Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-02-12
Wersja aktualna od 2024-02-12
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/342
z dnia 22 stycznia 2024 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyflumetofenu, oksatiapiproliny i piraklostrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP”) substancji czynnych cyflumetofen, oksatiapiprolina i piraklostrobina określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) | W odniesieniu do cyflumetofenu złożono wniosek o zmianę obecnego NDP tej substancji w cukiniach i korniszonach na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(3) | W odniesieniu do tego wniosku państwo członkowskie wystąpiło o zastosowanie przyspieszonej procedury przewidzianej w wytycznych technicznych dotyczących procedury ustalania NDP (2) w celu ustalenia NDP na podstawie badań pozostałości na ogórkach. |
(4) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) dokonał oceny badań pozostałości na ogórkach w ramach przeglądu obecnych NDP cyflumetofenu i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP (3). Opinia ta opiera się na aktualnej wiedzy naukowej i technicznej w tej dziedzinie. Ponieważ należy ekstrapolować z badań pozostałości przeprowadzonych na ogórkach na cukinie, korniszony oraz „inne dyniowate z jadalną skórką”, co potwierdzają wytyczne techniczne w sprawie ekstrapolacji NDP (4), nie ma potrzeby zwracania się do Urzędu o przedstawienie osobnej uzasadnionej opinii dotyczącej tych upraw. |
(5) | Należy zatem ustalić NDP cyflumetofenu w cukinii, korniszonach i „innych dyniowatych z jadalną skórką” na poziomie 0,4 mg/kg na podstawie badań pozostałości przeprowadzonych na ogórkach. |
(6) | W odniesieniu do oksatiapiproliny złożono wniosek o zmianę obecnego NDP w liściach rzodkwi na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(7) | W odniesieniu do piraklostrobiny złożono wniosek dotyczący tolerancji importowych w przypadku tej substancji stosowanej na powierzchni papai w Brazylii zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Wnioskodawca przedstawił dane wykazujące, że zastosowania piraklostrobiny na powierzchni tej uprawy, dozwolone w Brazylii, skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 oraz że należałoby wprowadzić wyższe NDP, aby zapobiec barierom handlowym w odniesieniu do przywozu tej uprawy. |
(8) | Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zainteresowane państwo członkowskie dokonało oceny wniosków i przekazało Komisji sprawozdania oceniające. |
(9) | Urząd dokonał oceny wniosków i sprawozdań oceniających. Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP (5). Urząd przekazał uzasadnione opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości. |
(10) | W odniesieniu do oksatiapiproliny w liściach rzodkwi Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dodatkową analizę dotyczącą sposobu wdrożenia proponowanego NDP, ponieważ liście rzodkwi są włączone do części B załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i sklasyfikowane w podgrupie jarmużu, o której mowa w części A tego załącznika, ale pozostałości oksatiapiproliny w liściach rzodkwi są wynikiem stosowania tej substancji na rzodkwi zwyczajnej. Ponieważ w Unii nie zgłasza się obecnie stosowania oksatiapiproliny w jarmużu, zgodnie z decyzją podjętą przez Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (6) należy ustalić nowy NDP wynoszący 1,5 mg/kg zaproponowany przez Urząd w przypadku oksatiapiproliny wyłącznie w liściach rzodkwi. |
(11) | W odniesieniu do pyraklostrobiny w papai Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dodatkową analizę, by rozstrzygnąć, czy nowy NDP należy ustalić na poziomie 0,6 mg/kg, jak stwierdził Urząd na podstawie oceny badań pozostałości dotyczących papai przedłożonych przez Brazylię, czy na poziomie 0,5 mg/kg, który obowiązuje w państwie wywozu, tj. Brazylii. Zgodnie z wytycznymi technicznymi dotyczącymi procedury ustalania NDP (7) NDP określony w ramach stosowania tolerancji importowej nie powinien przekraczać poziomu zatwierdzonego w państwie wywozu. Należy zatem ustalić NDP na poziomie określonym w Brazylii (0,5 mg/kg). |
(12) | W przypadku wszystkich wyżej wymienionych zmian NDP cyflumetofenu, oksatiapiproliny i piraklostrobiny, o które wystąpili wnioskodawcy, Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że proponowane przez wnioskodawców zmiany NDP są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął przy tym pod uwagę najnowsze dane na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej. |
(13) | Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi tego artykułu. |
(14) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
(15) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 22 stycznia 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) „Technical guidelines MRL setting procedure in accordance with Articles 6 to 11 of Regulation (EC) No 396/2005 and Article 8 of Regulation (EC) No 1107/2009” (Wytyczne techniczne dotyczące procedury ustalania NDP zgodnie z art. 6-11 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i art. 8 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009) (SANTE/2015/10595 Rev. 6.1).
(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for cyflumetofen according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005” (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyflumetofenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2021;19(8):6812.
(4) „Technical guidelines on data requirements for setting maximum residue levels, comparability of residue trials and extrapolation of residue data on products from plant and animal origin” (Wytyczne techniczne w sprawie wymogów dotyczących danych na potrzeby ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości, porównywalności badań pozostałości i ekstrapolacji danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego) (SANTE/2019/12752 - 10 maja 2023 r.).
(5) „Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue level for oxathiapiprolin in kales/radish leaves” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości oksatiapiproliny w jarmużu/liściach rzodkwi). Dziennik EFSA 2022;20(1):7049.
„Reasoned opinion on the setting of import tolerance for pyraclostrobin in papayas” (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowej w odniesieniu do pyraklostrobiny w papai). Dziennik EFSA 2023;21(6):8056.
(6) „Report of the Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed, Section Phytopharmaceuticals - Residues” (Sprawozdanie Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, Sekcja ds. Środków Ochrony Roślin - Pozostałości), kwiecień 2022 r. https://food.ec.europa.eu/system/files/2022-05/sc_phyto_20220411_ppl_sum.pdf.
(7) „Technical guidelines MRL setting procedure in accordance with Articles 6 to 11 of Regulation (EC) No 396/2005 and Article 8 of Regulation (EC) No 1107/2009” (Wytyczne techniczne dotyczące procedury ustalania NDP zgodnie z art. 6-11 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i art. 8 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009) (SANTE/2015/10595 Rev. 6.1).
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące cyflumetofenu, oksatiapiproliny i piraklostrobiny otrzymują brzmienie:
„ZAŁĄCZNIK II
Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | Cyflumetofen (suma izomerów) | Oksatiapiprolina | Piraklostrobina (F) | ||
0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH |
|
|
| ||
0110000 | Owoce cytrusowe | 0,5 | 0,05 | 2 | ||
0110010 | Grejpfruty |
|
|
| ||
0110020 | Pomarańcze |
|
|
| ||
0110030 | Cytryny |
|
|
| ||
0110040 | Limy/limonki |
|
|
| ||
0110050 | Mandarynki |
|
|
| ||
0110990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0120010 | Migdały |
|
| 0,02 (*1) | ||
0120020 | Orzechy brazylijskie |
|
| 0,02 (*1) | ||
0120030 | Orzechy nerkowca |
|
| 0,02 (*1) | ||
0120040 | Kasztany jadalne |
|
| 0,02 (*1) | ||
0120050 | Orzechy kokosowe |
|
| 0,02 (*1) | ||
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej |
|
| 0,02 (*1) | ||
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej |
|
| 0,02 (*1) | ||
0120080 | Orzechy pekan |
|
| 0,02 (*1) | ||
0120090 | Orzeszki piniowe |
|
| 0,02 (*1) | ||
0120100 | Orzeszki pistacjowe |
|
| 1 | ||
0120110 | Orzechy włoskie |
|
| 0,02 (*1) | ||
0120990 | Pozostałe (2) |
|
| 0,02 (*1) | ||
0130000 | Owoce ziarnkowe | 0,4 | 0,01 (*1) | 0,5 | ||
0130010 | Jabłka |
|
|
| ||
0130020 | Gruszki |
|
|
| ||
0130030 | Pigwy |
|
|
| ||
0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej |
|
|
| ||
0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego |
|
|
| ||
0130990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
0140000 | Owoce pestkowe |
| 0,01 (*1) |
| ||
0140010 | Morele | 0,3 |
| 1 | ||
0140020 | Czereśnie | 0,01 (*1) |
| 3 | ||
0140030 | Brzoskwinie | 0,3 |
| 0,3 | ||
0140040 | Śliwki | 0,01 (*1) |
| 0,8 | ||
0140990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) |
| 0,02 (*1) | ||
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce |
|
|
| ||
0151000 |
| 0,6 | 0,7 |
| ||
0151010 | Winogrona stołowe |
|
| 0,3 | ||
0151020 | Winogrona do produkcji wina |
|
| 2 | ||
0152000 |
| 0,6 | 0,01 (*1) | 1,5 | ||
0153000 |
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0153010 | Jeżyny |
| 0,5 | 3 | ||
0153020 | Jeżyny popielice |
| 0,01 (*1) | 2 | ||
0153030 | Maliny (czerwone i żółte) |
| 0,5 | 3 | ||
0153990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) | 2 | ||
0154000 |
|
|
|
| ||
0154010 | Borówki amerykańskie | 0,01 (*1) | 0,5 | 4 | ||
0154020 | Żurawiny | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 3 | ||
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 3 | ||
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 3 | ||
0154050 | Róża dzika | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 3 | ||
0154060 | Morwy (czarne i białe) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 3 | ||
0154070 | Głóg włoski | 0,4 | 0,01 (*1) | 3 | ||
0154080 | Bez czarny | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 3 | ||
0154990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 3 | ||
0160000 | Owoce różne z |
| 0,01 (*1) |
| ||
0161000 |
|
|
| 0,02 (*1) | ||
0161010 | Daktyle | 0,01 (*1) |
|
| ||
0161020 | Figi | 0,01 (*1) |
|
| ||
0161030 | Oliwki stołowe | 0,01 (*1) |
|
| ||
0161040 | Kumkwat | 0,01 (*1) |
|
| ||
0161050 | Karambola | 0,01 (*1) |
|
| ||
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia | 0,4 |
|
| ||
0161070 | Czapetka kuminowa | 0,01 (*1) |
|
| ||
0161990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) |
|
| ||
0162000 |
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) |
|
| 0,02 (*1) | ||
0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska |
|
| 0,02 (*1) | ||
0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna |
|
| 0,2 | ||
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska |
|
| 0,02 (*1) | ||
0162050 | Caimito |
|
| 0,02 (*1) | ||
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej |
|
| 0,02 (*1) | ||
0162990 | Pozostałe (2) |
|
| 0,02 (*1) | ||
0163000 |
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0163010 | Awokado |
|
| 0,2 | ||
0163020 | Banany |
|
| 0,02 (*1) | ||
0163030 | Mango |
|
| 0,6 | ||
0163040 | Papaja |
|
| 0,5 | ||
0163050 | Granaty/Jabłka granatu |
|
| 0,02 (*1) | ||
0163060 | Czerymoja |
|
| 0,02 (*1) | ||
0163070 | Gujawa/Gruszla |
|
| 0,02 (*1) | ||
0163080 | Ananasy |
|
| 0,3 | ||
0163090 | Owoce chlebowca |
|
| 0,02 (*1) | ||
0163100 | Owoce duriana właściwego |
|
| 0,02 (*1) | ||
0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany |
|
| 0,02 (*1) | ||
0163990 | Pozostałe (2) |
|
| 0,02 (*1) | ||
0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE |
|
|
| ||
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0211000 |
|
|
| 0,02 (*1) | ||
0212000 |
|
|
| 0,02 (*1) | ||
0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy |
|
|
| ||
0212020 | Kartofel słodki/Batat |
|
|
| ||
0212030 | Pochrzyn |
|
|
| ||
0212040 | Maranta trzcinowata |
|
|
| ||
0212990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
0213000 |
|
|
|
| ||
0213010 | Buraki |
|
| 0,5 | ||
0213020 | Marchew |
|
| 0,5 | ||
0213030 | Seler zwyczajny |
|
| 0,5 | ||
0213040 | Chrzan pospolity |
|
| 0,5 | ||
0213050 | Słonecznik bulwiasty |
|
| 0,06 | ||
0213060 | Pasternak |
|
| 0,5 | ||
0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej |
|
| 0,5 | ||
0213080 | Rzodkiew zwyczajna |
|
| 0,5 | ||
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia |
|
| 0,5 | ||
0213100 | Brukiew/Karpiel |
|
| 0,5 | ||
0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna |
|
| 0,5 | ||
0213990 | Pozostałe (2) |
|
| 0,02 (*1) | ||
0220000 | Warzywa cebulowe | 0,01 (*1) |
|
| ||
0220010 | Czosnek |
| 0,04 | 0,3 | ||
0220020 | Cebula |
| 0,04 | 1,5 | ||
0220030 | Szalotka |
| 0,04 | 0,3 | ||
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka |
| 2 | 1,5 | ||
0220990 | Pozostałe (2) |
| 0,04 | 0,02 (*1) | ||
0230000 | Warzywa owocowe |
|
|
| ||
0231000 |
|
|
|
| ||
0231010 | Pomidory | 0,4 | 0,4 | 0,3 | ||
0231020 | Papryka roczna | 0,01 (*1) | 0,2 | 0,5 | ||
0231030 | Oberżyny/Bakłażany | 0,4 | 0,4 | 0,3 | ||
0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra | 0,01 (*1) | 0,2 | 0,02 (*1) | ||
0231990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | 0,2 | 0,02 (*1) | ||
0232000 |
| 0,4 | 0,2 | 0,5 | ||
0232010 | Ogórki |
|
|
| ||
0232020 | Korniszony |
|
|
| ||
0232030 | Cukinie |
|
|
| ||
0232990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
0233000 |
| 0,01 (*1) | 0,2 | 0,5 | ||
0233010 | Melony |
|
|
| ||
0233020 | Dynie olbrzymie |
|
|
| ||
0233030 | Arbuzy |
|
|
| ||
0233990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
0234000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,04 | ||
0239000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) | 0,01 (*1) |
|
| ||
0241000 |
|
| 1,5 | 0,5 | ||
0241010 | Brokuły |
|
|
| ||
0241020 | Kalafiory |
|
|
| ||
0241990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
0242000 |
|
|
|
| ||
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska |
| 0,01 (*1) | 0,3 | ||
0242020 | Kapusta głowiasta |
| 0,7 | 0,4 | ||
0242990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0243000 |
|
|
| 1,5 | ||
0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai |
| 9 |
| ||
0243020 | Jarmuż |
| 0,01 (*1) ((+)) |
| ||
0243990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) |
| ||
0244000 |
|
| 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne |
|
|
| ||
0251000 |
| 0,01 (*1) | 5 |
| ||
0251010 | Roszpunka warzywna |
|
| 10 | ||
0251020 | Sałaty |
|
| 2 | ||
0251030 | Endywia o liściach szerokich |
|
| 0,4 | ||
0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy |
|
| 10 | ||
0251050 | Gorczycznik wiosenny |
|
| 10 | ||
0251060 | Rokietta siewna/rukola |
|
| 10 | ||
0251070 | Gorczyca sarepska |
|
| 10 | ||
0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) |
|
| 10 | ||
0251990 | Pozostałe (2) |
|
| 10 | ||
0252000 |
| 0,01 (*1) | 15 |
| ||
0252010 | Szpinak |
|
| 0,6 | ||
0252020 | Portulaka pospolita |
|
| 0,02 (*1) | ||
0252030 | Boćwina |
|
| 1,5 | ||
0252990 | Pozostałe (2) |
|
| 0,02 (*1) | ||
0253000 |
| 0,01 (*1) | 40 | 0,02 (*1) | ||
0254000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0255000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,09 | ||
0256000 |
| 0,02 (*1) |
| 2 | ||
0256010 | Trybula |
| 0,02 (*1) |
| ||
0256020 | Szczypiorek |
| 0,02 (*1) |
| ||
0256030 | Liście selera |
| 0,02 (*1) |
| ||
0256040 | Pietruszka - nać |
| 0,02 (*1) |
| ||
0256050 | Szałwia lekarska |
| 0,02 (*1) |
| ||
0256060 | Rozmaryn lekarski |
| 0,02 (*1) |
| ||
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek |
| 0,02 (*1) |
| ||
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne |
| 10 |
| ||
0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny |
| 0,02 (*1) |
| ||
0256100 | Estragon |
| 0,02 (*1) |
| ||
0256990 | Pozostałe (2) |
| 0,02 (*1) |
| ||
0260000 | Warzywa strączkowe | 0,01 (*1) |
|
| ||
0260010 | Fasola (w strąkach) |
| 0,01 (*1) | 0,6 | ||
0260020 | Fasola (bez strąków) |
| 0,01 (*1) | 0,3 | ||
0260030 | Groch (w strąkach) |
| 1 | 0,6 | ||
0260040 | Groch (bez strąków) |
| 0,01 (*1) | 0,15 | ||
0260050 | Soczewica |
| 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0260990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0270000 | Warzywa łodygowe | 0,01 (*1) |
|
| ||
0270010 | Szparagi |
| 2 | 0,02 (*1) | ||
0270020 | Karczochy hiszpańskie |
| 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0270030 | Seler |
| 0,01 (*1) | 1,5 | ||
0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski |
| 0,01 (*1) | 1,5 | ||
0270050 | Karczochy zwyczajne |
| 0,01 (*1) | 3 | ||
0270060 | Pory |
| 2 | 0,8 | ||
0270070 | Rabarbar |
| 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0270080 | Pędy bambusa |
| 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0270090 | Rdzenie palmowe |
| 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0270990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0280010 | Grzyby uprawne |
|
|
| ||
0280020 | Grzyby dzikie |
|
|
| ||
0280990 | Mchy i porosty |
|
|
| ||
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0300010 | Fasola |
|
| 0,3 | ||
0300020 | Soczewica |
|
| 0,5 | ||
0300030 | Groch |
|
| 0,3 | ||
0300040 | Łubin biały |
|
| 0,05 | ||
0300990 | Pozostałe (2) |
|
| 0,3 | ||
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0401000 | Nasiona oleiste |
|
|
| ||
0401010 | Siemię lniane |
|
| 0,2 | ||
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe |
|
| 0,04 | ||
0401030 | Nasiona maku |
|
| 0,2 | ||
0401040 | Ziarna sezamu |
|
| 0,2 | ||
0401050 | Ziarna słonecznika |
|
| 0,3 | ||
0401060 | Ziarna rzepaku |
|
| 0,2 | ||
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej |
|
| 0,2 | ||
0401080 | Nasiona gorczycy |
|
| 0,2 | ||
0401090 | Nasiona bawełny |
|
| 0,3 | ||
0401100 | Nasiona dyni |
|
| 0,02 (*1) | ||
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego |
|
| 0,2 | ||
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego |
|
| 0,2 | ||
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego |
|
| 0,2 | ||
0401140 | Nasiona konopi siewnych |
|
| 0,02 (*1) | ||
0401150 | Rącznik pospolity |
|
| 0,2 | ||
0401990 | Pozostałe (2) |
|
| 0,02 (*1) | ||
0402000 | Owoce oleiste |
|
| 0,02 (*1) | ||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy |
|
|
| ||
0402020 | Nasiona palm olejowych |
|
|
| ||
0402030 | Owoce palm olejowych |
|
|
| ||
0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe |
|
|
| ||
0402990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
0500000 | ZBOŻA | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0500010 | Jęczmień |
|
| 1 | ||
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome |
|
| 0,02 (*1) | ||
0500030 | Kukurydza |
|
| 0,02 (*1) | ||
0500040 | Proso zwyczajne |
|
| 0,02 (*1) | ||
0500050 | Owies zwyczajny |
|
| 1 | ||
0500060 | Ryż siewny |
|
| 0,09 | ||
0500070 | Żyto zwyczajne |
|
| 0,2 | ||
0500080 | Sorgo japońskie |
|
| 0,5 | ||
0500090 | Pszenica zwyczajna |
|
| 0,2 | ||
0500990 | Pozostałe (2) |
|
| 0,02 (*1) | ||
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | 0,05 (*1) |
|
| ||
0610000 | Herbaty |
| 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0620000 | Ziarna kawy |
| 0,05 (*1) | 0,3 | ||
0630000 | Napary ziołowe z |
|
| 0,1 (*1) | ||
0631000 |
|
| 0,05 (*1) |
| ||
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski |
|
|
| ||
0631020 | Ketmia szczawiowa |
|
|
| ||
0631030 | Róża |
|
|
| ||
0631040 | Jaśmin |
|
|
| ||
0631050 | Lipa |
|
|
| ||
0631990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
0632000 |
|
| 0,05 (*1) |
| ||
0632010 | Truskawka |
|
|
| ||
0632020 | Aspalat prosty |
|
|
| ||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski |
|
|
| ||
0632990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
0633000 |
|
|
|
| ||
0633010 | Kozłek lekarski |
| 0,05 (*1) |
| ||
0633020 | Żeń-szeń |
| 0,15 |
| ||
0633990 | Pozostałe (2) |
| 0,05 (*1) |
| ||
0639000 |
|
| 0,05 (*1) |
| ||
0640000 | Ziarna kakaowe |
| 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański |
| 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0700000 | CHMIEL | 30 | 8 | 15 | ||
0800000 | PRZYPRAWY |
|
|
| ||
0810000 | Przyprawy nasienne | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż |
|
|
| ||
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin |
|
|
| ||
0810030 | Seler |
|
|
| ||
0810040 | Kolendra siewna |
|
|
| ||
0810050 | Kmin rzymski |
|
|
| ||
0810060 | Koper ogrodowy |
|
|
| ||
0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski |
|
|
| ||
0810080 | Kozieradka pospolita |
|
|
| ||
0810090 | Gałka muszkatołowa |
|
|
| ||
0810990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
0820000 | Przyprawy owocowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski |
|
|
| ||
0820020 | Pieprz syczuański |
|
|
| ||
0820030 | Kminek zwyczajny |
|
|
| ||
0820040 | Kardamon malabarski |
|
|
| ||
0820050 | Jagody jałowca |
|
|
| ||
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) |
|
|
| ||
0820070 | Wanilia |
|
|
| ||
0820080 | Tamarynd |
|
|
| ||
0820990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
0830000 | Przyprawy korowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0830010 | Cynamon |
|
|
| ||
0830990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe |
|
|
| ||
0840010 | Lukrecja | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0840020 | Imbir lekarski (10) |
|
|
| ||
0840030 | Kurkuma | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0840040 | Chrzan pospolity (11) |
|
|
| ||
0840990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0850010 | Goździki |
|
|
| ||
0850020 | Kapary |
|
|
| ||
0850990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0860010 | Szafran |
|
|
| ||
0860990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | ||
0870010 | Kwiat muszkatołowy |
|
|
| ||
0870990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0900010 | Korzenie buraka cukrowego |
|
| 0,2 | ||
0900020 | Trzcina cukrowa |
|
| 0,08 | ||
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie |
|
| 0,5 | ||
0900990 | Pozostałe (2) |
|
| 0,02 (*1) | ||
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE |
|
|
| ||
1010000 | Towary z |
| 0,01 (*1) | 0,05 (*1) | ||
1011000 |
|
|
|
| ||
1011010 | Mięśnie | 0,01 (*1) ((+)) |
|
| ||
1011020 | Tłuszcz | 0,01 (*1) ((+)) |
|
| ||
1011030 | Wątroba | 0,02 ((+)) |
|
| ||
1011040 | Nerka | 0,02 ((+)) |
|
| ||
1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,02 |
|
| ||
1011990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) |
|
| ||
1012000 |
| 0,01 (*1) |
|
| ||
1012010 | Mięśnie | ((+)) |
|
| ||
1012020 | Tłuszcz | ((+)) |
|
| ||
1012030 | Wątroba | ((+)) |
|
| ||
1012040 | Nerka | ((+)) |
|
| ||
1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
|
|
| ||
1012990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
1013000 |
|
|
|
| ||
1013010 | Mięśnie | 0,01 (*1) ((+)) |
|
| ||
1013020 | Tłuszcz | 0,01 (*1) ((+)) |
|
| ||
1013030 | Wątroba | 0,02 ((+)) |
|
| ||
1013040 | Nerka | 0,02 ((+)) |
|
| ||
1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,02 |
|
| ||
1013990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) |
|
| ||
1014000 |
|
|
|
| ||
1014010 | Mięśnie | 0,01 (*1) ((+)) |
|
| ||
1014020 | Tłuszcz | 0,01 (*1) ((+)) |
|
| ||
1014030 | Wątroba | 0,02 ((+)) |
|
| ||
1014040 | Nerka | 0,02 ((+)) |
|
| ||
1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,02 |
|
| ||
1014990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) |
|
| ||
1015000 |
| 0,01 (*1) |
|
| ||
1015010 | Mięśnie | ((+)) |
|
| ||
1015020 | Tłuszcz | ((+)) |
|
| ||
1015030 | Wątroba | ((+)) |
|
| ||
1015040 | Nerka | ((+)) |
|
| ||
1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
|
|
| ||
1015990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
1016000 |
| 0,01 (*1) |
|
| ||
1016010 | Mięśnie |
|
|
| ||
1016020 | Tłuszcz |
|
|
| ||
1016030 | Wątroba |
|
|
| ||
1016040 | Nerka |
|
|
| ||
1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
|
|
| ||
1016990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
1017000 |
|
|
|
| ||
1017010 | Mięśnie | 0,01 (*1) |
|
| ||
1017020 | Tłuszcz | 0,01 (*1) |
|
| ||
1017030 | Wątroba | 0,02 |
|
| ||
1017040 | Nerka | 0,02 |
|
| ||
1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,02 |
|
| ||
1017990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) |
|
| ||
1020000 | Mleko | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
1020010 | Bydło | ((+)) |
|
| ||
1020020 | Owce | ((+)) |
|
| ||
1020030 | Kozy | ((+)) |
|
| ||
1020040 | Konie | ((+)) |
|
| ||
1020990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
1030000 | Jaja ptasie | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,05 (*1) | ||
1030010 | Kury |
|
|
| ||
1030020 | Kaczki |
|
|
| ||
1030030 | Gęsi |
|
|
| ||
1030040 | Przepiórki |
|
|
| ||
1030990 | Pozostałe (2) |
|
|
| ||
1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
1050000 | Płazy i gady | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,05 (*1) | ||
1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,05 (*1) | ||
1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,05 (*1) | ||
1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
|
|
| ||
1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
|
|
| ||
1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
|
|
| ||
Cyflumetofen (suma izomerów) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 1011010 Mięśnie 1011020 Tłuszcz 1011030 Wątroba 1011040 Nerka 1012010 Mięśnie 1012020 Tłuszcz 1012030 Wątroba 1012040 Nerka 1013010 Mięśnie 1013020 Tłuszcz 1013030 Wątroba 1013040 Nerka 1014010 Mięśnie 1014020 Tłuszcz 1014030 Wątroba 1014040 Nerka 1015010 Mięśnie 1015020 Tłuszcz 1015030 Wątroba 1015040 Nerka 1020010 Bydło 1020020 Owce 1020030 Kozy 1020040 Konie Oksatiapiprolina Następujący NDP ma zastosowanie do liści rzodkwi: 1,5 mg/kg. 0243020 Jarmuż Piraklostrobina (F) (F) Rozpuszczalna w tłuszczach |
(*1) Wskazuje granicę oznaczalności
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
((+)) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.