Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2023-06-27
Wersja aktualna od 2023-06-27
obowiązujący
Alerty
Sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2023/1110 z dnia 6 czerwca 2023 r. zmieniającego rozporządzenie wykonawcze (UE) 2019/1793 w sprawie tymczasowego zwiększenia kontroli urzędowych i środków nadzwyczajnych regulujących wprowadzanie do Unii niektórych towarów z niektórych państw trzecich, wykonujące rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 i (WE) nr 178/2002 (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 147 z dnia 7 czerwca 2023 r.)
Strona 119, załącznik otrzymuje brzmienie:
„ZAŁĄCZNIK
„»ZAŁĄCZNIK I
Żywność i pasza niepochodzące od zwierząt, z niektórych państw trzecich, podlegające tymczasowemu zwiększeniu kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej i punktach kontroli
Wiersz | Państwo pochodzenia | Żywność i pasze (zamierzone zastosowanie) | Kod CN (1 18) | Podpozycja TARIC | Zagrożenie | Częstotliwość kontroli identyfikacyjnych i bezpośrednich (%) | ||
|
|
| 0802 21 00 |
|
|
| ||
|
|
| 0802 22 00 |
|
|
| ||
|
|
| ex 0813 50 39 ; | 70 |
|
| ||
|
| ex 0813 50 91 ; | 70 |
|
| |||
|
|
| ex 0813 50 99 | 70 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 10 ; | 70 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 99 ; | 40 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 39 ; | 05; 06 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 50 ; | 33 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 97 | 23 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 19 12 ; | 30 |
|
| ||
|
| ex 2008 19 19 ; | 30 |
|
| |||
|
| ex 2008 19 92 ; | 30 |
|
| |||
|
|
| ex 2008 19 95 ; | 20 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 19 99 ; | 30 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 12 ; | 15 |
|
| ||
1 | Azerbejdżan (AZ) |
| ex 2008 97 14 ; | 15 | Aflatoksyny | 20 | ||
| ex 2008 97 16 ; | 15 |
|
| ||||
|
|
| ex 2008 97 18 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 32 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 34 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 36 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 38 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 51 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 59 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 72 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 74 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 76 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 78 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 92 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 93 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 94 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 96 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 97 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 98 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 1106 30 90 | 40 |
|
| ||
|
|
|
|
|
| |||
|
|
| ex 1515 90 99 | 20 |
|
| ||
|
| (Żywność) |
|
|
|
| ||
|
|
| 0801 21 00 ; |
|
|
| ||
|
|
(Żywność) | ex 0813 50 31 ; | 20 |
|
| ||
|
| ex 0813 50 39 ; | 20 | Aflatoksyny | 50 | |||
|
| ex 0813 50 91 ; | 20 |
|
| |||
|
| ex 0813 50 99 | 20 |
|
| |||
|
|
| 1202 41 00 |
|
|
| ||
|
|
| 1202 42 00 |
|
|
| ||
|
|
| 2008 11 10 |
|
|
| ||
2 | Brazylia (BR) |
| 2008 11 91 ; |
| Pozostałości pestycydów (3 20) | 30 | ||
2008 11 96 ; |
| |||||||
2008 11 98 |
| |||||||
|
|
| 2305 00 00 |
|
|
| ||
|
|
|
|
|
| |||
|
|
|
|
|
| |||
|
|
| ex 1208 90 00 | 20 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 10 | 80 |
|
| ||
|
| (Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 39 | 07; 08 |
|
| ||
3 |
| Olej palmowy | 1511 10 90 |
|
|
| ||
Wybrzeże Kości Słoniowej (CI) | (Żywność) | 1511 90 11 |
| Barwniki Sudan (14 31) | 20 | |||
| ex 1511 90 19 | 90 | ||||||
|
| 1511 90 99 |
|
|
| |||
|
|
| 1202 41 00 |
|
|
| ||
|
|
| 1202 42 00 |
|
|
| ||
|
|
| 2008 11 10 |
|
|
| ||
|
|
| 2008 11 91 ; |
|
|
| ||
2008 11 96 ; |
|
|
| |||||
2008 11 98 |
|
|
| |||||
|
|
| 2305 00 00 |
| Aflatoksyny | 10 | ||
|
|
|
|
|
| |||
4 | Chiny (CN) |
|
|
|
| |||
|
|
| ex 1208 90 00 | 20 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 10 | 80 |
|
| ||
|
| (Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 39 | 07; 08 |
|
| ||
|
| Słodka papryka (Capsicum annuum) (Żywność - rozgniatana lub mielona) | ex 0904 22 00 | 11 | Salmonella (4 21) | 10 | ||
|
| Herbata, nawet aromatyzowana (Żywność) | 0902 |
| Pozostałości pestycydów (3 20) (5 22) | 20 | ||
5 | Kolumbia (CO) | Granadilla i passiflora (Passiflora ligularis i Passiflora edulis) (Żywność) | ex 0810 90 20 | 30 | Pozostałości pestycydów (3 20) | 10 | ||
6 | Republika Dominikańska (DO) |
| 0709 60 10 |
| Pozostałości pestycydów (3 20) (17 34) | 50 | ||
0710 80 51 |
| |||||||
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99 | 20 | ||||||
ex 0710 80 59 | 20 | |||||||
|
|
| 0709 60 10 0710 80 51 |
| Pozostałości pestycydów (3 20) (6 23) | 30 | ||
7 | Egipt (EG) |
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99 | 20 | ||||
ex 0710 80 59 | 20 | |||||||
|
| Pomarańcze (Żywność - świeża lub suszona) | 0805 10 |
| Pozostałości pestycydów (3 20) | 30 | ||
|
| Flaszowiec łuskowaty (Annona squamosa) (Żywność - świeża lub schłodzona) | ex 0810 90 75 | 20 | Pozostałości pestycydów (3 20) | 20 | ||
|
|
| 0802 21 00 |
|
|
| ||
|
|
| 0802 22 00 |
|
|
| ||
|
|
| ex 0813 50 39 ; | 70 |
|
| ||
|
| ex 0813 50 91 ; | 70 |
|
| |||
|
|
| ex 0813 50 99 | 70 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 10 ; | 70 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 99 ; | 40 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 39 ; | 05; 06 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 50 ; | 33 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 97 | 23 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 19 12 ; | 30 |
|
| ||
|
| ex 2008 19 19 ; | 30 |
|
| |||
|
| ex 2008 19 92 ; | 30 |
|
| |||
|
|
| ex 2008 19 95 ; | 20 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 19 99 ; | 30 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 12 ; | 15 |
|
| ||
8 | Gruzja (GE) |
| ex 2008 97 14 ; | 15 | Aflatoksyny | 30 | ||
|
|
| ex 2008 97 16 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 18 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 32 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 34 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 36 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 38 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 51 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 59 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 72 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 74 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 76 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 78 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 92 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 93 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 94 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 96 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 97 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 98 ; | 15 |
|
| ||
|
|
| ex 1106 30 90 | 40 |
|
| ||
|
|
|
|
|
| |||
|
|
| ex 1515 90 99 | 20 |
|
| ||
|
| (Żywność) |
|
|
|
| ||
9 | Gambia (GM) |
| 1202 41 00 |
|
|
| ||
| 1202 42 00 |
|
|
| ||||
| 2008 11 10 |
|
|
| ||||
| 2008 11 91 ; |
|
|
| ||||
2008 11 96 ; |
|
|
| |||||
2008 11 98 ; |
|
|
| |||||
| ex 2008 19 12 ; | 40 |
|
| ||||
| ex 2008 19 19 ; | 50 | Aflatoksyny | 50 | ||||
| ex 2008 19 92 ; | 40 |
|
| ||||
| ex 2008 19 95 ; | 40 |
|
| ||||
| ex 2008 19 99 | 50 |
|
| ||||
| 2305 00 00 |
|
|
| ||||
| ex 1208 90 00 | 20 |
|
| ||||
| ex 2007 10 10 | 80 |
|
| ||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 |
|
| ||||
| ex 2007 99 39 | 07; 08 |
|
| ||||
10 | Izrael (IL)16 | Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) (Żywność) | ex 1211 90 86 | 20 | Pozostałości pestycydów (3 20) | 10 | ||
Mięta (Mentha) (Żywność) | ex 1211 90 86 | 30 | Pozostałości pestycydów (3 20) | 10 | ||||
|
| Liście betelu (Piper betle L.) (Żywność) | ex 1404 90 00 (10 27) | 10 | Salmonella (4 21) | 30 | ||
|
| Ketmia jadalna | ex 0709 99 90 ; | 20 | Pozostałości pestycydów (3 20) (7 24) (13 30) | 20 | ||
|
| (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0710 80 95 | 30 | ||||
|
| Moringa olejodajna (Moringa oleifera) | ex 0709 99 90 | 10 | Pozostałości pestycydów (3 20) | 20 | ||
|
| (Żywność świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0710 80 95 | 75 | ||||
|
| Ryż (Żywność) | 1006 |
| Aflatoksyny i ochratoksyna A | 5 | ||
|
| |||||||
|
| Pozostałości pestycydów (3 20) | 10 | |||||
|
| |||||||
|
| Wspięga chińska (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis, Vigna unguiculata ssp. unguiculata) (Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone) | ex 0708 20 00 ; | 10 | Pozostałości pestycydów (3 20) | 20 | ||
|
| ex 0710 22 00 | 10 | |||||
|
| |||||||
|
| |||||||
|
| |||||||
|
| Guawa (Psidium guajava) (Żywność) | ex 0804 50 00 | 30 | Pozostałości pestycydów (3 20) | 30 | ||
|
| Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) (Żywność - suszone przyprawy) | 0908 11 00 ; 0908 12 00 |
| Aflatoksyny | 30 | ||
|
| |||||||
11 | Indie (IN) | Papryka z rodzaju Capsicum (słodka lub inna niż słodka) (Żywność - suszona, pieczona, rozgniatana lub mielona) | 0904 21 10 |
| Aflatoksyny | 10 | ||
|
| ex 0904 22 00 | 11; 19 | |||||
|
| ex 0904 21 90 | 20 | |||||
|
| ex 2005 99 10 | 10; 90 | |||||
|
| ex 2005 99 80 | 94 | |||||
|
|
| 1212 92 00 |
| Pozostałości pestycydów (13 30) | 20 | ||
|
|
| 1212 99 41 | |||||
|
|
(Żywność i pasze) | 1302 32 10 | |||||
|
| Guma guar (Żywność i pasze) | ex 1302 32 90 |
| Pozostałości pestycydów (13 30) | 20 | ||
Pentachlorofenol i dioksyny | 50 | |||||||
| 0909 31 00 |
| Pozostałości pestycydów (3 20) | 20 | ||||
(Żywność) | 0909 32 00 | |||||||
12 | Kenia (KE) | Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) | 0708 20 |
| Pozostałości pestycydów (3 20) | 10 | ||
(Żywność - świeża lub schłodzona) |
|
| ||||||
Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99 ; | 20 | Pozostałości pestycydów (3 20) | 20 | ||||
ex 0710 80 59 | 20 | |||||||
13 | Korea Południowa (KR) | Suplementy diety zawierające składniki botaniczne (17 34) (Żywność) | ex 1302 ex 2106 |
| Pozostałości pestycydów (13 30) | 30 | ||
Makaron błyskawiczny typu noodle zawierający przyprawy korzenne/przyprawy kulinarne lub sosy (Żywność) | ex 1902 30 10 | 30 | Pozostałości pestycydów (13 30) | 20 | ||||
14 | Sri Lanka (LK) | Wąkrotka azjatycka (Centella asiatica) (Żywność) | ex 1211 90 86 | 60 | Pozostałości pestycydów (3 20) | 50 | ||
Alternantera bezszypułkowa (Alternanthera sessilis) (Żywność) | ex 0709 99 90 | 35 | Pozostałości pestycydów (3 20) | 50 | ||||
15 | Madagaskar (MG) | Fasolnik chiński (Vigna unguiculata) (Żywność) | 0713 35 00 |
| Pozostałości pestycydów (3 20) | 10 | ||
16 | Meksyk (MX) | Papaja zielona (Carica papaya) (Żywność - świeża lub schłodzona) | 0807 20 00 |
| Pozostałości pestycydów (3 20) | 20 | ||
17 | Malezja (MY) | Owoce chlebowca (Artocarpus heterofillas) (Żywność - świeża) | ex 0810 90 20 | 20 | Pozostałości pestycydów (3 20) | 50 | ||
|
| Mieszanki przypraw (Żywność) | 0910 91 10 ; 0910 91 90 |
| Aflatoksyny | 50 | ||
|
| Ryż (Żywność) | 1006 |
| Aflatoksyny i ochratoksyna A | 10 | ||
18 | Pakistan (PK) | |||||||
|
| Pozostałości pestycydów (3 20) | 5 | |||||
|
| |||||||
|
| Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99 ; | 20 | Pozostałości pestycydów (3 20) | 20 | ||
|
| ex 0710 80 59 | 20 | |||||
19 | Rwanda (RW) | Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99 ; | 20 | Pozostałości pestycydów (3 20) | 20 | ||
ex 0710 80 59 | 20 | |||||||
|
|
| 1202 41 00 |
|
|
| ||
|
|
| 1202 42 00 |
|
|
| ||
|
|
| 2008 11 10 |
|
|
| ||
|
|
| 2008 11 91 ; |
|
|
| ||
|
| 2008 11 96 ; |
|
|
| |||
20 | Sudan (SD) | 2008 11 98 ; |
| Aflatoksyny | 50 | |||
|
|
| ex 2008 19 12 ; | 40 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 19 19 ; | 50 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 19 92 ; | 40 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 19 95 ; | 40 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 19 99 | 50 |
|
| ||
|
|
| 2305 00 00 |
|
|
| ||
|
|
| ex 1208 90 00 | 20 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 10 | 80 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 99 | 50 |
|
| ||
|
| (Żywność i pasze) | ex 2007 99 39 | 07; 08 |
|
| ||
21 | Syria (SY) | Tahini i halva z nasion sezamu (Żywność) | ex 1704 90 99 ex 1806 20 95 ex 1806 90 50 ex 1806 90 60 ex 2008 19 19 ex 2008 19 99 | 12; 92 13; 93 10 11; 91 40 40 | Salmonella (2 19) | 20 | ||
22 | Tajlandia (TH) | Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99 ; | 20 | Pozostałości pestycydów (3 20) (8 25) | 30 | ||
ex 0710 80 59 | 20 | |||||||
|
| Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum) ( Żywność - świeża, schłodzona lub suszona ) | 0805 50 10 |
| Pozostałości pestycydów (3 20) | 30 | ||
|
| Grejpfruty (Żywność) | 0805 40 00 |
| Pozostałości pestycydów (3 20) | 30 | ||
|
| Granaty (Żywność - świeża lub schłodzona) | ex 0810 90 75 | 30 | Pozostałości pestycydów (3 20) (9 26) | 30 | ||
|
|
| 0709 60 10 0710 80 51 |
| Pozostałości pestycydów (3 20) (10 27) | 20 | ||
23 | Turcja (TR) |
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99 ex 0710 80 59 | 20 20 | ||||
|
|
| 0909 31 00 |
| Alkaloidy pirolizydynowe | 20 | ||
(Żywność) | 0909 32 00 |
| ||||||
|
| Suszone oregano (Żywność) | ex 1211 90 86 | 40 | Alkaloidy pirolizydynowe | 20 | ||
|
| Nasiona sezamu (Żywność) | 1207 40 90 |
| Salmonella (2 19) | 20 | ||
ex 2008 19 19 | 40 | |||||||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||||
|
|
| 1212 92 00 |
| Pozostałości pestycydów (13 30) | 20 | ||
|
|
| 1212 99 41 |
| ||||
|
|
(Żywność i pasze) | 1302 32 10 |
| ||||
24 | Uganda (UG) | Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99 ; | 20 | Pozostałości pestycydów (3 20) | 50 | ||
ex 0710 80 59 | 20 | Pozostałości pestycydów (13 30) | 10 | |||||
|
|
| 1202 41 00 |
|
|
| ||
|
|
| 1202 42 00 |
|
|
| ||
|
|
| 2008 11 10 |
|
|
| ||
|
|
| 2008 11 91 ; 2008 11 96 ; 2008 11 98 |
|
|
| ||
25 | Stany Zjednoczone (US) |
| 2305 00 00 |
| Aflatoksyny | 20 | ||
|
|
|
|
|
| |||
|
|
| ex 1208 90 00 | 20 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 10 | 80 |
|
| ||
|
| (Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 39 | 07; 08 |
|
| ||
26 | Wietnam (VN) | Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99 ; | 20 | Pozostałości pestycydów (3 20) (12 29) | 50 | ||
ex 0710 80 59 | 20 | |||||||
Makaron błyskawiczny typu noodle zawierający przyprawy korzenne/przyprawy kulinarne lub sosy (Żywność) | ex 1902 30 10 | 30 | Pozostałości pestycydów (13 30) | 20 |
„ZAŁĄCZNIK II
Żywność i pasze z niektórych państw trzecich, podlegające szczególnym warunkom wprowadzania na terytorium Unii ze względu na ryzyko zanieczyszczenia mikotoksynami, w tym aflatoksynami, pozostałościami pestycydów, pentachlorofenolem i dioksynami, zanieczyszczenia mikrobiologicznego, barwnikami Sudan, rodaminą B i toksynami roślinnymi
1. Żywność i pasze niepochodzące od zwierząt, o których mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) ppkt (i)
Wiersz | Państwo pochodzenia | Żywność i pasze (zamierzone zastosowanie) | Kod CN (1 18) | Podpozycja TARIC | Zagrożenie | Częstotliwość kontroli identyfikacyjnych i bezpośrednich (%) | ||
1 | Bangladesz (BD) | Środki spożywcze zawierające liście betelu (Piper betle) lub składające się z nich (Żywność) | ex 1404 90 00 (8 25) | 10 | Salmonella (5 22) | 50 | ||
|
|
| 1202 41 00 |
|
|
| ||
|
|
| 1202 42 00 |
|
|
| ||
|
|
| 2008 11 10 |
|
|
| ||
|
|
| 2008 11 91 ; |
|
|
| ||
|
| 2008 11 96 ; |
|
|
| |||
|
| 2008 11 98 ; |
|
|
| |||
|
| ex 2008 19 12 ; | 40 |
|
| |||
|
|
| ex 2008 19 19 ; | 50 |
|
| ||
2 | Boliwia (BO) |
| ex 2008 19 92 ; | 40 | Aflatoksyny | 50 | ||
|
|
| ex 2008 19 95 ; | 40 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 19 99 | 50 |
|
| ||
|
|
| 2305 00 00 |
|
|
| ||
|
|
|
|
|
| |||
|
| |||||||
|
|
|
|
|
| |||
|
|
| ex 1208 90 00 | 20 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 10 | 80 |
|
| ||
|
| (Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 39 | 07; 08 |
|
| ||
3 | Brazylia (BR) | Pieprz czarny (Piper nigrum) (Żywność - nierozgniatana ani niemielona) | ex 0904 11 00 | 10 | Salmonella (2 19) | 50 | ||
4 | Chiny (CN) | Guma ksantanowa (Żywność i pasze) | ex 3913 90 00 | 40 | Pozostałości pestycydów (9 26) | 20 | ||
|
| Bakłażan (Solanum melongena) (Żywność - świeża lub schłodzona) | 0709 30 00 |
| Pozostałości pestycydów (3 20) | 50 | ||
|
| Wspięga chińska (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis, Vigna unguiculata ssp. unguiculata) (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0708 20 00 | 10 | Pozostałości pestycydów (3 20) (11 28) | 30 | ||
5 | Republika Dominikańska (DO) | ex 0710 22 00 | 10 | |||||
|
|
|
| |||||
|
|
| 1202 41 00 |
|
|
| ||
|
| 1202 42 00 |
|
|
| |||
|
|
| 2008 11 10 |
|
|
| ||
|
|
| 2008 11 91 ; |
|
|
| ||
2008 11 96 ; |
|
|
| |||||
|
| 2008 11 98 ; |
|
|
| |||
|
|
| ex 2008 19 12 ; | 40 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 19 19 ; | 50 |
|
| ||
6 | Egipt (EG) |
| ex 2008 19 92 ; | 40 | Aflatoksyny | 30 | ||
|
|
| ex 2008 19 95 ; | 40 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 19 99 | 50 |
|
| ||
|
|
| 2305 00 00 |
|
|
| ||
|
|
|
|
|
| |||
|
|
|
|
|
| |||
|
|
| ex 1208 90 00 | 20 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 10 | 80 |
|
| ||
|
| (Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 39 | 07; 08 |
|
| ||
|
|
| 0904 |
| Aflatoksyny | 50 | ||
7 | Etiopia (ET) |
(Żywność - suszone przyprawy) | 0910 | |||||
|
| Nasiona sezamu (Żywność) | 1207 40 90 |
| Salmonella (5 22) | 50 | ||
ex 2008 19 19 | 40 | |||||||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||||
|
|
| 1202 41 00 |
|
|
| ||
|
|
| 1202 42 00 |
|
|
| ||
|
|
| 2008 11 10 |
|
|
| ||
|
|
| 2008 11 91 ; |
|
|
| ||
2008 11 96 ; |
|
|
| |||||
2008 11 98 ; |
|
|
| |||||
|
| ex 2008 19 12 ; | 40 |
|
| |||
|
|
| ex 2008 19 19 ; | 50 | Aflatoksyny | 50 | ||
|
|
| ex 2008 19 92 ; | 40 |
|
| ||
8 | Ghana (GH) |
| ex 2008 19 95 ; | 40 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 19 99 | 50 |
|
| ||
|
|
| 2305 00 00 |
|
|
| ||
|
|
|
|
|
| |||
|
|
|
|
|
| |||
|
|
| ex 1208 90 00 | 20 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 10 | 80 |
|
| ||
|
| (Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 39 | 07; 08 |
|
| ||
|
| Olej palmowy | 1511 10 90 |
|
|
| ||
|
| (Żywność) | 1511 90 11 |
| Barwniki Sudan (10 27) | 50 | ||
|
|
| ex 1511 90 19 | 90 | ||||
|
|
| 1511 90 99 |
|
|
| ||
9 | Indonezja (ID) | Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) (Żywność - suszone przyprawy) | 0908 11 00 ; 0908 12 00 |
| Aflatoksyny | 30 | ||
|
| Liście curry (Bergera/Murraya koenigii) (Żywność - świeża, schłodzona, mrożona lub suszona) | ex 1211 90 86 | 10 | Pozostałości pestycydów (3 20) (12 29) | 50 | ||
|
|
|
| |||||
|
|
|
| |||||
|
|
| 1202 41 00 |
|
|
| ||
|
|
| 1202 42 00 |
|
|
| ||
|
|
| 2008 11 10 |
|
|
| ||
|
|
| 2008 11 91 ; |
|
|
| ||
2008 11 96 ; | ||||||||
2008 11 98 ; | ||||||||
|
| ex 2008 19 12 ; | 40 |
|
| |||
|
|
| ex 2008 19 19 ; | 50 | Aflatoksyny | 50 | ||
|
|
| ex 2008 19 92 ; | 40 | ||||
|
|
| ex 2008 19 95 ; | 40 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 19 99 | 50 |
|
| ||
|
|
| 2305 00 00 |
|
|
| ||
|
|
|
|
|
| |||
10 | Indie (IN) |
|
|
|
| |||
|
|
| ex 1208 90 00 | 20 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 10 | 80 |
|
| ||
|
| (Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 39 | 07; 08 |
|
| ||
|
| Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99 ; | 20 | Pozostałości pestycydów (3 20) (4 21) | 20 | ||
ex 0710 80 59 | 20 | |||||||
|
| Nasiona sezamu (Żywność) | 1207 40 90 |
| Salmonella (5 22) | 20 | ||
ex 2008 19 19 | 40 | |||||||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||||
|
| Nasiona sezamu (Żywność i pasze) | 1207 40 90 |
| Pozostałości pestycydów (9 26) | 50 | ||
ex 2008 19 19 | 40 | |||||||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||||
|
| Mieszaniny dodatków do żywności zawierające mączkę chleba świętojańskiego lub gumę guar (Żywność) | ex 2106 90 92 ex 2106 90 98 ex 3824 99 93 ex 3824 99 96 |
| Pozostałości pestycydów (9 26) | 20 | ||
|
| Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone (Żywność - suszone przyprawy) | 0904 |
| Pozostałości pestycydów (9 26) | 20 | ||
|
| Wanilia (Żywność - suszone przyprawy) | 0905 |
| Pozostałości pestycydów (9 26) ) | 20 | ||
|
| Cynamon i kwiaty cynamonowca (Żywność - suszone przyprawy) | 0906 |
| Pozostałości pestycydów (9 26) | 20 | ||
|
| Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki) (Żywność - suszone przyprawy) | 0907 |
| Pozostałości pestycydów (9 26) | 20 | ||
|
| Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony (Żywność - suszone przyprawy) | 0908 |
| Pozostałości pestycydów (9 26) | 20 | ||
|
| Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca (Żywność - suszone przyprawy) | 0909 |
| Pozostałości pestycydów (9 26) | 20 | ||
|
| Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne (Żywność - suszone przyprawy) | 0910 |
| Pozostałości pestycydów (9 26) | 20 | ||
|
| Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda (Żywność) | 2103 |
| Pozostałości pestycydów (9 26) | 20 | ||
|
| Węglan wapnia (Żywność i pasze) | ex 2106 90 92 ex 2106 90 98 ex 2530 90 70 2836 50 00 | 55 60 10 | Pozostałości pestycydów (9 26) | 30 | ||
|
| Suplementy diety zawierające składniki botaniczne (13 30) (Żywność) | ex 1302 ex 2106 |
| Pozostałości pestycydów (9 26) | 20 | ||
|
|
| 0802 51 00 |
|
|
| ||
|
|
| 0802 52 00 |
|
|
| ||
|
|
| ex 0813 50 39 ; | 60 |
|
| ||
|
| ex 0813 50 91 ; | 60 |
|
| |||
|
|
| ex 0813 50 99 | 60 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 10 ; | 60 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 99 ; | 30 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 39 ; | 03; 04 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 50 ; | 32 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 97 | 22 |
|
| ||
11 | Iran (IR) |
| ex 2008 19 13 ; | 20 | Aflatoksyny | 50 | ||
|
| ex 2008 19 93 ; | 20 |
|
| |||
|
| ex 2008 97 12 ; | 19 |
|
| |||
|
|
| ex 2008 97 14 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 16 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 18 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 32 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 34 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 36 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 38 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 51 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 59 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 72 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 74 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 76 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 78 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 92 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 93 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 94 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 96 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 97 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 98 | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 1106 30 90 | 50 |
|
| ||
|
|
|
|
|
| |||
|
| (Żywność) |
|
|
|
| ||
12 | Liban (LB) | Rzepa biała (Brassica rapa ssp. rapa) (Żywność - przetworzona lub zakonserwowana octem lub kwasem octowym) | ex 2001 90 97 | 11; 19 | Rodamina B (14 31) | 50 | ||
Rzepa biała (Brassica rapa ssp. rapa) (Żywność - przetworzona lub zakonserwowana solanką lub kwasem cytrynowym, niezamrożona) | ex 2005 99 80 | 93 | Rodamina B (14 31) | 50 | ||||
13 | Sri Lanka (LK) | Papryka z rodzaju Capsicum (słodka lub inna niż słodka) (Żywność - suszona, pieczona, rozgniatana lub mielona) | 0904 21 10 |
| Aflatoksyny | 50 | ||
ex 0904 21 90 | 20 | |||||||
ex 0904 22 00 | 11; 19 | |||||||
ex 2005 99 10 | 10; 90 | |||||||
ex 2005 99 80 | 94 | |||||||
14 | Malezja (MY) | Mieszaniny dodatków do żywności zawierające mączkę chleba świętojańskiego (Żywność) | ex 2106 90 92 |
| Pozostałości pestycydów (9 26) | 20 | ||
ex 2106 90 98 | ||||||||
ex 3824 99 93 | ||||||||
ex 3824 99 96 | ||||||||
15 | Nigeria (NG) | Nasiona sezamu (Żywność) | 1207 40 90 |
| Salmonella (5 22) | 50 | ||
ex 2008 19 19 | 40 | |||||||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||||
|
| Nasiona sezamu | 1207 40 90 |
| Salmonella (5 22) | 50 | ||
16 | Sudan (SD) | (Żywność) | ex 2008 19 19 | 40 | ||||
|
|
| ex 2008 19 99 | 40 | ||||
|
|
| 0804 20 90 |
|
|
| ||
|
|
| ex 0813 50 99 | 50 |
|
| ||
|
|
|
|
|
| |||
|
|
| ex 2007 10 10 ; | 50 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 99 ; | 20 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 39 ; | 01; 02 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 50 ; | 31 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 97 | 21 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 12 ; | 11 |
|
| ||
|
| ex 2008 97 14 ; | 11 |
|
| |||
|
| ex 2008 97 16 ; | 11 |
|
| |||
|
|
| ex 2008 97 18 ; | 11 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 32 ; | 11 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 34 ; | 11 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 36 ; | 11 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 38 ; | 11 |
|
| ||
17 | Turcja (TR) |
| ex 2008 97 51 ; | 11 | Aflatoksyny | 30 | ||
| ex 2008 97 59 ; | 11 |
|
| ||||
|
|
| ex 2008 97 72 ; | 11 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 74 ; | 11 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 76 ; | 11 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 78 ; | 11 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 92 ; | 11 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 93 ; | 11 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 94 ; | 11 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 96 ; | 11 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 97 ; | 11 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 98 ; | 11 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 99 28 ; | 10 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 99 34 ; | 10 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 99 37 ; | 10 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 99 40 ; | 10 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 99 49 ; | 60 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 99 67 ; | 95 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 99 99 | 60 |
|
| ||
|
|
| ex 1106 30 90 | 60 |
|
| ||
|
|
|
|
|
| |||
|
| (Żywność) |
|
|
|
| ||
|
|
| 0802 51 00 |
|
|
| ||
|
|
| 0802 52 00 |
|
|
| ||
|
|
| ex 0813 50 39 ; | 60 |
|
| ||
|
| ex 0813 50 91 ; | 60 |
|
| |||
|
|
| ex 0813 50 99 | 60 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 10 ; | 60 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 10 99 ; | 30 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 39 ; | 03; 04 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 50 ; | 32 |
|
| ||
|
|
| ex 2007 99 97 | 22 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 19 13 ; | 20 | Aflatoksyny | 50 | ||
|
| ex 2008 19 93 ; | 20 |
|
| |||
|
| ex 2008 97 12 ; | 19 |
|
| |||
|
|
| ex 2008 97 14 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 16 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 18 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 32 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 34 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 36 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 38 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 51 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 59 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 72 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 74 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 76 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 78 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 92 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 93 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 94 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 96 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 97 ; | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 2008 97 98 | 19 |
|
| ||
|
|
| ex 1106 30 90 | 50 |
|
| ||
|
|
|
|
|
| |||
|
| (Żywność) |
|
|
|
| ||
|
| Liście winorośli (Żywność) | ex 2008 99 99 | 11; 19 | Pozostałości pestycydów (3 20) (6 23) | 50 | ||
|
| Mandarynki (włącznie z tangerynami i satsumami); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe (Żywność - świeża lub suszona) | 0805 21 ; 0805 22 00 ; 0805 29 00 |
| Pozostałości pestycydów (3 20) | 20 | ||
|
| Pomarańcze (Żywność - świeża lub suszona) | 0805 10 |
| Pozostałości pestycydów (3 20) | 30 | ||
|
| Mieszaniny dodatków do żywności zawierające mączkę chleba świętojańskiego (Żywność) | ex 2106 90 92 ex 2106 90 98 ex 3824 99 93 ex 3824 99 96 |
| Pozostałości pestycydów (9 26) | 20 | ||
Nieprzetworzone całe, mielone, rozdrobnione, łupane, siekane pestki moreli przeznaczone do wprowadzenia do obrotu i przeznaczone dla konsumentów końcowych (15 32) (16 33) (Żywność) | ex 1212 99 95 | 20 | Cyjanek | 50 | ||||
18 | Uganda (UG) | Nasiona sezamu (Żywność) | 1207 40 90 |
| Salmonella (5 22) | 20 | ||
ex 2008 19 19 | 40 | |||||||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||||
20 | Stany Zjednoczone (US) | Ekstrakt z wanilii (Żywność) | 1302 19 05 |
| Pozostałości pestycydów (9 26) | 20 | ||
|
| Ketmia jadalna (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 99 90 ; | 20 | Pozostałości pestycydów (3 20) (7 24) | 50 | ||
21 | Wietnam (VN) | ex 0710 80 95 | 30 | |||||
|
| Pitahaya (smoczy owoc) (Żywność - świeża lub schłodzona) | ex 0810 90 20 | 10 | Pozostałości pestycydów (3 20) (7 24) | 20 | ||
|
|
|
|
2. Żywność, o której mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) ppkt (ii)
Wiersz | Żywność złożona z co najmniej dwóch składników zawierająca poszczególne produkty wymienione w tabeli w pkt 1 ze względu na ryzyko zanieczyszczenia aflatoksynami w ilości powyżej 20 % w pojedynczym produkcie albo łącznie w produktach wymienionych w wykazie | |
| Kod CN (17 34) | Opis (35) |
1 | ex 1704 90 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao, inne niż guma do żucia, nawet pokryta cukrem |
2 | ex 1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao |
3 | ex 1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby |
3. Żywność i pasze niepochodzące od zwierząt, o których mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) ppkt (iii)
Wiersz | Państwo pochodzenia | Państwo, z którego przesyłki są wysyłane do Unii | Żywność i pasze (zamierzone zastosowanie) | Kod CN (36) | Podpozycja TARIC | Zagrożenie | Częstotliwość kontroli identyfikacyjnych i bezpośrednich (%) | ||
1 | Stany Zjednoczone (US) | Turcja (TR) (37) |
| 0802 51 00 |
| Aflatoksyny | 50 | ||
| 0802 52 00 |
| |||||||
| ex 0813 50 39 ; | 60 | |||||||
ex 0813 50 91 ; | 60 | ||||||||
ex 0813 50 99 | 60 | ||||||||
| ex 2007 10 10 ; | 60 | |||||||
| ex 2007 10 99 ; | 30 | |||||||
| ex 2007 99 39 ; | 03; 04 | |||||||
| ex 2007 99 50 ; | 32 | |||||||
| ex 2007 99 97 | 22 | |||||||
| ex 2008 19 13 ; | 20 | |||||||
ex 2008 19 93 ; | 20 | ||||||||
ex 2008 97 12 ; | 19 | ||||||||
| ex 2008 97 14 ; | 19 | |||||||
| ex 2008 97 16 ; | 19 | |||||||
| ex 2008 97 18 ; | 19 | |||||||
| ex 2008 97 32 ; | 19 | |||||||
| ex 2008 97 34 ; | 19 | |||||||
| ex 2008 97 36 ; | 19 | |||||||
| ex 2008 97 38 ; | 19 | |||||||
| ex 2008 97 51 ; | 19 | |||||||
| ex 2008 97 59 ; | 19 | |||||||
| ex 2008 97 72 ; | 19 | |||||||
| ex 2008 97 74 ; | 19 | |||||||
| ex 2008 97 76 ; | 19 | |||||||
| ex 2008 97 78 ; | 19 | |||||||
| ex 2008 97 92 ; | 19 | |||||||
| ex 2008 97 93 ; | 19 | |||||||
| ex 2008 97 94 ; | 19 | |||||||
| ex 2008 97 96 ; | 19 | |||||||
| ex 2008 97 97 ; | 19 | |||||||
| ex 2008 97 98 | 19 | |||||||
| ex 1106 30 90 | 50 | |||||||
(Żywność) |
|
|
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony 'ex'.
(2) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w załączniku III pkt 1 lit. a).
(3) Pozostałości przynajmniej pestycydów wymienionych w programie kontroli przyjętym zgodnie z art. 29 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającego dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1), które to pestycydy mogą być badane metodami wielopozostałościowymi opartymi na GC-MS i LC-MS (pestycydów, które należy monitorować tylko w produktach pochodzenia roślinnego lub na ich powierzchni).
(4) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w załączniku III pkt 1 lit. b).
(5) Pozostałości tolfenpiradu.
(6) Pozostałości dikofolu (suma izomerów p, p' i o,p'), dinotefuranu, folpetu, prochlorazu (suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,4,6-trichlorofenolu, wyrażona jako prochloraz), tiofanatu metylowego i triforyny.
(7) Pozostałości diafentiuronu.
(8) Pozostałości formetanatu (suma formetanatu i jego soli wyrażona jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)), protiofosu i triforyny.
(9) Pozostałości prochlorazu.
(10) Pozostałości diafentiuronu, formetanatu (suma formetanatu i jego soli wyrażona jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)) i tiofanatu metylowego.
(11) Metody referencyjne: EN 1988-1:1998, EN 1988-2:1998 lub ISO 5522:1981.
(12) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminiany wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram i ziram), fentoatu i kwinalfosu.
(13) Pozostałości tlenku etylenu (suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażona jako tlenek etylenu). W przypadku dodatków do żywności obowiązujący najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP) wynosi 0,1 mg/kg (granica oznaczalności (LOQ)). Zakaz stosowania tlenku etylenu wprowadzony rozporządzeniem Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiającym specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
(14) Do celów niniejszego załącznika nazwa 'barwniki Sudan' odnosi się do następujących substancji chemicznych: (i) Sudan I (numer CAS 842-07-9); (ii) Sudan II (numer CAS 3118-97-6); (iii) Sudan III (numer CAS 85-86-9); (iv) Scarlet Red lub Sudan IV (numer CAS 85-83-6). Stężenie pozostałości barwników Sudan, przy zastosowaniu metody analizy z granicą oznaczalności (LOQ), musi być niższe niż 0,5 mg/kg).
(15) Zarówno produkty gotowe, jak i surowce zawierające wszelkie składniki botaniczne przeznaczone do produkcji suplementów żywnościowych zgłoszonych w ramach kodów CN wymienionych w kolumnie „Kod CN".
(16) Rozumiany dalej jako Państwo Izrael, z wyłączeniem terytoriów znajdujących się pod administracją Państwa Izrael po 5 czerwca 1967 r., tj. Wzgórz Golan, Strefy Gazy, Wschodniej Jerozolimy i pozostałego obszaru Zachodniego Brzegu.
(17) Pozostałości acefatu.
(18) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony 'ex'.
(19) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w załączniku III pkt 1 lit. b).
(20) Pozostałości przynajmniej pestycydów wymienionych w programie kontroli przyjętym zgodnie z art. 29 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającego dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1), które to pestycydy mogą być badane metodami wielopozostałościowymi opartymi na GC-MS i LC-MS (pestycydów, które należy monitorować tylko w produktach pochodzenia roślinnego lub na ich powierzchni).
(21) Pozostałości karbofuranu.
(22) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w załączniku III pkt 1 lit. a).
(23) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminiany wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram i ziram) i metrafenonu.
(24) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminiany wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram i ziram), fentoatu i kwinalfosu.
(25) Środki spożywcze zawierające liście betelu (Piper betle) lub składające się z nich, w tym, ale nie wyłącznie, te zgłoszone w ramach kodu CN 1404 90 00.
(26) Pozostałości tlenku etylenu (suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażona jako tlenek etylenu). W przypadku dodatków do żywności obowiązujący NDP wynosi 0,1 mg/kg (LOQ). Zakaz stosowania tlenku etylenu wprowadzony rozporządzeniem (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiającym specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
(27) Do celów niniejszego załącznika nazwa 'barwniki Sudan' odnosi się do następujących substancji chemicznych: (i) Sudan I (numer CAS 842-07-9); (ii) Sudan II (numer CAS 3118-97-6); (iii) Sudan III (numer CAS 85-86-9); (iv) Scarlet Red lub Sudan IV (numer CAS 85-83-6). Stężenie pozostałości barwników Sudan, przy zastosowaniu metody analizy z granicą oznaczalności (LOQ), musi być niższe niż 0,5 mg/kg.
(28) Pozostałości amitrazu (amitraz, w tym metabolity zawierające grupę funkcyjną 2,4-dimetyloaniliny wyrażone jako amitraz), diafentiuronu, dikofolu (suma izomerów p, p' i o,p'), ditiokarbaminianów (ditiokarbaminiany wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram i ziram).
(29) Pozostałości acefatu.
(30) Zarówno produkty gotowe, jak i surowce zawierające wszelkie składniki botaniczne przeznaczone do produkcji suplementów żywnościowych zgłoszonych w ramach kodów CN wymienionych w kolumnie 'Kod CN'.
(31) Do celów niniejszego załącznika stężenie pozostałości rodaminy B, przy zastosowaniu metody analizy z granicą oznaczalności (LOQ), musi być niższe niż 0,1 mg/kg.
(32) 'Produkty nieprzetworzone' zgodnie z definicją w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1).
(33) 'Wprowadzanie do obrotu' oraz 'konsument końcowy' zgodnie z definicjami 'wprowadzania na rynek' i 'konsumenta finalnego' w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającym procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).
(34) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony 'ex'.
(35) Opis towarów jest zgodny z kolumną zawierającą opisy w Nomenklaturze scalonej ustanowionej w załączniku I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1).
(36) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony 'ex'.
(37) Zgodnie z art. 10 i 11 przesyłkom towarzyszą wyniki pobierania próbek i analiz, przeprowadzonych na danej przesyłce, oraz świadectwo urzędowe wydane przez państwo, z którego przesyłki są wysyłane do Unii.