Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 342
Wersja aktualna od 2024-02-12
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 342
Wersja aktualna od 2024-02-12
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/342

z dnia 22 stycznia 2024 r.

zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyflumetofenu, oksatiapiproliny i piraklostrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP”) substancji czynnych cyflumetofen, oksatiapiprolina i piraklostrobina określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2)

W odniesieniu do cyflumetofenu złożono wniosek o zmianę obecnego NDP tej substancji w cukiniach i korniszonach na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(3)

W odniesieniu do tego wniosku państwo członkowskie wystąpiło o zastosowanie przyspieszonej procedury przewidzianej w wytycznych technicznych dotyczących procedury ustalania NDP (2) w celu ustalenia NDP na podstawie badań pozostałości na ogórkach.

(4)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) dokonał oceny badań pozostałości na ogórkach w ramach przeglądu obecnych NDP cyflumetofenu i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP (3). Opinia ta opiera się na aktualnej wiedzy naukowej i technicznej w tej dziedzinie. Ponieważ należy ekstrapolować z badań pozostałości przeprowadzonych na ogórkach na cukinie, korniszony oraz „inne dyniowate z jadalną skórką”, co potwierdzają wytyczne techniczne w sprawie ekstrapolacji NDP (4), nie ma potrzeby zwracania się do Urzędu o przedstawienie osobnej uzasadnionej opinii dotyczącej tych upraw.

(5)

Należy zatem ustalić NDP cyflumetofenu w cukinii, korniszonach i „innych dyniowatych z jadalną skórką” na poziomie 0,4 mg/kg na podstawie badań pozostałości przeprowadzonych na ogórkach.

(6)

W odniesieniu do oksatiapiproliny złożono wniosek o zmianę obecnego NDP w liściach rzodkwi na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7)

W odniesieniu do piraklostrobiny złożono wniosek dotyczący tolerancji importowych w przypadku tej substancji stosowanej na powierzchni papai w Brazylii zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Wnioskodawca przedstawił dane wykazujące, że zastosowania piraklostrobiny na powierzchni tej uprawy, dozwolone w Brazylii, skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 oraz że należałoby wprowadzić wyższe NDP, aby zapobiec barierom handlowym w odniesieniu do przywozu tej uprawy.

(8)

Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zainteresowane państwo członkowskie dokonało oceny wniosków i przekazało Komisji sprawozdania oceniające.

(9)

Urząd dokonał oceny wniosków i sprawozdań oceniających. Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP (5). Urząd przekazał uzasadnione opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(10)

W odniesieniu do oksatiapiproliny w liściach rzodkwi Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dodatkową analizę dotyczącą sposobu wdrożenia proponowanego NDP, ponieważ liście rzodkwi są włączone do części B załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i sklasyfikowane w podgrupie jarmużu, o której mowa w części A tego załącznika, ale pozostałości oksatiapiproliny w liściach rzodkwi są wynikiem stosowania tej substancji na rzodkwi zwyczajnej. Ponieważ w Unii nie zgłasza się obecnie stosowania oksatiapiproliny w jarmużu, zgodnie z decyzją podjętą przez Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (6) należy ustalić nowy NDP wynoszący 1,5 mg/kg zaproponowany przez Urząd w przypadku oksatiapiproliny wyłącznie w liściach rzodkwi.

(11)

W odniesieniu do pyraklostrobiny w papai Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dodatkową analizę, by rozstrzygnąć, czy nowy NDP należy ustalić na poziomie 0,6 mg/kg, jak stwierdził Urząd na podstawie oceny badań pozostałości dotyczących papai przedłożonych przez Brazylię, czy na poziomie 0,5 mg/kg, który obowiązuje w państwie wywozu, tj. Brazylii. Zgodnie z wytycznymi technicznymi dotyczącymi procedury ustalania NDP (7) NDP określony w ramach stosowania tolerancji importowej nie powinien przekraczać poziomu zatwierdzonego w państwie wywozu. Należy zatem ustalić NDP na poziomie określonym w Brazylii (0,5 mg/kg).

(12)

W przypadku wszystkich wyżej wymienionych zmian NDP cyflumetofenu, oksatiapiproliny i piraklostrobiny, o które wystąpili wnioskodawcy, Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że proponowane przez wnioskodawców zmiany NDP są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął przy tym pod uwagę najnowsze dane na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(13)

Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi tego artykułu.

(14)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(15)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 stycznia 2024 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) „Technical guidelines MRL setting procedure in accordance with Articles 6 to 11 of Regulation (EC) No 396/2005 and Article 8 of Regulation (EC) No 1107/2009” (Wytyczne techniczne dotyczące procedury ustalania NDP zgodnie z art. 6-11 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i art. 8 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009) (SANTE/2015/10595 Rev. 6.1).

(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for cyflumetofen according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005” (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyflumetofenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2021;19(8):6812.

(4) „Technical guidelines on data requirements for setting maximum residue levels, comparability of residue trials and extrapolation of residue data on products from plant and animal origin” (Wytyczne techniczne w sprawie wymogów dotyczących danych na potrzeby ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości, porównywalności badań pozostałości i ekstrapolacji danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego) (SANTE/2019/12752 - 10 maja 2023 r.).

(5) „Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue level for oxathiapiprolin in kales/radish leaves” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości oksatiapiproliny w jarmużu/liściach rzodkwi). Dziennik EFSA 2022;20(1):7049.

„Reasoned opinion on the setting of import tolerance for pyraclostrobin in papayas” (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowej w odniesieniu do pyraklostrobiny w papai). Dziennik EFSA 2023;21(6):8056.

(6) „Report of the Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed, Section Phytopharmaceuticals - Residues” (Sprawozdanie Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, Sekcja ds. Środków Ochrony Roślin - Pozostałości), kwiecień 2022 r. https://food.ec.europa.eu/system/files/2022-05/sc_phyto_20220411_ppl_sum.pdf.

(7) „Technical guidelines MRL setting procedure in accordance with Articles 6 to 11 of Regulation (EC) No 396/2005 and Article 8 of Regulation (EC) No 1107/2009” (Wytyczne techniczne dotyczące procedury ustalania NDP zgodnie z art. 6-11 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i art. 8 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009) (SANTE/2015/10595 Rev. 6.1).

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące cyflumetofenu, oksatiapiproliny i piraklostrobiny otrzymują brzmienie:

„ZAŁĄCZNIK II

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1)

Cyflumetofen (suma izomerów)

Oksatiapiprolina

Piraklostrobina (F)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0110000

Owoce cytrusowe

0,5

0,05

2

0110010

Grejpfruty

0110020

Pomarańcze

0110030

Cytryny

0110040

Limy/limonki

0110050

Mandarynki

0110990

Pozostałe (2)

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0120010

Migdały

0,02 (*1)

0120020

Orzechy brazylijskie

0,02 (*1)

0120030

Orzechy nerkowca

0,02 (*1)

0120040

Kasztany jadalne

0,02 (*1)

0120050

Orzechy kokosowe

0,02 (*1)

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0,02 (*1)

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0,02 (*1)

0120080

Orzechy pekan

0,02 (*1)

0120090

Orzeszki piniowe

0,02 (*1)

0120100

Orzeszki pistacjowe

1

0120110

Orzechy włoskie

0,02 (*1)

0120990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0130000

Owoce ziarnkowe

0,4

0,01 (*1)

0,5

0130010

Jabłka

0130020

Gruszki

0130030

Pigwy

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0130990

Pozostałe (2)

0140000

Owoce pestkowe

0,01 (*1)

0140010

Morele

0,3

1

0140020

Czereśnie

0,01 (*1)

3

0140030

Brzoskwinie

0,3

0,3

0140040

Śliwki

0,01 (*1)

0,8

0140990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0151000

a)

winogrona

0,6

0,7

0151010

Winogrona stołowe

0,3

0151020

Winogrona do produkcji wina

2

0152000

b)

truskawki

0,6

0,01 (*1)

1,5

0153000

c)

owoce leśne

0,01 (*1)

0153010

Jeżyny

0,5

3

0153020

Jeżyny popielice

0,01 (*1)

2

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

0,5

3

0153990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

2

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0154010

Borówki amerykańskie

0,01 (*1)

0,5

4

0154020

Żurawiny

0,01 (*1)

0,01 (*1)

3

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

3

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

3

0154050

Róża dzika

0,01 (*1)

0,01 (*1)

3

0154060

Morwy (czarne i białe)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

3

0154070

Głóg włoski

0,4

0,01 (*1)

3

0154080

Bez czarny

0,01 (*1)

0,01 (*1)

3

0154990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

3

0160000

Owoce różne z

0,01 (*1)

0161000

a)

jadalną skórką

0,02 (*1)

0161010

Daktyle

0,01 (*1)

0161020

Figi

0,01 (*1)

0161030

Oliwki stołowe

0,01 (*1)

0161040

Kumkwat

0,01 (*1)

0161050

Karambola

0,01 (*1)

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0,4

0161070

Czapetka kuminowa

0,01 (*1)

0161990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0,01 (*1)

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

0,02 (*1)

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

0,02 (*1)

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

0,2

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0,02 (*1)

0162050

Caimito

0,02 (*1)

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0,02 (*1)

0162990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0,01 (*1)

0163010

Awokado

0,2

0163020

Banany

0,02 (*1)

0163030

Mango

0,6

0163040

Papaja

0,5

0163050

Granaty/Jabłka granatu

0,02 (*1)

0163060

Czerymoja

0,02 (*1)

0163070

Gujawa/Gruszla

0,02 (*1)

0163080

Ananasy

0,3

0163090

Owoce chlebowca

0,02 (*1)

0163100

Owoce duriana właściwego

0,02 (*1)

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0,02 (*1)

0163990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0211000

a)

ziemniaki

0,02 (*1)

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,02 (*1)

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020

Kartofel słodki/Batat

0212030

Pochrzyn

0212040

Maranta trzcinowata

0212990

Pozostałe (2)

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010

Buraki

0,5

0213020

Marchew

0,5

0213030

Seler zwyczajny

0,5

0213040

Chrzan pospolity

0,5

0213050

Słonecznik bulwiasty

0,06

0213060

Pasternak

0,5

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

0,5

0213080

Rzodkiew zwyczajna

0,5

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

0,5

0213100

Brukiew/Karpiel

0,5

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

0,5

0213990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0220000

Warzywa cebulowe

0,01 (*1)

0220010

Czosnek

0,04

0,3

0220020

Cebula

0,04

1,5

0220030

Szalotka

0,04

0,3

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

2

1,5

0220990

Pozostałe (2)

0,04

0,02 (*1)

0230000

Warzywa owocowe

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

0231010

Pomidory

0,4

0,4

0,3

0231020

Papryka roczna

0,01 (*1)

0,2

0,5

0231030

Oberżyny/Bakłażany

0,4

0,4

0,3

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0,01 (*1)

0,2

0,02 (*1)

0231990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,2

0,02 (*1)

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0,4

0,2

0,5

0232010

Ogórki

0232020

Korniszony

0232030

Cukinie

0232990

Pozostałe (2)

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

0,01 (*1)

0,2

0,5

0233010

Melony

0233020

Dynie olbrzymie

0233030

Arbuzy

0233990

Pozostałe (2)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,04

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0,01 (*1)

0241000

a)

kapustne kwitnące

1,5

0,5

0241010

Brokuły

0241020

Kalafiory

0241990

Pozostałe (2)

0242000

b)

kapustne głowiaste

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0,01 (*1)

0,3

0242020

Kapusta głowiasta

0,7

0,4

0242990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0243000

c)

kapustne liściowe

1,5

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

9

0243020

Jarmuż

0,01 (*1) ((+))

0243990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0244000

d)

kalarepa

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

0,01 (*1)

5

0251010

Roszpunka warzywna

10

0251020

Sałaty

2

0251030

Endywia o liściach szerokich

0,4

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

10

0251050

Gorczycznik wiosenny

10

0251060

Rokietta siewna/rukola

10

0251070

Gorczyca sarepska

10

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

10

0251990

Pozostałe (2)

10

0252000

b)

szpinak i podobne liście

0,01 (*1)

15

0252010

Szpinak

0,6

0252020

Portulaka pospolita

0,02 (*1)

0252030

Boćwina

1,5

0252990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,01 (*1)

40

0,02 (*1)

0254000

d)

rukiew wodna

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,09

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

0,02 (*1)

2

0256010

Trybula

0,02 (*1)

0256020

Szczypiorek

0,02 (*1)

0256030

Liście selera

0,02 (*1)

0256040

Pietruszka - nać

0,02 (*1)

0256050

Szałwia lekarska

0,02 (*1)

0256060

Rozmaryn lekarski

0,02 (*1)

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0,02 (*1)

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

10

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0,02 (*1)

0256100

Estragon

0,02 (*1)

0256990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0260000

Warzywa strączkowe

0,01 (*1)

0260010

Fasola (w strąkach)

0,01 (*1)

0,6

0260020

Fasola (bez strąków)

0,01 (*1)

0,3

0260030

Groch (w strąkach)

1

0,6

0260040

Groch (bez strąków)

0,01 (*1)

0,15

0260050

Soczewica

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0260990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0270000

Warzywa łodygowe

0,01 (*1)

0270010

Szparagi

2

0,02 (*1)

0270020

Karczochy hiszpańskie

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0270030

Seler

0,01 (*1)

1,5

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

0,01 (*1)

1,5

0270050

Karczochy zwyczajne

0,01 (*1)

3

0270060

Pory

2

0,8

0270070

Rabarbar

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0270080

Pędy bambusa

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0270090

Rdzenie palmowe

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0270990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0280010

Grzyby uprawne

0280020

Grzyby dzikie

0280990

Mchy i porosty

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0300010

Fasola

0,3

0300020

Soczewica

0,5

0300030

Groch

0,3

0300040

Łubin biały

0,05

0300990

Pozostałe (2)

0,3

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0401000

Nasiona oleiste

0401010

Siemię lniane

0,2

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0,04

0401030

Nasiona maku

0,2

0401040

Ziarna sezamu

0,2

0401050

Ziarna słonecznika

0,3

0401060

Ziarna rzepaku

0,2

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0,2

0401080

Nasiona gorczycy

0,2

0401090

Nasiona bawełny

0,3

0401100

Nasiona dyni

0,02 (*1)

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,2

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0,2

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0,2

0401140

Nasiona konopi siewnych

0,02 (*1)

0401150

Rącznik pospolity

0,2

0401990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0402000

Owoce oleiste

0,02 (*1)

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0402020

Nasiona palm olejowych

0402030

Owoce palm olejowych

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0402990

Pozostałe (2)

0500000

ZBOŻA

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0500010

Jęczmień

1

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0,02 (*1)

0500030

Kukurydza

0,02 (*1)

0500040

Proso zwyczajne

0,02 (*1)

0500050

Owies zwyczajny

1

0500060

Ryż siewny

0,09

0500070

Żyto zwyczajne

0,2

0500080

Sorgo japońskie

0,5

0500090

Pszenica zwyczajna

0,2

0500990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0,05 (*1)

0610000

Herbaty

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0620000

Ziarna kawy

0,05 (*1)

0,3

0630000

Napary ziołowe z

0,1 (*1)

0631000

a)

kwiatów

0,05 (*1)

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020

Ketmia szczawiowa

0631030

Róża

0631040

Jaśmin

0631050

Lipa

0631990

Pozostałe (2)

0632000

b)

liści i ziół

0,05 (*1)

0632010

Truskawka

0632020

Aspalat prosty

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe (2)

0633000

c)

korzeni

0633010

Kozłek lekarski

0,05 (*1)

0633020

Żeń-szeń

0,15

0633990

Pozostałe (2)

0,05 (*1)

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0,05 (*1)

0640000

Ziarna kakaowe

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0700000

CHMIEL

30

8

15

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

0810030

Seler

0810040

Kolendra siewna

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Gałka muszkatołowa

0810990

Pozostałe (2)

0820000

Przyprawy owocowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020

Pieprz syczuański

0820030

Kminek zwyczajny

0820040

Kardamon malabarski

0820050

Jagody jałowca

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070

Wanilia

0820080

Tamarynd

0820990

Pozostałe (2)

0830000

Przyprawy korowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0830010

Cynamon

0830990

Pozostałe (2)

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010

Lukrecja

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0840020

Imbir lekarski (10)

0840030

Kurkuma

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0840040

Chrzan pospolity (11)

0840990

Pozostałe (2)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0850000

Przyprawy pączkowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe (2)

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe (2)

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0870010

Kwiat muszkatołowy

0870990

Pozostałe (2)

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0900010

Korzenie buraka cukrowego

0,2

0900020

Trzcina cukrowa

0,08

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0,5

0900990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

Towary z

0,01 (*1)

0,05 (*1)

1011000

a)

świń

1011010

Mięśnie

0,01 (*1) ((+))

1011020

Tłuszcz

0,01 (*1) ((+))

1011030

Wątroba

0,02 ((+))

1011040

Nerka

0,02 ((+))

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,02

1011990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

1012000

b)

bydła

0,01 (*1)

1012010

Mięśnie

((+))

1012020

Tłuszcz

((+))

1012030

Wątroba

((+))

1012040

Nerka

((+))

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1012990

Pozostałe (2)

1013000

c)

owiec

1013010

Mięśnie

0,01 (*1) ((+))

1013020

Tłuszcz

0,01 (*1) ((+))

1013030

Wątroba

0,02 ((+))

1013040

Nerka

0,02 ((+))

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,02

1013990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

1014000

d)

kóz

1014010

Mięśnie

0,01 (*1) ((+))

1014020

Tłuszcz

0,01 (*1) ((+))

1014030

Wątroba

0,02 ((+))

1014040

Nerka

0,02 ((+))

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,02

1014990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

1015000

e)

koniowatych

0,01 (*1)

1015010

Mięśnie

((+))

1015020

Tłuszcz

((+))

1015030

Wątroba

((+))

1015040

Nerka

((+))

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1015990

Pozostałe (2)

1016000

f)

drobiu

0,01 (*1)

1016010

Mięśnie

1016020

Tłuszcz

1016030

Wątroba

1016040

Nerka

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1016990

Pozostałe (2)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010

Mięśnie

0,01 (*1)

1017020

Tłuszcz

0,01 (*1)

1017030

Wątroba

0,02

1017040

Nerka

0,02

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,02

1017990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

1020000

Mleko

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1020010

Bydło

((+))

1020020

Owce

((+))

1020030

Kozy

((+))

1020040

Konie

((+))

1020990

Pozostałe (2)

1030000

Jaja ptasie

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,05 (*1)

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe (2)

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

1050000

Płazy i gady

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,05 (*1)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,05 (*1)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,05 (*1)

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

Cyflumetofen (suma izomerów)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1013010 Mięśnie

1013020 Tłuszcz

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1014010 Mięśnie

1014020 Tłuszcz

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1015010 Mięśnie

1015020 Tłuszcz

1015030 Wątroba

1015040 Nerka

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1020040 Konie

Oksatiapiprolina

Następujący NDP ma zastosowanie do liści rzodkwi: 1,5 mg/kg.

0243020 Jarmuż

Piraklostrobina (F)

(F) Rozpuszczalna w tłuszczach


(*1) Wskazuje granicę oznaczalności

(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

((+)) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00