Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2023-09-28
Wersja aktualna od 2023-09-28
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/1709
z dnia 7 września 2023 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/1709
z dnia 7 września 2023 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. |
(2) | Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie preparatu Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625 (wcześniejsza nazwa taksonomiczna Lactobacillus diolivorans DSM 33625). Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) | Wniosek dotyczy zezwolenia na stosowanie preparatu Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, celem sklasyfikowania go w kategorii „dodatki technologiczne" i w grupie funkcjonalnej „dodatki do kiszonki". |
(4) | W opinii z dnia 17 stycznia 2023 r. (2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania preparat Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625 jest bezpieczny dla wszystkich gatunków docelowych, konsumentów i środowiska. Urząd stwierdził również, że preparat nie działa drażniąco na skórę ani oczy, że wobec braku danych nie można wyciągnąć żadnych wniosków na temat działania uczulającego dodatku na skórę, a ze względu na białkowy charakter czynnika aktywnego dodatek należy uznać za substancję działającą uczulająco na drogi oddechowe. Urząd stwierdził ponadto, że Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625 przy minimalnym stężeniu 1 × 108 jtk/kg zielonki może zwiększyć stabilność tlenową kiszonki przygotowanej z łatwej i średnio trudnej do kiszenia zielonki o zawartości suchej masy wynoszącej od 32 do 65 %. Urząd zweryfikował także sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
(5) | W związku z powyższym Komisja uznaje, że preparat Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625 spełnia warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Należy zatem zezwolić na stosowanie tego preparatu. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku. |
(6) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Preparat wyszczególniony w załączniku, należący do kategorii „dodatki technologiczne" i do grupy funkcjonalnej „dodatki do kiszonki", zostaje dopuszczony jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 7 września 2023 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dziennik EFSA 2023; 21(2):7820.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||
jtk/kg materiału świeżego | ||||||||||||||
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: dodatki do kiszonki | ||||||||||||||
1k21901 | Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625 | Skład dodatku Preparat Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625 zawierający co najmniej 2 × 1011 jtk/g dodatku Postać stała | Wszystkie gatunki zwierząt | - |
| - |
| 28 września 2033 r. | ||||||
Charakterystyka substancji czynnej Żywotne komórki Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625 | ||||||||||||||
Metoda analityczna (1) Oznaczenie liczby w dodatku paszowym Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625:
Identyfikacja Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625:
|
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(2) Zielonki łatwe do kiszenia: > 3 % rozpuszczalnych węglowodanów w materiale świeżym; zielonki średnio trudne do kiszenia: 1,5-3,0 % rozpuszczalnych węglowodanów w materiale świeżym zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 429/2008 z dnia 25 kwietnia 2008 r. w sprawie szczegółowych zasad wykonania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w zakresie sporządzania i przedstawiania wniosków oraz oceny dodatków paszowych i udzielania zezwoleń na dodatki paszowe (Dz.U. L 133 z 22.5.2008, s. 1).