Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 238
Wersja aktualna od 2024-02-05
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 238
Wersja aktualna od 2024-02-05
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/238

z dnia 15 stycznia 2024 r.

zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do wprowadzenia ograniczeń dotyczących stosowania niektórych substancji aromatycznych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE (1), w szczególności jego art. 11 ust. 3,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zatwierdzonych do użycia w i na środkach spożywczych oraz określono warunki ich stosowania.

(2)

Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 872/2012 (3) przyjęto wykaz substancji aromatycznych i włączono ten wykaz do części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.

(3)

Wykaz ten może być aktualizowany zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek złożony przez państwo członkowskie lub zainteresowaną stronę.

(4)

Unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych ustanowiony w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 zawiera między innymi szereg substancji aromatycznych, w odniesieniu do których w chwili przyjęcia wykazu na mocy rozporządzenia (UE) nr 872/2012 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) nie był w stanie wykluczyć ryzyka dla zdrowia konsumentów na podstawie dostępnych danych i w związku z tym uznał, że konieczne są dodatkowe dane, aby zakończyć ich ocenę. Substancje te zostały umieszczone w unijnym wykazie substancji aromatycznych, ale pod warunkiem że dane dotyczące bezpieczeństwa uwzględniające zastrzeżenia wyrażone przez Urząd zostaną przedłożone przed upływem określonych terminów ustanowionych w części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.

(5)

Następujące trzy substancje objęte oceną grupy środków aromatyzujących 216 (FGE.216) należą do substancji uwzględnionych w unijnym wykazie środków aromatyzujących i materiałów źródłowych, ale zostały opatrzone przypisem zobowiązującym Urząd do zakończenia ich oceny: aldehyd 2-fenylokrotonowy (nr FL 05.062), 5-metylo-2-fenyloheks-2-enal (nr FL 05.099) oraz 4-metylo-2-fenylopent-2-enal (nr FL 05.100). W przypadku tych substancji Urząd zwrócił się o dodatkowe dane naukowe, które zostały następnie przedłożone przez wnioskodawców.

(6)

W swojej opinii naukowej z dnia 29 czerwca 2022 r. (4) Urząd ocenił przedłożone dane i stwierdził, że substancja reprezentatywna dla grupy, aldehyd 2-fenylokrotonowy (nr FL 05.062), wywoływała działanie aneugenne. Jako że dostępne testy mikrojądrowe in vivo były niejednoznaczne, nie można wykluczyć potencjalnej aneugenności in vivo w przypadku aldehydu 2-fenylokrotonowego (nr FL 05.062), 5-metylo-2-fenyloheks-2-enalu (nr FL 05.099) oraz 4-metylo-2-fenylopent-2-enalu (nr FL 05.100).

(7)

W związku z tą opinią oraz w celu dalszej oceny bezpieczeństwa tych trzech substancji zainteresowane podmioty gospodarcze zobowiązały się do dostarczenia dodatkowych danych, które umożliwiłyby dogłębną ocenę aneugenności in vivo w przypadku tych trzech substancji (5).

(8)

Do momentu zakończenia przez Urząd ponownej oceny dodatkowych danych pochodzących od zainteresowanych podmiotów gospodarczych oraz wynikających z opinii naukowej z dnia 29 czerwca 2022 r. należy również ograniczyć warunki stosowania aldehydu 2-fenylokrotonowego (nr FL 05.062), 5-metylo-2-fenyloheks-2-enalu (nr FL 05.099) oraz 4-metylo-2-fenylopent-2-enalu (nr FL 05.100) do ich obecnego zastosowania.

(9)

Należy zatem odpowiednio zmienić część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.

(10)

Należy zezwolić na obrót w Unii niezgodnymi z nowo określonymi warunkami środkami spożywczymi, do których dodano którąkolwiek z przedmiotowych substancji i które zostały wprowadzone do obrotu w Unii lub które zostały wysłane z państw trzecich i znajdowały się w tranzycie do Unii przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia, do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. Ten środek przejściowy nie powinien mieć zastosowania do preparatów, do których dodano którąkolwiek z przedmiotowych substancji i które nie są przeznaczone do spożycia jako takie, ponieważ producenci produktów spożywczych, którzy wykorzystują te preparaty jako składniki, znają ich skład w momencie ich stosowania.

(11)

Ze względu na harmonizację z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 (6) oraz w celu uwzględnienia ograniczeń, które odpowiadają kategoriom żywności stosowanym przez Urząd podczas oceny narażenia kategorie żywności uwzględnione w wykazie w części A sekcja 1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 należy zastąpić kategoriami żywności uwzględnionymi w wykazie w części D załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(12)

Należy dodać nowy przypis w kolumnie 8 wykazu unijnego w części A sekcja 1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008, aby wskazać potrzebę dodatkowych danych tam, gdzie się ich oczekuje, w celu pełnego zakończenia oceny Urzędu.

(13)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Zmiany w rozporządzeniu (WE) nr 1334/2008

W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Środki przejściowe

1. Żywność, do której dodano którąkolwiek z substancji aromatycznych wymienionych w załączniku do niniejszego rozporządzenia, która nie spełnia warunków określonych w tym załączniku, a została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia, może być przedmiotem obrotu do upływu jej daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.

2. Żywność, do której dodano którąkolwiek z substancji aromatycznych wymienionych w załączniku do niniejszego rozporządzenia i która nie spełnia warunków określonych w tym załączniku, będąca przedmiotem przywozu z państwa trzeciego do Unii, może pozostawać w obrocie do upływu jej daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia, jeżeli importer takiej żywności może wykazać, że została ona wysłana z danego państwa trzeciego i znajdowała się w tranzycie do Unii przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia.

3. Środki przejściowe przewidziane w ust. 1 i 2 nie mają zastosowania do preparatów, nieprzeznaczonych do spożycia jako takie, do których dodano którąkolwiek z substancji aromatycznych wymienionych w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

4. Do celów niniejszego rozporządzenia preparaty oznaczają mieszaniny co najmniej jednego środka aromatyzującego, do których można również wprowadzić inne składniki żywności, takie jak dodatki do żywności, enzymy lub nośniki, w celu ułatwienia ich przechowywania, sprzedaży, standaryzacji, rozcieńczania lub rozpuszczania.

Artykuł 3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 15 stycznia 2024 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.

(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.

(3) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 872/2012 z dnia 1 października 2012 r. w sprawie przyjęcia wykazu substancji aromatycznych przewidzianego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2232/96, włączenia go do załącznika I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 oraz uchylenia rozporządzenia Komisji (WE) nr 1565/2000 i decyzji Komisji 1999/217/WE (Dz.U. L 267 z 2.10.2012, s. 1).

(4) Opinia naukowa w sprawie oceny grupy środków aromatyzujących 216, wersja 2 (FGE.216Rev2): ocena potencjału genotoksyczności α, β-nienasyconych 2-fenylo-2-alkenali z podgrupy 3.3 FGE.19. Dziennik EFSA 2022;20(8):7420. doi: 10.2903/j.efsa.2022.7420. Dostępna na stronie: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7420

(5) Pismo IOFI EFFA do DG SANTE- Opinia EFSA 216 Rev2 (Dziennik EFSA (2022; 20(8) 7420)) - pismo aktualizujące IOFI/EFFA: potwierdzenie dalszych badań i przewidywane terminy. Ares(2022)8489668

(6) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16).

ZAŁĄCZNIK

W części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w sekcji 1 wprowadza się następujące zmiany:

a)

tabela zawierająca wykaz kategorii żywności otrzymuje brzmienie:

„Numer kategorii

Kategoria żywności

0.

Wszystkie kategorie żywności

01.

Produkty mleczne i ich analogi

01.1

Mleko pasteryzowane i sterylizowane (włączając sterylizację UHT), bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących

01.2

Fermentowane przetwory mleczne bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących, włączając maślankę naturalną bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących (z wyjątkiem maślanki sterylizowanej), niepoddawane obróbce cieplnej po fermentacji

01.3

Fermentowane przetwory mleczne bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących, poddane obróbce cieplnej po fermentacji

01.4

Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce cieplnej

01.5

Mleko odwodnione w rozumieniu dyrektywy 2001/114/WE

01.6

Śmietanka oraz śmietanka w proszku

01.6.1

Śmietanka pasteryzowana bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących (z wyłączeniem śmietanki o obniżonej zawartości tłuszczu)

01.6.2

Fermentowane produkty śmietanowe i ich substytuty zawierające żywe kultury bakterii, bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących, o zawartości tłuszczu poniżej 20 %

01.6.3

Pozostałe śmietanki

01.7

Sery i produkty serowe

01.7.1

Sery niedojrzewające, z wyłączeniem produktów należących do kategorii 16

01.7.2

Sery dojrzewające

01.7.3

Jadalne skórki serów

01.7.4

Ser serwatkowy

01.7.5

Sery topione

01.7.6

Produkty serowe, z wyłączeniem produktów należących do kategorii 16

01.8

Analogi produktów mleczarskich, włączając zabielacze do napojów

01.9

Kazeiniany spożywcze

02.

Tłuszcze i oleje, emulsje tłuszczowe i olejowe

02.1

Tłuszcze i oleje zasadniczo bezwodne, wyłączając bezwodny tłuszcz mleczny

02.2

Emulsje tłuszczowe i olejowe, głównie typu W/O (»woda w oleju«)

02.2.1

Masło i koncentrat masła oraz olej maślany i bezwodny tłuszcz mleczny

02.2.2

Pozostałe emulsje tłuszczowe i olejowe, włączając tłuszcze do smarowania w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 1234/2007, i emulsje ciekłe

02.3

Olej roślinny do natłuszczania form do pieczenia, w aerozolu

03.

Lody spożywcze

04.

Owoce i warzywa

04.1

Owoce i warzywa nieprzetworzone

04.1.1

Całe świeże owoce i warzywa

04.1.2

Owoce i warzywa obrane, krojone i rozdrobnione

04.1.3

Owoce i warzywa mrożone

04.2

Owoce i warzywa przetworzone

04.2.1

Owoce i warzywa suszone

04.2.2

Owoce i warzywa w occie, oleju lub solance

04.2.3

Owoce i warzywa w puszkach lub w słoikach

04.2.4

Przetwory owocowe i warzywne, wyłączając produkty objęte pkt 5.4

04.2.4.1

Przetwory owocowe i warzywne, z wyłączeniem owoców w wodnym roztworze cukru, poddanych obróbce cieplnej

04.2.4.2

Owoce w wodnym roztworze cukru, poddane obróbce cieplnej, z wyłączeniem produktów objętych kategorią 16

04.2.5

Dżemy, galaretki, marmolady i produkty podobne

04.2.5.1

Dżemy ekstra i galaretki ekstra w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE

04.2.5.2

Dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE

04.2.5.3

Inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania

04.2.5.4

Masła orzechowe i produkty do smarowania z orzechów

04.2.6

Przetworzone produkty z ziemniaków

05.

Wyroby cukiernicze

05.1

Wyroby kakaowe i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE

05.2

Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech

05.3

Guma do żucia

05.4

Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4

06.

Zboża i produkty zbożowe

06.1

Ziarna całe, łamane lub płatkowane

06.2

Mąka i inne produkty przemiału zbóż oraz skrobie

06.2.1

Mąka

06.2.2

Skrobie

06.3

Śniadaniowe przetwory zbożowe

06.4

Makarony

06.4.1

Świeży makaron

06.4.2

Suchy makaron

06.4.3

Świeże makarony wstępnie obgotowane

06.4.4

Gnocchi ziemniaczane

06.4.5

Nadzienia do makaronów nadziewanych (pierożków ravioli i produktów podobnych)

06.5

Makarony typu noodle

06.6

Ciasto o luźnej konsystencji

06.7

Produkty zbożowe wstępnie obgotowane lub przetworzone

07.

Wyroby piekarskie

07.1

Chleb i bułki

07.1.1

Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól

07.1.2

Pain courant français; Friss búzakenyér, fehér és félbarna kenyerek

07.2

Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie

08.

Mięso

08.1

Mięso świeże, z wyjątkiem surowych wyrobów mięsnych w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004

08.2

Surowe wyroby mięsne w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004

08.3

Produkty mięsne

08.3.1

Produkty mięsne niepoddane obróbce cieplnej

08.3.2

Produkty mięsne poddane obróbce cieplnej

08.3.3

Osłonki i powłoki oraz dekoracje mięsa

08.3.4

Tradycyjne i tradycyjnie peklowane produkty mięsne, objęte przepisami szczególnymi dotyczącymi azotynów i azotanów

08.3.4.1

Tradycyjne produkty mięsne peklowane zalewowo (produkty mięsne zanurzane w roztworze peklującym zawierającym azotyny lub azotany, sól i inne składniki)

08.3.4.2

Tradycyjne produkty mięsne peklowane na sucho (peklowanie na sucho polega na nałożeniu na sucho mieszanki peklującej, zawierającej azotyny lub azotany, sól i inne składniki, na powierzchnię mięsa, po czym mięso poddaje się stabilizacji/dojrzewaniu)

08.3.4.3

Inne tradycyjne i tradycyjnie peklowane produkty mięsne (w tym peklowanie w zalewie i na sucho stosowane łącznie lub gdy azotyn lub azotan jest zawarty w produkcie złożonym, lub gdy produkt jest nastrzykiwany roztworem peklującym przed gotowaniem)

09.

Ryby i produkty rybołówstwa

09.1

Nieprzetworzone ryby i produkty rybołówstwa

09.1.1

Nieprzetworzone ryby

09.1.2

Nieprzetworzone mięczaki i skorupiaki

09.2

Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki

09.3

Ikra rybia

10.

Jaja i produkty jajeczne

10.1

Nieprzetworzone jaja

10.2

Przetworzone jaja i produkty jajeczne

11.

Cukry, syropy, miód i słodziki stołowe

11.1

Cukry i syropy w rozumieniu dyrektywy 2001/111/WE

11.2

Inne cukry i syropy

11.3

Miód w rozumieniu dyrektywy 2001/110/WE

11.4

Słodziki stołowe

11.4.1

Słodziki stołowe w postaci płynnej

11.4.2

Słodziki stołowe w postaci proszku

11.4.3

Słodziki stołowe w tabletkach

12.

Sole, przyprawy, zupy, sosy, sałatki i produkty białkowe

12.1

Sól i substytuty soli

12.1.1

Sól

12.1.2

Substytuty soli

12.2

Zioła, przyprawy, przyprawy kulinarne

12.2.1

Zioła i przyprawy

12.2.2

Przyprawy kulinarne i dodatki do potraw

12.3

Octy i rozcieńczony kwas octowy (rozcieńczony wodą do 4-30 % obj.)

12.4

Musztarda

12.5

Zupy i buliony

12.6

Sosy

12.7

Sałatki i produkty smakowe do smarowania pieczywa

12.8

Drożdże i produkty z drożdży

12.9

Produkty białkowe, z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1.8

13.

Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego w rozumieniu dyrektywy 2009/39/WE

13.1

Żywność dla niemowląt i małych dzieci

13.1.1

Preparaty do początkowego żywienia niemowląt w rozumieniu dyrektywy Komisji 2006/141/WE (1)

13.1.2

Preparaty do dalszego żywienia niemowląt w rozumieniu dyrektywy 2006/141/WE

13.1.3

Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci, w rozumieniu dyrektywy Komisji 2006/125/WE (2)

13.1.4

Inna żywność dla małych dzieci

13.1.5

Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i małych dzieci, w rozumieniu dyrektywy Komisji 1999/21/WE (3) i specjalne preparaty dla niemowląt

13.1.5.1

Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i specjalne preparaty dla niemowląt

13.1.5.2

Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i małych dzieci, w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE

13.2

Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE (z wyłączeniem produktów z kategorii żywności 13.1.5)

13.3

Dietetyczne środki spożywcze stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała, całkowicie zastępujące dzienne posiłki lub poszczególne posiłki (całość lub część całkowitej dziennej diety)

13.4

Żywność przeznaczona dla osób z nietolerancją glutenu, w rozumieniu rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 (4)

14.

Napoje

14.1

Napoje bezalkoholowe

14.1.1

Woda, w tym naturalna woda mineralna w rozumieniu dyrektywy 2009/54/WE oraz woda źródlana i wszystkie inne wody w butelkach lub innych opakowaniach

14.1.2

Soki owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112/WE oraz soki warzywne

14.1.3

Nektary owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112/WE oraz nektary warzywne i produkty podobne

14.1.4

Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi

14.1.5

Kawa, herbata, napary ziołowe i owocowe, cykoria; ekstrakty herbaty, naparów ziołowych i owocowych oraz cykorii; preparaty z herbaty, roślin, owoców i zbóż do przygotowywania naparów oraz mieszanki i mieszanki rozpuszczalne (instant) tych produktów

14.1.5.1

Kawa, ekstrakty kawy

14.1.5.2

Inne

14.2

Napoje alkoholowe, w tym ich odpowiedniki bezalkoholowe i o niskiej zawartości alkoholu

14.2.1

Piwo i napoje słodowe

14.2.2

Wino i inne produkty w rozumieniu części II załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013

14.2.3

Cydr i perry

14.2.4

Wino owocowe i made wine

14.2.5

Miód pitny

14.2.6

Napoje spirytusowe w rozumieniu rozporządzenia (UE) 2019/787

14.2.7

Aromatyzowane produkty sektora wina w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 251/2014

14.2.7.1

Wina aromatyzowane

14.2.7.2

Aromatyzowane napoje na bazie wina

14.2.7.3

Aromatyzowane koktajle na bazie wina

14.2.8

Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z bezalkoholowymi i inne napoje alkoholowe na bazie alkoholu destylowanego o objętościowej zawartości alkoholu poniżej 15 %

15.

Przekąski gotowe do spożycia

15.1

Przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi

15.2

Przetworzone orzechy

16.

Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4

17.

Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE

17.1

Suplementy diety w postaci stałej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci

17.2

Suplementy diety w postaci płynnej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci

18.

Przetworzona żywność nieobjęta kategoriami 1 do 17, z wyłączeniem żywności dla niemowląt i małych dzieci

b)

w kolumnie 8 (przypisy) dodaje się przypis w brzmieniu:

„(5)

dodatkowe dane naukowe należy przedłożyć w terminie uzgodnionym ze służbami Komisji w celu zakończenia oceny przez Urząd. ;

2)

w sekcji 2 tabela 1 wpisy 05.062, 05.099 oraz 05.100 otrzymują brzmienie:

„05.062

Aldehyd 2-fenylokrotonowy

4411-89-6

1474

670

W kategorii 1.4 - nie więcej niż 0,50 mg/kg

W kategorii 1.7 - nie więcej niż 1,40 mg/kg

W kategorii 1.8 - nie więcej niż 1,30 mg/kg

W kategoriach 2.1, 2.2 i 2.3 - nie więcej niż 1,60 mg/kg

W kategorii 3.0 - nie więcej niż 1,15 mg/kg

W kategorii 4.2 - nie więcej niż 0,05 mg/kg

W kategorii 4.2.2 - nie więcej niż 0,20 mg/kg

W kategorii 04.2.5 - nie więcej niż 0,30 mg/kg

W kategorii 5.1 - nie więcej niż 2,00 mg/kg

W kategorii 5.2 - nie więcej niż 2,00 mg/kg

W kategorii 5.3 - nie więcej niż 2,00 mg/kg

W kategorii 5.4 - nie więcej niż 1,10 mg/kg

W kategorii 6.3 - nie więcej niż 2,00 mg/kg

W kategorii 6.4 - nie więcej niż 0,04 mg/kg

W kategorii 6.6 - nie więcej niż 0,30 mg/kg

W kategorii 6.7 - nie więcej niż 0,60 mg/kg

W kategorii 7.1 - nie więcej niż 2,00 mg/kg

W kategorii 7.2 - nie więcej niż 2,00 mg/kg

W kategoriach 8.2. i 8.3 - nie więcej niż 0,80 mg/kg

W kategoriach 9.2. i 9.3 - nie więcej niż 0,50 mg/kg

W kategorii 10.2 - nie więcej niż 0,20 mg/kg

W kategorii 11.2 - nie więcej niż 1,5 mg/kg

W kategorii 12.2 - nie więcej niż 0,60 mg/kg

W kategorii 12.3 - nie więcej niż 1,80 mg/kg

W kategorii 12.4 - nie więcej niż 0,20 mg/kg

W kategorii 12.5 - nie więcej niż 0,40 mg/kg

W kategorii 12.6 - nie więcej niż 1,90 mg/kg

W kategorii 12.7 - nie więcej niż 0,20 mg/kg

W kategorii 12.9 - nie więcej niż 2,00 mg/kg

W kategoriach 13.2, 13.3 i 13.4 - nie więcej niż 2,00 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 2,00 mg/kg

W kategorii 14.2.1 - nie więcej niż 0,20 mg/kg

W kategorii 14.2.2 - nie więcej niż 0,30 mg/kg

W kategorii 14.2.5 - nie więcej niż 0,50 mg/kg

W kategorii 14.2.6 - nie więcej niż 1,50 mg/kg

W kategorii 15.0 - nie więcej niż 2,00 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 2,00 mg/kg

W kategorii 18.0 - nie więcej niż 0,40 mg/kg

5

EFSA

05.099

5-Metylo-2-fenyloheks-2-enal

21834-92-4

1472

10365

W kategorii 1.4 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 1.7 - nie więcej niż 3,20 mg/kg

W kategorii 1.8 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategoriach 2.1, 2.2 i 2.3 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 3.0 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 4.2 - nie więcej niż 1,10 mg/kg

W kategorii 4.2.2 - nie więcej niż 0,50 mg/kg

W kategorii 4.2.5 - nie więcej niż 2,70 mg/kg

W kategorii 5.1 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 5.2 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 5.3 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 5.4 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 6.3 - nie więcej niż 2,10 mg/kg

W kategorii 6.4 - nie więcej niż 0,30 mg/kg

W kategorii 6.6 - nie więcej niż 3,00 mg/kg

W kategorii 6.7 - nie więcej niż 0,06 mg/kg

W kategorii 7.1 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 7.2 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategoriach 8.2 i 8.3 - nie więcej niż 0,20 mg/kg

W kategoriach 9.2 i 9.3 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 10.2 - nie więcej niż 0,50 mg/kg

W kategorii 11.1 - nie więcej niż 2,40 mg/kg

W kategorii 11.2 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 11.4 - nie więcej niż 0,02 mg/kg

W kategorii 12.2 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 12.3 - nie więcej niż 3,00 mg/kg

W kategorii 12.4 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 12.5 - nie więcej niż 0,20 mg/kg

W kategorii 12.6 - nie więcej niż 1,60 mg/kg

W kategorii 12.7 - nie więcej niż 0,60 mg/kg

W kategorii 12.9 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategoriach 13.2, 13.3 i 13.4 - nie więcej niż 1,10 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 14.2.1 - nie więcej niż 1,25 mg/kg

W kategorii 14.2.2 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 14.2.5 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 14.2.6 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 15.0 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 17 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 18.0 - nie więcej niż 2,30 mg/kg

5

EFSA

05.100

4-Metylo-2-fenylopent-2-enal

26643-91-4

1473

10366

W kategorii 1.4 - nie więcej niż 0,60 mg/kg

W kategorii 1.7 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 1.8 - nie więcej niż 0,50 mg/kg

W kategoriach 2.1, 2.2 i 2.3 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 3.0 - nie więcej niż 0,60 mg/kg

W kategorii 4.2 - nie więcej niż 0,09 mg/kg

W kategorii 4.2.2 - nie więcej niż 1,50 mg/kg

W kategorii 4.2.5 - nie więcej niż 0,20 mg/kg

W kategorii 5.1 - nie więcej niż 2,00 mg/kg

W kategorii 5.2 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 5.3 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 5.4 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 6.3 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 6.4 - nie więcej niż 1,50 mg/kg

W kategorii 6.6 - nie więcej niż 3,00 mg/kg

W kategorii 6.7 - nie więcej niż 0,20 mg/kg

W kategorii 7.1 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 7.2 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategoriach 8.2 i 8.3 - nie więcej niż 1,50 mg/kg

W kategoriach 9.2 i 9.3 - nie więcej niż 1,50 mg/kg

W kategorii 10.2 - nie więcej niż 1,50 mg/kg

W kategorii 11.2 - nie więcej niż 0,10 mg/kg

W kategorii 12.2 - nie więcej niż 0,90 mg/kg

W kategorii 12.3 - nie więcej niż 1,50 mg/kg

W kategorii 12.4 - nie więcej niż 1,50 mg/kg

W kategorii 12.5 - nie więcej niż 0,80 mg/kg

W kategorii 12.6 - nie więcej niż 1,50 mg/kg

W kategorii 12.7 - nie więcej niż 1,50 mg/kg

W kategorii 12.9 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategoriach 13.2, 13.3 i 13.4 - nie więcej niż 5,00 mg/kg

W kategorii 14.2.1 - nie więcej niż 0,08 mg/kg

W kategorii 14.2.2 - nie więcej niż 0,08 mg/kg

W kategorii 14.2.5 - nie więcej niż 0,08 mg/kg

W kategorii 14.2.6 - nie więcej niż 0,08 mg/kg

W kategorii 15.0 - nie więcej niż 1,8 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 4,00 mg/kg

W kategorii 17 - nie więcej niż 0,60 mg/kg

5

EFSA”


(1) Dz.U. L 401 z 30.12.2006, s. 1.

(2) Dz.U. L 339 z 6.12.2006, s. 16.

(3) Dz.U. L 91 z 7.4.1999, s. 29.

(4) Dz.U. L 16 z 21.1.2009, s. 3.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00