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP dozwolone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz że potrzebne byłoby wyższe NDP, aby uniknąć barier handlowych dla przywozu tych upraw. |
(3) | Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zainteresowane państwo członkowskie dokonało oceny tego wniosku i przekazało sprawozdanie z oceny Komisji i Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”). |
(4) | Urząd dokonał oceny wniosku i sprawozdania z oceny. Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP (2). Urząd przekazał uzasadnioną opinię wnioskodawcy, Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości. |
(5) | Urząd stwierdził, że w odniesieniu do papai spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiana NDP, o którą wystąpił wnioskodawca, jest dopuszczalna z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych mandipropamidu. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na tę substancję w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących ją zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej. |
(6) | Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowana zmiana NDP jest dopuszczalna. |
(7) | Ponadto w ramach przeglądu wszystkich obecnych NDP mandipropamidu przeprowadzonego zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (3) w odniesieniu do roślin okopowych Urząd stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitu SYN 500003 są niedostępne. Ponieważ konsumenci nie byli narażeni na ryzyko, NDP dla tych produktów zostały ustalone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w drodze rozporządzenia Komisji (UE) 2019/1176 (4) wraz z przypisem zawierającym wymóg podania brakujących informacji. |
(8) | W wyniku błędu ten sam przypis zawierający wymóg podania informacji na temat toksyczności metabolitu SYN 500003 nie został jednak włączony w przypadku NDP mandipropamidu w odniesieniu do ziemniaków, buraków i rzodkwi zwyczajnej, które należą do grupy roślin okopowych. Należy zatem sprostować załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 poprzez dodanie przypisu zawierającego wymóg dostarczenia wyżej wymienionych brakujących informacji na temat toksyczności metabolitu SYN 500003 w odniesieniu do pozostałości mandipropamidu na powierzchni ziemniaków, buraków i rzodkwi zwyczajnej. |
(9) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
(10) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 22 stycznia 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) „Reasoned opinion on the setting of import tolerances for mandipropamid in papayas” (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowych dla mandipropamidu w papajach). Dziennik EFSA 2023;21(1):7741.
(3) „Review of the existing maximum residue levels for mandipropamid according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005” (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości mandipropamidu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2018;16(5):5284.
(4) Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/1176 z dnia 10 lipca 2019 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości metyloestru kwasu 2,5-dichlorobenzoesowego, mandipropamidu i profoksydimu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 185 z 11.7.2019, s. 1).
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca mandipropamidu otrzymuje brzmienie:
„„ZAŁĄCZNIK II
Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | Mandipropamid (wszelkie proporcje izomerów składowych) | ||
0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH |
| ||
0110000 | Owoce cytrusowe |
| ||
0110010 | Grejpfruty | 0,2 | ||
0110020 | Pomarańcze | 0,4 | ||
0110030 | Cytryny | 0,5 | ||
0110040 | Limy/limonki | 0,5 | ||
0110050 | Mandarynki | 0,5 | ||
0110990 | Pozostałe (2) | 0,5 | ||
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | 0,01 (*1) | ||
0120010 | Migdały |
| ||
0120020 | Orzechy brazylijskie |
| ||
0120030 | Orzechy nerkowca |
| ||
0120040 | Kasztany jadalne |
| ||
0120050 | Orzechy kokosowe |
| ||
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej |
| ||
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej |
| ||
0120080 | Orzechy pekan |
| ||
0120090 | Orzeszki piniowe |
| ||
0120100 | Orzeszki pistacjowe |
| ||
0120110 | Orzechy włoskie |
| ||
0120990 | Pozostałe (2) |
| ||
0130000 | Owoce ziarnkowe | 0,01 (*1) | ||
0130010 | Jabłka |
| ||
0130020 | Gruszki |
| ||
0130030 | Pigwy |
| ||
0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej |
| ||
0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego |
| ||
0130990 | Pozostałe (2) |
| ||
0140000 | Owoce pestkowe | 0,01 (*1) | ||
0140010 | Morele |
| ||
0140020 | Czereśnie |
| ||
0140030 | Brzoskwinie |
| ||
0140040 | Śliwki |
| ||
0140990 | Pozostałe (2) |
| ||
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce |
| ||
0151000 |
| 2 | ||
0151010 | Winogrona stołowe |
| ||
0151020 | Winogrona do produkcji wina |
| ||
0152000 |
| 0,01 (*1) | ||
0153000 |
| 0,01 (*1) | ||
0153010 | Jeżyny |
| ||
0153020 | Jeżyny popielice |
| ||
0153030 | Maliny (czerwone i żółte) |
| ||
0153990 | Pozostałe (2) |
| ||
0154000 |
| 0,01 (*1) | ||
0154010 | Borówki amerykańskie |
| ||
0154020 | Żurawiny |
| ||
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) |
| ||
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) |
| ||
0154050 | Róża dzika |
| ||
0154060 | Morwy (czarne i białe) |
| ||
0154070 | Głóg włoski |
| ||
0154080 | Bez czarny |
| ||
0154990 | Pozostałe (2) |
| ||
0160000 | Owoce różne z |
| ||
0161000 |
|
| ||
0161010 | Daktyle | 0,01 (*1) | ||
0161020 | Figi | 0,01 (*1) | ||
0161030 | Oliwki stołowe | 0,01 (*1) | ||
0161040 | Kumkwat | 0,5 | ||
0161050 | Karambola | 0,01 (*1) | ||
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia | 0,01 (*1) | ||
0161070 | Czapetka kuminowa | 0,01 (*1) | ||
0161990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0162000 |
| 0,01 (*1) | ||
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) |
| ||
0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska |
| ||
0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna |
| ||
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska |
| ||
0162050 | Caimito |
| ||
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej |
| ||
0162990 | Pozostałe (2) |
| ||
0163000 |
|
| ||
0163010 | Awokado | 0,01 (*1) | ||
0163020 | Banany | 0,01 (*1) | ||
0163030 | Mango | 0,01 (*1) | ||
0163040 | Papaja | 0,8 | ||
0163050 | Granaty/Jabłka granatu | 0,01 (*1) | ||
0163060 | Czerymoja | 0,01 (*1) | ||
0163070 | Gujawa/Gruszla | 0,01 (*1) | ||
0163080 | Ananasy | 0,01 (*1) | ||
0163090 | Owoce chlebowca | 0,01 (*1) | ||
0163100 | Owoce duriana właściwego | 0,01 (*1) | ||
0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany | 0,01 (*1) | ||
0163990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE |
| ||
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste |
| ||
0211000 |
| 0,1 (*1) | ||
0212000 |
| 0,01 (*1) | ||
0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy |
| ||
0212020 | Kartofel słodki/Batat |
| ||
0212030 | Pochrzyn |
| ||
0212040 | Maranta trzcinowata |
| ||
0212990 | Pozostałe (2) |
| ||
0213000 |
|
| ||
0213010 | Buraki | 0,1 ((+)) | ||
0213020 | Marchew | 0,01 (*1) | ||
0213030 | Seler zwyczajny | 0,01 (*1) | ||
0213040 | Chrzan pospolity | 0,01 (*1) | ||
0213050 | Słonecznik bulwiasty | 0,01 (*1) | ||
0213060 | Pasternak | 0,01 (*1) | ||
0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej | 0,01 (*1) | ||
0213080 | Rzodkiew zwyczajna | 0,3 ((+)) | ||
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia | 0,01 (*1) | ||
0213100 | Brukiew/Karpiel | 0,01 (*1) | ||
0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna | 0,01 (*1) | ||
0213990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0220000 | Warzywa cebulowe |
| ||
0220010 | Czosnek | 0,01 (*1) | ||
0220020 | Cebula | 0,1 ((+)) | ||
0220030 | Szalotka | 0,01 (*1) | ||
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka | 7 ((+)) | ||
0220990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0230000 | Warzywa owocowe |
| ||
0231000 |
|
| ||
0231010 | Pomidory | 3 ((+)) | ||
0231020 | Papryka roczna | 1 | ||
0231030 | Oberżyny/Bakłażany | 3 | ||
0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra | 0,01 (*1) | ||
0231990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0232000 |
|
| ||
0232010 | Ogórki | 0,2 | ||
0232020 | Korniszony | 0,01 (*1) | ||
0232030 | Cukinie | 0,02 ((+)) | ||
0232990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0233000 |
|
| ||
0233010 | Melony | 0,5 | ||
0233020 | Dynie olbrzymie | 0,3 | ||
0233030 | Arbuzy | 0,3 | ||
0233990 | Pozostałe (2) | 0,3 | ||
0234000 |
| 0,01 (*1) | ||
0239000 |
| 0,01 (*1) | ||
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) |
| ||
0241000 |
|
| ||
0241010 | Brokuły | 2 | ||
0241020 | Kalafiory | 0,3 | ||
0241990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0242000 |
|
| ||
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska | 0,2 | ||
0242020 | Kapusta głowiasta | 3 | ||
0242990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0243000 |
| 25 | ||
0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai |
| ||
0243020 | Jarmuż |
| ||
0243990 | Pozostałe (2) |
| ||
0244000 |
| 0,1 | ||
0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne |
| ||
0251000 |
| 25 | ||
0251010 | Roszpunka warzywna |
| ||
0251020 | Sałaty |
| ||
0251030 | Endywia o liściach szerokich |
| ||
0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy |
| ||
0251050 | Gorczycznik wiosenny |
| ||
0251060 | Rokietta siewna/rukola |
| ||
0251070 | Gorczyca sarepska |
| ||
0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) |
| ||
0251990 | Pozostałe (2) |
| ||
0252000 |
| 25 | ||
0252010 | Szpinak |
| ||
0252020 | Portulaka pospolita |
| ||
0252030 | Boćwina |
| ||
0252990 | Pozostałe (2) |
| ||
0253000 |
| 25 | ||
0254000 |
| 25 | ||
0255000 |
| 0,15 | ||
0256000 |
| 30 | ||
0256010 | Trybula |
| ||
0256020 | Szczypiorek |
| ||
0256030 | Liście selera |
| ||
0256040 | Pietruszka - nać |
| ||
0256050 | Szałwia lekarska |
| ||
0256060 | Rozmaryn lekarski |
| ||
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek |
| ||
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne |
| ||
0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny |
| ||
0256100 | Estragon |
| ||
0256990 | Pozostałe (2) |
| ||
0260000 | Warzywa strączkowe |
| ||
0260010 | Fasola (w strąkach) | 1 | ||
0260020 | Fasola (bez strąków) | 0,01 (*1) | ||
0260030 | Groch (w strąkach) | 0,01 (*1) | ||
0260040 | Groch (bez strąków) | 0,3 | ||
0260050 | Soczewica | 0,01 (*1) | ||
0260990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0270000 | Warzywa łodygowe |
| ||
0270010 | Szparagi | 0,01 (*1) | ||
0270020 | Karczochy hiszpańskie | 0,01 (*1) | ||
0270030 | Seler | 20 | ||
0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski | 0,01 (*1) | ||
0270050 | Karczochy zwyczajne | 0,3 | ||
0270060 | Pory | 0,01 (*1) | ||
0270070 | Rabarbar | 0,01 (*1) | ||
0270080 | Pędy bambusa | 0,01 (*1) | ||
0270090 | Rdzenie palmowe | 0,01 (*1) | ||
0270990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,01 (*1) | ||
0280010 | Grzyby uprawne |
| ||
0280020 | Grzyby dzikie |
| ||
0280990 | Mchy i porosty |
| ||
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,01 (*1) | ||
0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,01 (*1) | ||
0300010 | Fasola |
| ||
0300020 | Soczewica |
| ||
0300030 | Groch |
| ||
0300040 | Łubin biały |
| ||
0300990 | Pozostałe (2) |
| ||
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,01 (*1) | ||
0401000 | Nasiona oleiste |
| ||
0401010 | Siemię lniane |
| ||
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe |
| ||
0401030 | Nasiona maku |
| ||
0401040 | Ziarna sezamu |
| ||
0401050 | Ziarna słonecznika |
| ||
0401060 | Ziarna rzepaku |
| ||
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej |
| ||
0401080 | Nasiona gorczycy |
| ||
0401090 | Nasiona bawełny |
| ||
0401100 | Nasiona dyni |
| ||
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego |
| ||
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego |
| ||
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego |
| ||
0401140 | Nasiona konopi siewnych |
| ||
0401150 | Rącznik pospolity |
| ||
0401990 | Pozostałe (2) |
| ||
0402000 | Owoce oleiste |
| ||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy |
| ||
0402020 | Nasiona palm olejowych |
| ||
0402030 | Owoce palm olejowych |
| ||
0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe |
| ||
0402990 | Pozostałe (2) |
| ||
0500000 | ZBOŻA | 0,01 (*1) | ||
0500010 | Jęczmień |
| ||
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome |
| ||
0500030 | Kukurydza |
| ||
0500040 | Proso zwyczajne |
| ||
0500050 | Owies zwyczajny |
| ||
0500060 | Ryż siewny |
| ||
0500070 | Żyto zwyczajne |
| ||
0500080 | Sorgo japońskie |
| ||
0500090 | Pszenica zwyczajna |
| ||
0500990 | Pozostałe (2) |
| ||
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY |
| ||
0610000 | Herbaty | 0,05 (*1) | ||
0620000 | Ziarna kawy | 0,05 (*1) | ||
0630000 | Napary ziołowe z | 0,05 (*1) | ||
0631000 |
|
| ||
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski |
| ||
0631020 | Ketmia szczawiowa |
| ||
0631030 | Róża |
| ||
0631040 | Jaśmin |
| ||
0631050 | Lipa |
| ||
0631990 | Pozostałe (2) |
| ||
0632000 |
|
| ||
0632010 | Truskawka |
| ||
0632020 | Aspalat prosty |
| ||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski |
| ||
0632990 | Pozostałe (2) |
| ||
0633000 |
|
| ||
0633010 | Kozłek lekarski |
| ||
0633020 | Żeń-szeń |
| ||
0633990 | Pozostałe (2) |
| ||
0639000 |
|
| ||
0640000 | Ziarna kakaowe | 0,06 | ||
0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański | 0,05 (*1) | ||
0700000 | CHMIEL | 90 | ||
0800000 | PRZYPRAWY |
| ||
0810000 | Przyprawy nasienne | 0,05 (*1) | ||
0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż |
| ||
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin |
| ||
0810030 | Seler |
| ||
0810040 | Kolendra siewna |
| ||
0810050 | Kmin rzymski |
| ||
0810060 | Koper ogrodowy |
| ||
0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski |
| ||
0810080 | Kozieradka pospolita |
| ||
0810090 | Gałka muszkatołowa |
| ||
0810990 | Pozostałe (2) |
| ||
0820000 | Przyprawy owocowe | 0,05 (*1) | ||
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski |
| ||
0820020 | Pieprz syczuański |
| ||
0820030 | Kminek zwyczajny |
| ||
0820040 | Kardamon malabarski |
| ||
0820050 | Jagody jałowca |
| ||
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) |
| ||
0820070 | Wanilia |
| ||
0820080 | Tamarynd |
| ||
0820990 | Pozostałe (2) |
| ||
0830000 | Przyprawy korowe | 0,05 (*1) | ||
0830010 | Cynamon |
| ||
0830990 | Pozostałe (2) |
| ||
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe |
| ||
0840010 | Lukrecja | 0,05 (*1) | ||
0840020 | Imbir lekarski (10) |
| ||
0840030 | Kurkuma | 0,05 (*1) | ||
0840040 | Chrzan pospolity (11) |
| ||
0840990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) | ||
0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,05 (*1) | ||
0850010 | Goździki |
| ||
0850020 | Kapary |
| ||
0850990 | Pozostałe (2) |
| ||
0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,05 (*1) | ||
0860010 | Szafran |
| ||
0860990 | Pozostałe (2) |
| ||
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,05 (*1) | ||
0870010 | Kwiat muszkatołowy |
| ||
0870990 | Pozostałe (2) |
| ||
0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,01 (*1) | ||
0900010 | Korzenie buraka cukrowego |
| ||
0900020 | Trzcina cukrowa |
| ||
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie |
| ||
0900990 | Pozostałe (2) |
| ||
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE |
| ||
1010000 | Towary z |
| ||
1011000 |
|
| ||
1011010 | Mięśnie | 0,01 (*1) | ||
1011020 | Tłuszcz | 0,02 | ||
1011030 | Wątroba | 0,01 (*1) | ||
1011040 | Nerka | 0,01 (*1) | ||
1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,01 (*1) | ||
1011990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
1012000 |
|
| ||
1012010 | Mięśnie | 0,01 (*1) | ||
1012020 | Tłuszcz | 0,02 | ||
1012030 | Wątroba | 0,01 (*1) | ||
1012040 | Nerka | 0,01 (*1) | ||
1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,01 (*1) | ||
1012990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
1013000 |
|
| ||
1013010 | Mięśnie | 0,01 (*1) | ||
1013020 | Tłuszcz | 0,02 | ||
1013030 | Wątroba | 0,01 (*1) | ||
1013040 | Nerka | 0,01 (*1) | ||
1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,01 (*1) | ||
1013990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
1014000 |
|
| ||
1014010 | Mięśnie | 0,01 (*1) | ||
1014020 | Tłuszcz | 0,02 | ||
1014030 | Wątroba | 0,01 (*1) | ||
1014040 | Nerka | 0,01 (*1) | ||
1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,01 (*1) | ||
1014990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
1015000 |
|
| ||
1015010 | Mięśnie | 0,01 (*1) | ||
1015020 | Tłuszcz | 0,02 | ||
1015030 | Wątroba | 0,01 (*1) | ||
1015040 | Nerka | 0,01 (*1) | ||
1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,01 (*1) | ||
1015990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
1016000 |
| 0,01 (*1) | ||
1016010 | Mięśnie |
| ||
1016020 | Tłuszcz |
| ||
1016030 | Wątroba |
| ||
1016040 | Nerka |
| ||
1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1016990 | Pozostałe (2) |
| ||
1017000 |
|
| ||
1017010 | Mięśnie | 0,01 (*1) | ||
1017020 | Tłuszcz | 0,02 | ||
1017030 | Wątroba | 0,01 (*1) | ||
1017040 | Nerka | 0,01 (*1) | ||
1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,01 (*1) | ||
1017990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
1020000 | Mleko | 0,01 (*1) | ||
1020010 | Bydło |
| ||
1020020 | Owce |
| ||
1020030 | Kozy |
| ||
1020040 | Konie |
| ||
1020990 | Pozostałe (2) |
| ||
1030000 | Jaja ptasie | 0,01 (*1) | ||
1030010 | Kury |
| ||
1030020 | Kaczki |
| ||
1030030 | Gęsi |
| ||
1030040 | Przepiórki |
| ||
1030990 | Pozostałe (2) |
| ||
1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*1) | ||
1050000 | Płazy i gady | 0,01 (*1) | ||
1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*1) | ||
1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*1) | ||
1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
| ||
1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
| ||
1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
| ||
Mandipropamid (wszelkie proporcje izomerów składowych) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 12 lutego 2026 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0211000 a) ziemniaki 0213010 Buraki 0213080 Rzodkiew zwyczajna Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 11 lipca 2021 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie -uwzględni ich brak. 0220020 Cebula 0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 11 lipca 2021 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie -uwzględni ich brak. 0231010 Pomidory 0232030 Cukinie |
(*1) Wskazuje granicę oznaczalności
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
((+)) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.