Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 poz. 2214
Wersja aktualna od 2023-11-13
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 poz. 2214
Wersja aktualna od 2023-11-13
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/2214

z dnia 23 października 2023 r.

zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do warunków stosowania i specyfikacji częściowo odtłuszczonych nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w proszku jako nowej żywności

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 (1), w szczególności jego art. 12 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności.

(2)

Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 (2) ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.

(3)

Unijny wykaz umieszczony w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 obejmuje częściowo odtłuszczone nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w proszku jako nową żywność, na którą wydano zezwolenie.

(4)

Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2020/500 (3) zezwolono na wprowadzenie na rynek częściowo odtłuszczonych nasion szałwii (Salvia hispanica) w proszku jako nowej żywności do stosowania w szeregu środków spożywczych przeznaczonych dla ogółu populacji.

(5)

26 lipca 2021 r. przedsiębiorstwo Functional Products Trading Arica S.A./BENEXIA („wnioskodawca”) przedłożyło Komisji, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o zmianę warunków stosowania częściowo odtłuszczonych nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w proszku jako nowej żywności. Wnioskodawca zwrócił się w szczególności z prośbą o rozszerzenie stosowania częściowo odtłuszczonych nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w proszku o wysokiej zawartości błonnika na szereg środków spożywczych przeznaczonych dla ogółu populacji, a mianowicie: ciastka i wypieki, przetworzone owoce i warzywa (w tym dania na bazie warzyw), chleb i bułki, produkty na bazie makaronu i produkty białkowe.

(6)

26 lipca 2021 r. wnioskodawca zwrócił się również do Komisji z wnioskiem o ochronę zastrzeżonych danych dotyczących badania toksyczności ostrej (4), badania z udziałem ludzi (5), badania oceniającego powstawanie zanieczyszczeń procesowych (6) oraz certyfikatów analizy (7).

(7)

Zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 23 marca 2022 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) o wydanie opinii naukowej dotyczącej zmiany warunków stosowania częściowo odtłuszczonych nasion szałwii hiszpańskiej w proszku o wysokiej zawartości błonnika jako nowej żywności.

(8)

27 lutego 2023 r. Urząd przyjął opinię naukową dotyczącą „Bezpieczeństwa rozszerzenia stosowania częściowo odtłuszczonych nasion szałwii (Salvia hispanica L.) w proszku o wysokiej zawartości błonnika jako nowej żywności, na podstawie rozporządzenia (UE) 2015/2283” (8) zgodnie z art. 11 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(9)

W swojej opinii naukowej Urząd stwierdził, że proponowana zmiana jest bezpieczna w proponowanych warunkach stosowania, w związku z czym należy zmienić warunki stosowania częściowo odtłuszczonych nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w proszku o wysokiej zawartości błonnika.

(10)

W swojej opinii naukowej Urząd odnotował nieprawidłowe zgłoszenie specyfikacji dotyczącej Listeria monocytogenes („Brak/g”) oraz Escherichia coli („< 10 NPL/g”) w nowej żywności dopuszczonej rozporządzeniem wykonawczym (UE) 2020/500. Należy zatem odpowiednio zmienić specyfikację nowej żywności poprzez wskazanie prawidłowych maksymalnych poziomów Listeria monocytogenes: „Nie wykryto w 25 g” oraz Escherichia coli: „Nie wykryto w 10 g”.

(11)

W swojej opinii naukowej Urząd zauważył również, że jego wnioski dotyczące bezpieczeństwa nowej żywności opierają się na przedłożonych przez wnioskodawcę badaniu z udziałem ludzi, badaniu oceniającym powstawanie zanieczyszczeń procesowych oraz certyfikatach analitycznych, bez których nie mógłby on ocenić nowej żywności i wyciągnąć wniosków.

(12)

Komisja zwróciła się do wnioskodawcy o dodatkowe wyjaśnienie uzasadnienia jego wniosku o ochronę zastrzeżonych danych w odniesieniu do tych danych i badań oraz o wyjaśnienie jego wniosku o wyłączne prawo powoływania się na nie zgodnie z art. 26 ust. 2 lit. b) rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(13)

Wnioskodawca oświadczył, że w momencie składania wniosku posiadał zastrzeżone i wyłączne prawo do powoływania się na badanie z udziałem ludzi, badanie oceniające tworzenie się zanieczyszczeń procesowych oraz certyfikaty analizy oraz że osoby trzecie nie mogą zgodnie z prawem uzyskać dostępu do tych danych, wykorzystywać ich ani odwoływać się do nich.

(14)

Komisja oceniła wszystkie informacje dostarczone przez wnioskodawcę i uznała, że należycie uzasadniają one spełnienie wymogów określonych w art. 26 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2015/2283. W związku z tym badanie z udziałem ludzi, badanie oceniające tworzenie się zanieczyszczeń procesowych oraz świadectwa analizy powinny być chronione zgodnie z art. 27 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Co za tym idzie, jedynie wnioskodawca powinien być upoważniony do wprowadzania na rynek w Unii częściowo odtłuszczonych nasion szałwii hiszpańskiej w proszku o wysokiej zawartości błonnika do stosowania w ciastkach i wypiekach, przetworzonych owocach i warzywach (w tym daniach na bazie warzyw), chlebie i bułkach, produktach na bazie makaronu i produktach białkowych w okresie pięciu lat od wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

(15)

Ograniczenie zezwolenia oraz powoływania się na dane naukowe zawarte w dokumentacji wnioskodawcy wyłącznie do użytku wnioskodawcy nie uniemożliwia jednak kolejnym wnioskodawcom ubiegania się o zezwolenie na wprowadzenie na rynek tej samej nowej żywności, pod warunkiem że ich wnioski będą się opierać na uzyskanych zgodnie z prawem informacjach potwierdzających na potrzeby takiego zezwolenia.

(16)

Informacje podane we wniosku i opinia Urzędu dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że zmiany w warunkach stosowania i specyfikacji nowej żywności są zgodne z warunkami ustanowionymi w art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283 i powinny zostać zatwierdzone.

(17)

Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.

(18)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Wyłącznie przedsiębiorstwo Functional Products Trading Arica S.A./BENEXIA (9) jest upoważnione do wprowadzania na rynek w Unii częściowo odtłuszczonych nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w proszku o wysokiej zawartości błonnika do stosowania w ciastkach i wypiekach, przetworzonych owocach i warzywach (w tym daniach na bazie warzyw), chlebie i bułkach, produktach na bazie makaronu oraz produktach białkowych przez okres pięciu lat od dnia 13 listopada 2023 r., chyba że kolejny wnioskodawca uzyska zezwolenie na tę nową żywność bez powoływania się na dane naukowe chronione na podstawie art. 3 lub za zgodą Functional Products Trading Arica S.A./BENEXIA.

Artykuł 3

Dane naukowe zawarte w dokumentacji wniosku i spełniające warunki określone w art. 26 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2015/2283 nie mogą być wykorzystywane bez zgody Functional Products Trading Arica S.A./BENEXIA na rzecz kolejnego wnioskodawcy przez okres pięciu lat od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 23 października 2023 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.

(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72).

(3) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/500 z dnia 6 kwietnia 2020 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek częściowo odtłuszczonych nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w proszku jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 109 z 7.4.2020, s. 2).

(4) Załącznik 20.

(5) Załącznik 21.

(6) Załącznik 22.

(7) Załączniki 23-41 oraz załącznik 43.

(8) Dziennik EFSA 2023;21(4):7904.

(9) Adres: Luis Pasteur 5850, Oficina 403, Quinto Piso; Vitacura, Santiago - Chile.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) wpis „Częściowo odtłuszczone nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w proszku” otrzymuje brzmienie:

Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie

Warunki stosowania nowej żywności

Dodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowania

Inne wymogi

Ochrona danych

„Częściowo odtłuszczone nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w proszku

Określona kategoria żywności

Maksymalne poziomy

Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako »Częściowo odtłuszczone nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w proszku«.

Proszek o wysokiej zawartości białka

Fermentowane produkty mleczne bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących, w tym maślanka naturalna bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących (z wyjątkiem maślanki sterylizowanej), niepoddawane obróbce cieplnej po fermentacji

0,7 %

Fermentowane produkty mleczne bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących, poddawane obróbce cieplnej po fermentacji

0,7 %

Fermentowane produkty mleczne z dodatkami smakowymi i środkami aromatyzującymi, w tym produkty poddawane obróbce cieplnej

0,7 %

Wyroby cukiernicze

10 %

Soki owocowe w rozumieniu dyrektywy Rady 2001/112 /WE (*1) oraz soki warzywne

2,5 %

Nektary owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112 /WE oraz nektary warzywne i podobne produkty

2,5 %

Napoje z dodatkami smakowymi i środkami aromatyzującymi

3 %

Suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46 /WE z wyjątkiem suplementów żywnościowych dla niemowląt i małych dzieci

7,5 g/dziennie

Proszek o wysokiej zawartości błonnika

Wyroby cukiernicze

4 %

Wydano zezwolenie na stosowanie w ciastach i wypiekach, przetworzonych owocach i warzywach (w tym daniach na bazie warzyw), chlebie i bułkach, produktach na bazie makaronu i produktach białkowych w dniu 13 listopada 2023 r. Niniejszy wpis opiera się na zastrzeżonych dowodach naukowych i danych naukowych objętych ochroną zgodnie z art. 26 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

Wnioskodawca: Functional Products Trading Arica S.A./BENEXIA, Luis Pasteur 5850, Oficina 403, Quinto Piso. Vitacura, Santiago - Chile. Wyłącznie przedsiębiorstwo Functional Products Trading Arica S.A./BENEXIA jest upoważnione do wprowadzania na rynek w Unii częściowo odtłuszczonych nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.) w proszku o wysokiej zawartości błonnika do stosowania w ciastkach i wypiekach, przetworzonych owocach i warzywach (w tym daniach na bazie warzyw), chlebie i bułkach, produktach na bazie makaronu oraz produktach białkowych w okresie ochrony danych, chyba że kolejny wnioskodawca uzyska zezwolenie na tę nową żywność bez powoływania się na dane naukowe chronione na podstawie art. 26 rozporządzenia (UE) 2015/2283 lub za zgodą Functional Products Trading Arica S.A./BENEXIA.

Data zakończenia ochrony danych: 13 listopada 2028 r.

Soki owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112 /WE oraz soki warzywne

2,5 %

Nektary owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112 /WE oraz nektary warzywne i podobne produkty

4 %

Napoje z dodatkami smakowymi i środkami aromatyzującymi

4 %

Suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46 /WE z wyjątkiem suplementów żywnościowych dla niemowląt i małych dzieci

12 g/dziennie

Ciasta i wypieki

5 g/100 g

Przetworzone owoce i warzywa (w tym dania na bazie warzyw)

10 g/100 g

Chleb i bułki

10 g/100 g

Produkty na bazie makaronu

8 g/100 g

Produkty białkowe

10 g/100 g

2)

w tabeli 2 (Specyfikacje) wpis „Częściowo odtłuszczone nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w proszku” otrzymuje brzmienie:

Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie

Specyfikacja

„Częściowo odtłuszczone nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w proszku

Opis/definicja:

Nowa żywność to częściowo odtłuszczone nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w proszku uzyskiwane w procesie wyciskania i mielenia całych nasion Salvia hispanica L.

Właściwości fizyczne i sensoryczne:

Ciała obce: 0,1 %

Proszek o wysokiej zawartości białka

Proszek o wysokiej zawartości błonnika

Wielkość cząstek:

≤ 130 μm

≤ 400 μm

Skład chemiczny:

Salvia hispanica w proszku o wysokiej zawartości białka

Salvia hispanica w proszku o wysokiej zawartości błonnika

Wilgotność

≤ 9,0 %

≤ 9,0 %

Białko

≥ 40,0 %

≥ 24,0 %

Tłuszcz

≤ 17 %

≤ 12 %

Błonnik

≤ 30 %

≥ 50 %

Kryteria mikrobiologiczne:

Ogólna liczba drobnoustrojów: ≤ 10 000 jtk/g

Drożdże: ≤ 500 jtk/g

Pleśnie: ≤ 500 jtk/g

Staphylococcus aureus: ≤ 10 jtk/g

Bakterie z grupy coli: < 100 NPL/g

Enterobacteriaceae: ≤ 100 jtk/g

Bacillus cereus: ≤ 50 jtk/g

Escherichia coli: nie wykryto w 10 g

Listeria monocytogenes: nie wykryto w 25 g

Salmonella spp.: brak w 25 g

Zanieczyszczenia:

Arsen: ≤ 0,1 ppm

Kadm: ≤ 0,1 ppm

Ołów: ≤ 0,1 ppm

Rtęć: ≤ 0,1 ppm

Aflatoksyny ogółem: ≤ 4 ppb

Ochratoksyna A: ≤ 1 ppb”


(*1) Dyrektywa Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnosząca się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 10 z 12.1.2002, s. 58).”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00