Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 166 str. 66
Wersja aktualna od 2023-07-20
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 166 str. 66
Wersja aktualna od 2023-07-20
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/1329

z dnia 29 czerwca 2023 r.

zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji dla glicerolu (E 422), estrów kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475) oraz polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3 i art. 14,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2)

W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 (3) ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(3)

Unijne wykazy dodatków do żywności i specyfikacje mogą być aktualizowane zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.

(4)

Glicerol (E 422), estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475) i polirycynooleinian poliglicerolu (E 476) to substancje dopuszczone zgodnie z załącznikami II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(5)

W dniu 15 marca 2017 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd") wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny glicerolu (E 422) jako dodatku do żywności (4), w której stwierdził, że wyznaczenie liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia tego dodatku do żywności nie jest konieczne i że nie budzi on obaw co do bezpieczeństwa przy zgłoszonych zastosowaniach. Urząd zalecił wprowadzenie pewnych zmian w specyfikacjach dla E 422 przedstawionych w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012, a także zwrócił się o udostępnienie mu większej ilości informacji na temat zastosowań i poziomów stosowania.

(6)

W dniu 23 listopada 2018 r. Komisja ogłosiła publiczne zaproszenie do przedstawienia danych technicznych dotyczących dodatku do żywności glicerol (E 422) w celu uzyskania danych, które Urząd uznał za niezbędne.

(7)

Po przekazaniu danych przez zainteresowane podmioty gospodarcze Komisja zwróciła się do Urzędu o sporządzenie opinii naukowej służącej potwierdzeniu, że dane techniczne przekazane przez te podmioty dawały uzasadnione podstawy do wprowadzenia zmiany w specyfikacjach dla dodatku do żywności glicerol (E 422), aby zapewnić ich zgodność z aktualnie obowiązującymi normami zgodnie z zaleceniem Urzędu.

(8)

W opinii naukowej przyjętej w dniu 18 maja 2022 r. (5) Urząd stwierdził, że obecne specyfikacje dla glicerolu (E 422) należy dostosować w szczególności poprzez obniżenie maksymalnych poziomów wyznaczonych dla pierwiastków toksycznych (arsenu, ołowiu, rtęci i kadmu), zniesienie metody identyfikacji bazującej na formowaniu się akroleiny podczas podgrzewania, zrezygnowanie z przeprowadzania testu na obecność akroleiny, ustanowienie maksymalnego poziomu dla akroleiny oraz wprowadzenie zmian w definicji glicerolu (E 422).

(9)

Należy zatem wprowadzić zmiany w specyfikacjach dla glicerolu (E 422). Definicja tego dodatku do żywności powinna zostać zmieniona w taki sposób, aby ograniczyć jej zakres do procesu produkcji, dane dotyczące którego były przedmiotem oceny przeprowadzonej przez Urząd. Aktualnie obowiązujące maksymalne poziomy wyznaczone dla pierwiastków toksycznych powinny zostać obniżone zgodnie z treścią opinii naukowej Urzędu, biorąc pod uwagę poziomy, które można obecnie osiągnąć dzięki stosowaniu dobrych praktyk wytwarzania. Metoda identyfikacji glicerolu bazująca na formowaniu się akroleiny powinna zostać zniesiona, biorąc pod uwagę fakt, że zawartość glicerolu w E 422 ma być oznaczana przy wykorzystaniu odpowiedniej metody analitycznej. Należy zrezygnować z przeprowadzania testu na obecność akroleiny i wyznaczyć maksymalną liczbową wartość dla akroleiny zgodnie z treścią opinii naukowej Urzędu, biorąc pod uwagę poziom, który można obecnie osiągnąć dzięki stosowaniu dobrych praktyk wytwarzania.

(10)

Ponieważ Urząd nie stwierdził bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia związanego z obecnością pierwiastków toksycznych i akroleiny, należy dopuścić możliwość stosowania w okresie przejściowym dodatku do żywności glicerol (E 422) wprowadzonego do obrotu zgodnie z prawem przed datą wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

(11)

Z tych samych powodów żywność zawierająca dodatek do żywności glicerol (E 422), która została wprowadzona do obrotu zgodnie z prawem przed datą wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, może być nadal wprowadzana do obrotu w okresie przejściowym i pozostawać w obrocie do upływu daty jej minimalnej trwałości lub terminu jej przydatności do spożycia.

(12)

W dniu 20 grudnia 2017 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny estrów kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475) jako dodatku do żywności (6), w której stwierdził, że wyznaczenie liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia tego dodatku do żywności nie jest konieczne i że nie budzi on obaw co do bezpieczeństwa przy zgłoszonych zastosowaniach i poziomach stosowania. Urząd zalecił wprowadzenie pewnych zmian w specyfikacjach dla E 475 przedstawionych w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012.

(13)

W dniu 23 listopada 2018 r. Komisja ogłosiła publiczne zaproszenie do przedstawienia danych technicznych dotyczących dodatku do żywności estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475) w celu uzyskania danych, które Urząd uznał za niezbędne.

(14)

Po przekazaniu danych przez zainteresowane podmioty gospodarcze Komisja zwróciła się do Urzędu o sporządzenie opinii naukowej służącej potwierdzeniu, że dane techniczne przekazane przez te podmioty dawały uzasadnione podstawy do wprowadzenia zmiany w specyfikacjach dla dodatku do żywności estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475), aby zapewnić ich zgodność z aktualnie obowiązującymi normami zgodnie z zaleceniem Urzędu.

(15)

W opinii naukowej przyjętej w dniu 1 kwietnia 2022 r. (7) Urząd stwierdził, że obecne specyfikacje dla estrów kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475) należy dostosować w szczególności poprzez obniżenie maksymalnych poziomów wyznaczonych dla pierwiastków toksycznych, ustanowienie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń i substancji budzących obawy co do bezpieczeństwa oraz wprowadzenie zmian w definicji estrów kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475).

(16)

Należy zatem wprowadzić zmiany w specyfikacjach dla estrów kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475). Definicja tego dodatku do żywności powinna zostać zmieniona w taki sposób, aby w procesie produkcji tego dodatku do żywności ograniczyć możliwość stosowania glicerolu do glicerolu zgodnego ze specyfikacjami ustanowionymi dla tego dodatku do żywności (E 422). Zgodnie z treścią opinii naukowej Urzędu i biorąc pod uwagę poziom, który można obecnie osiągnąć dzięki stosowaniu dobrych praktyk wytwarzania, aktualnie obowiązujące maksymalne poziomy wyznaczone dla pierwiastków toksycznych powinny zostać obniżone, natomiast dla sumy 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) i estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych (wyrażonej jako 3-MCPD), estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych (wyrażonych jako glicydol) oraz kwasu erukowego należy wyznaczyć maksymalne poziomy.

(17)

Z uwagi na wprowadzanie nowych technik produkcji umożliwiających wytwarzanie dodatku do żywności estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475) o niższych poziomach zawartości estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych (wyrażonych jako glicydol) należy przyznać producentom dodatków do żywności okres przejściowy na osiągnięcie maksymalnego poziomu zawartości estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych (wyrażonych jako glicydol) w dodatku do żywności (E 475) wynoszącego 5 mg/kg. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że estry glicydylowych kwasów tłuszczowych mają działanie genotoksyczne i rakotwórcze, od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia w odniesieniu do estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych (wyrażonych jako glicydol) obowiązywać powinien pośredni maksymalny poziom wynoszący 10 mg/kg.

(18)

Ponieważ Urząd nie stwierdził bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia związanego z obecnością pierwiastków toksycznych, 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD), estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych, kwasu erukowego i estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych, należy dopuścić możliwość stosowania w okresie przejściowym dodatku do żywności estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475) wprowadzonego do obrotu zgodnie z prawem przed datą wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, umożliwić dalsze wprowadzanie żywności zawierającej ten dodatek do żywności do obrotu w tym samym okresie przejściowym oraz dopuścić jej pozostawanie w obrocie do upływu daty jej minimalnej trwałości lub terminu jej przydatności do spożycia.

(19)

Z tych samych powodów, a także biorąc pod uwagę obniżoną zawartość estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych w dodatku do żywności estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475), należy dopuścić możliwość stosowania tego dodatku wprowadzonego do obrotu zgodnie z prawem po dacie wejścia w życie niniejszego rozporządzenia i spełniającego wymogi dotyczące obniżonego maksymalnego poziomu estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych (wyrażonych jako glicydol) do chwili wyczerpania jego zapasów, a artykuły spożywcze zawierające ten dodatek do żywności powinny móc być nadal wprowadzane do obrotu i pozostać w obrocie do upływu daty ich minimalnej trwałości lub terminu jej przydatności do spożycia.

(20)

W dniu 24 marca 2017 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) jako dodatku do żywności (8). Urząd stwierdził, że zestaw zgromadzonych danych daje podstawy do podwyższenia poziomu dopuszczalnego dziennego spożycia do 25 mg/kg masy ciała dziennie. Urząd zalecił wprowadzenie pewnych zmian w specyfikacjach dla E 476 przedstawionych w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012.

(21)

W dniu 23 listopada 2018 r. Komisja ogłosiła publiczne zaproszenie do przedstawienia danych technicznych dotyczących dodatku do żywności polirycynooleinian poliglicerolu (E 476) w celu uzyskania danych, które Urząd uznał za niezbędne.

(22)

W dniu 18 marca 2020 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) w charakterze emulgatora w lodach spożywczych, emulsjach tłuszczowych i olejowych typu „woda w oleju" oraz w zemulgowanych sosach o zawartości tłuszczu przekraczającej 20 %. Następnie Komisja udostępniła ten wniosek państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(23)

Polirycynooleinian poliglicerolu (E 476) zapewnia możliwość wytwarzania stabilnych emulsji typu „woda w oleju" o mniejszych rozmiarach kropli, które można zamrażać w celu wytwarzania - w procesie produkcji wymagającym mniej energii - miękkich, kremowych lodów spożywczych charakteryzujących się zwiększoną stabilnością w ramach łańcucha dostaw wyrobów mrożonych. Ten dodatek do żywności umożliwia stosowanie mniejszej ilości tłuszczów nasyconych oraz cukrów w lodach spożywczych. Poziom polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) niezbędny do osiągnięcia zamierzonej funkcji technologicznej wynosi 4 000 mg/kg.

(24)

Polirycynooleinian poliglicerolu (E 476) zapewnia również możliwość obniżenia zawartości oleju w zemulgowanych sosach (np. w majonezie lub sosach sałatkowych) bez negatywnego wpływu na teksturę. Aktualnie uznawany za dopuszczalny maksymalny poziom wynoszący 4 000 mg/kg nie jest wystarczający dla produktów o zawartości tłuszczu przekraczającej 20 %. Poziom stosowania polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) niezbędny do osiągnięcia zamierzonej funkcji technologicznej w produktach o zawartości tłuszczu przekraczającej 20 % wynosi 8 000 mg/kg.

(25)

Po przekazaniu danych przez zainteresowane podmioty gospodarcze w odpowiedzi na publiczne zaproszenie do przedstawienia danych technicznych i po przedłożeniu wniosku o rozszerzenie stosowania polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) Komisja zwróciła się do Urzędu o sporządzenie opinii naukowej służącej potwierdzeniu, że dane techniczne przekazane przez te podmioty dawały uzasadnione podstawy do wprowadzenia zmiany w specyfikacjach dla dodatku do żywności polirycynooleinian poliglicerolu (E 476), aby zapewnić ich zgodność z aktualnie obowiązującymi normami zgodnie z zaleceniem Urzędu.

(26)

W opinii naukowej przyjętej w dniu 30 marca 2022 r. (9) Urząd stwierdził, że proponowane rozszerzenie stosowania nie wzbudzałoby obaw co do bezpieczeństwa. Urząd stwierdził również, że obecne specyfikacje dla polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) należy dostosować w szczególności poprzez obniżenie maksymalnych poziomów wyznaczonych dla pierwiastków toksycznych, ustanowienie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń budzących obawy co do bezpieczeństwa oraz wprowadzenie zmian w definicji polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476).

(27)

Należy zatem zezwolić na stosowanie polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) w kategorii żywności 03 „Lody spożywcze" na maksymalnym poziomie wynoszącym 4 000 mg/kg, zwiększyć dopuszczalny maksymalny poziom tej substancji w kategorii żywności 12.6 „Sosy" do 8 000 mg/kg w przypadku zemulgowanych sosów o zawartości tłuszczu wynoszącej 20 % lub większej oraz wprowadzić zmiany w specyfikacjach dla tego dodatku do żywności, biorąc pod uwagę opinię naukową Urzędu. Definicja tego dodatku do żywności powinna zostać zmieniona w taki sposób, aby w procesie produkcji tego dodatku do żywności ograniczyć możliwość stosowania glicerolu do glicerolu zgodnego ze specyfikacjami ustanowionymi dla tego dodatku do żywności (E 422). Zgodnie z treścią opinii naukowej Urzędu i biorąc pod uwagę poziom, który można obecnie osiągnąć dzięki stosowaniu dobrych praktyk wytwarzania, aktualnie obowiązujące maksymalne poziomy wyznaczone dla pierwiastków toksycznych powinny zostać obniżone, natomiast dla sumy 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) i estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych (wyrażonej jako 3-MCPD) oraz estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych (wyrażonych jako glicydol) należy wyznaczyć maksymalne poziomy.

(28)

Ponieważ Urząd nie stwierdził bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia związanego z obecnością pierwiastków toksycznych, 3-monochloropropanodiolu (3-MPCD), estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych oraz estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych, należy dopuścić możliwość stosowania w okresie przejściowym dodatku do żywności polirycynooleinian poliglicerolu (E 476) wprowadzonego do obrotu zgodnie z prawem przed datą wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

(29)

Z tych samych powodów żywność zawierająca dodatek do żywności polirycynooleinian poliglicerolu (E 476), która została wprowadzona do obrotu zgodnie z prawem przed datą wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, może być nadal wprowadzana do obrotu w okresie przejściowym i pozostawać w obrocie do upływu daty jej minimalnej trwałości lub terminu jej przydatności do spożycia.

(30)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 i (UE) nr 231/2012.

(31)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 3

Dodatek do żywności glicerol (E 422), który został wprowadzony do obrotu zgodnie z prawem przed dniem 20 lipca 2023 r. i który nie spełnia wymogów dotyczących maksymalnych poziomów wyznaczonych dla arsenu, ołowiu, rtęci, kadmu lub akroleiny obowiązujących od dnia 20 lipca 2023 r., może być dodawany do żywności zgodnie z załącznikami II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 do dnia 20 stycznia 2024 r.

Żywność zawierająca dodatek do żywności glicerol (E 422), która została wprowadzona do obrotu zgodnie z prawem przed dniem 20 lipca 2023 r. i która nie spełnia wymogów dotyczących maksymalnych poziomów wyznaczonych dla arsenu, ołowiu, rtęci, kadmu lub akroleiny obowiązujących od dnia 20 lipca 2023 r., może być nadal wprowadzana do obrotu do dnia 20 stycznia 2024 r. i może być w dalszym ciągu sprzedawana do upływu daty jej minimalnej trwałości lub terminu jej przydatności do spożycia.

Dodatek do żywności estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475), który został wprowadzony do obrotu zgodnie z prawem przed dniem 20 lipca 2023 r. i który nie spełnia wymogów dotyczących maksymalnych poziomów wyznaczonych dla arsenu, ołowiu, rtęci, kadmu, sumy 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) i estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych (wyrażonej jako 3-MCPD), kwasu erukowego lub estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych (wyrażonych jako glicydol) obowiązujących od dnia 20 lipca 2023 r., może być dodawany do żywności zgodnie z załącznikami II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 do dnia 20 stycznia 2024 r.

Żywność zawierająca dodatek do żywności estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475), która została wprowadzona do obrotu zgodnie z prawem przed dniem 20 lipca 2023 r. i która nie spełnia wymogów dotyczących maksymalnych poziomów wyznaczonych dla arsenu, ołowiu, rtęci, kadmu, sumy 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) i estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych (wyrażonej jako 3-MCPD), kwasu erukowego lub estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych (wyrażonych jako glicydol) obowiązujących od dnia 20 lipca 2023 r., może być nadal wprowadzana do obrotu do dnia 20 stycznia 2024 r. i może być w dalszym ciągu sprzedawana do upływu daty jej minimalnej trwałości lub terminu jej przydatności do spożycia.

Dodatek do żywności estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475), który został wprowadzony do obrotu zgodnie z prawem po dniu 20 lipca 2023 r., a przed dniem 20 stycznia 2024 r. i który nie spełnia wymogów dotyczących maksymalnych poziomów wyznaczonych dla estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych (wyrażonych jako glicydol) obowiązujących od dnia 20 stycznia 2024 r., może być dodawany do żywności zgodnie z załącznikami II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 do wyczerpania zapasów.

Żywność zawierająca dodatek do żywności estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475), która została wprowadzona do obrotu zgodnie z prawem po dniu 20 lipca 2023 r., a przed dniem 20 stycznia 2024 r. i która nie spełnia wymogów dotyczących maksymalnych poziomów estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych (wyrażonych jako glicydol) obowiązujących od dnia 20 stycznia 2024 r., może być nadal wprowadzana do obrotu i może być w dalszym ciągu sprzedawana do upływu daty jej minimalnej trwałości lub terminu jej przydatności do spożycia.

Dodatek do żywności polirycynooleinian poliglicerolu (E 476), który został wprowadzony do obrotu zgodnie z prawem przed dniem 20 lipca 2023 r. i który nie spełnia wymogów dotyczących maksymalnych poziomów wyznaczonych dla arsenu, ołowiu, rtęci, kadmu, sumy 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) i estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych (wyrażonej jako 3-MCPD) lub estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych (wyrażonych jako glicydol) obowiązujących od dnia 20 lipca 2023 r., może być dodawany do żywności zgodnie z załącznikami II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 do dnia 20 stycznia 2024 r.

Żywność zawierająca dodatek do żywności polirycynooleinian poliglicerolu (E 476), która została wprowadzona do obrotu zgodnie z prawem przed dniem 20 lipca 2023 r. i która nie spełnia wymogów dotyczących maksymalnych poziomów wyznaczonych dla arsenu, ołowiu, rtęci, kadmu, sumy 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) i estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych (wyrażonej jako 3-MCPD) lub estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych (wyrażonych jako glicydol) obowiązujących od dnia 20 lipca 2023 r., może być nadal wprowadzana do obrotu do dnia 20 stycznia 2024 r. i może być w dalszym ciągu sprzedawana do upływu daty jej minimalnej trwałości lub terminu jej przydatności do spożycia.

Artykuł 4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 29 czerwca 2023 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.

(3) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).

(4) Dziennik EFSA 2017;15(3):4720.

(5) Dziennik EFSA 2022;20(6):7353.

(6) Dziennik EFSA 2017;15(12):5089.

(7) Dziennik EFSA 2022;20(5):7308.

(8) Dziennik EFSA 2017;15(3):4743.

(9) Dziennik EFSA 2022;20(5):7294.


ZAŁĄCZNIK I

W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w kategorii 03 (Lody spożywcze) po pozycji dotyczącej E 473-474 dodaje się pozycję w brzmieniu:

„Ε 476

Polirycynooleinian poliglicerolu

4 000

Z wyjątkiem sorbetów"

2)

w kategorii 12.6 (Sosy) pozycja dotycząca E 476 (polirycynooleinian poliglicerolu) otrzymuje brzmienie:

„Ε 476

Polirycynooleinian poliglicerolu

4 000

Tylko zemulgowane sosy o zawartości tłuszczu poniżej 20 %

Ε 476

Polirycynooleinian poliglicerolu

8 000

Tylko zemulgowane sosy o zawartości tłuszczu 20 % lub wyższej"


ZAŁĄCZNIK II

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się następujące zmiany:

1)

pozycja dotycząca dodatku do żywności E 422 glicerol otrzymuje brzmienie:

E 422 GLICEROL

Nazwy synonimowe

Gliceryna

Definicja

Glicerol pozyskuje się wyłącznie z olejów i tłuszczy roślinnych, bezpośrednio albo z surowego glicerolu otrzymywanego jako produkt uboczny w procesie produkcji biodiesla, po czym poddaje się go procesom oczyszczania obejmującym destylację oraz inne działania czyszczące, co pozwala uzyskać glicerol rafinowany.

Numer wg EINECS

200-289-5

Nazwa chemiczna

1,2,3-propanotriol; glicerol; trihydroksypropan

Wzór chemiczny

C3H8O3

Masa cząsteczkowa

92,10

Oznaczenie zawartości

Zawiera nie mniej niż 98 % glicerolu w przeliczeniu na bezwodną masę

Opis

Przezroczysta, bezbarwna, higroskopijna ciecz o konsystencji syropu o lekkim charakterystycznym zapachu, który nie jest ani przykry ani niemiły

Identyfikacja

Ciężar właściwy (25 °C/25 °C)

Nie mniej niż 1,257

Współczynnik załamania światła

[n]D 20 między 1,471 a 1,474

Czystość

Zawartość wody

Nie więcej niż 5 % (metoda Karla Fischera)

Popiół siarczanowy

Nie więcej niż 0,01 % oznaczone w temperaturze 800 ± 25 °C

Butanotriole

Nie więcej niż 0,2 %

Akroleina

Nie więcej niż 3 mg/kg

Kwasy tłuszczowe i estry

Nie więcej niż 0,1 % w przeliczeniu na kwas masłowy

Zawartość związków chlorowanych

Nie więcej niż 30 mg/kg (w przeliczeniu na chlor)

3-monochloropropano-1,2-diol (3-MCPD)

Nie więcej niż 0,1 mg/kg

Arsen

Nie więcej niż 0,1 mg/kg

Ołów

Nie więcej niż 0,1 mg/kg

Rtęć

Nie więcej niż 0,1 mg/kg

Kadm

Nie więcej niż 0,1 mg/kg"

2)

pozycja dotycząca dodatku do żywności E 475 estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu otrzymuje brzmienie:

E 475 ESTRY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH I POLIGLICEROLU

Nazwy synonimowe

Estry poliglicerolu i kwasów tłuszczowych; estry poligliceryny i kwasów tłuszczowych

Definicja

Estry poliglicerolu i kwasów tłuszczowych otrzymuje się w wyniku estryfikacji poliglicerolu jadalnymi tłuszczami i olejami lub kwasami tłuszczowymi występującymi w jadalnych tłuszczach i olejach. Poliglicerol jest mieszaniną przede wszystkim di-, tri- i tetragliceroli i zawiera nie więcej niż 10 % poligliceroli równorzędnych lub wyższych od heptaglicerolu.

Poliglicerol wytwarza się z glicerolu spełniającego wymogi określone w specyfikacjach dla E 422.

Numer wg EINECS

Nazwa chemiczna

Wzór chemiczny

Masa cząsteczkowa

Oznaczenie zawartości

Całkowita zawartość estrów kwasów tłuszczowych nie mniej niż 90 %

Opis

Ciecze oleiste do bardzo lepkich o barwie jasnożółtej do bursztynowej; plastyczne lub miękkie substancje stałe o barwie jasnobeżowej do średnio brązowej; oraz twarde, woskowate substancje stałe o barwie jasnobeżowej do brązowej

Identyfikacja

Próba na obecność glicerolu

Wynik dodatni

Próba na obecność poligliceroli

Wynik dodatni

Próba na obecność kwasów tłuszczowych

Wynik dodatni

Rozpuszczalność

Estry mają różne powinowactwo, od mocno hydrofilowego do mocno lipofilowego, ale jako grupa wykazują skłonność do dyspergowania w wodzie i są rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych i olejach

Czystość

Popiół siarczanowy

Nie więcej niż 0,5 % (800 ± 25 °C)

Kwasy inne niż kwasy tłuszczowe

Mniej niż 1 %

Wolne kwasy tłuszczowe

Nie więcej niż 6 % w przeliczeniu na kwas oleinowy

Glicerol i poliglicerol ogółem

Nie mniej niż 18 % i nie więcej niż 60 %

Wolny glicerol i poliglicerol

Nie więcej niż 7 %

Arsen

Nie więcej niż 0,1 mg/kg

Ołów

Nie więcej niż 0,3 mg/kg

Rtęć

Nie więcej niż 0,1 mg/kg

Kadm

Nie więcej niż 0,1 mg/kg

Suma 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) i estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych, wyrażona jako 3-MCPD

Nie więcej niż 2,5 mg/kg

Estry glicydylowe kwasów tłuszczowych wyrażone jako glicydol

Nie więcej niż 10 mg/kg. Wymóg ten obowiązuje od dnia 20 lipca 2023 r. do dnia 20 stycznia 2024 r.

Nie więcej niż 5 mg/kg. Wymóg ten obowiązuje od dnia 20 stycznia 2024 r.

Kwas erukowy

Nie więcej niż 2 %

Kryteria czystości mają zastosowanie do dodatku niezawierającego soli sodowych, potasowych ani wapniowych kwasów tłuszczowych, jednak substancje te mogą być obecne w ilościach nieprzekraczających maksymalnego poziomu 6 % (w przeliczeniu na oleinian sodowy).";

3)

pozycja dotycząca dodatku do żywności E 476 polirycynooleinian poliglicerolu otrzymuje brzmienie:

E 476 POLIRYCYNOOLEINIAN POLIGLICEROLU

Nazwy synonimowe

Estry glicerolu i kwasów tłuszczowych skondensowanego oleju rycynowego; estry poliglicerolu i poliskondensowanych kwasów tłuszczowych oleju rycynowego; estry poliglicerolu i wewnątrzestryfikowanego kwasu rycynooleinowego; PGPR

Definicja

Polirycynooleinian poliglicerolu otrzymuje się przez estryfikację poliglicerolu skondensowanymi kwasami tłuszczowymi oleju rycynowego. Olej rycynowy wykorzystywany do produkcji polirycynooleinianu poliglicerolu nie zawiera rycyny.

Poliglicerol wytwarza się z glicerolu spełniającego wymogi określone w specyfikacjach dla E 422.

Numer wg EINECS

Nazwa chemiczna

Wzór chemiczny

Masa cząsteczkowa

Oznaczenie zawartości

Opis

Przezroczysta, bardzo lepka ciecz

Identyfikacja

Rozpuszczalność

Nierozpuszczalny w wodzie i etanolu; rozpuszczalny w eterze, węglowodorach i fluorowcowanych węglowodorach

Próba na obecność glicerolu

Wynik dodatni

Próba na obecność poligliceroli

Wynik dodatni

Próba na obecność kwasu rycynooleinowego

Wynik dodatni

Współczynnik załamania światła

[n]D 65 między 1,4630 a 1,4665

Czystość

Poliglicerole

Poliglicerol powinien składać się z nie mniej niż 75 % di-, tri- i tetragliceroli i zawierać nie więcej niż 10 % poligliceroli równorzędnych lub wyższych od heptaglicerolu

Liczba hydroksylowa

Nie mniej niż 80 i nie więcej niż 100

Liczba kwasowa

Nie wyższa niż 6

Arsen

Nie więcej niż 0,1 mg/kg

Ołów

Nie więcej niż 0,1 mg/kg

Rtęć

Nie więcej niż 0,1 mg/kg

Kadm

Nie więcej niż 0,1 mg/kg

Suma 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) i estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych (wyrażona jako 3-MCPD)

Nie więcej niż 2,5 mg/kg

Estry glicydylowe kwasów tłuszczowych (wyrażone jako glicydol)

Nie więcej niż 1 mg/kg"

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00