Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-01-10
Wersja aktualna od 2024-01-10
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/2847
z dnia 20 grudnia 2023 r.
zezwalające na wprowadzenie na rynek biomasy z kultur komórkowych otrzymywanych z jabłek jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 (1), w szczególności jego art. 12 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności. |
(2) | Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 (2) ustanowiono unijny wykaz nowej żywności. |
(3) | W dniu 14 kwietnia 2020 r. przedsiębiorstwo Mibelle Group Biochemistry („wnioskodawca”) złożyło do Komisji wniosek, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, o zezwolenie na wprowadzenie na rynek w Unii biomasy z kultur komórkowych otrzymywanych z jabłek jako nowej żywności. Wnioskodawca wystąpił o stosowanie biomasy z kultur komórkowych otrzymywanych z jabłek w suplementach żywnościowych zdefiniowanych w dyrektywie 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (3). |
(4) | W dniu 2 grudnia 2020 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) o przeprowadzenie oceny biomasy z kultur komórkowych otrzymywanych z jabłek jako nowej żywności. |
(5) | W dniu 24 maja 2023 r. Urząd przyjął opinię naukową pt. „Bezpieczeństwo biomasy z kultur komórkowych otrzymywanych z jabłek jako nowej żywności na podstawie rozporządzenia (UE) 2015/2283” (4) zgodnie z art. 11 rozporządzenia (UE) 2015/2283. |
(6) | W swojej opinii naukowej Urząd stwierdził, że nowa żywność, biomasa z kultur komórkowych otrzymywanych z jabłek, jest bezpieczna - w proponowanych warunkach stosowania - w suplementach żywnościowych dla osób dorosłych przy maksymalnym poziomie 0,15 mg/dzień. Wspomniana opinia naukowa daje zatem wystarczające podstawy do stwierdzenia, że biomasa z kultur komórkowych otrzymywanych z jabłek, o ile jest stosowana zgodnie z proponowanymi warunkami, spełnia warunki wprowadzenia na rynek zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283. |
(7) | Włączając biomasę z kultur komórkowych otrzymywanych z jabłek jako nową żywność do unijnego wykazu nowej żywności, należy podać informacje, o których mowa w art. 9 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283. W związku z tym, zgodnie z warunkami stosowania suplementów żywnościowych zawierających biomasę z kultur komórkowych otrzymywanych z jabłek, zaproponowanymi przez wnioskodawcę i ocenionymi przez Urząd, konieczne jest poinformowanie konsumentów poprzez odpowiednie etykietowanie, że suplementy żywnościowe zawierające biomasę z kultur komórkowych otrzymywanych z jabłek są przeznaczone dla osób dorosłych. |
(8) | Biomasę z kultur komórkowych otrzymywanych z jabłek należy włączyć do unijnego wykazu nowej żywności ustanowionego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470. Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470. |
(9) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
1. Zezwala się na wprowadzenie na rynek w Unii biomasy z kultur komórkowych otrzymywanych z jabłek.
Biomasę z kultur komórkowych otrzymywanych z jabłek włącza się do unijnego wykazu nowej żywności ustanowionego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470.
2. W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 20 grudnia 2023 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72), ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).
(3) Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51), ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2002/46/oj).
(4) Dziennik EFSA 2023; 21(7):8065.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się następujące zmiany:
1) | w tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) dodaje się wpis w brzmieniu:
|
2) | w tabeli 2 (Specyfikacje) dodaje się wpis w brzmieniu:
|
(*1) Pozostałe węglowodany (g/100 g) = 100 (sucha pozostałość) - popiół - białko (azot x 6,25) - tłuszcz ogółem - kwas bursztynowy - kwas L-jabłkowy - włókno pokarmowe”