Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 221 str. 51
Wersja aktualna od 2023-09-28
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 221 str. 51
Wersja aktualna od 2023-09-28
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/1713

z dnia 7 września 2023 r.

dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei ATCC PTA-5588, proteazy wytwarzanej przez Bacillus subtilis CBS 148232 i alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus licheniformis ATCC SD-6525 u kurcząt rzeźnych, kurcząt odchowywanych na kury nioski i podrzędnych gatunków drobiu (posiadacz zezwolenia: Danisco (UK) Ltd reprezentowane w Unii przez Genencor International B.V.)

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/1713

z dnia 7 września 2023 r.

dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei ATCC PTA-5588, proteazy wytwarzanej przez Bacillus subtilis CBS 148232 i alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus licheniformis ATCC SD-6525 u kurcząt rzeźnych, kurcząt odchowywanych na kury nioski i podrzędnych gatunków drobiu (posiadacz zezwolenia: Danisco (UK) Ltd reprezentowane w Unii przez Genencor International B.V.)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń.

(2)

Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie preparatu endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei ATCC PTA 5588, proteazy (znanej również jak „subtylizyna") wytwarzanej przez Bacillus subtilis ATCC 2107 i alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus licheniformis ATCC SD-6525. Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3)

Wniosek ten dotyczy zezwolenia na stosowanie preparatu endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei ATCC PTA-5588, proteazy wytwarzanej przez Bacillus subtilis ATCC SD-2107 i alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus licheniformis ATCC SD-6525 jako dodatku paszowego dla kurcząt rzeźnych, kurcząt odchowywanych na kury nioski, kur niosek i podrzędnych gatunków drobiu, celem sklasyfikowania go w kategorii „dodatki zootechniczne" i w grupie funkcjonalnej „substancje polepszające strawność".

(4)

W opinii z dnia 25 maja 2020 r. (2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd") nie mógł stwierdzić, czy preparat endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei ATCC PTA-5588, proteazy wytwarzanej przez Bacillus subtilis ATCC SD-2107 i alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus licheniformis ATCC SD-6525 jest bezpieczny dla gatunków docelowych, konsumentów, użytkowników i środowiska. Jednakże w późniejszej opinii z dnia 6 stycznia 2023 r. (3) Urząd poinformował, że wnioskodawca przedłożył nowe informacje, aby odnieść się do niektórych ograniczeń stwierdzonych w opinii z dnia 25 maja 2020 r., oraz zadeklarował zmianę dotyczącą szczepu produkcyjnego proteazy, zastępując Bacillus subtilis ATCC SD-2107 szczepem Bacillus subtilis CBS 148232; Urząd stwierdził też, że w proponowanych warunkach stosowania preparat endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei ATCC PTA-5588, proteazy wytwarzanej przez Bacillus subtilis CBS 148232 i alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus licheniformis ATCC SD-6525 nie ma szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, bezpieczeństwa konsumentów ani dla środowiska. Urząd stwierdził również, że preparat ten uznaje się za substancję działającą uczulająco na drogi oddechowe, i że wobec braku danych nie mógł ustalić jego ewentualnego działania drażniącego dla skóry i oczu ani jego właściwości uczulających w odniesieniu do skóry. W opinii z dnia 6 stycznia 2023 r. Urząd stwierdził także, odnosząc się do swojej opinii z dnia 25 maja 2020 r., że preparat endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei ATCC PTA-5588, proteazy wytwarzanej przez Bacillus subtilis CBS 148232 i alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus licheniformis ATCC SD-6525 jest skuteczny u kurcząt rzeźnych, kurcząt odchowywanych na kury nioski i podrzędnych gatunków drobiu do momentu nieśności, ale nie mógł stwierdzić jego skuteczności w odniesieniu do kur niosek. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu preparatu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(5)

W dniu 14 kwietnia 2023 r. wnioskodawca wycofał wniosek o zezwolenie na stosowanie preparatu u kur niosek.

(6)

Ocena preparatu endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei ATCC PTA-5588, proteazy wytwarzanej przez Bacillus subtilis CBS 148232 i alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus licheniformis ATCC SD-6525 dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tego preparatu. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku.

(7)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Zezwolenie

Preparat wyszczególniony w załączniku, należący do kategorii „dodatki zootechniczne" i do grupy funkcjonalnej „substancje polepszające strawność", zostaje dopuszczony jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł 2

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 września 2023 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.

(2) Dziennik EFSA 2020; 18(6):6165.

(3) Dziennik EFSA 2023; 21(2):7816.


ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatku

Nazwa posiadacza zezwolenia

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

Jednostki aktywności/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: dodatki zootechniczne. Grupa funkcjonalna: substancje polepszające strawność

4a40

Danisco (UK) Ltd reprezentowane w Unii przez Genencor International B.V.

Endo-1,4-beta-ksylanaza (EC 3.2.1.8), proteaza (EC 3.4.21.62) i alfa-amylaza (EC 3.2.1.1)

Skład dodatku

Preparat endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei ATCC

PTA-5588, proteazy wytwarzanej przez Bacillus subtilis CBS 148232 i alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus licheniformis ATCC SD-6525 o minimalnej aktywności:

Endo-1,4-beta-ksylanaza: 20 000 UX (1)/g

Proteaza: 40 000 UP (2)/g

Alfa-amylaza: 2 000 UA (3)/g

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Endo-1,4-beta-ksylanaza (EC 3.2.1.8) wytwarzana przez Trichoderma reesei ATCC

PTA-5588, proteaza (EC 3.4.21.62, znana również jako „subtylizyna") wytwarzana przez Bacillus subtilis CBS 148232 i alfa-amylaza (EC 3.2.1.1) wytwarzana przez Bacillus licheniformis ATCC SD-6525

Metoda analityczna (4)

Do oznaczania ilościowego endo-1,4-beta-ksylanazy w dodatku paszowym, premiksach i mieszankach paszowych: metoda kolorymetryczna oparta na wywoływanej przez ksylanazę hydrolizie enzymatycznej usieciowanego azuryną substratu arabinoksylanu pszenicy przy pH 4,2 i temperaturze 50 °C.

Do oznaczania ilościowego proteazy w dodatku paszowym, premiksach i mieszankach paszowych: metoda kolorymetryczna oparta na wywoływanej przez proteazę hydrolizie enzymatycznej barwionego usieciowanego substratu kazeiny przy pH 10,0 i temperaturze 50 °C.

Do oznaczania ilościowego alfa-amylazy w dodatku paszowym, premiksach i mieszankach paszowych: metoda kolorymetryczna oparta na wywoływanej przez amylazę hydrolizie enzymatycznej usieciowanego azuryną substratu polimeru skrobi przy pH 8,0 i temperaturze 40 °C.

Kurczęta rzeźne

Kurczęta odchowywane na kury nioski

Podrzędne gatunki drobiu rzeźnego i odchowywanego na nioski

-

Endo-1,4-beta-ksylanaza 2 000 UX

Proteaza 4 000 UP

Alfa-amylaza 200 UA

-

1.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu należy podać warunki przechowywania i stabilność przy obróbce cieplnej.

2.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej chroniących drogi oddechowe, oczy i skórę.

28 września 2033 r.


(1) Jedna jednostka aktywności endo-1,4-beta-ksylanazy (UX) odpowiada ilości enzymu, która uwalnia 0,48 mikromola na minutę cukrów redukujących wyrażonych jako odpowiedniki ksylozy z substratu arabinoksylanu pszenicy przy pH 4,2 i temperaturze 50 °C.

(2) Jedną jednostkę aktywności proteazy (UP) definiuje się jako ilość enzymu, która uwalnia 2,3 mikrograma na minutę związków fenolowych wyrażonych jako odpowiedniki tyrozyny z substratu kazeiny przy pH 10,0 i temperaturze 50 °C.

(3) Jedna jednostka aktywności alfa-amylazy (UA) odpowiada ilości enzymu wymaganej do uwolnienia, w obecności nadmiaru alfa-glukozydazy, 0,20 mikromola na minutę wiązań glikozydowych wyrażonych jako odpowiedniki p-nitrofenolu z substratu maltoheptaozydu przy pH 8,0 i temperaturze 40 °C.

(4) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-4centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00