Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-02-04
Wersja aktualna od 2024-02-04
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/260
z dnia 12 stycznia 2024 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie olejku eterycznego z kminu rzymskiego (Cuminum cyminum L.), nalewki ze słodkiej odmiany kopru włoskiego (Foeniculum vulgare Mill. ssp. vulgare var. dulce), nalewki z dzięgla chińskiego (Angelica sinensis (Oliv.) Diels), nalewki z pietruszki zwyczajnej (Petroselinum crispum (Mill.) Fuss), nalewki z anyżu gwiazdkowatego (Illicium verum Hook f.), olejku eterycznego z zapaliczki cuchnącej (Ferula-assa-foetida L.), olejku eterycznego z ziela kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) i nalewki z kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
(2) | Substancje olejek eteryczny z kminu rzymskiego (Cuminum cyminum L.), nalewka ze słodkiej odmiany kopru włoskiego (Foeniculum vulgare Mill. ssp. vulgare var. dulce), nalewka z pietruszki zwyczajnej (Petroselinum crispum (Mill.) Fuss), nalewka z anyżu gwiazdkowatego (Illicium verum Hook f.), nalewka z kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.), nalewka z dzięgla chińskiego (Angelica sinensis (Oliv.) Diels), olejek eteryczny z zapaliczki cuchnącej (Ferula-assa-foetida L.) i olejek eteryczny z ziela kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty należące do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące” zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) | Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie olejku eterycznego z kminu rzymskiego (Cuminum cyminum L.), nalewki ze słodkiej odmiany kopru włoskiego (Foeniculum vulgare Mill. ssp. vulgare var. dulce), nalewki z pietruszki zwyczajnej (Petroselinum crispum (Mill.) Fuss), nalewki z anyżu gwiazdkowatego (Illicium verum Hook f.), nalewki z kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.), nalewki z dzięgla chińskiego (Angelica sinensis (Oliv.) Diels), olejku eterycznego z zapaliczki cuchnącej (Ferula-assa-foetida L.) i olejku eteryczny z ziela kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) u wszystkich gatunków zwierząt, celem sklasyfikowania tych dodatków w kategorii „dodatki sensoryczne” i w grupie funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”. Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Następnie wnioskodawca wycofał wniosek o zezwolenie na stosowanie nalewki z dzięgla chińskiego (Angelica sinensis (Oliv.) Diels) w odniesieniu do stosowania u wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem drobiu, koni, psów i kotów, wniosek o zezwolenie na stosowanie olejku eterycznego z zapaliczki cuchnącej (Ferula-assa-foetida L.) w odniesieniu do stosowania u wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem psów i kotów oraz wniosek o zezwolenie na stosowanie olejku eterycznego z ziela kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) w odniesieniu do wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem psów i kotów. |
(4) | Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatków również w wodzie do pojenia. Ponadto w przypadku nalewki z dzięgla chińskiego (Angelica sinensis (Oliv.) Diels) wniosek o zezwolenie w odniesieniu do drobiu dotyczył wyłącznie stosowania w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie „substancji aromatyzujących” w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tych dodatków w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone. |
(5) | W opiniach z 22 listopada 2022 r. (3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania olejek eteryczny z kminu rzymskiego (Cuminum cyminum L.), nalewka ze słodkiej odmiany kopru włoskiego (Foeniculum vulgare Mill. ssp. vulgare var. dulce), nalewka z dzięgla chińskiego (Angelica sinensis (Oliv.) Diels), nalewka z pietruszki zwyczajnej (Petroselinum crispum (Mill.) Fuss), nalewka z anyżu gwiazdkowatego (Illicium verum Hook f.), olejek eteryczny z zapaliczki cuchnącej (Ferula-assa-foetida L.), olejek eteryczny z ziela kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) i nalewka z kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) są bezpieczne dla gatunków docelowych, konsumentów i środowiska. W odniesieniu do olejku eterycznego z zapaliczki cuchnącej (Ferula-assa-foetida L.) Urząd uznał, że substancja ta jest bezpieczna dla psów i kotów oraz że nie ma dowodów dających podstawy do obaw dotyczących środowiska. Urząd stwierdził również, że olejek eteryczny z ziela kopru ogrodowego, olejek eteryczny z kminu rzymskiego, nalewkę z kopru ogrodowego, nalewkę ze słodkiej odmiany kopru włoskiego, olejek z zapaliczki cuchnącej, nalewkę z dzięgla chińskiego, nalewkę z pietruszki zwyczajnej i nalewkę z anyżu gwiazdkowatego należy uznać za substancje działające drażniąco na skórę i oczy oraz działające uczulająco na skórę i drogi oddechowe. Urząd stwierdził, że podczas obchodzenia się z olejkiem eterycznym z kminu rzymskiego, olejkiem eterycznym z ziela kopru ogrodowego, nalewką z kopru ogrodowego, nalewką ze słodkiej odmiany kopru włoskiego i nalewką z anyżu gwiazdkowatego, nie można wykluczyć narażenia użytkowników niechronionych na działanie estragolu (i dillapiolu) i że w związku z tym, aby zmniejszyć ryzyko, należy zminimalizować narażenie użytkowników. Urząd stwierdził ponadto, że podczas obchodzenia się z nalewką z pietruszki zwyczajnej nie można wykluczyć narażenia użytkowników niechronionych na apiol, elemycynę i mirystycynę i że w związku z tym, aby zmniejszyć ryzyko, należy zminimalizować narażenie użytkowników. Urząd stwierdził również, że ze względu na to, iż przedmiotowe substancje są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, nie jest konieczne ponowne wykazywanie ich skuteczności. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
(6) | W związku z powyższym Komisja uznaje, że olejek eteryczny z kminu rzymskiego (Cuminum cyminum L.), nalewka ze słodkiej odmiany kopru włoskiego (Foeniculum vulgare Mill. ssp. vulgare var. dulce), nalewka z dzięgla chińskiego (Angelica sinensis (Oliv.) Diels), nalewka z pietruszki zwyczajnej (Petroselinum crispum (Mill.) Fuss), nalewka z anyżu gwiazdkowatego (Illicium verum Hook f.), olejek z zapaliczki cuchnącej (Ferula-assa-foetida L.), olejek eteryczny z ziela kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) i nalewka z kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) spełniają warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w odniesieniu do niektórych gatunków zwierząt. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji w odniesieniu do tych gatunków zwierząt. Komisja uważa, że względy bezpieczeństwa nie wymagają ustalenia maksymalnej zawartości olejku eterycznego z zapaliczki cuchnącej (Ferula-assa-foetida L.) i olejku eterycznego z ziela kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.). Duży margines narażenia i brak substancji potencjalnie niebezpiecznych pozwalają na ustalenie zalecanej maksymalnej zawartości. Aby umożliwić ściślejszą kontrolę, na etykietach dodatków paszowych należy wskazać zalecaną maksymalną zawartość. W razie przekroczenia tej zawartości stosowne informacje powinny być podawane na etykietach odnośnych premiksów. W przypadku olejku eterycznego z kminu rzymskiego (Cuminum cyminum L.), nalewki ze słodkiej odmiany kopru włoskiego (Foeniculum vulgare Mill. ssp. vulgare var. dulce), nalewki z pietruszki zwyczajnej (Petroselinum crispum (Mill.) Fuss), nalewki z anyżu gwiazdkowatego (Illicium verum Hook f.), nalewki z dzięgla chińskiego (Angelica sinensis (Oliv.) Diels) i nalewki z kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.), Komisja uznaje, że obecność substancji potencjalnie niebezpiecznych wymaga ustalenia ich maksymalnej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej oraz ograniczenia łączenia tych dodatków z innymi dodatkami zawierającymi substancje potencjalnie niebezpieczne. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatków. |
(7) | Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie przedmiotowych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
(8) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”, zostają dopuszczone jako dodatki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 4 sierpnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 4 lutego 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 4 lutego 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 4 lutego 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 4 lutego 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 4 lutego 2024 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 12 stycznia 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
(3) Dziennik EFSA 2022;20(12):7690, Dziennik EFSA 2023;21(1):7691, Dziennik EFSA 2022;20(12):7692, Dziennik EFSA 2023;21(1):7693, Dziennik EFSA 2023;21(1):7694, Dziennik EFSA 2022;20(12):7695, Dziennik EFSA 2022;20(12):7689, Dziennik EFSA 2022;20(12):7688.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące |
| |||||||||||||||||||||||||||
2b161-eo | Olejek eteryczny z kminu rzymskiego | Skład dodatku Olejek eteryczny z kminu rzymskiego otrzymywany z owoców Cuminum cyminum L. Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Olejek eteryczny z kminu rzymskiego otrzymywany w procesie destylacji parą wodną owoców Cuminum cyminum L. zgodnie z definicją Rady Europy (1). Specyfikacja
Numer CAS: 8014-13-9 Numer FEMA: 2343 Numer CoE: 161 Metoda analityczna (2) Do oznaczenia alfa-pinenu i aldehydu kuminowego (znaczniki fitochemiczne) w dodatku paszowym: chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID). | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | 15 |
| 4.2.2034 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||
2b200-t | Nalewka ze słodkiej odmiany kopru włoskiego | Skład dodatku Nalewka ze słodkiej odmiany kopru włoskiego otrzymywana z suszonych owoców Foeniculum vulgare Mill. ssp. vulgare var. dulce Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Nalewka ze słodkiej odmiany kopru włoskiego otrzymywana z suszonych owoców Foeniculum vulgare Mill. ssp. vulgare var. dulce w procesie przedłużonej ekstrakcji rozpuszczalnikiem (woda/etanol), zgodnie z definicją Rady Europy (3). Specyfikacja Zawartość suchej masy: maksymalnie 3 %
Numer FEMA: 2482 Numer CoE: 200 Metoda analityczna (4) Do celów charakterystyki dodatku paszowego:
| Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem koni Konie | - | - | 50 200 |
| 4.2.2034 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||
2b92456-t | Nalewka z dzięgla chińskiego | Skład dodatku Nalewka z dzięgla chińskiego otrzymywana z korzeni Angelica sinensis (Oliv.) Diels Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Nalewka z dzięgla chińskiego otrzymywana z korzeni Angelica sinensis (Oliv.) Diels w procesie ekstrakcji rozpuszczalnikiem (woda/etanol), zgodnie z definicją Rady Europy (5). Specyfikacja Zawartość suchej masy: maksymalnie 10 %
Metoda analityczna (6) Do oznaczenia kwasu ferulowego i kwasu chlorogenowego (znaczniki fitochemiczne) w dodatku paszowym: wysokosprawna chromatografia cieczowa z detekcją diodową (HPLC-DAD) | Konie Psy Koty | - | - | 123 481 184 |
| 4.2.2034 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||
2b2835-t | Nalewka z pietruszki zwyczajnej | Skład dodatku Nalewka z pietruszki zwyczajnej otrzymywana z nasion Petroselinum crispum (Mill.) Fuss Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Nalewka z pietruszki zwyczajnej otrzymywana z nasion Petroselinum crispum (Mill.) Fuss w procesie przedłużonej ekstrakcji rozpuszczalnikiem (woda/etanol), zgodnie z definicją Rady Europy (7). Specyfikacja Zawartość suchej masy: maksymalnie 0,9 %
Numer FEMA: 2835 (8) Metoda analityczna (9) Do celów charakterystyki dodatku paszowego:
| Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem koni Konie | - | - | 50 200 |
| 4.2.2034 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||||
2b2095-t | Nalewka z anyżu gwiazdkowatego | Skład dodatku Nalewka z anyżu gwiazdkowatego otrzymywana z owoców (owocnia i nasiona) Illicium verum Hook f. Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Nalewka z anyżu gwiazdkowatego otrzymywana z owoców (owocnia i nasiona) Illicium verum Hook f. w procesie przedłużonej ekstrakcji rozpuszczalnikiem (woda/etanol), zgodnie z definicją Rady Europy (10). Specyfikacja Zawartość suchej masy: maksymalnie 2,2 %
Numer FEMA: 2095 (11) Metoda analityczna (12) Do celów charakterystyki dodatku paszowego:
| Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem koni Konie | - | - | 50 200 |
| 4.2.2034 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||
2b196-eo | Olejek eteryczny z zapaliczki cuchnącej | Skład dodatku Olejek eteryczny z zapaliczki cuchnącej otrzymywany z kłączy Ferula-assa-foetida L. Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Olejek eteryczny z zapaliczki cuchnącej otrzymywany w procesie destylacji parą wodną suszonej gumożywicy z pociętych kłączy Ferula-assa-foetida L. zgodnie z definicją Rady Europy (13). Specyfikacja
Numer CAS: 9000-04-8 Numer FEMA: 2108 Numer CoE: 196 Metoda analityczna (14) Do oznaczenia disiarczku (E)-sec-butylopropenylu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym: chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID). | Koty Psy | - | - | - |
| 4.2.2034 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b42-eo | Olejek eteryczny z ziela kopru ogrodowego | Skład dodatku Olejek eteryczny z ziela kopru ogrodowego otrzymywany z łodyg i liści Anethum graveolens L. Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Olejek eteryczny z ziela kopru ogrodowego otrzymywany z łodyg i liści Anethum graveolens L. w procesie destylacji parą wodną, zgodnie z definicją Rady Europy (15). Specyfikacja
Numer CAS: 8006-75-5 Numer FEMA: 2383 Numer CoE: 42 Metoda analityczna (16) Do oznaczenia karwonu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym: chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID). | Psy Koty | - | - | - |
| 4.2.2034 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||
2b42-t | Nalewka z kopru ogrodowego | Skład dodatku Nalewka z kopru ogrodowego otrzymywana z owoców Anethum graveolens L. Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Nalewka z kopru ogrodowego otrzymywana z suszonych owoców Anethum graveolens L. w procesie przedłużonej ekstrakcji rozpuszczalnikiem (woda/etanol), zgodnie z definicją Rady Europy (17). Specyfikacja Zawartość suchej masy: maksymalnie 1,1 %
Numer FEMA: 2382 Numer CoE: 42 Metoda analityczna (18) Do celów charakterystyki dodatku paszowego (nalewka z kopru ogrodowego):
| Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem koni Konie | - | - | 50 200 |
| 4.2.2034 |
(1) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(3) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(4) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(5) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(6) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(7) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(8) Numer ten odpowiada numerowi pietruszki zwyczajnej.
(9) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(10) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(11) Numer ten odpowiada anyżowi gwiazdkowatemu.
(12) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(13) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(14) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(15) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(16) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(17) „Natural sources of flavourings” (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(18) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en