Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 poz. 2379
Wersja aktualna od 2023-10-23
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 poz. 2379
Wersja aktualna od 2023-10-23
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/2379

z dnia 29 września 2023 r.

zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do dodatku do żywności winian stearylu (E 483)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3 i art. 14,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2)

Zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.

(3)

W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 (3) ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(4)

Winian stearylu (E 483) jest substancją dozwoloną w określonych rodzajach żywności zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(5)

W dniu 11 marca 2020 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (Urząd) wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny winianu stearylu (E 483) jako dodatku do żywności (4). W opinii stwierdzono, że brakuje odpowiednich danych toksykologicznych dotyczących winianu stearylu. Ponadto brakowało odpowiednich danych, które umożliwiłyby przekrojowe porównanie z danymi dotyczącymi innych substancji. W związku z powyższym Urząd nie był w stanie potwierdzić bezpieczeństwa winianu stearylu jako dodatku do żywności i stwierdził, że nie można potwierdzić dopuszczalnego dziennego spożycia tej substancji.

(6)

W dniu 19 stycznia 2021 r. Komisja ogłosiła publiczne zaproszenie do przedstawienia danych technicznych i naukowych dotyczących dozwolonego dodatku do żywności winian stearylu (E 483) w celu uzyskania danych, które Urząd uznał za niezbędne. Żaden podmiot gospodarczy nie podjął się jednak dostarczenia wymaganych danych toksykologicznych dotyczących winianu stearylu (E 483). Bez tych danych Urząd nie może zakończyć ponownej oceny bezpieczeństwa winianu stearylu jako dodatku do żywności. Nie można zatem ustalić, czy substancja ta nadal spełnia warunki określone w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 dotyczące włączenia do unijnego wykazu dopuszczonych dodatków do żywności.

(7)

Należy zatem wykreślić winian stearylu (E 483) z unijnego wykazu dopuszczonych dodatków do żywności.

(8)

Ze względu na brak odpowiednich danych toksykologicznych potwierdzających bezpieczeństwo winianu stearylu (E 483) jako dodatku do żywności nie można uzasadnić jego dalszego uwzględniania w tym wykazie i należy usunąć winian stearylu (E 483) z unijnego wykazu dopuszczonych dodatków do żywności. Należy odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012.

(9)

Aby podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze mogły znaleźć alternatywy dla winianu stearylu (E 483), niniejsze rozporządzenie powinno zacząć obowiązywać sześć miesięcy po dacie jego wejścia w życie.

(10)

Należy również ustanowić okres przejściowy, w którym żywność zawierająca winian stearylu (E 483), legalnie wprowadzona do obrotu przed datą rozpoczęcia stosowania niniejszego rozporządzenia, może pozostawać w obrocie.

(11)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 skreśla się pozycję dotyczącą dodatku do żywności winian stearylu (E 483).

Artykuł 3

Środki spożywcze zawierające winian stearylu (E 483), które zostały legalnie wprowadzone do obrotu przed dniem 23 kwietnia 2024 r., mogą pozostawać w obrocie do ich daty minimalnej trwałości lub do upływu ich terminu przydatności do spożycia.

Artykuł 4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 23 kwietnia 2024 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 29 września 2023 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.

(3) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).

(4) Dziennik EFSA 2020;18(3):6033.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w części B tabela 3 „Dodatki inne niż barwniki i substancje słodzące” skreśla się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 483 Winian stearylu;

2)

w części E wprowadza się następujące zmiany:

a)

w kategorii 01.4 (Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce cieplnej) skreśla się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 483 (Winian stearylu);

b)

w kategorii 07.1 (Chleb i bułki) skreśla się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 483 (Winian stearylu);

c)

w kategorii 07.2 (Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie) skreśla się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 483 (Winian stearylu);

d)

w kategorii 16 (Desery z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1, 3 i 4) skreśla się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 483 (Winian stearylu).

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00