Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-02-06
Wersja aktualna od 2024-02-06
obowiązujący
Alerty
Sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2024/286 z dnia 16 stycznia 2024 r. zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2019/1793 w sprawie tymczasowego zwiększenia kontroli urzędowych i środków nadzwyczajnych regulujących wprowadzanie do Unii niektórych towarów z niektórych państw trzecich, wykonujące rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 i (WE) nr 178/2002 (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L, 2024/286, 17 stycznia 2024 r.)
Strona 8, załącznik, pozycja 5, „Chiny”, w tabeli w nowym załączniku I do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/1793 otrzymuje brzmienie:
„5 | Chiny (CN) |
| 1202 41 00 |
|
|
| ||
|
|
| 1202 42 00 |
|
|
| ||
|
|
| 2008 11 10 |
|
|
| ||
|
|
| 2008 11 91 |
|
|
| ||
| 2008 11 96 |
|
|
| ||||
| 2008 11 98 |
|
|
| ||||
|
|
| 2305 00 00 |
| Aflatoksyny | 10 | ||
|
|
|
|
|
| |||
|
|
|
|
|
| |||
|
|
| ex 1208 90 00 | 20 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 10 | 80 |
|
| ||
|
| (Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 39 | 07 ; 08 |
|
| ||
|
| Słodka papryka (Capsicum annuum) (Żywność - rozgniatana lub mielona) | ex 0904 22 00 | 11 | Salmonella(4) | 10 | ||
|
| Herbata, nawet aromatyzowana (Żywność) | 0902 |
| Pozostałości pestycydów(3) (5) | 20 ” |
Strona 9, załącznik, pozycja 7, „Republika Dominikańska (DO)”, w tabeli w nowym załączniku I do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/1793 otrzymuje brzmienie:
„7 | Republika Dominikańska (DO) |
| 0709 60 10 |
| Pozostałości pestycydów(3) (17) | 50 ” | ||
0710 80 51 |
| |||||||
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99 | 20 | ||||||
ex 0710 80 59 | 20 |
Strona 11, załącznik, pozycja 12, „Indie (IN)”, w tabeli w nowym załączniku I do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/1793, wiersz drugi „Ketmia jadalna”, kolumna szósta „Zagrożenie”:
zamiast:
„ Pozostałości pestycydów (3) (7) (8)”,
powinno być:
„Pozostałości pestycydów (3) (7) (13)”.
Strona 19, załącznik, pozycja 5, „Republika Dominikańska (DO)”, w tabeli w nowym załączniku II do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/1793 otrzymuje brzmienie:
„5 | Republika Dominikańska (DO) | Bakłażan (Solanum melongena) (Żywność -świeża lub schłodzona) | 0709 30 00 |
| Pozostałości pestycydów(3) | 50 |
|
| Wspięga chińska (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis, Vigna unguiculata ssp. unguiculata) (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0708 20 00 ex 0710 22 00 | 10 10 | Pozostałości pestycydów (3) (11) | 30 ” |
Strona 21, załącznik, pozycja 10, „Indie (IN)”, w tabeli w nowym załączniku II do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/1793 otrzymuje brzmienie:
„10 | Indie (IN) | Liście curry (Bergera/Murraya koenigii) (Żywność - świeża, schłodzona, mrożona lub suszona) | ex 1211 90 86 | 10 | Pozostałości pestycydów(3) (12) | 50 | ||
|
|
|
| |||||
|
|
|
| |||||
|
|
| 1202 41 00 |
|
|
| ||
|
|
| 1202 42 00 |
|
|
| ||
|
|
| 2008 11 10 |
|
|
| ||
|
|
| 2008 11 91 |
|
|
| ||
2008 11 96 | ||||||||
2008 11 98 | ||||||||
|
| ex 2008 19 12 | 40 |
|
| |||
|
|
| ex 2008 19 19 | 50 | Aflatoksyny | 50 | ||
|
|
| ex 2008 19 92 | 40 | ||||
|
|
| ex 2008 19 95 | 40 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 19 99 | 50 |
|
| ||
|
|
| 2305 00 00 |
|
|
| ||
|
|
|
|
|
| |||
|
|
|
|
|
| |||
|
|
| ex 1208 90 00 | 20 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 10 | 80 |
|
| ||
|
| (Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 39 | 07 ; 08 |
|
| ||
|
| Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99 | 20 | Pozostałości pestycydów(3) (4) | 30 | ||
ex 0710 80 59 | 20 | |||||||
|
| Nasiona sezamu (Żywność) | 1207 40 90 |
| Salmonella(5) | 30 | ||
ex 2008 19 19 | 40 | |||||||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||||
|
| Nasiona sezamu (Żywność i pasze) | 1207 40 90 |
| Pozostałości pestycydów(9) | 30 | ||
ex 2008 19 19 | 40 | |||||||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||||
|
| Mieszaniny dodatków do żywności zawierające mączkę chleba świętojańskiego lub gumę guar (Żywność) | ex 2106 90 92 ex 2106 90 98 ex 3824 99 93 ex 3824 99 96 |
| Pozostałości pestycydów(9) | 20 | ||
|
| Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone (Żywność - suszone przyprawy) | 0904 |
| Pozostałości pestycydów(9) | 20 | ||
|
| Wanilia (Żywność - suszone przyprawy) | 0905 |
| Pozostałości pestycydów(9) | 20 | ||
|
| Cynamon i kwiaty cynamonowca (Żywność - suszone przyprawy) | 0906 |
| Pozostałości pestycydów(9) | 20 | ||
|
| Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki) (Żywność - suszone przyprawy) | 0907 |
| Pozostałości pestycydów(9) | 20 | ||
|
| Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony (Żywność - suszone przyprawy) | 0908 |
| Pozostałości pestycydów(9) | 20 | ||
|
| Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca (Żywność - suszone przyprawy) | 0909 |
| Pozostałości pestycydów(9) | 20 | ||
|
| Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne (Żywność - suszone przyprawy) | 0910 |
| Pozostałości pestycydów(9) | 20 | ||
|
| Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda (Żywność) | 2103 |
| Pozostałości pestycydów(9) | 20 | ||
|
| Węglan wapnia (Żywność i pasze) | ex 2106 90 92 ex 2106 90 98 ex 2530 90 70 2836 50 00 | 55 60 10 | Pozostałości pestycydów(9) | 30 | ||
|
| Suplementy diety zawierające składniki botaniczne(13) (Żywność) | ex 1302 ex 2106 |
| Pozostałości pestycydów(9) | 20 ” |