Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2023-07-26
Wersja aktualna od 2023-07-26
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/1417
z dnia 5 lipca 2023 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie kwasu masłowego, maślanu etylu, izomaślanu etylu, izowalerianianu etylu, izowalerianianu metylu, kwasu 2-metylo-2-pentenowego, 6-metylohept-5-en-2-onu, undekan-2-onu, oktan-2-onu, nonan-2-onu, oktan-3-onu, tridekan-2-onu, 5-metylohept-2-en-4-onu, dodekano-1,5-laktonu, tetradekano-1,5-laktonu, 5-metylofurfuralu, 4-fenylobut-3-en-2-onu, alkoholu p-anyżowego, aldehydu 4-metoksybenzylowego, piperonalu, waniliny, octanu p-anyżowego, benzoesanu benzylu, salicylanu izobutylu, salicylanu izopentylu, salicylanu benzylu i eteru difenylu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
(2) | Substancje: kwas masłowy, maślan etylu, izomaślan etylu, izowalerianian etylu, izowalerianian metylu, kwas 2-metylo-2-pentenowy, 6-metylohept-5-en-2-on, undekan-2-on, oktan-2-on, nonan-2-on, oktan-3-on, tridekan-2-on, 5-metylohept-2-en-4-on, dodekano-1,5-lakton, tetradekano-1,5-lakton, 5-metylofurfural, 4-fenylobut-3-en-2-on, alkohol p-anyżowy, aldehyd 4-metoksybenzylowy, piperonal, wanilina, octan p-anyżowy, benzoesan benzylu, salicylan izobutylu, salicylan izopentylu, salicylan benzylu i eter difenylu zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty należące do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące" zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) | Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wnioski o zezwolenie na stosowanie wyżej wymienionych substancji jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt. Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii „dodatki sensoryczne" i w grupie funkcjonalnej „substancje aromatyzujące". Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(4) | Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatków również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie „substancji aromatyzujących" w wodzie do pojenia. W związku z tym wnioskodawca wycofał wniosek dotyczący wody do pojenia w odniesieniu do wszystkich przedmiotowych substancji. |
(5) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd") w opiniach z 25 kwietnia 2012 r. (3), 13 czerwca 2012 r. (4), 26 października 2012 r. (5), 12 marca 2013 r. (6), 20 października 2015 r. (7), 26 stycznia 2016 r. (8), 25 maja 2016 r. (9), 10 stycznia 2020 r. (10), 28 stycznia 2020 r. (11) i 7 stycznia 2023 r. (12) stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania substancje te są bezpiecznie dla wszystkich gatunków zwierząt, konsumentów i środowiska. |
(6) | Urząd wskazał również, że karty charakterystyki wymagane zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1907/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady (13) wykazują, że w przypadku kwasu masłowego, maślanu etylu, izomaślanu etylu, izowalerianianu etylu, izowalerianianu metylu, kwasu 2-metylo-2-pentenowego, 6-metylohept-5-en-2-onu, undekan-2-onu, oktan-2-onu, nonan-2-onu, oktan-3-onu, tridekan-2-onu, dodekano-1,5-laktonu, tetradekano-1,5-laktonu, alkoholu p-anyżowego, aldehydu 4-metoksybenzylowego, piperonalu, waniliny, octanu p-anyżowego, benzoesanu benzylu, salicylanu izobutylu, salicylanu izopentylu, salicylanu benzylu i eteru difenylu zidentyfikowano pewne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą i oczami oraz narażeniem przez drogi oddechowe. W odniesieniu do 5-metylohept-2-en-4-onu, 5-metylofurfuralu i 4-fenylobut-3-en-2-onu Urząd stwierdził, że ze względu na brak nowych dowodów na wpływ tych dodatków na układ oddechowy, skórę i oczy nie jest w stanie określić bezpieczeństwa stosowania tych trzech substancji. |
(7) | Urząd stwierdził ostatecznie, że wszystkie przedmiotowe substancje są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności. Ponowne wykazywanie ich skuteczności nie jest zatem konieczne. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd sprawdził również sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
(8) | Należy przewidzieć pewne warunki, aby umożliwić ściślejszą kontrolę. W szczególności na etykietach dodatków należy wskazać zalecaną maksymalną zawartość. W przypadku przekroczenia tej zawartości niektóre informacje powinny być podane na etykiecie premiksów. |
(9) | Fakt, że stosowanie przedmiotowych substancji jako środków aromatyzujących w wodzie do pojenia nie jest dozwolone, nie wyklucza ich stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą. |
(10) | Ocena wszystkich przedmiotowych substancji dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatków. |
(11) | Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie przedmiotowych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
(12) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii „dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące", zostają dopuszczone jako dodatki stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 26 stycznia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 26 lipca 2023 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 26 lipca 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 26 lipca 2023 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 26 lipca 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 26 lipca 2023 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 5 lipca 2023 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
(3) Dziennik EFSA 2012; 10(5):2678.
(4) Dziennik EFSA 2012; 10(7):2785.
(5) Dziennik EFSA 2012; 10(10):2928.
(6) Dziennik EFSA 2013; 11(4):3169.
(7) Dziennik EFSA 2015; 13(11):4268.
(8) Dziennik EFSA 2016; 14(2):4389.
(9) Dziennik EFSA 2016; 14(6):4512.
(10) Dziennik EFSA 2020; 18(2):6002.
(11) Dziennik EFSA 2020; 18(2):6017.
(12) Dziennik EFSA 2023; 21(1):7713.
(13) Rozporządzenie (WE) nr 1907/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 18 grudnia 2006 r. w sprawie rejestracji, oceny, udzielania zezwoleń i stosowanych ograniczeń w zakresie chemikaliów (REACH) i utworzenia Europejskiej Agencji Chemikaliów, zmieniające dyrektywę 1999/45/WE oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 793/93 i rozporządzenie Komisji (WE) nr 1488/94, jak również dyrektywę Rady 76/769/EWG i dyrektywy Komisji 91/155/EWG, 93/67/EWG, 93/105/WE i 2000/21/WE (Dz.U. L 396 z 30.12.2006, s. 1).
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b08005 | kwas masłowy | Skład dodatku kwas masłowy Charakterystyka substancji czynnej kwas masłowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 99 % Wzór chemiczny: C4 H8 O2 Numer CAS: 107-92-6 Nr FLAVIS: 08.005 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (1) Do identyfikacji kwasu masłowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09039 | maślan etylu | Skład dodatku maślan etylu Charakterystyka substancji czynnej maślan etylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C6H12O2 Numer CAS: 105 -54 -4 Nr FLAVIS: 09.039 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (2) Do identyfikacji maślanu etylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09413 | izomaślan etylu | Skład dodatku izomaślan etylu Charakterystyka substancji czynnej izomaślan etylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C6H12O2 Numer CAS: 97-62-1 Nr FLAVIS: 09.413 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (3) Do identyfikacji izomaślanu etylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09447 | izowalerianian etylu | Skład dodatku izowalerianian etylu Charakterystyka substancji czynnej izowalerianian etylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C7H14O2 Numer CAS: 108-64-5 Nr FLAVIS: 09.447 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (4) Do identyfikacji izowalerianianu etylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09462 | izowalerianian metylu | Skład dodatku izowalerianian metylu Charakterystyka substancji czynnej izowalerianian metylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C6H12O2 Numer CAS: 556-24-1 Nr FLAVIS: 09.462 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (5) Do identyfikacji izowalerianianu metylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b08055 | kwas 2-metylo-2-pentenowy | Skład dodatku kwas 2-metylo-2-pentenowy Charakterystyka substancji czynnej kwas 2-metylo-2-pentenowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C6H10O2 Numer CAS: 3142-72-1 Nr FLAVIS: 08.055 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (6) Do identyfikacji kwasu 2-metylo-2-pentenowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b07015 | 6-metylohept-5-en-2-on | Skład dodatku 6-metylohept-5-en-2-on Charakterystyka substancji czynnej 6-metylohept-5-en-2-on Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % Wzór chemiczny: C8H14O Numer CAS: 110-93-0 Nr FLAVIS: 07.015 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (7) Do identyfikacji 6-metylohept-5-en-2-onu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b07016 | undekan-2-on | Skład dodatku undekan-2-on Charakterystyka substancji czynnej undekan-2-on Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 96 % Wzór chemiczny: C11H22O Numer CAS: 112-12-9 Nr FLAVIS: 07.016 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (8) Do identyfikacji undekan-2-onu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b07019 | oktan-2-on | Skład dodatku oktan-2-on Charakterystyka substancji czynnej oktan-2-on Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 95 % Wzór chemiczny: C8H16O Numer CAS: 111-13-7 Nr FLAVIS: 07.019 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (9) Do identyfikacji oktan-2-onu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b07020 | nonan-2-on | Skład dodatku nonan-2-on Charakterystyka substancji czynnej nonan-2-on Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % Wzór chemiczny: C9H18O Numer CAS: 821-55-6 Nr FLAVIS: 07.020 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (10) Do identyfikacji nonan-2-onu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b07062 | oktan-3-on | Skład dodatku oktan-3-on Charakterystyka substancji czynnej oktan-3-on Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C8H16O Numer CAS: 106-68-3 Nr FLAVIS: 07.062 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (11) Do identyfikacji oktan-3-onu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b07103 | tridekan-2-on | Skład dodatku tridekan-2-on Charakterystyka substancji czynnej tridekan-2-on Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej. Czystość: min. 95 % Wzór chemiczny: C13H26O Numer CAS: 593-08-8 Nr FLAVIS: 07.103 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (12) Do identyfikacji tridekan-2-onu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b07139 | 5-metylohept-2-en-4-on | Skład dodatku 5-metylohept-2-en-4-on Charakterystyka substancji czynnej 5-metylohept-2-en-4-on Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C8H14O Numer CAS: 81925-81-7 Nr FLAVIS: 07.139 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (13) Do identyfikacji 5-metylohept-2-en-4-onu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b10008 | dodekano-1,5-lakton | Skład dodatku dodekano-1,5-lakton Charakterystyka substancji czynnej dodekano-1,5-lakton Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C12H22O2 Numer CAS: 713-95-1 Nr FLAVIS: 10.008 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (14) Do identyfikacji dodekano-1,5-laktonu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b10016 | tetradekano-1,5-lakton | Skład dodatku tetradekano-1,5-lakton Charakterystyka substancji czynnej tetradekano-1,5-lakton Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % Wzór chemiczny: C14H26O2 Numer CAS: 2721-22-4 Nr FLAVIS: 10.016 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (15) Do identyfikacji tetradekano-1,5-laktonu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b13001 | 5-metylofurfural | Skład dodatku 5-metylofurfural Charakterystyka substancji czynnej 5-metylofurfural Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % Wzór chemiczny: C6H6O2 Numer CAS: 620-02-0 Nr FLAVIS: 13.001 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (16) Do oznaczania 5-metylofurfuralu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b07024 | 4-fenylobut-3-en-2-on | Skład dodatku 4-fenylobut-3-en-2-on Charakterystyka substancji czynnej 4-fenylobut-3-en-2-on Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % Wzór chemiczny: C10H10O Numer CAS: 122-57-6 Nr FLAVIS: 07.024 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (17) Do identyfikacji 4-fenylobut-3-en-2-onu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||
2b02128 | alkohol p-anyżowy | Skład dodatku alkohol p-anyżowy Charakterystyka substancji czynnej alkohol p-anyżowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. ≥97 % Wzór chemiczny: C8H10O2 Numer CAS: 105-13-5 Nr FLAVIS: 02.128 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||||||
Metoda analityczna (18) Do identyfikacji alkoholu p-anyżowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b05015 | aldehyd 4-metoksybenzylowy | Skład dodatku aldehyd 4-metoksybenzylowy Charakterystyka substancji czynnej aldehyd 4-metoksybenzylowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. ≥ 97 % Wzór chemiczny: C8H8O2 Numer CAS: 123-11-5 Nr FLAVIS: 05.015 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (19) Do oznaczania aldehydu 4-metoksybenzylowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b05016 | piperonal | Skład dodatku piperonal Charakterystyka substancji czynnej piperonal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. ≥ 98 % Wzór chemiczny: C8H6O3 Numer CAS: 120-57-0 Nr FLAVIS: 05.016 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (20) Do oznaczania piperonalu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b05018 | wanilina | Skład dodatku wanilina Charakterystyka substancji czynnej wanilina Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % Wzór chemiczny: C8H8O3 Numer CAS: 121-33-5 Nr FLAVIS: 05.018 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (21) Do oznaczania waniliny w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||
2b09019 | octan p-anyżowy | Skład dodatku octan p-anyżowy Charakterystyka substancji czynnej octan p-anyżowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % Wzór chemiczny: C10H12O3 Numer CAS: 104-21-2 Nr FLAVIS: 09.019 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||||||
Metoda analityczna (22) Do identyfikacji octanu p-anyżowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09727 | benzoesan benzylu | Skład dodatku benzoesan benzylu Charakterystyka substancji czynnej benzoesan benzylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. > 99 % Wzór chemiczny: C14H12O2 Numer CAS: 120-51-4 Nr FLAVIS: 09.727 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (23) Do oznaczania benzoesanu benzylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09750 | salicylan izobutylu | Skład dodatku salicylan izobutylu Charakterystyka substancji czynnej salicylan izobutylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C11H14O3 Numer CAS: 87-19-4 Nr FLAVIS: 09.750 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (24) Do oznaczania salicylanu izobutylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące. | ||||||||||||||||||
2b09751 | salicylan izopentylu | Skład dodatku salicylan izopentylu Charakterystyka substancji czynnej salicylan izopentylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C12H16O3 Numer CAS: 87-20-7 Nr FLAVIS: 09.751 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (25) Do oznaczania salicylanu izopentylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09752 | salicylan benzylu | Skład dodatku salicylan benzylu Charakterystyka substancji czynnej salicylan benzylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C14H12O3 Numer CAS: 118-58-1 Nr FLAVIS: 09.752 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (26) Do oznaczania salicylanu benzylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b04035 | eter difenylu | Skład dodatku eter difenylu Charakterystyka substancji czynnej eter difenylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 99 % Wzór chemiczny: C12H10 O Numer CAS: 101-84-8 Nr FLAVIS: 04.035 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 26 lipca 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (27) Do oznaczania eteru difenylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(2) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(3) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(4) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(5) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(6) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(7) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(8) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(9) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(10) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(11) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(12) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(13) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(14) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(15) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(16) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(17) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(18) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(19) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(20) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(21) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(22) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(23) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(24) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(25) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(26) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(27) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.