Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 poz. 2745
Wersja aktualna od 2023-12-31
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 poz. 2745
Wersja aktualna od 2023-12-31
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/2745

z dnia 8 grudnia 2023 r.

ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2379 w odniesieniu do statystyk dotyczących produkcji zwierzęcej

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2379 z dnia 23 listopada 2022 r. w sprawie statystyk dotyczących nakładów i produkcji w rolnictwie, zmiany rozporządzenia Komisji (WE) nr 617/2008 oraz uchylenia rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1165/2008, (WE) nr 543/2009 i (WE) nr 1185/2009 oraz dyrektywy Rady 96/16/WE (1), w szczególności jego art. 4 ust. 6, art. 5 ust. 10, art. 7 ust. 2 i ust. 3 oraz art. 9 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

W rozporządzeniu (UE) 2022/2379 ustanowiono zintegrowane ramy na potrzeby opracowywania, tworzenia i rozpowszechniania europejskich statystyk dotyczących nakładów i produkcji w rolnictwie. Aby dane zebrane w poszczególnych państwach członkowskich były porównywalne i aby osiągnąć harmonizację w ramach systemu statystyki rolnictwa, konieczne jest określenie elementów technicznych statystyk dotyczących nakładów i produkcji w rolnictwie w odniesieniu do produkcji zwierzęcej, które mają być przekazywane Komisji (Eurostatowi).

(2)

Elementy te obejmują wykaz zmiennych, opis zmiennych, jednostki obserwowane, wymogi dotyczące dokładności i zasady metodologiczne, które należy stosować, a także, w stosownych przypadkach, terminy przekazywania danych.

(3)

Przy tworzeniu systemów gromadzenia danych państwa członkowskie powinny decydować się na warianty, które minimalizują liczbę poufnych wartości w danych.

(4)

Należy określić zmienne, dla których wymagany jest wymiar ekologiczny lub regionalny, ponieważ wymiary te są potrzebne tylko w przypadku niektórych zmiennych.

(5)

W stosownych przypadkach należy określić pokrycie zbiorów danych wykraczające poza wymogi określone w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2022/2379, aby uniknąć niespójności między państwami członkowskimi.

(6)

Należy doprecyzować okresy odniesienia, o których mowa w art. 9 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2022/2379, aby zapewnić porównywalność statystyk między państwami członkowskimi.

(7)

Zgodnie z art. 7 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2022/2379 można zwolnić państwa członkowskie z przekazywania poszczególnych danych dotyczących ustalonych wcześniej zmiennych w określonych terminach, jeżeli wpływ tych państw członkowskich na łączne unijne wartości tych zmiennych jest ograniczony. Ma to miejsce w przypadku, gdy produkcja danego państwa nie przekracza określonych progów. Konieczne jest zatem określenie tych progów, metod ich obliczania, źródeł danych wykorzystywanych przy stosowaniu tej metodyki oraz danych, do których stosuje się takie zwolnienie.

(8)

Zgodnie z art. 7 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2022/2379 można zwolnić państwa członkowskie także z przekazywania poszczególnych danych dotyczących ustalonych wcześniej zmiennych, jeżeli ich wpływ jest ograniczony w odniesieniu do produkcji rolnej na poziomie krajowym lub regionalnym. Konieczne jest określenie progowych wartości odniesienia dla zmiennych objętych zwolnieniami.

(9)

Wymogi dotyczące jakości powinny być proporcjonalne i zapewniać, aby koszty i obciążenia związane z tworzeniem statystyki utrzymały się na rozsądnym poziomie. W związku z tym, chociaż rozporządzenie (UE) 2022/2379 zawiera wymóg, aby wszystkie statystyki były reprezentatywne dla populacji statystycznej danego obszaru geograficznego, jedynie niektóre z wymaganych zmiennych powinny podlegać dalszym wymogom dotyczącym dokładności określonym w niniejszym rozporządzeniu.

(10)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Europejskiego Systemu Statystycznego ustanowionego na mocy art. 7 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 223/2009 (2),

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Wymogi w zakresie danych

Państwa członkowskie przekazują dane z dziedziny statystyk dotyczących produkcji zwierzęcej, o których mowa w art. 5 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (UE) 2022/2379, w formie zagregowanych zbiorów danych. Dane dotyczące produkcji całkowitej i produkcji ekologicznej przekazuje się Komisji (Eurostatowi) dla wymaganego poziomu geograficznego, o którym mowa w art. 5 ust. 10 lit. b) ppkt (iii) rozporządzenia (UE) 2022/2379, oraz zgodnie z załącznikami I, II i III.

Artykuł 2

Zbiory danych

1. Zawartość danych w zbiorach danych określono w:

a)

załączniku I w odniesieniu do tematu (i) „Zwierzęta gospodarskie i mięso” obejmującego tematy szczegółowe:

(i)

pogłowie zwierząt gospodarskich;

(ii)

produkcja mięsa;

(iii)

podaż zwierząt;

b)

załączniku II w odniesieniu do tematu (ii) „Jaja i pisklęta” obejmującego tematy szczegółowe:

(i)

jaja spożywcze;

(ii)

jaja wylęgowe i pisklęta drobiu hodowlanego;

(iii)

struktura wylęgarni;

c)

załączniku III w odniesieniu do tematu (iii) „Mleko i przetwory mleczne” obejmującego tematy szczegółowe:

(i)

mleko produkowane i wykorzystywane w gospodarstwach rolnych;

(ii)

dostępność mleka dla sektora mleczarskiego;

(iii)

wykorzystanie mleka i surowców mlecznych przez sektor mleczarski i uzyskane w ten sposób przetwory;

(iv)

miesięczne wykorzystanie mleka krowiego przez sektor mleczarski;

(v)

struktura przedsiębiorstw mleczarskich.

2. W sekcji I dla każdego zbioru danych określono:

a)

opis zawartości danych;

b)

zmienne, które należy dostarczyć na poziomie krajowym oraz, w razie potrzeby, na poziomie regionalnym;

c)

zmienne, które należy dostarczyć w odniesieniu do produkcji ekologicznej;

d)

terminy przekazywania danych Komisji (Eurostatowi);

e)

okresy odniesienia.

3. W sekcji II dla każdego zbioru danych określono, w stosownych przypadkach:

a)

opis jednostek miary;

b)

wymogi techniczne dotyczące zmiennych;

c)

progi zwolnień z terminów przekazywania danych;

d)

progi dla przekazywania danych regionalnych;

e)

specyfikacje dotyczące pokrycia.

4. W sekcji III dla każdego zbioru danych określono, w stosownych przypadkach, zasady metodologiczne.

Artykuł 3

Wymogi dotyczące dokładności

1. Jeżeli dane gromadzi się w oparciu o próby statystyczne, państwa członkowskie zapewniają, aby ważone wyniki były reprezentatywne dla populacji statystycznej odpowiedniej jednostki geograficznej i aby spełniały wymogi dotyczące dokładności określone w załączniku IV.

2. Jeżeli wymogi dotyczące dokładności nie mają zastosowania - na przykład wówczas, gdy korzysta się ze źródeł innych niż badania statystyczne - państwa członkowskie zapewniają, aby statystyki były reprezentatywne dla zakresu, który opisują, i aby spełniały one kryteria jakości określone w art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 223/2009.

Artykuł 4

Opisy

Do celów niniejszego rozporządzenia stosuje się opisy terminów określone w załączniku V.

Artykuł 5

Metodyka zwolnień

1. Komisja przyznaje zwolnienia z przekazywania danych w odniesieniu do zmiennych lub grup zmiennych w zbiorach danych dotyczących tematów (i) zwierzęta gospodarskie i mięso, (ii) jaja i pisklęta oraz (iii) mleko i przetwory mleczne. Zwolnienia te opierają się na progowych wartościach odniesienia i przyznaje się je pod warunkiem że zastosowanie takiego zwolnienia nie ogranicza informacji dotyczących oczekiwanych łącznych wartości UE dla odpowiedniej zmiennej o więcej niż 5 %. Progowe wartości odniesienia dla zmiennych objętych zwolnieniami określono w sekcji II załączników I, II i III. Komisja (Eurostat) oblicza progowe wartości odniesienia dla tych zmiennych w oparciu o średnią danych statystycznych z trzech lat. Jeżeli dane roczne dla tego okresu trzech lat nie są dostępne, próg odnosi się do innych danych dotyczących tego samego okresu, które są reprezentatywne na wymaganym poziomie geograficznym, jak określono w załącznikach I, II i III, i które mają być przekazane przez odpowiednie państwo lub państwa członkowskie.

2. Państwo członkowskie, w którym wartość danej zmiennej była równa progowej wartości odniesienia lub od tej wartości niższa przez trzy kolejne lata, zostaje zwolnione z przekazywania danych dotyczących tej zmiennej w terminach określonych w sekcji II zbiorów danych w załącznikach I, II i III. Zwolnienie uchyla się automatycznie, gdy wartość zmiennej w danym państwie członkowskim przez trzy kolejne lata przekracza progową wartość odniesienia. Państwa członkowskie rozpoczynają przekazywanie danych dotyczących tej zmiennej w roku odniesienia następującym po trzech kolejnych latach, w których przekroczono progową wartość odniesienia. Zwolnienie przywraca się automatycznie, gdy wartość zmiennej w danym państwie członkowskim przez trzy kolejne lata jest równa wartości progowej lub od tej wartości niższa. Jeżeli Komisja nie dysponuje danymi rocznymi dla tego trzyletniego okresu, wówczas dane państwo członkowskie lub państwa członkowskie dostarczają inne dane reprezentatywne dla wymaganego poziomu geograficznego, jak określono w załącznikach I, II i III.

3. Komisja może zmienić którąkolwiek z tych progowych wartości odniesienia, jeżeli przez trzy kolejne lata średnia łączna wartość UE pozostaje niższa niż 90 % lub wyższa niż 110 % łącznej wartości UE, na podstawie której obliczono wartości progowe. Jeżeli Komisja nie dysponuje danymi rocznymi dla tego trzyletniego okresu, wówczas dane państwo członkowskie lub państwa członkowskie dostarczają reprezentatywne dane krajowe na potrzeby obliczenia tej łącznej wartości.

4. Komisja przyznaje państwom członkowskim zwolnienia dotyczące ustalonych wcześniej zmiennych, jeżeli wpływ zmiennej jest ograniczony w odniesieniu do produkcji rolnej na poziomie krajowym lub regionalnym. Zwolnienia te opierają się na progowych wartościach odniesienia określonych w sekcji II załącznika III.

Artykuł 6

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2025 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 grudnia 2023 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 315 z 7.12.2022, s. 1.

(2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 223/2009 z dnia 11 marca 2009 r. w sprawie statystyki europejskiej oraz uchylające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE, Euratom) nr 1101/2008 w sprawie przekazywania do Urzędu Statystycznego Wspólnot Europejskich danych statystycznych objętych zasadą poufności, rozporządzenie Rady (WE) nr 322/97 w sprawie statystyk Wspólnoty oraz decyzję Rady 89/382/EWG, Euratom w sprawie ustanowienia Komitetu ds. Programów Statystycznych Wspólnot Europejskich (Dz.U. L 87 z 31.3.2009, s. 164).

ZAŁĄCZNIK I

Zwierzęta gospodarskie i mięso

Zbiór danych i.1

Pogłowie zwierząt gospodarskich

Dziedzina:

a.

Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej

Temat:

i.

Zwierzęta gospodarskie i mięso

Temat szczegółowy:

i.1

Pogłowie zwierząt gospodarskich

SEKCJA I

Zawartość danych

Dane obejmują liczbę zwierząt utrzymywanych przez gospodarstwa rolne na terytorium państwa członkowskiego w dniu odniesienia lub średnio w okresie odniesienia, w tym zwierząt, których hodowla jest certyfikowana jako ekologiczna.

Zbiór danych i.1, część 1

Pogłowie zwierząt gospodarskich w dniu odniesienia

Kategorie zwierząt gospodarskich

Częstotliwość

Dane roczne

Dzień odniesienia

Maj/czerwiec

Listopad/grudzień

Terminy

Wstępne - 15 września N

Ostateczne - 15 października N

Wstępne - 15 lutego N+1

Ostateczne - 15 maja N+1

30 czerwca N+1

Bydło

HD

HD

HD

HD, RHD

OHD

Bydło w wieku poniżej 1 roku

HD

HD

HD

HD, RHD

Przeznaczone do uboju

HD

HD

HD

HD, RHD

Nieprzeznaczone do uboju

HD

HD

HD

HD, RHD

Byki w wieku poniżej 1 roku nieprzeznaczone do uboju

HD

HD

HD

HD, RHD

Samice bydła w wieku poniżej 1 roku nieprzeznaczone do uboju

HD

HD

HD

HD, RHD

Bydło w wieku od 1 roku do poniżej 2 lat

HD

HD

HD

HD, RHD

Byczki w wieku od 1 roku do poniżej 2 lat

HD

HD

HD

HD, RHD

Jałówki w wieku od 1 roku do poniżej 2 lat

HD

HD

HD

HD, RHD

Jałówki w wieku od 1 roku do poniżej 2 lat przeznaczone do uboju

HD

HD

HD

HD, RHD

Jałówki w wieku od 1 roku do poniżej 2 lat nieprzeznaczone do uboju

HD

HD

HD

HD, RHD

Bydło w wieku 2 lat i powyżej

HD

HD

HD

HD, RHD

Byki w wieku 2 lat i powyżej

HD

HD

HD

HD, RHD

Jałówki w wieku 2 lat i powyżej

HD

HD

HD

HD, RHD

Jałówki w wieku 2 lat i powyżej przeznaczone do uboju

HD

HD

HD

HD, RHD

Jałówki w wieku 2 lat i powyżej nieprzeznaczone do uboju

HD

HD

HD

HD, RHD

Krowy

HD

HD

HD

HD, RHD

Krowy mleczne

HD

HD

HD

HD, RHD

OHD

Krowy niemleczne

HD

HD

HD

HD, RHD

w tym bawoły

HD

HD

HD

HD, RHD

Bawolice

HD

HD

HD

HD, RHD

Inne bawoły

HD

HD

HD

HD, RHD

Trzoda chlewna

HD

HD

HD

HD, RHD

OHD

Świnie o żywej wadze mniejszej niż 50 kg

HD

HD

HD

HD, RHD

Prosięta o żywej wadze mniejszej niż 20 kg

HD

HD

HD

HD, RHD

Inne świnie o żywej wadze od 20 kg do mniejszej niż 50 kg

HD

HD

HD

HD, RHD

Świnie przeznaczone do uboju, w tym wybrakowane knury i wybrakowane lochy, o wadze żywej 50 kg i większej

HD

HD

HD

HD, RHD

Świnie o żywej wadze od 50 kg do mniejszej niż 80 kg

HD

HD

HD

HD, RHD

Świnie o żywej wadze od 80 kg do mniejszej niż 110 kg

HD

HD

HD

HD, RHD

Świnie o żywej wadze 110 kg lub większej

HD

HD

HD

HD, RHD

Świnie zarodowe o żywej wadze 50 kg i większej

HD

HD

HD

HD, RHD

Knury rozpłodowe

HD

HD

HD

HD, RHD

Lochy prośne

HD

HD

HD

HD, RHD

w tym loszki prośne

HD

HD

HD

HD, RHD

Lochy nieprośne

HD

HD

HD

HD, RHD

w tym loszki do tej pory nieprośne

HD

HD

HD

HD, RHD

Owce

HD

HD, RHD

OHD

Maciorki i jarki

HD

HD, RHD

Mleczne maciorki i jarki

HD

HD, RHD

Niemleczne maciorki i jarki

HD

HD, RHD

Inne owce

HD

HD, RHD

Kozy

HD

HD, RHD

OHD

Samice kozy do dalszego chowu

HD

HD, RHD

Inne kozy

HD

HD, RHD

N

:

Rok, którego dotyczą dane

HD

:

Liczba zwierząt (1 000 szt.) na poziomie krajowym

RHD

:

Liczba zwierząt (1 000 szt.) na poziomie regionalnym

OHD

:

Liczba zwierząt w chowie ekologicznym (1 000 szt.) na poziomie krajowym

Dzień odniesienia: Dane odnoszą się do określonego dnia w okresach wskazanych w tabeli. Państwa członkowskie wskazują ten dzień w metadanych dostarczonych wraz z danymi.

Zbiór danych i.1, część 2

Średnie pogłowie zwierząt gospodarskich

Kategorie zwierząt gospodarskich

Częstotliwość

Raz w roku

Trzy razy na dziesięć lat (1)

Terminy

30 kwietnia N+1

30 czerwca N+1

30 kwietnia N+1

Drób (z wyłączeniem piskląt)

Kurczęta

Brojlery

AHD, RAHD

OAHD

Kury nioski

AHD, RAHD

OAHD

Kury nioski produkujące jaja spożywcze

AHD, RAHD

OAHD

Drób inny niż kurczęta

AHD

Kaczki

AHD

Gęsi

AHD

Indyki

AHD

Strusie

AHD

Inny drób i ptactwo, gdzie indziej niesklasyfikowane

AHD

Króliki

AHD

Gatunki chowane celów innych niż spożycie przez ludzi

Zwierzęta futerkowe

Lisy

AHD

Jenoty

AHD

Norki

AHD

Szynszyle

AHD

Inne zwierzęta futerkowe, gdzie indziej niesklasyfikowane

AHD

N

:

Rok, którego dotyczą dane

AHD

:

Średnia liczba zwierząt (1 000 szt.) na poziomie krajowym

RAHD

:

Średnia liczba zwierząt (1 000 szt.) na poziomie regionalnym

OAHD

:

Średnia liczba zwierząt w chowie ekologicznym (1 000 szt.) na poziomie krajowym

Okres odniesienia

:

Rok kalendarzowy

Dane obejmują średnią liczbę zwierząt w ciągu roku kalendarzowego.

SEKCJA II

Opis jednostek miary

Liczba zwierząt odnosi się do całkowitej liczby zwierząt w gospodarstwach rolnych, z wyłączeniem zwierząt transportowanych lub w rzeźniach.

Liczba zwierząt w chowie ekologicznym odnosi się do zwierząt, których chów jest w pełni zgodny z zasadami i przepisami produkcji ekologicznej i przebiega w ramach zarządzania certyfikowanego jako ekologiczne na poziomie gospodarstw, jak określono w (i) rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 (2) lub, w stosownych przypadkach, w najnowszym prawodawstwie Unii oraz (ii) odpowiednich krajowych przepisach wykonawczych. Zwierzęta te są włączone do całkowitej liczby zwierząt.

Średnia liczba zwierząt odnosi się do średniej dziennej liczby zwierząt w gospodarstwach rolnych, z wyłączeniem zwierząt transportowanych lub w rzeźniach. Liczba ta uwzględnia wahania sezonowe, jak również tymczasowe przerwy w produkcji.

Zwolnienia z przekazywania danych

Progowe wartości odniesienia, o których mowa w art. 5 ust. 1, są następujące:

Odnośna zmienna

Próg odniesienia

Zwolnienie z przekazywania danych

Łączna liczba bydła

600 000 szt.

Dane dotyczące pogłowia w maju/czerwcu

Łączna liczba trzody chlewnej

1 300 000 szt.

Dane dotyczące pogłowia w maju/czerwcu

Łączna liczba owiec

600 000 szt.

Dane dotyczące pogłowia w listopadzie/grudniu (3)

Łączna liczba kóz

130 000 szt.

Dane dotyczące pogłowia w listopadzie/grudniu (3)

Łączna liczba brojlerów

8 000 000 szt.

Dane roczne (3)

Łączna liczba kur niosek

5 000 000 szt.

Dane roczne (3)

Źródło danych:

Najnowsze dostępne dane ostateczne z listopada/grudnia

Przekazywanie danych regionalnych

Państwa członkowskie przekazują dane regionalne:

-

dotyczące bydła, jeżeli w regionie hodowanych jest ponad 75 000 sztuk lub ponad 5 % krajowego pogłowia żywego bydła,

-

dotyczące trzody chlewnej, jeżeli w regionie hodowanych jest ponad 150 000 sztuk lub ponad 5 % krajowego pogłowia trzody,

-

dotyczące owiec, jeżeli w regionie hodowanych jest ponad 100 000 sztuk lub ponad 5 % krajowego pogłowia owiec,

-

dotyczące kóz, jeżeli w regionie hodowanych jest ponad 25 000 sztuk lub ponad 5 % krajowego pogłowia kóz,

-

dotyczące brojlerów, jeżeli w regionie hodowanych jest ponad 1 500 000 sztuk lub ponad 5 % krajowego pogłowia brojlerów,

-

dotyczące kur niosek, jeżeli w regionie hodowanych jest ponad 1 000 000 sztuk lub ponad 5 % krajowego pogłowia kur niosek.

Dane regionalne są wymagane dla tych samych lat lub dni odniesienia co dane krajowe.

Zbiór danych i.2

Produkcja mięsa

Dziedzina:

a.

Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej

Temat:

i.

Zwierzęta gospodarskie i mięso

Temat szczegółowy:

i.2

Produkcja mięsa

SEKCJA I

Zawartość danych

Dane obejmują masę tusz i liczbę zwierząt poddanych ubojowi na terytorium państwa członkowskiego w okresie odniesienia, niezależnie od tego, czy ubój nastąpił w rzeźni czy nie, zdatnych do spożycia przez ludzi, w tym z produkcji ekologicznej.

Kategorie zwierząt gospodarskich

2.1

Ubój w rzeźniach

2.2.

Ubój poza rzeźniami

Częstotliwość i terminy

Dane miesięczne

Dane roczne

Dane miesięczne

Dane roczne

M + 60 dni

31 maja N + 1

30 czerwca N+1

M + 120 dni

30 czerwca N+1

Bydło

HD, T

HD, T

OHD, OT

HD, T

HD, T

Cielęta

HD, T

HD, T

HD, T

HD, T

Młode bydło

HD, T

HD, T

HD, T

HD, T

Jałówki

HD, T

HD, T

HD, T

HD, T

Krowy

HD, T

HD, T

HD, T

HD, T

Byki

HD, T

HD, T

HD, T

HD, T

Woły

HD, T

HD, T

HD, T

HD, T

Trzoda chlewna (świniowate gatunków domowych)

HD, T

HD, T

OHD, OT

HD, T

HD, T

Owce

HD, T

HD, T

OHD, OT

HD, T

HD, T

Jagnięta

HD, T

HD, T

HD, T

HD, T

Inne owce

HD, T

HD, T

HD, T

HD, T

Kozy

HD, T

HD, T

OHD, OT

HD, T

HD, T

Drób

HD, T

Kurczęta

HD, T

HD, T

OHD, OT

Kaczki

HD, T

HD, T

Gęsi

HD, T

Indyki

HD, T

HD, T

Strusie

HD, T

Inny drób i ptactwo, gdzie indziej niesklasyfikowane

HD, T

Koniowate

HD, T

HD, T

Króliki (gatunki domowe)

HD, T

OHD, OT

N

:

Rok, którego dotyczą dane

M

:

Miesiąc, którego dotyczą dane

HD

:

Liczba poddanych ubojowi zwierząt (1 000 tusz) na poziomie krajowym

T

:

Waga tusz (1 000 ton) na poziomie krajowym.

OHD

:

Liczba poddanych ubojowi zwierząt z chowu ekologicznego (tusz) na poziomie krajowym

OT

:

Masa tusz (w tonach) zwierząt z chowu ekologicznego na poziomie krajowym

Okresy odniesienia

:

Miesiąc, rok kalendarzowy

SEKCJA II

Opis jednostek miary

Liczba poddanych ubojowi zwierząt: Liczba tusz zwierząt, których mięso uznaje się za zdatne do spożycia przez ludzi.

Masa tusz: masa poubojowa schłodzona poddanych ubojowi zwierząt, których mięso uznaje się za zdatne do spożycia przez ludzi.

Zwierzęta z chowu ekologicznego odnosi się do zwierząt gospodarskich, których chów jest w pełni zgodny z zasadami i przepisami produkcji ekologicznej i przebiega w ramach zarządzania certyfikowanego jako ekologiczne na poziomie gospodarstw w państwie członkowskim i które są certyfikowane jako ekologiczne zgodnie z (i) rozporządzeniem (UE) 2018/848 lub, w stosownych przypadkach, najnowszym prawodawstwem Unii oraz (ii) odpowiednimi krajowymi przepisami wykonawczymi. Poddane ubojowi zwierzęta z chowu ekologicznego to zwierzęta, które zostały poddane ubojowi na terytorium tego samego państwa członkowskiego. Ujmuje się je w całkowitej liczbie zwierząt poddanych ubojowi.

Zwolnienia z przekazywania danych

Progi odniesienia dla kategorii zwierząt, o których mowa w art. 5 ust. 1, są następujące:

Odnośne zmienne

Warunki zwolnienia

Zwolnienie z przekazywania danych

Masa tusz według kategorii zwierząt

Roczna masa tusz zwierząt poddanych ubojowi poza rzeźniami jest niższa niż

Cielęta i młode bydło

500 ton

Dane miesięczne dotyczące uboju poza rzeźniami w odniesieniu do kategorii zwierząt

Inne bydło

650 ton

Trzoda chlewna

3 700 ton

Owce

1 100 ton

Kozy

300 ton

Dane miesięczne

Brak wartości poufnej

Odpowiednie dane roczne

Źródło danych:

Dane statystyczne dotyczące uboju przekazywane regularnie do Eurostatu

Zbiór danych i.3

Podaż zwierząt

Dziedzina:

a.

Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej

Temat:

i.

Zwierzęta gospodarskie i mięso

Temat szczegółowy:

i.3

Podaż zwierząt

SEKCJA I

Zawartość danych

Dane obejmują prognozę produkcji krajowej brutto (GIP), która oznacza spodziewaną łączną liczbę zwierząt do dostarczenia przez gospodarstwa rolne danego państwa członkowskiego za granicę, do rzeźni w państwie członkowskim, lub poddanych ubojowi w inny sposób. Wyłącza się zwierzęta poddane ubojowi niezdatne do spożycia przez ludzi.

Zbiór danych i.3, część 1

Prognoza podaży bydła

Kategorie zwierząt gospodarskich

Dane półroczne

Okresy odniesienia

1.1 - 30.6 N

1.7 - 31.12 N

1.1 - 30.6 N+1

1.7 - 31.12 N

1.1 - 30.6. N+1

1.7 - 31.12 N+1

Terminy

15 lutego N

15 września N

Bydło

HD

HD

Cielęta i młode bydło

HD

HD

Jałówki

HD

HD

Krowy

HD

HD

Byki w wieku 1 roku i powyżej

HD

HD

N

:

Rok, którego dotyczą dane

HD

:

Produkcja krajowa brutto wyrażona liczbą zwierząt (1 000 szt.)

Częstotliwość

:

Dwa razy w roku (3 okresy półroczne)

Zbiór danych i.3, część 2

Prognoza podaży trzody chlewnej

Kategorie zwierząt gospodarskich

Dane kwartalne

Okresy odniesienia

1.1 - 31.3 N

1.4 - 30.6 N

1.7 - 30.9 N

1.10 - 31.12 N

1.7 - 30.9 N

1.10 - 31.12 N

1.1 - 31.3 N+1

1.4 - 30.6 N+1

Terminy

15 lutego N

15 września N

Trzoda chlewna

HD

HD

N

:

Rok, którego dotyczą dane

HD

:

Produkcja krajowa brutto wyrażona liczbą zwierząt (1 000 szt.)

Częstotliwość

:

Dwa razy w roku (4 kwartały)

Zbiór danych i.3, część 3

Prognoza podaży owiec i kóz

Kategorie zwierząt gospodarskich

Dane półroczne

Okresy odniesienia

1.1 - 30.6 N

1.7 - 31.12 N

Termin

15 lutego N

Owce

HD

Kozy

HD

N

:

Rok, którego dotyczą dane

HD

:

Produkcja krajowa brutto wyrażona liczbą zwierząt (1 000 szt.)

Częstotliwość

:

Raz w roku (2 okresy półroczne)

SEKCJA II

Opis jednostek miary

Prognozę produkcji krajowej brutto podaje się w liczbie zwierząt.

Zwolnienia z przekazywania danych

Progowe wartości odniesienia, o których mowa w art. 5 ust. 1, są następujące:

Odnośna zmienna

Warunki zwolnienia

Zwolnienie z przekazywania danych

Łączna liczba bydła

Progi odniesienia zbioru danych i.1

Termin 15 września N

Łączna liczba trzody chlewnej

Termin 15 września N

Łączna liczba owiec

Prognoza podaży owiec

Łączna liczba kóz

Prognoza podaży kóz

SEKCJA III

Prognozy GIP ustala się na podstawie przynajmniej najnowszych statystyk dotyczących zbiorów danych i.1 i i.2 oraz serii osiągniętych GIP. Osiągnięte GIP można ustalić dla każdej kategorii zwierząt gospodarskich poprzez dodanie do liczby zwierząt poddanych ubojowi w państwie członkowskim bilansu handlu wewnątrzunijnego i pozaunijnego (wywóz minus przywóz) w odniesieniu do danej kategorii zwierząt gospodarskich.


(1) Lata kończące się cyfrą 3, 6 lub 0.

(2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (Dz.U. L 150 z 14.6.2018, s. 1).

(3) Zwolnione państwa członkowskie przekazują dane za lata odniesienia kończące się cyfrą 3, 6 i 0.

ZAŁĄCZNIK II

Jaja i pisklęta

Zbiór danych ii.1

Jaja spożywcze

Dziedzina:

a.

Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej

Temat:

ii.

Jaja i pisklęta

Temat szczegółowy:

ii.1

Jaja spożywcze

SEKCJA I

Zawartość danych

Dane obejmują liczbę kurzych jaj spożywczych zebranych w gospodarstwach rolnych w państwie członkowskim w okresie odniesienia, w tym z produkcji ekologicznej. Jaja te mogą być dostarczane do zakładów pakowania, sprzedawane bezpośrednio konsumentom lub przemysłowi rolno-spożywczemu, spożywane w gospodarstwie rolnym lub uznane za straty po opuszczeniu gospodarstwa rolnego.

Kategorie

Termin

30 czerwca N+1

Wyprodukowane jaja spożywcze

EN, OEN

N

:

Rok, którego dotyczą dane

EN

:

Liczba wyprodukowanych jaj spożywczych (mln jaj) na poziomie krajowym

OEN

:

Liczba jaj spożywczych z certyfikowanej produkcji ekologicznej (mln jaj) na poziomie krajowym

Częstotliwość

:

Raz w roku

Okres odniesienia

:

Rok kalendarzowy

SEKCJA II

Opis jednostek miary

Liczba wyprodukowanych jaj spożywczych odnosi się do liczby jaj kurzych przeznaczonych do spożycia, wyprodukowanych przez gospodarstwa rolne w państwie członkowskim i obejmuje jaja dostarczone przez producentów jaj w państwie członkowskim do zakładów pakowania oraz jaja bezpośrednio dostarczone lub wykorzystane przez gospodarstwa rolne.

Liczba jaj spożywczych z certyfikowanej produkcji ekologicznej odnosi się do jaj spożywczych pochodzących od zwierząt, których chów jest w pełni zgodny z zasadami i przepisami produkcji ekologicznej na poziomie gospodarstwa, jak określono w (i) rozporządzeniu (UE) 2018/848 lub, w stosownych przypadkach, w najnowszym prawodawstwie Unii oraz (ii) odpowiednich krajowych przepisach wykonawczych. Jaja te są włączone do całkowitej liczby.

Zwolnienia z przekazywania danych

Państwa członkowskie, które wykorzystują informacje z zakładów pakowania lub innych źródeł administracyjnych, są zwolnione z obowiązku wdrożenia progu. W takim przypadku przedstawiona liczba jaj obejmuje wszystkie jaja spożywcze wyprodukowane przez wszystkie gospodarstwa rolne w tym państwie członkowskim. W przypadku wykorzystania liczby jaj dostarczonych do zakładów pakowania, wyprodukowana ilość obejmuje jaja bezpośrednio dostarczone przez gospodarstwa rolne do przemysłu rolno-spożywczego lub konsumentów, jak również wszelkie inne wykorzystanie jaj nieoznakowanych jako spożywcze w okresie odniesienia.

Progowe wartości odniesienia, o których mowa w art. 5 ust. 1, są następujące:

Odnośna zmienna

Warunki zwolnienia Progi odniesienia

Zwolnienie z przekazywania danych

Liczba kur niosek produkujących jaja spożywcze w gospodarstwach rolnych posiadających co najmniej 50 kur niosek produkujących jaja przeznaczone do spożycia

5 000 000 kur niosek

Dane roczne (1)

Źródła danych: Krajowe statystyki strukturalne

Pokrycie

95 % produkcji gospodarstw rolnych posiadających co najmniej 50 kur niosek produkujących jaja spożywcze

W przypadku wykorzystania informacji pochodzących z zakładu pakowania lub z innego źródła danych administracyjnych, obejmują one 95 % jaj zakupionych od gospodarstw rolnych.

Zbiór danych ii.2

Jaja wylęgowe i pisklęta drobiu hodowlanego

Dziedzina:

a.

Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej

Temat:

ii.

Jaja i pisklęta

Temat szczegółowy:

ii.2

Jaja wylęgowe i pisklęta drobiu hodowlanego

SEKCJA I

Zawartość danych

Dane obejmują liczbę jaj umieszczonych w inkubatorze oraz liczbę piskląt wyprodukowanych w wylęgarniach o pojemności powyżej 1 000 jaj w państwie członkowskim w okresie odniesienia, jak również liczbę piskląt przywiezionych lub wywiezionych przez to państwo członkowskie.

Kategorie drobiu

Działalność wylęgarni

Handel zagraniczny pisklętami

Terminy

Koniec miesiąca M +4 tygodnie

Koniec miesiąca M(+ 1) + 4 tygodnie

Kurczęta

Wykorzystanie wylęgowe (selekcjonowane)

EP, FCU

II, IX, EI, EX

Wykorzystanie wylęgowe (użytkowe)

EP, FCU

II, IX, EI, EX

Wykorzystanie mięsne (selekcjonowane)

EP, FCU

II, IX, EI, EX

Wykorzystanie mięsne (użytkowe)

EP, CU

II, IX, EI, EX

Wykorzystanie łączone wylęgowo-mięsne

EP, CU

II, IX, EI, EX

Kogutki przeznaczone do seksowania

CU

Kaczki (użytkowe)

EP, CU

II, IX, EI, EX

Gęsi (użytkowe)

EP, CU

II, IX, EI, EX

Indyki (użytkowe)

EP, CU

II, IX, EI, EX

Perlice (użytkowe)

EP, CU

II, IX, EI, EX

M

:

Miesiąc, którego dotyczą dane

EP

:

Liczba jaj umieszczonych w inkubacji (1 000 jaj) na poziomie krajowym

CU

:

Liczba piskląt przeznaczonych do wykorzystania (1 000 piskląt) na poziomie krajowym

FCU

:

Liczba piskląt płci żeńskiej przeznaczonych do wykorzystania (1 000 piskląt) na poziomie krajowym

II

:

Liczba piskląt, przywóz wewnątrzunijny (1 000 piskląt) na poziomie krajowym

IX

:

Liczba piskląt, przywóz pozaunijny (1 000 piskląt) na poziomie krajowym

EI

:

Liczba piskląt, wywóz wewnątrzunijny (1 000 piskląt) na poziomie krajowym

EX

:

Liczba piskląt, wywóz pozaunijny (1 000 piskląt) na poziomie krajowym

Częstotliwość

:

Raz w miesiącu

Okres odniesienia

:

Miesiąc kalendarzowy

SEKCJA II

Opis jednostek miary

Liczba jaj umieszczonych w inkubacji odnosi się do jaj przeznaczonych do umieszczenia w inkubatorach na potrzeby wyklucia piskląt.

Liczba piskląt przeznaczonych do wykorzystania odnosi się do piskląt jednodniowych wyprodukowanych w państwie członkowskim według ich przeznaczenia (w oparciu o typ genetyczny), w tym piskląt wywiezionych w celu wykorzystania w innym państwie. Uwzględnia się również jaja sprzedawane przez wylęgarnie tuż przed wylęgiem.

Liczba piskląt, przywóz odnosi się do liczby piskląt przywiezionych przez państwo członkowskie z innego państwa członkowskiego UE (wewnątrzunijny) lub z państwa trzeciego (pozaunijny).

Liczba piskląt, wywóz odnosi się do liczby piskląt wywiezionych z państwa członkowskiego do innego państwa członkowskiego UE (wewnątrzunijny) lub do państwa trzeciego (pozaunijny).

Pokrycie

95 % jaj umieszczonych w inkubatorach i piskląt wyprodukowanych w wylęgarniach o pojemności ponad 1 000 jaj kurzych, kaczych, gęsich, indyczych lub perliczych.

95 % przywiezionych piskląt kurcząt, kaczek, gęsi, indyków lub perlic.

95 % wywiezionych piskląt kurcząt, kaczek, gęsi, indyków lub perlic.

Zbiór danych ii.3

Struktura wylęgarni

Dziedzina:

a.

Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej

Temat:

ii.

Jaja i pisklęta

Temat szczegółowy:

ii.3

Struktura wylęgarni

SEKCJA I

Zawartość danych

Dane obejmują strukturę wylęgarni, opisaną na podstawie liczby wylęgarni w państwie członkowskim oraz ich pojemności w podziale na klasy pojemności w okresie odniesienia.

Kategorie drobiu

Klasy wielkości (pojemność)

Termin

29 stycznia N+1

Kurczęta

Łącznie

NH, CAP, EPL, EPM, EPX

Od 1 001 do 10 000 jaj

NH, CAP, EPL, EPM, EPX

Od 10 001 do 20 000 jaj

NH, CAP, EPL, EPM, EPX

Od 20 001 do 50 000 jaj

NH, CAP, EPL, EPM, EPX

Od 50 001 do 100 000 jaj

NH, CAP, EPL, EPM, EPX

Od 100 001 do 200 000 jaj

NH, CAP, EPL, EPM, EPX

Od 200 001 do 500 000 jaj

NH, CAP, EPL, EPM, EPX

Więcej niż 500 000 jaj

NH, CAP, EPL, EPM, EPX

Kaczki

Łącznie

NH, CAP, EP

Od 1 001 do 10 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 10 001 do 20 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 20 001 do 50 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 50 001 do 100 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 100 001 do 200 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 200 001 do 500 000 jaj

NH, CAP, EP

Więcej niż 500 000 jaj

NH, CAP, EP

Gęsi

Łącznie

NH, CAP, EP

Od 1 001 do 10 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 10 001 do 20 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 20 001 do 50 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 50 001 do 100 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 100 001 do 200 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 200 001 do 500 000 jaj

NH, CAP, EP

Więcej niż 500 000 jaj

NH, CAP, EP

Indyki

Łącznie

NH, CAP, EP

Od 1 001 do 10 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 10 001 do 20 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 20 001 do 50 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 50 001 do 100 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 100 001 do 200 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 200 001 do 500 000 jaj

NH, CAP, EP

Więcej niż 500 000 jaj

NH, CAP, EP

Perlice

Łącznie

NH, CAP, EP

Od 1 001 do 10 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 10 001 do 20 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 20 001 do 50 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 50 001 do 100 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 100 001 do 200 000 jaj

NH, CAP, EP

Od 200 001 do 500 000 jaj

NH, CAP, EP

Więcej niż 500 000 jaj

NH, CAP, EP

N

:

Rok, którego dotyczą dane

NH

:

Liczba wylęgarni na poziomie krajowym

CAP

:

Pojemność wylęgarni (1 000 jaj) na szczeblu krajowym

EP

:

Liczba jaj umieszczonych w inkubacji (1 000 jaj) na poziomie krajowym, w tym

EPL

:

Na potrzeby wykorzystania wylęgowego

EPM

:

Na potrzeby wykorzystania mięsnego

EPX

:

Na potrzeby wykorzystania mieszanego

Częstotliwość

:

Raz w roku

Okres odniesienia

:

Rok kalendarzowy

SEKCJA II

Opis jednostek miary

Liczba wylęgarni odnosi się do liczby wylęgarni w państwie członkowskim na dzień 31 grudnia roku N.

Pojemność wylęgarni odnosi się do maksymalnej liczby jaj wylęgowych, które mogą być umieszczone równocześnie w inkubatorach z wyjątkiem klujników.

Liczba jaj umieszczonych w inkubacji - zob. zbiór danych ii.2.

Pokrycie

95 % jaj umieszczonych w inkubatorach i 95 % piskląt wyprodukowanych w wylęgarniach o pojemności wylęgarni ponad 1 000 jaj kurzych, kaczych, gęsich, indyczych lub perliczych.


(1) Zwolnione państwa członkowskie przekazują dane za lata odniesienia kończące się cyfrą 3, 6 i 0.

ZAŁĄCZNIK III

Mleko i przetwory mleczne

Zbiór danych iii.1

Mleko produkowane i wykorzystywane w gospodarstwach rolnych;

Dziedzina:

a.

Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej

Temat:

iii.

Mleko i przetwory mleczne

Temat szczegółowy:

iii.1

Mleko produkowane i wykorzystywane w gospodarstwach rolnych

SEKCJA I

Zawartość danych

Dane obejmują ilość mleka krów, owiec, kóz i bawołów wyprodukowaną oraz ilości przetworów mlecznych wykorzystanych bezpośrednio (niedostarczonych do przedsiębiorstwa mleczarskiego w danym państwie członkowskim) przez gospodarstwa rolne w państwie członkowskim w okresie odniesienia, w tym z produkcji ekologicznej.

Zbiór danych iii.1, część 1

Produkcja mleka

Kategoria produkcji mleka

Termin

30 września N+1

Wyprodukowane mleko surowe (mleko pełne)

Q

Mleko krowie

Q, QR, QO

Mleko owcze

Q, QO

Mleko kozie

Q, QO

Mleko bawole

Q

N

:

Rok, którego dotyczą dane

Q

:

Ilość dostępna (1 000 ton) na poziomie krajowym.

QR

:

Ilość dostępna (1 000 ton) na poziomie regionalnym.

QO

:

Ilość dostępnego mleka z produkcji ekologicznej (w tonach) na poziomie krajowym

Częstotliwość

:

Raz w roku

Okres odniesienia

:

Rok kalendarzowy

Zbiór danych iii.1, część 2

Dostępność i wykorzystanie mleka w gospodarstwach rolnych

Kategorie przetworów mlecznych

Terminy

30 września N+1

Wyprodukowane mleko surowe

Q

Dostępne mleko odtłuszczone i maślanka

Q

Zwrócone przez przedsiębiorstwa mleczarskie

Q

Bilans dostaw śmietany

Q

Z produkcji masła i śmietany przez gospodarstwa rolne

Q

Wykorzystanie mleka pełnego

UWM

Bezpośrednie wykorzystanie mleka pełnego przez gospodarstwa rolne

UWM

Bezpośrednie wykorzystanie mleka pełnego z produkcji ekologicznej przez gospodarstwa rolne

UOWM

Spożycie własne mleka spożywczego

UWM

Sprzedaż bezpośrednia mleka spożywczego

UWM

Produkcja masła i śmietany

UWM

Produkcja sera

UWM

Produkcja innych przetworów mlecznych

UWM

Pasza

UWM

Dostawa do przedsiębiorstw mleczarskich

UWM

Mleko

UWM

Śmietana

UWM

Inne dostarczone przetwory mleczne (proszę określić)

UWM

Różnice i straty statystyczne

UWM

Wykorzystanie mleka odtłuszczonego i maślanki

USM

Mleko spożywcze

USM

Ser z gospodarstw rolnych

USM

Pasza

USM

Dostawa do przedsiębiorstw mleczarskich

USM

Uzyskane przetwory

Mleko spożywcze

QP

Spożycie własne

QP

Sprzedaż bezpośrednia

QP

Śmietana

QP

w tym dostarczona do przedsiębiorstw mleczarskich

QP

Masło

QP

w tym dostarczone do przedsiębiorstw mleczarskich

QP

Ser

QP

w tym dostarczony do przedsiębiorstw mleczarskich

QP

Inne uzyskane przetwory mleczne

QP

w tym dostarczone do przedsiębiorstw mleczarskich

QP

N

:

Rok, którego dotyczą dane

Q

:

Ilość dostępna (1 000 ton) na poziomie krajowym.

QP

:

Ilość uzyskanych przetworów (1 000 ton)

UWM

:

Ilość wykorzystanego mleka pełnego (1 000 ton) na poziomie krajowym

UOWM

:

Ilość wykorzystanego mleka pełnego z produkcji ekologicznej (w tonach) na poziomie krajowym

USM

:

Ilość wykorzystanego mleka odtłuszczonego (1 000 ton) na poziomie krajowym

Częstotliwość

:

Raz w roku

Okres odniesienia

:

Rok kalendarzowy

SEKCJA II

Opis jednostek miary

Ilość dostępna odnosi się do ilości surowców wyprodukowanych lub w inny sposób udostępnionych.

Ilości wykorzystanego mleka pełnego i odtłuszczonego odnosi się do ilości wykorzystanych do produkcji przetworów mlecznych.

Ilość uzyskanych przetworów odnosi się do ilości przetworów uzyskanych z dostępnej ilości mleka.

Mleko z produkcji ekologicznej odnosi się do mleka pochodzącego od zwierząt w pełni zgodnych z zasadami i przepisami produkcji ekologicznej i hodowanych w ramach zarządzania certyfikowanego jako ekologiczne na poziomie gospodarstw, jak określono w (i) rozporządzeniu (UE) 2018/848 lub, w stosownych przypadkach, w najnowszym prawodawstwie Unii oraz (ii) odpowiednich krajowych przepisach wykonawczych. Mleko to jest uwzględnione w łącznych ilościach.

Zwolnienia z przekazywania danych

Progowa wartość odniesienia, o której mowa w art. 5 ust. 4, jest następująca:

Odnośna zmienna

Progi odniesienia

Zwolnienie z przekazywania danych

Mleko pełne wykorzystywane bezpośrednio przez gospodarstwa rolne

Najniższa wartość między 100 000 ton a 10 % wyprodukowanego mleka surowego

Roczne przekazywanie danych (1)

Źródło danych:

Najnowsze dostępne dane z obecnego zbioru danych.

Pokrycie

95 % mleka wyprodukowanego w państwie członkowskim na potrzeby danych dotyczących produkcji mleka.

95 % mleka wykorzystywanego bezpośrednio przez gospodarstwa rolne w państwie członkowskim na potrzeby danych dotyczących dostępności i wykorzystania mleka.

SEKCJA III

Jeżeli wartość bezwzględna zmiennej „różnice i straty statystyczne” wynosi więcej niż 1 % dostępnej ilości mleka, należy wyjaśnić różnice między dostępnością a wykorzystaniem, tak aby niewyjaśnione różnice dotyczyły najwyżej 1 % dostępnej ilości mleka. Wyjaśnienie to przekazuje się jako metadane w tym samym terminie co dane.

Dostawy do przedsiębiorstw mleczarskich i zwroty z nich obejmują dostawy do zagranicznych przedsiębiorstw mleczarskich i dokonywane przez nie zwroty. W przypadku gdy odpowiednie wartości pochodzą z krajowego sektora mleczarskiego, uwzględnia się również działalność związaną z zagranicznymi przedsiębiorstwami mleczarskimi.

Zbiór danych iii.2

Dostępność dla sektora mleczarskiego

Dziedzina:

a.

Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej

Temat:

iii.

Mleko i przetwory mleczne

Temat szczegółowy:

iii.2

Dostępność mleka dla sektora mleczarskiego

SEKCJA I

Zawartość danych

Dane obejmują ilość mleka surowego - w tym mleka z produkcji ekologicznej - skupionego na potrzeby wykorzystania przez przedsiębiorstwa mleczarskie w państwie członkowskim w okresie odniesienia od gospodarstw rolnych, niezależnie od tego, czy znajdują się one w tym państwie członkowskim. Obejmują one również ilość mleka i surowców mlecznych dostępną dla sektora mleczarskiego z innych źródeł, jak ilość przywożonego mleka i surowców mlecznych, oraz innych przetworów mlecznych skupionych od gospodarstw rolnych przez przedsiębiorstwa mleczarskie w państwie członkowskim w okresie odniesienia.

Zbiór danych iii.2, część 1

Mleko skupowane od gospodarstw rolnych przez sektor mleczarski

Kategorie przetworów mlecznych

Terminy

30 czerwca N+1

Mleko krowie

Q, QO, FAT, PAT

W tym z gospodarstw rolnych w innych państwach członkowskich

Q, FAT, PAT

Mleko owcze

Q, QO, FAT, PAT

Mleko kozie

Q, QO, FAT, PAT

Mleko bawole

Q, FAT, PAT

Śmietana

Q, FAT, PAT

Mleko odtłuszczone i maślanka

Q, FAT, PAT

Inne skupione przetwory mleczne (proszę określić)

Q, FAT, PAT

N

:

Rok, którego dotyczą dane

Q

:

Ilość (1 000 ton) na poziomie krajowym

QO

:

Ilość mleka z produkcji ekologicznej (w tonach) na poziomie krajowym

FAT

:

Ilość tłuszczu mleka (w tonach) na poziomie krajowym

PAT

:

Ilość białka mleka (w tonach) na poziomie krajowym

Częstotliwość

:

Raz w roku

Okres odniesienia

:

Rok kalendarzowy

Zbiór danych iii.2, część 2

Dostępność mleka i surowców mlecznych dla sektora mleczarskiego z innych źródeł

Kategorie przetworów mlecznych

Terminy

30 czerwca N+1

Przywóz przetworów mlecznych dla krajowego sektora mleczarskiego

Mleko pełne (w tym mleko surowe)

Q, FAT

Mleko odtłuszczone i maślanka

Q, FAT

Śmietana

Q, FAT

Inne przywożone przetwory mleczne (proszę określić)

Q

W tym wewnątrzunijny przywóz przetworów mlecznych dla krajowego sektora mleczarskiego

Mleko pełne (w tym mleko surowe)

Q, FAT

Mleko odtłuszczone i maślanka

Q, FAT

Śmietana

Q, FAT

Inne przywożone przetwory mleczne (proszę określić)

Q

N

:

Rok, którego dotyczą dane

Q

:

Ilość (1 000 ton) na poziomie krajowym.

FAT

:

Ilość tłuszczu mleka (w tonach) na poziomie krajowym

Częstotliwość

:

Raz w roku

Okres odniesienia

:

Rok kalendarzowy

W terminie mogą zostać dostarczone wstępne szacunki dotyczące ilości mleka i śmietany przywożonych luzem, pod warunkiem że ostateczne wyniki zostaną przekazane do 30 listopada roku N+1. Państwa członkowskie dostarczające takie wstępne wyniki odpowiednio wykazują ich status podczas przekazywania statystyk.

SEKCJA II

Opis jednostek miary

Ilości odnoszą się do ilości surowców skupionych od gospodarstw rolnych w państwie członkowskim lub przywożonych z Unii lub z państw trzecich.

Ilości tłuszczu mleka i białka mleka odnoszą się do ilości tłuszczu mleka i białka mleka w nakładach przetworów mlecznych.

Mleko z produkcji ekologicznej - zob. zbiór danych iii.1

Pokrycie

95 % ilości mleka surowego z gospodarstw rolnych lub surowców mlecznych, wyrażonych jako ekwiwalent mleka pełnego, dostępnych dla sektora mleczarskiego w państwie członkowskim

SEKCJA III

Zasady metodologiczne

Części 1 i 2 wzajemnie się wykluczają, a ilość mleka uwzględniona w którejkolwiek z tych części jest wyłączona z drugiej.

Przetwory mleczne ujęte w kategorii „inne przetwory mleczne” wymienia się jako dodatkowe informacje (metadane).

Zbiór danych iii.3

Wykorzystanie mleka i surowców mlecznych przez sektor mleczarski i uzyskane w ten sposób przetwory

Dziedzina:

a.

Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej

Temat:

iii.

Mleko i przetwory mleczne

Temat szczegółowy:

iii.3

Wykorzystanie mleka i surowców mlecznych przez sektor mleczarski i uzyskane w ten sposób przetwory

SEKCJA I

Zawartość danych

Dane obejmują ilości mleka pełnego i odtłuszczonego wykorzystane przez przedsiębiorstwa mleczarskie w państwie członkowskim w okresie odniesienia do przetworzenia różnych przetworów mlecznych lub, w przypadku surowców mlecznych, ilości ekwiwalentu mleka pełnego i mleka odtłuszczonego. Ilości te można bezpośrednio zmierzyć lub oszacować na podstawie zawartości tłuszczu mleka i białka mlecznego w przetworach mlecznych (produkcja) lub na podstawie zawartości tłuszczu mleka i białka mleka w surowcach mlecznych (nakłady). Należy uwzględnić \\również produkty ekologiczne

Zbiór danych iii.3, część 1

Wykorzystanie mleka i surowców mleczarskich przez sektor mleczarski

Kategorie wykorzystywania mleka

Termin

30 czerwca N+1

Mleko wykorzystane do przetworzenia

FAT, PAT, UWM, USM

Spożywcze płynne mleko i śmietana

Mleko spożywcze

FAT, PAT, UWM, USM

Śmietana

FAT, PAT, UWM, USM

Mleko ukwaszane

FAT, PAT, UWM, USM

Mleko zagęszczone

FAT, PAT, UWM, USM

Mleko i śmietana w proszku

Mleko odtłuszczone w proszku

FAT, PAT, UWM, USM

Mleko i śmietana w proszku zawierające tłuszcz

Mleko pełne i śmietana w proszku

FAT, PAT, UWM, USM

Częściowo odtłuszczone mleko w proszku

FAT, PAT, UWM, USM

Masło i inne tłuszczowe przetwory mleczne

FAT, PAT, UWM, USM

Masło

FAT, PAT, UWM, USM

Masło skoncentrowane i olej maślany

FAT, PAT, UWM, USM

Inne tłuszczowe przetwory mleczne

FAT, PAT, UWM, USM

Maślanka

FAT, PAT, UWM, USM

Ser, ser topiony i serwatka

FAT, PAT, UWM, USM

Ser

FAT, PAT, UWM, USM

w tym z mleka krowiego (czystego)

FAT, PAT, UWM, USM

Ser topiony (*1)

FAT, PAT, UWM, USM

Serwatka (*1)

FAT, PAT, UWM, USM

Inne przetwory mleczne

Niemineralne składniki mleka

FAT, PAT, UWM, USM

Napoje na bazie mleka i inne płynne przetwory mleczne

FAT, PAT, UWM, USM

Inne przetwory mleczne, gdzie indziej niesklasyfikowane

FAT, PAT, UWM, USM

Mleko odtłuszczone i maślanka zwrócone do gospodarstw rolnych

Q, PAT, USM

Wywóz mleka i śmietany luzem

Q, FAT, PAT, UWM, USM

W tym wywóz wewnątrzunijny mleka i śmietany luzem

Q, FAT, PAT, UWM, USM

Inne sposoby wykorzystania

Q, FAT, PAT, UWM, USM

Różnice i straty statystyczne

FAT, PAT, UWM, USM

Wykorzystanie łącznie = dostępność

FAT, PAT, UWM, USM

N

:

Rok, którego dotyczą dane

Q

:

Ilość (1 000 ton) na poziomie krajowym.

UWM

:

Ilość wykorzystanego mleka pełnego (1 000 ton) na poziomie krajowym

USM

:

Ilość wykorzystanego mleka odtłuszczonego (1 000 ton) na poziomie krajowym

FAT

:

Ilość tłuszczu mleka (w tonach) na poziomie krajowym

PAT

:

Ilość białka mleka krowiego (w tonach) na poziomie krajowym

Częstotliwość

:

Raz w roku

Okres odniesienia

:

Rok kalendarzowy

Zbiór danych iii.3, część 2

Szczegółowe dane na temat otrzymywanych przetworów mlecznych

Kategorie przetworów mlecznych

Termin

30 czerwca N+1

Spożywcze płynne mleko i śmietana

Mleko spożywcze

Q

Surowe mleko spożywcze

Q

Mleko poddane obróbce termicznej, o wagowej zawartości tłuszczu większej niż 3 %

Q

Mleko poddane obróbce termicznej, o wagowej zawartości tłuszczu większej niż 1 %, ale nie większej niż 3 %

Q

Mleko poddane obróbce termicznej, o wagowej zawartości tłuszczu nie większej niż 1 %

Q

Śmietana spożywcza

Q

o wagowej zawartości tłuszczu przekraczającej 21 %

Q

o wagowej zawartości tłuszczu nie przekraczającej 21 %

Q

Mleko ukwaszane

Q

z dodatkami

Q

bez dodatków

Q

Mleko zagęszczone

Q

Słodzone

Q

Niesłodzone

Q

Mleko i śmietana w proszku

Q

Mleko odtłuszczone w proszku

Q

Mleko i śmietana w proszku zawierające tłuszcz

Q

Mleko pełne i śmietana w proszku

Q

Częściowo odtłuszczone mleko w proszku

Q

Masło i inne tłuszczowe przetwory mleczne

QBE

Masło

Q

Masło tradycyjne

Q

Masło rekonstytuowane

Q

Masło z serwatki

Q

Masło skoncentrowane i olej maślany

Q

Inne tłuszczowe przetwory mleczne

Q

Masło o zmniejszonej zawartości tłuszczu

Q

Inne

Q

Maślanka i maślanka w proszku

Maślanka w proszku

Q

Maślanka

Q

Ser, ser topiony i serwatka

Ser

Q

Według kategorii mleka

z mleka krowiego (czystego)

Q

z mleka owczego (czystego)

Q

z mleka koziego (czystego)

Q

Inne (z mleka mieszanego lub z czystego mleka bawolego)

Q

Według zawartości wody

Ser miękki

Q

Ser półmiękki

Q

Ser półtwardy

Q

Ser twardy

Q

Ser bardzo twardy

Q

Ser świeży

Q

Ser topiony

Q

Serwatka

QPE

dostarczona w płynie

Q

dostarczona jako koncentrat

Q

dostarczona w proszku lub bloku

Q

Inne przetwory mleczne

Niemineralne składniki mleka

Q

Laktoza

Q

Kazeina i kazeiniany

Q

Inne białka mleka (laktoalbumina, laktoglobulina, mieszane białka mleka, serwatka demineralizowana)

Q

Napoje na bazie mleka i inne płynne przetwory mleczne

Q

Inne przetwory mleczne, gdzie indziej niesklasyfikowane

Q

N

:

Rok, którego dotyczą dane

Q

:

Ilość (1 000 ton) na poziomie krajowym

QBE

:

Ilość wyrażona jako ekwiwalent masła (1 000 ton) na poziomie krajowym

QPE

:

Ilość wyrażona jako ekwiwalent serwatki w proszku (1 000 ton) na poziomie krajowym

Częstotliwość

:

Raz w roku

Okres odniesienia

:

Rok kalendarzowy

W terminie mogą zostać dostarczone wstępne szacunki dotyczące ilości mleka i śmietany wywożonych luzem, pod warunkiem że ostateczne wyniki zostaną przekazane do 30 listopada roku N+1. Państwa członkowskie dostarczające takie wstępne wyniki odpowiednio wykazują ich status przy przekazywaniu statystyk.

Zbiór danych iii.3, część 3

Otrzymywane przetwory mleczne z produkcji ekologicznej

Termin

Kategorie przetworów mlecznych

30 czerwca N+1

Mleko spożywcze z produkcji ekologicznej

QO

Śmietana spożywcza z produkcji ekologicznej

QO

Mleko ukwaszone z produkcji ekologicznej

QO

Masło z produkcji ekologicznej

QOBE

Ser z produkcji ekologicznej

QO

Inne przetwory mleczne z produkcji ekologicznej

FATO, PATO, UOWM, UOSM

N

:

Rok, którego dotyczą dane

QO

:

Ilość tusz (w tonach) przetworów ekologicznych na poziomie krajowym

QOBE

:

Ilość wyrażona jako ekwiwalent masła ekologicznego (w tonach) na poziomie krajowym

UOWM

:

Ilość wykorzystanego mleka pełnego z produkcji ekologicznej (w tonach) na poziomie krajowym

UOSM

:

Ilość wykorzystanego mleka pełnego z produkcji ekologicznej (w tonach) na poziomie krajowym

FATO

:

Ilość tłuszczu mleka z produkcji ekologicznej (w kg) na poziomie krajowym

PATO

:

Ilość białka mleka krowiego z produkcji ekologicznej (w kg) na poziomie krajowym

Częstotliwość

:

Raz w roku

Okres odniesienia

:

Rok kalendarzowy

SEKCJA II

Opis jednostek miary

Ilości odnoszą się w

-

części 1 do ilości mleka wykorzystanej do produkcji różnych przetworów mlecznych, w tym z produkcji ekologicznej,

-

części 2 do ilości różnych uzyskanych przetworów mlecznych, w tym z produkcji ekologicznej,

-

części 3 do ilości różnych uzyskanych przetworów mlecznych z produkcji ekologicznej.

Ilości tłuszczu mleka i białka mleka - zob. zbiór danych iii.2

Ilości wykorzystanego mleka pełnego i odtłuszczonego odnoszą się do ilości wykorzystanych do produkcji różnych przetworów mlecznych.

Ilość (tłuszczowych) przetworów mlecznych wyrażona jako ekwiwalent masła odnosi się do ilości masła o zawartości tłuszczu 82 %, którą uzyskano by z tłuszczu zawartego w tych przetworach mlecznych.

Ilość serwatki wyrażona jako ekwiwalent serwatki w proszku odnosi się do ilości serwatki w proszku o zawartości wody 5 %, którą uzyskano by z tej serwatki.

W stosownych przypadkach ilości innych przetworów mlecznych mogą być zgłaszane na zerowym poziomie, jeżeli zostały wyprodukowane z przetworów mlecznych zgłoszonych już w ramach innej pozycji zbioru danych iii.3 część 2.

Wykorzystanie łącznie = dostępność odnosi się do łącznej dostępności zgłoszonej w zbiorze danych iii.2. Ilości dostępnego tłuszczu mleka, białka mleka i mleka, które są przeznaczone do wykorzystania i pochodzą z innych skupionych lub przywiezionych przetworów mlecznych, należy ująć w tej pozycji, jeżeli są one znaczące.

Różnice i straty statystyczne odnoszą się do różnic między zgłoszonymi dostępnościami i wykorzystaniem, tak aby dostępności i wykorzystanie były zrównoważone po zintegrowaniu tych wartości.

Zwolnienia z przekazywania danych

Progowe wartości odniesienia, o których mowa w art. 5 ust. 4, są następujące:

Odnośna zmienna

Warunki zwolnienia

Zwolnienie z przekazywania danych

Ilość masła innego niż masło tradycyjne

10 % ilości masła

Podział masła na „masło tradycyjne”, „masło rekonstytuowane” i „masło z serwatki”

Ilość innych tłuszczowych przetworów mlecznych, z wyjątkiem masła o zmniejszonej zawartości tłuszczu

10 % ilości innych tłuszczowych przetworów mlecznych

Ilość „masła o zmniejszonej zawartości tłuszczu”

Źródło danych:

Ocena ad hoc.

Pokrycie

Dane obejmują 95 % mleka surowego poddanego obróbce w państwie członkowskim.

SEKCJA III

Zasady metodologiczne

Poziom wykorzystania mleka i surowców mleczarskich przez sektor mleczarski powinien być spójny z dostępnością dla sektora mleczarskiego oraz z ilością uzyskanych przetworów mlecznych.

Jeżeli wartość bezwzględna zmiennej „różnice i straty statystyczne” w części 1 wynosi więcej niż 1 % dostępnej ilości mleka, należy wyjaśnić różnice między dostępnością a wykorzystaniem, tak aby niewyjaśnione różnice dotyczyły najwyżej 1 % dostępnej ilości mleka. Wyjaśnienie to przekazuje się jako metadane w tym samym terminie co dane.

W przypadku kategorii, w odniesieniu do których zawartość tłuszczu i białka przekazuje się dla wszystkich wykorzystywanych kategorii mleka, informowanie o nakładach mleka pełnego i mleka odtłuszczonego nie jest obowiązkowe.

W przypadku gdy w wyniku procesu powstaje mleko odtłuszczone (np. produkcja masła), ilość wykorzystanego mleka odtłuszczonego zgłasza się jako wartość ujemną.

Zbiór danych iii.4

Miesięczne wykorzystanie mleka krowiego przez sektor mleczarski

Dziedzina:

a.

Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej

Temat:

iii.

Mleko i przetwory mleczne

Temat szczegółowy:

iii.4

Miesięczne wykorzystanie mleka krowiego przez sektor mleczarski

SEKCJA I

Zawartość danych

Dane obejmują ilości przetworów mlecznych (lub ekwiwalentu masła, w przypadku masła ogółem i innych tłuszczowych przetworów mlecznych) przetworzonych z mleka krowiego, które zostały wyprodukowane przez przedsiębiorstwa mleczarskie w państwie członkowskim w okresie odniesienia, z wyłączeniem surowców mlecznych.

Kategorie przetworów mlecznych

Dane miesięczne

Okres odniesienia (2)

Miesiąc

Terminy

15 dzień miesiąca M+2

Produkcja krowich przetworów mlecznych przez sektor mleczarski

Mleko spożywcze

Q

Śmietana spożywcza

Q

Mleko ukwaszane

Q

Mleko zagęszczone

Q

Mleko pełne w proszku i częściowo odtłuszczone mleko w proszku

Q

Mleko odtłuszczone w proszku

Q

Ser z czystego mleka krowiego

Q

Masło ogółem i inne tłuszczowe przetwory mleczne

QBE

M

:

Miesiąc, którego dotyczą dane

Q

:

Ilość przetworów (1 000 ton) na poziomie krajowym

QBE

:

Ilość wyrażona jako ekwiwalent masła (1 000 ton) na poziomie krajowym

SEKCJA II

Opis jednostek miary

Ilość odnosi się do ilości różnych uzyskanych przetworów

Ilość wyrażona jako ekwiwalent masła - zob. zbiory danych iii.3 części 2 i 3

Zwolnienia z przekazywania danych

Progowa wartość odniesienia, o której mowa w art. 5 ust. 1, jest następująca:

Odnośna zmienna

Warunki zwolnienia

Zwolnienie z przekazywania danych

Roczny skup mleka

1 mln ton

Miesięczne przekazywanie danych (3) .

Źródło danych: Zbiór danych iii.2.

Zbiór danych iii.5

Struktura przedsiębiorstw mleczarskich

Dziedzina:

a.

Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej

Temat:

iii.

Mleko i przetwory mleczne

Temat szczegółowy:

iii.5

Struktura przedsiębiorstw mleczarskich

SEKCJA I

Zawartość danych

Dane obejmują liczbę przedsiębiorstw mleczarskich w państwie członkowskim działających w dniu 31 grudnia roku odniesienia, sklasyfikowanych według ilości odpowiednich produktów skupionych, poddanych obróbce lub wyprodukowanych.

Zbiór danych iii.5, część 1

Struktura przedsiębiorstw mleczarskich skupujących mleko

Kategorie przedsiębiorstw

Przedsiębiorstwa mleczarskie skupujące mleko, z wyjątkiem punktów skupu mleka, według ilości skupowanego mleka

Termin

30 września N+1

Łącznie

ND, QP

5 000 ton i mniej

ND, QP

Więcej niż 5 000 ton do 100 000 ton

ND, QP

Więcej niż 100 000 ton do 1 000 000 ton

ND, QP

Więcej niż 1 000 000 ton

ND, QP

Więcej niż 1 000 000 ton do 5 000 000 ton

ND, QP

Więcej niż 5 000 000 ton

ND, QP

Punkty skupu mleka według ilości skupowanego mleka

Łącznie

NC, QP

1 000 ton i mniej

NC, QP

Więcej niż 1 000 ton do 20 000 ton

NC, QP

Więcej niż 20 000 ton do 100 000 ton

NC, QP

Więcej niż 100 000 ton

NC, QP

Zbiór danych iii.5, część 2

Struktura przedsiębiorstw mleczarskich przetwarzających mleko

Kategorie przedsiębiorstw

Przedsiębiorstwa mleczarskie przetwarzające mleko według ilości mleka surowego (mleka pełnego) poddanego obróbce

Termin

30 września N+1

Łącznie

ND, QT

1 000 ton i mniej

ND QT

Więcej niż 1 000 ton do 5 000 ton

ND QT

Więcej niż 5 000 ton do 100 000 ton

ND QT

Więcej niż 100 000 ton do 300 000 ton

ND QT

Więcej niż 300 000 ton do 1 000 000 ton

ND QT

Więcej niż 1 000 000 ton

ND QT

Więcej niż 1 000 000 ton do 5 000 000 ton

ND, QT

Więcej niż 5 000 000 ton

ND, QT

Zbiór danych iii.5, część 3

Struktura przedsiębiorstw mleczarskich według grup przetworów

Kategorie przedsiębiorstw

Przedsiębiorstwa mleczarskie produkujące przetwory świeże według ilości wyprodukowanych przetworów świeżych

Termin

30 września N+1

Łącznie

ND, QP

1 000 ton lub mniej

ND QP

Więcej niż 1 000 ton do 50 000 ton

ND QP

Więcej niż 50 000 ton do 250 000 ton

ND QP

Więcej niż 250 000 ton

ND QP

Więcej niż 250 000 ton do 500 000 ton

ND, QP

Więcej niż 500 000 ton

ND, QP

Przedsiębiorstwa mleczarskie produkujące mleko spożywcze

według ilości wyprodukowanego mleka spożywczego

Łącznie

ND, QP

1 000 ton lub mniej

ND QP

Więcej niż 1 000 ton do 50 000 ton

ND QP

Więcej niż 50 000 ton do 250 000 ton

ND QP

Więcej niż 250 000 ton

ND QP

Więcej niż 250 000 ton do 500 000 ton

ND, QP

Więcej niż 500 000 ton

ND, QP

Przedsiębiorstwa mleczarskie produkujące odtłuszczone mleko w proszku według ilości wyprodukowanego odtłuszczonego mleka w proszku

Łącznie

ND, QP

1 000 ton lub mniej

ND QP

1 000 ton do 25 000 ton

ND QP

Więcej niż 25 000 ton

ND QP

Więcej niż 25 000 ton do 50 000 ton

ND, QP

Więcej niż 50 000 ton do 100 000 ton

ND, QP

Więcej niż 100 000 ton do 250 000 ton

ND, QP

Więcej niż 250 000 ton

ND, QP

Przedsiębiorstwa mleczarskie produkujące masło według ilości wyprodukowanego masła

Łącznie

ND, QP

250 ton lub mniej

ND QP

Więcej niż 250 ton do 5 000 ton

ND QP

Więcej niż 5 000 ton do 25 000 ton

ND QP

Więcej niż 25 000 ton

ND QP

Więcej niż 25 000 ton do 50 000 ton

ND, QP

Więcej niż 50 000 ton

ND, QP

Przedsiębiorstwa mleczarskie produkujące ser według ilości wyprodukowanego sera

Łącznie

ND, QP

250 ton lub mniej

ND QP

Więcej niż 250 ton do 10 000 ton

ND QP

Więcej niż 10 000 ton do 25 000 ton

ND QP

Więcej niż 25 000 ton

ND QP

Więcej niż 25 000 ton do 50 000 ton

ND, QP

Więcej niż 50 000 ton do 100 000 ton

ND, QP

Więcej niż 100 000 ton do 300 000 ton

ND, QP

Więcej niż 300 000 ton

ND, QP

N

:

Rok, którego dotyczą dane

ND

:

Liczba przedsiębiorstw mleczarskich na poziomie krajowym, z wyjątkiem punktów skupów mleka

NC

:

Liczba punktów skupu mleka na poziomie krajowym

QP

:

Ilość przetworów (1 000 ton) na poziomie krajowym

QT

:

Ilość poddana obróbce (1 000 ton) na poziomie krajowym

Częstotliwość

:

Trzy razy na dziesięć lat (w latach kończących się cyfrą 3, 6 i 0)

Okres odniesienia

:

Rok kalendarzowy

SEKCJA II

Opis klas wielkości

Wielkość przedsiębiorstw mleczarskich odnosi się do:

Ilość skupionego mleka: Masa mleka skupionego luzem bezpośrednio od gospodarstw rolnych w roku kalendarzowym, w tym bezpośredni skup od gospodarstw rolnych w innych państwach członkowskich.

Ilość mleka poddanego obróbce: Masa mleka surowego i surowców mlecznych (wyrażona jako ekwiwalent mleka) wykorzystanych przez przedsiębiorstwo mleczarskie w roku kalendarzowym.

Ilość wyprodukowanych przetworów mlecznych: Masa przetworów mlecznych wyprodukowanych przez przedsiębiorstwo mleczarskie w roku kalendarzowym.

Opis jednostek miary

Liczba przedsiębiorstw mleczarskich, z wyjątkiem punktów skupu mleka, odnosi się do przedsiębiorstw mleczarskich znajdujących się w państwie członkowskim w okresie odniesienia.

Liczba punktów skupu mleka odnosi się do liczby punktów skupu mleka znajdujących się w państwie członkowskim w okresie odniesienia.

Ilość przetworów odnosi się do ilości różnych produktów uzyskanych w okresie odniesienia.

Ilość poddana obróbce odnosi się do ilości mleka przetworzonego w okresie odniesienia.

Pokrycie

Dane obejmują 95 % ilości mleka skupionego, poddanego obróbce lub odpowiednich przetworów mlecznych wyprodukowanych w państwie członkowskim.


(1) Zwolnione państwa członkowskie przekazują dane za lata odniesienia kończące się cyfrą 3, 6 i 0.

(*1) Wykorzystanie mleka, tłuszczu i białka na potrzeby produkcji sera topionego i serwatki odnosi się, w stosownych przypadkach, do dodatkowego nakładu surowców mleczarskich, których nie ujęto jeszcze w ramach sera.

(2) Okres odniesienia obejmuje sześć okresów miesięcznych, w których przekazywanie danych co miesiąc nie jest konieczne.

(3) Zwolnione państwa członkowskie przekazują dane do 15 sierpnia za okresy miesięczne od stycznia do czerwca tego samego roku oraz do 15 lutego za okresy miesięczne od lipca do grudnia poprzedniego roku.

ZAŁĄCZNIK IV

Wymogi dotyczące dokładności

Dane zebrane w odniesieniu do próby i ekstrapolowane na całą populację statystyczną zbioru danych muszą spełniać wymogi dotyczące dokładności określone w tabeli 1.

Wymogi dotyczące dokładności mają zastosowanie do ostatecznych przekazanych krajowych szacunków dla określonych zmiennych należących do zbiorów danych wymienionych w tabeli 1.

Zmienne odnoszą się do pogłowia zwierząt gospodarskich, liczby jaj i ilości mleka, w zależności od zbioru danych.

Populację odniesienia określono w pierwszej kolumnie tabeli 1.

Tabela 1.

Wymogi dotyczące dokładności

Populacja odniesienia

Zmienne, do których stosuje się wymogi dotyczące dokładności

Względny błąd standardowy

Zbiór danych i.1, część 1: Pogłowie zwierząt gospodarskich

Gospodarstwa rolne utrzymujące odpowiednie kategorie zwierząt gospodarskich

-

Bydło

-

Krowy

3 %

-

Trzoda chlewna

-

Owce

-

Kozy

5 %

Zbiory danych

ii.2

Jaja wylęgowe i pisklęta drobiu hodowlanego

ii.3

Struktura wylęgarni

Gospodarstwa rolne i inne przedsiębiorstwa prowadzące działalność wylęgową

-

Pojemność (liczba jaj kurzych, kaczych, gęsich, indyczych lub perliczych) w wylęgarniach

5 %

Zbiór danych iii.1 Mleko produkowane i wykorzystywane w gospodarstwach rolnych;

Gospodarstwa rolne produkujące mleko

-

Ilość mleka wykorzystywanego bezpośrednio przez gospodarstwa rolne

5 %

Zbiór danych iii.4 Miesięczne wykorzystanie mleka krowiego przez sektor mleczarski

Przedsiębiorstwa mleczarskie

-

Ilość przetworzonego mleka krowiego

5 %

Zbiory danych

iii.2, część 2

Dostępność mleka dla sektora mleczarskiego z innych źródeł

iii.3

Wykorzystanie mleka i surowców mlecznych przez sektor mleczarski i uzyskane w ten sposób przetwory

iii.5 część 1

Struktura przedsiębiorstw mleczarskich

część 2

Struktura przedsiębiorstw mleczarskich przetwarzających mleko

część 3

Struktura przedsiębiorstw mleczarskich według grup przetworów

Przedsiębiorstwa mleczarskie

-

Ilość przetworzonego mleka krowiego

-

Ilość innego przetworzonego mleka

-

Ilość przetworzonego tłuszczu mleka krowiego

-

Ilość przetworzonego białka mleka krowiego

1 %

ZAŁĄCZNIK V

Opisy

Kategorie zwierząt gospodarskich

„Przeznaczone do uboju”

Zwierzęta przeznaczone do uboju bez uprzedniej zmiany kategorii zwierząt, z wyłączeniem zwierząt hodowlanych.

„Nieprzeznaczone do uboju”

Zwierzęta chowane w celach hodowlanych i przeznaczone do zastąpienia, do dalszego chowu lub tuczenia przed ubojem, lub które normalnie zostałyby poddane ubojowi po uprzedniej zmianie kategorii zwierząt.

„Zwierzęta hodowlane”

Zwierzęta chowane w celach hodowlanych

„Zwierzęta z chowu ekologicznego”

Zwierzęta gospodarskie w gospodarstwie rolnym, których chów jest w pełni zgodny z zasadami i przepisami produkcji ekologicznej i przebiega w ramach zarządzania certyfikowanego jako ekologiczne, jak określono w rozporządzeniu (UE) 2018/848.

„Bydło”

Bydło (Bos taurus L.) i woły domowe (Bubalus bubalis L.), jak również hybrydy, takie jak Beefalo.

„Jałówki”

Samice bydła w wieku co najmniej 12 miesięcy, które jeszcze się nie cieliły

„Krowy”

Samice bydła, które już się cieliły (w tym te w wieku poniżej 2 lat)

„Krowy mleczne”

Krowy, które ze względu na swoją rasę lub szczególne właściwości są chowane wyłącznie lub głównie na potrzeby produkcji mleka przeznaczonego do spożycia przez ludzi lub do przetworzenia na przetwory mleczne.

„Krowy niemleczne”

Krowy niebędące krowami mlecznymi.

„Bawoły”

Zwierzęta z gatunku Bubalus bubalis L.

„Trzoda chlewna”

Zwierzęta domowe z gatunku Sus scrofa domesticus Erxleben.

„Knury rozpłodowe”

Samce świń o wadze co najmniej 50 kg przeznaczone do celów hodowlanych

„Lochy nieprośne”

Samice świń o wadze co najmniej 50 kg przeznaczone do celów hodowlanych, niezależnie od tego, czy prosiły się, czy też nie.

„Lochy prośne”

Lochy, które zostały pokryte przez knura lub poddane inseminacji do dnia odniesienia

„Lochy nieprośne”

Lochy, które nie zostały pokryte do dnia odniesienia.

„Loszki”

Lochy przeznaczone do hodowli, które nigdy się nie prosiły.

„Owce”

Zwierzęta domowe z gatunku Ovis aries.

„Maciorki i jarki”

Samice owiec, które co najmniej raz miały młode (maciorki), oraz takie, które zostały po raz pierwszy pokryte przez tryka (jarki).

„Mleczne maciorki i jarki”

Maciorki chowane wyłącznie lub głównie na potrzeby produkcji mleka przeznaczonego do spożycia przez ludzi lub do przetworzenia na przetwory mleczne, w tym również wybrakowane maciorki mleczne (niezależnie od tego, czy były tuczone między ostatnią laktacją a ubojem), a także mleczne jarki hodowane na mleczne maciorki.

„Niemleczne maciorki i jarki”

Maciorki i jarki inne niż mleczne maciorki i jarki.

„Kozy”

Zwierzęta domowe należące do podgatunku Capra aegagrus hircus L.

„Samice kóz do dalszego chowu”

Samice kóz, które już miały potomstwo, i kozy pokryte.

„Drób”

Odnosi się do kurcząt (Gallus gallus L.), indyków (Meleagris spp.), kaczek (Anas spp. i Cairina moschata L.), gęsi (Anser domesticus L.), strusi (Struthio camelus L.) oraz innego drobiu i ptactwa, gdzie indziej niesklasyfikowanego, takiego jak przepiórki (Coturnix spp.) bażanty (Phasianus spp.), perliczki (Numida meleagris domestica L.) i gołębie (Columbinae spp.). Wyłączone jest ptactwo hodowane w zagrodzie do celów myśliwskich (polowanie), a nie do produkcji mięsa/jaj.

„Kurczęta”

Zwierzęta domowe z gatunku Gallus gallus L.

„Brojlery”

Kurczęta chowane na ubój

„Kury nioski”

Kurczęta, które osiągnęły dojrzałość i są chowane na potrzeby produkcji jaj, z wyłączeniem piskląt i młodych kur, które jeszcze nie znosiły.

„Kury nioski produkujące jaja spożywcze”

Kury nioski chowane na potrzeby produkcji jaj spożywczych

„Drób inny niż kurczęta”

Drób z wyjątkiem kurcząt. Wyłączone są pisklęta.

„Kaczki”

Zwierzęta domowe z rodzaju Anas i gatunku Cairina moschata L.

„Gęsi”

Zwierzęta domowe z gatunku Anser anser domesticus L.

„Indyki”

Zwierzęta domowe z rodzaju Meleagris.

„Strusie”

Zwierzęta domowe z gatunku Struthio camelus L.

„Inny drób i ptactwo, gdzie indziej niesklasyfikowane”

Inny drób i ptactwo, gdzie indziej niesklasyfikowane, takie jak przepiórki (Coturnix spp.), bażanty (Phasianus spp.), perliczki (Numida meleagris domestica L.) i gołębie (Columbinae spp.). Wyłączone jest ptactwo hodowane w zagrodzie do celów myśliwskich (polowanie), a nie do produkcji mięsa/jaj.

„Króliki”

Zwierzęta domowe z rodzaju Oryctolagus.

„Zwierzęta chowane do celów innych niż spożycie przez ludzi”

Zwierzęta chowane na potrzeby wytwarzania produktów, które nie są jadalne lub niezdatne do spożycia przez ludzi.

„Zwierzęta futerkowe”

Zwierzęta chowane na potrzeby produkcji futer.

„Lisy”

Zwierzęta gatunków Vulpes vulpes i Vulpes lagopus chowane na potrzeby produkcji futer.

„Jenoty”

Zwierzęta gatunku Nyctereutes procyonoides chowane na potrzeby produkcji futer.

„Norki”

Zwierzęta gatunku Neovison vison z chowane na potrzeby produkcji futer.

„Szynszyle”

Zwierzęta gatunków Chinchilla chinchilla i Chinchilla lanigera, chowane na potrzeby produkcji futer.

„Inne zwierzęta futerkowe, gdzie indziej niesklasyfikowane”

Zwierzęta gatunków innych niż lisy, jenoty, norki lub szynszyle, chowane na potrzeby produkcji futer.

Ubój

Zmienne, które zostały już opisane powyżej, nie są powielane.

„Rzeźnia”

Zgodnie z definicją w rozporządzeniu (UE) 2022/2379.

„Tusza”

Ciało zwierzęcia po uboju i obróbce poubojowej

Dokładniej oznacza to:

a)

w przypadku bydła: całe ciało ubitego zwierzęcia, po wykrwawieniu, wypatroszeniu i oskórowaniu, bez głowy (oddzielonej od tuszy w stawie szczytowo-potylicznym); bez racic (odciętych w stawie nadgarstkowo-śródręcznym lub stępowo-śródstopowym); bez narządów wewnętrznych jamy klatki piersiowej i jamy brzusznej, z nerkami, tłuszczem okołonerkowym i tłuszczem miednicznym lub bez; bez narządów rozrodczych i przylegających mięśni, a także bez wymienia i tłuszczu gruczołu mlecznego;

b)

w przypadku trzody chlewnej: ciało ubitej świni, wykrwawione i wypatroszone, całe lub podzielone wzdłuż linii środkowej, bez języka, szczeciny, racic, genitaliów, tłuszczu okołonerkowego, nerek i przepony;

c)

w przypadku owiec i kóz: całe ciało ubitego zwierzęcia, po wykrwawieniu, wypatroszeniu i oskórowaniu, bez głowy (odciętej w stawie szczytowo-potylicznym); bez racic (odciętych w stawie nadgarstkowo-śródręcznym lub stępowo-śródstopowym); bez ogona (odciętego pomiędzy szóstym a siódmym kręgiem ogonowym); bez wymienia i narządów rozrodczych; z nerkami i tłuszczem okołonerkowym; oraz bez innych narządów wewnętrznych jamy klatki piersiowej i jamy brzusznej;

d)

w przypadku drobiu: ciało zwierzęcia oskubane i wypatroszone, bez głowy i łapek oraz bez szyi, serca, wątroby i żołądka.

„Masa tuszy”

Masa tuszy schłodzonej

„Cielęta”

Bydło w wieku do 8 miesięcy

„Młode bydło”

Bydło w wieku powyżej 8 miesięcy, ale poniżej 12 miesięcy

„Byki”

Niekastrowane byki w wieku co najmniej 12 miesięcy

„Woły”

Wykastrowane byki w wieku co najmniej 12 miesięcy

„Jagnięta”

Młode owce

„Inne owce”

Owce inne niż jagnięta

„Koniowate”

Zwierzęta domowe z rodziny Equidae, tj. konie, osły i ich krzyżówki

Jaja spożywcze i wylęgowe

Zmienne, które zostały już opisane powyżej, nie są powielane.

„Jaja spożywcze”

Świeże jaja kur niosek przeznaczone do spożycia przez ludzi (nieprzeznaczone do inkubacji) lub do wytworzenia produktów jajecznych, w skorupkach.

„Jaja wylęgowe”

Zapłodnione jaja drobiu przeznaczone do produkcji piskląt.

„Wylęgarnia”

Zgodnie z definicją w rozporządzeniu (UE) 2022/2379.

„Pojemność”

Maksymalna liczba jaj wylęgowych, które można umieścić jednocześnie w inkubatorach z wyłączeniem klujników, lub - w przypadku zmiany takiej pojemności (w tym w razie rozpoczęcia lub zaprzestania działalności wylęgarni) - maksymalna zgłoszona pojemność w ciągu roku.

„Zakłady pakowania”

Zakłady, w których jaja są klasyfikowane według jakości i masy zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004.

„Nabywcy” jaj z gospodarstw rolnych

Zakłady pakowania i przedsiębiorstwa rolno-spożywcze mogące skupować nieoznakowane jaja bezpośrednio od gospodarstw rolnych.

„Pisklęta”

Drób gospodarski o żywej wadze nieprzekraczającej 185 gramów

„Pisklęta użytkowe”

Pisklęta chowane na mięso, na nioski lub na potrzeby wykorzystania mieszanego oraz kogutki przeznaczone do seksowania

„Pisklęta użytkowe: wykorzystanie mięsne”

Pisklęta przeznaczone do tuczu i ubijane przed osiągnięciem dojrzałości płciowej

„Pisklęta użytkowe: wykorzystanie jako nioski”

Samice piskląt przeznaczone na chów w celu produkcji jaj spożywczych

„Pisklęta użytkowe: wykorzystanie łączone wylęgowo-mięsne”

Pisklęta nieprzeznaczone jednoznacznie na nioski lub do spożycia

„Kogutki z seksowania”

Samce piskląt tej samej rasy genetycznej co pisklęta do wykorzystania jako nioski (do produkcji jaj przeznaczonych do spożycia lub wylęgu), niemniej jednak przeznaczone do tuczenia i uboju

„Pisklęta stada rodzicielskiego”

Pisklęta przeznaczone do produkcji piskląt użytkowych

„Pisklęta stada prarodzicielskiego”

Pisklęta przeznaczone do produkcji piskląt stada rodzicielskiego

„Pisklęta selekcjonowane”

Pisklęta stada rodzicielskiego lub prarodzicielskiego

„Pisklęta przeznaczone do wykorzystania”

Pisklęta użytkowe lub selekcjonowane hodowane w wylęgarniach

Kategorie mleka

„Wyprodukowane mleko surowe”

Mleko wytwarzane przez wydzielanie gruczołów mlecznych krów, owiec, kóz lub bawolic dojonych w celu gospodarczym, które nie zostało ogrzane do temperatury wyższej niż 40 °C, ani też nie przeszło żadnej obróbki podobnej w skutkach

„Dostępność w gospodarstwach rolnych”

Mleko, mleko odtłuszczone i maślanka dostępne do wykorzystania w gospodarstwach rolnych.

„Wykorzystanie w gospodarstwach rolnych”

Wykorzystanie mleka surowego (pełnego), mleka odtłuszczonego i maślanki przez gospodarstwa rolne.

„Przetwór uzyskiwany w gospodarstwach rolnych”

Przetwory mleczne powstałe w wyniku wykorzystania przez gospodarstwa rolne.

„Gospodarstwo rolne”

Zgodnie z definicją w rozporządzeniu (UE) 2018/1091.

„Przedsiębiorstwa mleczarskie”

Zgodnie z definicją w rozporządzeniu (UE) 2022/2379.

„Sektor mleczarski”

Krajowy przemysł mleczarski jako ramy przedsiębiorstw mleczarskich w danym państwie członkowskim. Działalność krajowego sektora mleczarskiego nie obejmuje wymiany surowców mleczarskich.

„Punkty skupu mleka”

Przedsiębiorstwa mleczarskie skupujące surowe mleko lub śmietanę z gospodarstw rolnych bez ich przetworzenia, w celu dostarczenia ich innym przedsiębiorstwom mleczarskim.

„Przetwory mleczne”

Produkty zawierające przede wszystkim mleko lub składniki mleka, których żadna część nie zastępuje ani nie jest przeznaczona do zastąpienia jakichkolwiek składników mleka.

Należą do nich:

-

przetwory mleczne uzyskane wyłącznie z mleka, z zastrzeżeniem, że substancje niezbędne do ich wytworzenia mogą być dodawane, pod warunkiem że substancje te nie są wykorzystywane do zastąpienia w części lub w całości jakichkolwiek składników mleka, oraz

-

przetwory mleczne złożone, których żadna część nie zastępuje ani nie jest przeznaczona do zastąpienia jakichkolwiek składników mleka oraz których zasadniczą część pod względem ilości lub charakterystyki produktu stanowią mleko lub przetwory mleczne.

„Surowce mleczne”

Mleko surowe, śmietana i mleko odtłuszczone, a także przetwory mleczne przeznaczone do dalszego przetworzenia przez przedsiębiorstwa mleczarskie na różne przetwory mleczne. Stanowią one nakłady mleka na przetwórstwo mleczarskie.

„Dostarczone mleko i przetwory mleczne”

Mleko i przetwory mleczne dostarczone przez gospodarstwo rolne do przedsiębiorstwa mleczarskiego w tym samym lub innym państwie członkowskim.

„Skupione mleko i przetwory mleczne”

Mleko i przetwory mleczne skupione przez przedsiębiorstwo mleczarskie od gospodarstwa rolnego w tym samym lub innym państwie członkowskim.

„Przywiezione mleko i przetwory mleczne”

Mleko i przetwory mleczne dostarczone do przedsiębiorstwa mleczarskiego z innego państwa członkowskiego lub państwa trzeciego i nieujęte jako skupione.

„Mleko z produkcji ekologicznej”

Mleko pochodzące od zwierząt, których chów jest w pełni zgodny z zasadami i przepisami produkcji ekologicznej i przebiega w ramach zarządzania certyfikowanego jako ekologiczne na poziomie gospodarstw, jak określono w rozporządzeniu (UE) 2018/848, a także mleko skupione lub w inny sposób wykorzystywane w certyfikowanym procesie ekologicznym jako ekologiczne.

„Bezpośrednie wykorzystanie mleka pełnego przez gospodarstwa rolne”

Mleko wyprodukowane, ale niedostarczone do sektora mleczarskiego.

„Dostępność dla sektora mleczarskiego”

Skup mleka i przetworów mlecznych od gospodarstw rolnych oraz przywóz przetworów mlecznych, które mają być dalej przetworzone przez sektor mleczarski na inne przetwory mleczne.

„Wykorzystanie przez sektor mleczarski”

Wykorzystanie dostępności dla sektora mleczarskiego

„Inne uzyskane przetwory mleczne”

Przetwory mleczne uzyskane w gospodarstwach rolnych, z wyłączeniem mleka spożywczego, śmietany, masła i sera.

„Mleko spożywcze”

Mleko surowe, pełne, częściowo odtłuszczone, odtłuszczone oraz poddane obróbce termicznej, oznaczone odpowiednią zawartością tłuszczu, niezawierające dodatków

„Śmietana”

Warstwa tłuszczu, która tworzy się w sposób naturalny na powierzchni mleka przez powolne zbrylanie emulgujących kuleczek tłuszczu. Jeżeli zostaje ona usunięta z powierzchni mleka przez zbieranie lub ekstrahowana z mleka przez odwirowanie w separatorze, wówczas posiada ona, poza innymi składnikami mleka, stosunkowo dużo tłuszczu (zwykle jego zawartość przekracza 10 % masy przetworu).

„Śmietana spożywcza”

Śmietana, która została przetworzona i jest dostępna do dostarczenia poza sektor mleczarski (tj. do spożycia przez ludzi, jako surowiec dla producentów czekolady, lodów itp.). Podobnie jak w przypadku innych przetworów, nie obejmuje to produkcji pośredniej, której celem jest wytwarzanie innych przetworów mlecznych.

„Inne przetwory mleczne”

Inne przetwory mleczne, których wykorzystanie nie zostało ujęte nigdzie indziej, tj. z wyjątkiem mleka i śmietany (w postaci płynnej, zagęszczonej lub w proszku), mleka ukwaszonego, sera, sera topionego, serwatki (płynnej, zagęszczonej lub w proszku), maślanki, masła i innych tłuszczowych przetworów mlecznych Inne przetwory mleczne obejmują w szczególności:

-

Składniki mleka lub przetwory bogate w te składniki (laktozę, kazeinę i kazeiniany, inne białka mleka) lub ich mieszaniny,

-

Desery i napoje, jeżeli mleko wykorzystane do ich przetworzenia nie jest ujęte nigdzie indziej.

„Inne sposoby wykorzystania”

Inne sposoby wykorzystania przez przedsiębiorstwa mleczarskie obejmują:

-

Dostawy surowców mleczarskich w państwie członkowskim poza sektor mleczarski, zwłaszcza do sektora rolno-spożywczego,

-

Przetwarzanie surowca mleczarskiego na produkty inne niż przetwory mleczne, jeżeli nakładu tego surowca nie można ująć nigdzie indziej.

Przetwory mleczne luzem dostarczane na potrzeby świadczenia usług gastronomicznych są wyłączone i powinny zostać ujęte w odpowiednich kategoriach przetworów mlecznych.

„Przetwory świeże”

Przetworzy świeże obejmują:

-

Mleko spożywcze,

-

Śmietanę spożywczą,

-

Maślankę,

-

Mleko ukwaszane,

-

Napoje na bazie mleka i inne płynne przetwory mleczne.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00