Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2023-08-15
Wersja aktualna od 2023-08-15
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/1536
z dnia 25 lipca 2023 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości nikotyny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP") nikotyny zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) | Obecny tymczasowy NDP nikotyny w herbatach wynoszący 0,6 mg/kg został obniżony rozporządzeniem Komisji (UE) 2023/377 (2) do 0,5 mg/kg na podstawie danych z monitorowania, które wykazały, że taki niższy poziom jest możliwy do osiągnięcia. Poziom ten ma zostać dodatkowo obniżony do 0,4 mg/kg po dniu 22 lutego 2026 r., chyba że zostanie on zmieniony w świetle nowych informacji przedstawionych do dnia 30 czerwca 2025 r. Ponieważ Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd") stwierdził niedopuszczalne ryzyko dla konsumentów związane z obecnym NDP w odniesieniu do herbat (3), w rozporządzeniu (UE) 2023/377 nie przewidziano ustaleń przejściowych w odniesieniu do herbat wyprodukowanych przed zmianą NDP. |
(3) | Urząd otrzymał od Irlandii nowe informacje wskazujące, że irlandzkie dane dotyczące spożycia, na podstawie których Urząd stwierdził niedopuszczalne ryzyko dla konsumentów wynikające z obecnego NDP nikotyny w herbatach, nie odzwierciedlały dokładnie narażenia irlandzkich dzieci i doprowadziłyby do przeszacowania ryzyka. Na podstawie tych nowych informacji Urząd przeprowadził nową ocenę ryzyka narażenia krótkotrwałego (ostrego) z dietą w odniesieniu do nikotyny w herbatach, bez uwzględnienia wcześniej analizowanych irlandzkich danych dotyczących spożycia, i stwierdził, że obecny NDP nikotyny w herbatach wynoszący 0,6 mg/kg jest bezpieczny dla konsumentów (4). W związku z tym, aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, należy przewidzieć ustalenie przejściowe dla herbat, które zostały wyprodukowane przed obniżeniem NDP nikotyny w herbatach do 0,5 mg/kg zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2023/377, ponieważ utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów. |
(4) | W odniesieniu do nikotyny w róży dzikiej, w przypadku której tymczasowy NDP został obniżony rozporządzeniem (UE) 2023/377 z 0,3 mg/kg do 0,2 mg/kg, Urząd potwierdził stwierdzone wcześniej niedopuszczalne ryzyko dla konsumentów wynikające z obecnego NDP wynoszącego 0,3 mg/kg. W związku z tym nie można dopuścić żadnego ustalenia przejściowego w odniesieniu do róży dzikiej, która została wyprodukowana przed obniżeniem NDP. |
(5) | W odniesieniu do nikotyny w przyprawach nasiennych i przyprawach owocowych tymczasowe NDP ustalono rozporządzeniem (UE) 2023/377 na poziomie 0,02 mg/kg do dnia 22 lutego 2030 r. w oczekiwaniu na przedłożenie i ocenę nowych danych i informacji dotyczących naturalnego występowania lub tworzenia się nikotyny w tych produktach. Komisja otrzymała nowe informacje od laboratoriów referencyjnych Unii Europejskiej, które wskazują, że granica oznaczalności (LOD) wynosząca 0,05 mg/kg może być bardziej odpowiednia dla przypraw nasiennych i przypraw owocowych. Należy zatem ustalić NDP dla tych produktów na poziomie granicy oznaczalności wynoszącym 0,05 mg/kg. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne do dnia 22 lutego 2030 r. |
(6) | W odniesieniu do nikotyny w cynamonie tymczasowy NDP ustalono rozporządzeniem (UE) 2023/377 na poziomie 0,07 mg/kg na podstawie połączonego zbioru danych dotyczących przypraw korowych, przypraw korzeniowych lub kłączowych, przypraw pączkowych, przypraw ze słupków kwiatowych i przypraw z osnówki nasiona. Niedawno Komisji przedłożono szczegółowe dane z monitorowania dotyczącego cynamonu, z których wynika, że w produkcie tym mogą występować pozostałości na poziomach wyższych niż tymczasowy NDP ustanowiony rozporządzeniem (UE) 2023/377. Na podstawie tych bardziej szczegółowych danych tymczasowy NDP należy ustalić na poziomie 0,2 mg/kg, co odpowiada 95. percentylowi wszystkich wyników próby. Wspomniany NDP zostanie poddany przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną dodatkowe dane z monitorowania dostępne do dnia 22 lutego 2030 r. |
(7) | Na podstawie odnośnych ocen ryzyka przeprowadzonych przez Urząd (5) oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(8) | Ze względów technicznych zmiany NDP w odniesieniu do przypraw nasiennych, przypraw owocowych i cynamonu powinny mieć zastosowanie później niż zmiany zawarte w rozporządzeniu (UE) 2023/377, natomiast przepisy przejściowe dotyczące nowych NDP w odniesieniu do herbat określone w rozporządzeniu (UE) 2023/377 powinny mieć zastosowanie w tym samym czasie co rozporządzenie (UE) 2023/377, aby uniknąć luki w ustaleniu przejściowym. |
(9) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
(10) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi rozporządzeniem (UE) 2023/377 stosuje się nadal w odniesieniu do herbat, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 14 września 2023 r.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 15 września 2023 r.
Art. 2 stosuje się jednak od dnia 14 września 2023 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 25 lipca 2023 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/377 z dnia 15 lutego 2023 r. zmieniające załączniki II, III, IV i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chlorku benzalkonium (BAC), chloroprofamu, chlorku didecylodimetyloamonu (DDAC), flutriafolu, metazachloru, nikotyny, profenofosu, chizalofopu-P, krzemianu sodowo-glinowego, tiabendazolu i triadimenolu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 55 z 22.2.2023, s. 1).
(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. „Statement on the short-term (acute) dietary risk assessment for the temporary maximum residue levels for nicotine in rose hips, teas and capers" (Oświadczenie w sprawie oceny ryzyka narażenia krótkotrwałego (ostrego) z dietą w odniesieniu do tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości nikotyny w róży dzikiej, herbatach i kaparach). Dziennik EFSA 2022;20(9):7566.
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Statement on the revised targeted risk assessment for certain maximum residue levels for nicotine (Oświadczenie w sprawie zmienionej ukierunkowanej oceny ryzyka w odniesieniu do niektórych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości nikotyny). Dziennik EFSA 2023;21(3):7883.
(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. „Reasoned Opinion on the setting of temporary MRLs for nicotine in tea, herbal infusions, spices, rose hips and fresh herbs" (Uzasadniona opinia dotycząca ustalenia tymczasowych NDP nikotyny w herbatach, naparach ziołowych, przyprawach, róży dzikiej i ziołach). Dziennik EFSA 2011;9(3):2098.
ZAŁĄCZNIK
W części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca „nikotyny" otrzymuje brzmienie:
„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (**) | Nikotyna | ||
(1) | (2) | (3) | ||
0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH |
| ||
0110000 | Owoce cytrusowe | 0,01 (*) | ||
0110010 | Grejpfruty |
| ||
0110020 | Pomarańcze |
| ||
0110030 | Cytryny |
| ||
0110040 | Limy/limonki |
| ||
0110050 | Mandarynki |
| ||
0110990 | Pozostałe (2) |
| ||
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | 0,02 (*) | ||
0120010 | Migdały |
| ||
0120020 | Orzechy brazylijskie |
| ||
0120030 | Orzechy nerkowca |
| ||
0120040 | Kasztany jadalne |
| ||
0120050 | Orzechy kokosowe |
| ||
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej |
| ||
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej |
| ||
0120080 | Orzechy pekan |
| ||
0120090 | Orzeszki piniowe |
| ||
0120100 | Orzeszki pistacjowe |
| ||
0120110 | Orzechy włoskie |
| ||
0120990 | Pozostałe (2) |
| ||
0130000 | Owoce ziarnkowe | 0,01 (*) | ||
0130010 | Jabłka |
| ||
0130020 | Gruszki |
| ||
0130030 | Pigwy |
| ||
0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej |
| ||
0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego |
| ||
0130990 | Pozostałe (2) |
| ||
0140000 | Owoce pestkowe | 0,01 (*) | ||
0140010 | Morele |
| ||
0140020 | Czereśnie |
| ||
0140030 | Brzoskwinie |
| ||
0140040 | Śliwki |
| ||
0140990 | Pozostałe (2) |
| ||
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce |
| ||
0151000 |
| 0,01 (*) | ||
0151010 | Winogrona stołowe |
| ||
0151020 | Winogrona do produkcji wina |
| ||
0152000 |
| 0,01 (*) | ||
0153000 |
| 0,01 (*) | ||
0153010 | Jeżyny |
| ||
0153020 | Jeżyny popielice |
| ||
0153030 | Maliny (czerwone i żółte) |
| ||
0153990 | Pozostałe (2) |
| ||
0154000 |
|
| ||
0154010 | Borówki amerykańskie | 0,01 (*) | ||
0154020 | Żurawiny | 0,01 (*) | ||
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | 0,01 (*) | ||
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | 0,01 (*) | ||
0154050 | Róża dzika | 0,2 (+) | ||
0154060 | Morwy (czarne i białe) | 0,01 (*) | ||
0154070 | Głóg włoski | 0,01 (*) | ||
0154080 | Bez czarny | 0,01 (*) | ||
0154990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) | ||
0160000 | Owoce różne z |
| ||
0161000 |
|
| ||
0161010 | Daktyle | 0,01 (*) | ||
0161020 | Figi | 0,01 (*) | ||
0161030 | Oliwki stołowe | 0,02 (*) | ||
0161040 | Kumkwat | 0,01 (*) | ||
0161050 | Karambola | 0,01 (*) | ||
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia | 0,01 (*) | ||
0161070 | Czapetka kuminowa | 0,01 (*) | ||
0161990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) | ||
0162000 |
| 0,01 (*) | ||
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) |
| ||
0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska |
| ||
0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna |
| ||
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska |
| ||
0162050 | Caimito |
| ||
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej |
| ||
0162990 | Pozostałe (2) |
| ||
0163000 |
|
| ||
0163010 | Awokado | 0,02 (*) | ||
0163020 | Banany | 0,01 (*) | ||
0163030 | Mango | 0,01 (*) | ||
0163040 | Papaja | 0,01 (*) | ||
0163050 | Granaty/Jabłka granatu | 0,01 (*) | ||
0163060 | Czerymoja | 0,01 (*) | ||
0163070 | Gujawa/Gruszla | 0,01 (*) | ||
0163080 | Ananasy | 0,01 (*) | ||
0163090 | Owoce chlebowca | 0,01 (*) | ||
0163100 | Owoce duriana właściwego | 0,01 (*) | ||
0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany | 0,01 (*) | ||
0163990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) | ||
0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE |
| ||
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,01 (*) | ||
0211000 |
|
| ||
0212000 |
|
| ||
0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy |
| ||
0212020 | Kartofel słodki/Batat |
| ||
0212030 | Pochrzyn |
| ||
0212040 | Maranta trzcinowata |
| ||
0212990 | Pozostałe (2) |
| ||
0213000 |
|
| ||
0213010 | Buraki |
| ||
0213020 | Marchew |
| ||
0213030 | Seler zwyczajny |
| ||
0213040 | Chrzan pospolity |
| ||
0213050 | Słonecznik bulwiasty |
| ||
0213060 | Pasternak |
| ||
0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej |
| ||
0213080 | Rzodkiew zwyczajna |
| ||
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia |
| ||
0213100 | Brukiew/Karpiel |
| ||
0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna |
| ||
0213990 | Pozostałe (2) |
| ||
0220000 | Warzywa cebulowe | 0,01 (*) | ||
0220010 | Czosnek |
| ||
0220020 | Cebula |
| ||
0220030 | Szalotka |
| ||
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka |
| ||
0220990 | Pozostałe (2) |
| ||
0230000 | Warzywa owocowe | 0,01 (*) | ||
0231000 |
|
| ||
0231010 | Pomidory |
| ||
0231020 | Papryka roczna |
| ||
0231030 | Oberżyny/Bakłażany |
| ||
0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra |
| ||
0231990 | Pozostałe (2) |
| ||
0232000 |
|
| ||
0232010 | Ogórki |
| ||
0232020 | Korniszony |
| ||
0232030 | Cukinie |
| ||
0232990 | Pozostałe (2) |
| ||
0233000 |
|
| ||
0233010 | Melony |
| ||
0233020 | Dynie olbrzymie |
| ||
0233030 | Arbuzy |
| ||
0233990 | Pozostałe (2) |
| ||
0234000 |
|
| ||
0239000 |
|
| ||
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) | 0,01 (*) | ||
0241000 |
|
| ||
0241010 | Brokuły |
| ||
0241020 | Kalafiory |
| ||
0241990 | Pozostałe (2) |
| ||
0242000 |
|
| ||
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska |
| ||
0242020 | Kapusta głowiasta |
| ||
0242990 | Pozostałe (2) |
| ||
0243000 |
|
| ||
0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai |
| ||
0243020 | Jarmuż |
| ||
0243990 | Pozostałe (2) |
| ||
0244000 |
|
| ||
0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne |
| ||
0251000 |
| 0,01 (*) | ||
0251010 | Roszpunka warzywna |
| ||
0251020 | Sałaty |
| ||
0251030 | Endywia o liściach szerokich |
| ||
0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy |
| ||
0251050 | Gorczycznik wiosenny |
| ||
0251060 | Rokietta siewna/rukola |
| ||
0251070 | Gorczyca sarepska |
| ||
0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) |
| ||
0251990 | Pozostałe (2) |
| ||
0252000 |
| 0,01 (*) | ||
0252010 | Szpinak |
| ||
0252020 | Portulaka pospolita |
| ||
0252030 | Boćwina |
| ||
0252990 | Pozostałe (2) |
| ||
0253000 |
| 0,01 (*) | ||
0254000 |
| 0,01 (*) | ||
0255000 |
| 0,01 (*) | ||
0256000 |
| 0,1 (+) | ||
0256010 | Trybula | (+) | ||
0256020 | Szczypiorek | (+) | ||
0256030 | Liście selera | (+) | ||
0256040 | Pietruszka - nać | (+) | ||
0256050 | Szałwia lekarska | (+) | ||
0256060 | Rozmaryn lekarski | (+) | ||
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek | (+) | ||
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne | (+) | ||
0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny | (+) | ||
0256100 | Estragon | (+) | ||
0256990 | Pozostałe (2) | (+) | ||
0260000 | Warzywa strączkowe | 0,01 (*) | ||
0260010 | Fasola (w strąkach) |
| ||
0260020 | Fasola (bez strąków) |
| ||
0260030 | Groch (w strąkach) |
| ||
0260040 | Groch (bez strąków) |
| ||
0260050 | Soczewica |
| ||
0260990 | Pozostałe (2) |
| ||
0270000 | Warzywa łodygowe | 0,01 (*) | ||
0270010 | Szparagi |
| ||
0270020 | Karczochy hiszpańskie |
| ||
0270030 | Seler |
| ||
0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski |
| ||
0270050 | Karczochy zwyczajne |
| ||
0270060 | Pory |
| ||
0270070 | Rabarbar |
| ||
0270080 | Pędy bambusa |
| ||
0270090 | Rdzenie palmowe |
| ||
0270990 | Pozostałe (2) |
| ||
0280000 | Grzyby, mchy i porosty |
| ||
0280010 | Grzyby uprawne | 0,01 (*) | ||
0280020 | Grzyby dzikie | 0,02 (+) | ||
0280990 | Mchy i porosty | 0,01 (*) | ||
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,01 (*) | ||
0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,01 (*) | ||
0300010 | Fasola |
| ||
0300020 | Soczewica |
| ||
0300030 | Groch |
| ||
0300040 | Łubin biały |
| ||
0300990 | Pozostałe (2) |
| ||
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,02 (*) | ||
0401000 | Nasiona oleiste |
| ||
0401010 | Siemię lniane |
| ||
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe |
| ||
0401030 | Nasiona maku |
| ||
0401040 | Ziarna sezamu |
| ||
0401050 | Ziarna słonecznika |
| ||
0401060 | Ziarna rzepaku |
| ||
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej |
| ||
0401080 | Nasiona gorczycy |
| ||
0401090 | Nasiona bawełny |
| ||
0401100 | Nasiona dyni |
| ||
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego |
| ||
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego |
| ||
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego |
| ||
0401140 | Nasiona konopi siewnych |
| ||
0401150 | Rącznik pospolity |
| ||
0401990 | Pozostałe (2) |
| ||
0402000 | Owoce oleiste |
| ||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy |
| ||
0402020 | Nasiona palm olejowych |
| ||
0402030 | Owoce palm olejowych |
| ||
0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe |
| ||
0402990 | Pozostałe (2) |
| ||
0500000 | ZBOŻA | 0,02 (*) | ||
0500010 | Jęczmień |
| ||
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome |
| ||
0500030 | Kukurydza |
| ||
0500040 | Proso zwyczajne |
| ||
0500050 | Owies zwyczajny |
| ||
0500060 | Ryż siewny |
| ||
0500070 | Żyto zwyczajne |
| ||
0500080 | Sorgo japońskie |
| ||
0500090 | Pszenica zwyczajna |
| ||
0500990 | Pozostałe (2) |
| ||
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY |
| ||
0610000 | Herbaty | 0,5 (+) | ||
0620000 | Ziarna kawy |
| ||
0630000 | Napary ziołowe z | 0,3 (+) | ||
0631000 |
| (+) | ||
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski | (+) | ||
0631020 | Ketmia szczawiowa | (+) | ||
0631030 | Róża | (+) | ||
0631040 | Jaśmin | (+) | ||
0631050 | Lipa | (+) | ||
0631990 | Pozostałe (2) | (+) | ||
0632000 |
| (+) | ||
0632010 | Truskawka | (+) | ||
0632020 | Aspalat prosty | (+) | ||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | (+) | ||
0632990 | Pozostałe (2) | (+) | ||
0633000 |
| (+) | ||
0633010 | Kozłek lekarski | (+) | ||
0633020 | Żeń-szeń | (+) | ||
0633990 | Pozostałe (2) | (+) | ||
0639000 |
| (+) | ||
0640000 | Ziarna kakaowe | 0,05 (*) | ||
0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański | 0,05 (*) | ||
0700000 | CHMIEL | 0,05 (*) | ||
0800000 | PRZYPRAWY |
| ||
0810000 | Przyprawy nasienne | 0,05 (*)(+) | ||
0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż | (+) | ||
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin | (+) | ||
0810030 | Seler | (+) | ||
0810040 | Kolendra siewna | (+) | ||
0810050 | Kmin rzymski | (+) | ||
0810060 | Koper ogrodowy | (+) | ||
0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski | (+) | ||
0810080 | Kozieradka pospolita | (+) | ||
0810090 | Gałka muszkatołowa | (+) | ||
0810990 | Pozostałe (2) | (+) | ||
0820000 | Przyprawy owocowe | 0,05 (*)(+) | ||
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski | (+) | ||
0820020 | Pieprz syczuański | (+) | ||
0820030 | Kminek zwyczajny | (+) | ||
0820040 | Kardamon malabarski | (+) | ||
0820050 | Jagody jałowca | (+) | ||
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) | (+) | ||
0820070 | Wanilia | (+) | ||
0820080 | Tamarynd | (+) | ||
0820990 | Pozostałe (2) | (+) | ||
0830000 | Przyprawy korowe |
| ||
0830010 | Cynamon | 0,2 (+) | ||
0830990 | Pozostałe (2) | 0,07 (+) | ||
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe | (+) | ||
0840010 | Lukrecja | 0,07 (+) | ||
0840020 | Imbir lekarski (10) |
| ||
0840030 | Kurkuma | 0,07 (+) | ||
0840040 | Chrzan pospolity (11) |
| ||
0840990 | Pozostałe (2) | 0,07 (+) | ||
0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,07 (+) | ||
0850010 | Goździki | (+) | ||
0850020 | Kapary | (+) | ||
0850990 | Pozostałe (2) | (+) | ||
0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,07 (+) | ||
0860010 | Szafran | (+) | ||
0860990 | Pozostałe (2) | (+) | ||
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,07 (+) | ||
0870010 | Kwiat muszkatołowy | (+) | ||
0870990 | Pozostałe (2) | (+) | ||
0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,01 (*) | ||
0900010 | Korzenie buraka cukrowego |
| ||
0900020 | Trzcina cukrowa |
| ||
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie |
| ||
0900990 | Pozostałe (2) |
| ||
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE |
| ||
1010000 | Towary z | 0,01 (*) | ||
1011000 |
|
| ||
1011010 | Mięśnie |
| ||
1011020 | Tłuszcz |
| ||
1011030 | Wątroba |
| ||
1011040 | Nerka |
| ||
1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1011990 | Pozostałe (2) |
| ||
1012000 |
|
| ||
1012010 | Mięśnie |
| ||
1012020 | Tłuszcz |
| ||
1012030 | Wątroba |
| ||
1012040 | Nerka |
| ||
1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1012990 | Pozostałe (2) |
| ||
1013000 |
|
| ||
1013010 | Mięśnie |
| ||
1013020 | Tłuszcz |
| ||
1013030 | Wątroba |
| ||
1013040 | Nerka |
| ||
1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1013990 | Pozostałe (2) |
| ||
1014000 |
|
| ||
1014010 | Mięśnie |
| ||
1014020 | Tłuszcz |
| ||
1014030 | Wątroba |
| ||
1014040 | Nerka |
| ||
1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1014990 | Pozostałe (2) |
| ||
1015000 |
|
| ||
1015010 | Mięśnie |
| ||
1015020 | Tłuszcz |
| ||
1015030 | Wątroba |
| ||
1015040 | Nerka |
| ||
1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1015990 | Pozostałe (2) |
| ||
1016000 |
|
| ||
1016010 | Mięśnie |
| ||
1016020 | Tłuszcz |
| ||
1016030 | Wątroba |
| ||
1016040 | Nerka |
| ||
1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1016990 | Pozostałe (2) |
| ||
1017000 |
|
| ||
1017010 | Mięśnie |
| ||
1017020 | Tłuszcz |
| ||
1017030 | Wątroba |
| ||
1017040 | Nerka |
| ||
1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1017990 | Pozostałe (2) |
| ||
1020000 | Mleko | 0,01 (*) | ||
1020010 | Bydło |
| ||
1020020 | Owce |
| ||
1020030 | Kozy |
| ||
1020040 | Konie |
| ||
1020990 | Pozostałe (2) |
| ||
1030000 | Jaja ptasie | 0,05 (*) | ||
1030010 | Kury |
| ||
1030020 | Kaczki |
| ||
1030030 | Gęsi |
| ||
1030040 | Przepiórki |
| ||
1030990 | Pozostałe (2) |
| ||
1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*) | ||
1050000 | Płazy i gady | 0,01 (*) | ||
1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*) | ||
1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*) | ||
1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
| ||
1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
| ||
1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
| ||
Nikotyna Dowody naukowe nie wskazują w sposób rozstrzygający, że nikotyna występuje naturalnie w przedmiotowej uprawie, ani nie wyjaśniają definitywnie mechanizmu jej powstawania. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 22 lutego 2030 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0154050 Róża dzika 0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0256010 Trybula 0256020 Szczypiorek 0256030 Liście selera 0256040 Pietruszka - nać 0256050 Szałwia lekarska 0256060 Rozmaryn lekarski 0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 0256100 Estragon 0256990 Pozostałe (2) 0630000 Napary ziołowe z 0631000 a) kwiatów 0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski 0631020 Ketmia szczawiowa 0631030 Róża 0631040 Jaśmin 0631050 Lipa 0631990 Pozostałe (2) 0632000 b) liści i ziół 0632010 Truskawka 0632020 Aspalat prosty 0632030 Ostrokrzew paragwajski 0632990 Pozostałe (2) 0633000 c) korzeni 0633010 Kozłek lekarski 0633020 Żeń-szeń 0633990 Pozostałe (2) 0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0800000 PRZYPRAWY 0810000 Przyprawy nasienne 0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż 0810020 Kminek czarny/Czarny kmin 0810030 Seler 0810040 Kolendra siewna 0810050 Kmin rzymski 0810060 Koper ogrodowy 0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski 0810080 Kozieradka pospolita 0810090 Gałka muszkatołowa 0810990 Pozostałe (2) 0820000 Przyprawy owocowe 0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski 0820020 Pieprz syczuański 0820030 Kminek zwyczajny 0820040 Kardamon malabarski 0820050 Jagody jałowca 0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) 0820070 Wanilia 0820080 Tamarynd 0820990 Pozostałe (2) 0830000 Przyprawy korowe 0830010 Cynamon 0830990 Pozostałe (2) 0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe 0840010 Lukrecja 0840030 Kurkuma 0840990 Pozostałe (2) 0850000 Przyprawy pączkowe 0850010 Goździki 0850020 Kapary 0850990 Pozostałe (2) 0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0860010 Szafran 0860990 Pozostałe (2) 0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0870010 Kwiat muszkatołowy 0870990 Pozostałe (2) Następujące NDP mają zastosowanie do suszonych grzybów dzikich: 2,3 mg/kg w przypadku borowików, 1,2 mg/kg w przypadku suszonych grzybów dzikich innych niż borowiki. Najnowsze dane z monitorowania wskazują, że pozostałości nikotyny występują w suszonych borowikach i suszonych grzybach dzikich innych niż borowiki. Dowody naukowe nie wskazują w sposób rozstrzygający, że nikotyna występuje naturalnie w przedmiotowej uprawie, ani nie wyjaśniają definitywnie mechanizmu jej powstawania. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 25 lipca 2029 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0280020 Grzyby dzikie Dowody naukowe nie wskazują w sposób rozstrzygający, że nikotyna występuje naturalnie w przedmiotowej uprawie, ani nie wyjaśniają definitywnie mechanizmu jej powstawania. Tymczasowy NDP ważny do dnia 22 lutego 2026 r. Po tej dacie NDP będzie wynosić 0,4 mg/kg, chyba że zostanie zmieniony rozporządzeniem w świetle nowych informacji przedstawionych najpóźniej do dnia 30 czerwca 2025 r. 0610000 Herbaty" |
(*) Wskazuje granicę oznaczalności
(**) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.