Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 152 str. 17
Wersja aktualna od 2023-06-13
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 152 str. 17
Wersja aktualna od 2023-06-13
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2023/1156

z dnia 9 czerwca 2023 r.

zatwierdzająca techniki klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji i uchylająca decyzję 2009/622/WE

(notyfikowana jako dokument nr C(2023) 3684)

(Jedynie tekst w języku słowackim jest autentyczny)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (1), w szczególności jego art. 20 akapit pierwszy lit. p),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

w art. 10 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 przewiduje się, że unijne skale klasyfikacji tusz wieprzowych mają zastosowanie zgodnie z pkt B załącznika IV do tego rozporządzenia. W sekcji B.IV pkt 1 załącznika IV do wspomnianego rozporządzenia przewiduje się, że klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez ocenianie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, zatwierdzać można jedynie statystycznie udowodnione metody szacowania oparte na pomiarach fizycznych jednej lub większej liczby części anatomicznych tuszy wieprzowej, a zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta jest określona w części A pkt 1 akapit 2 załącznika V do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/1182 (2).

(2)

Decyzją Komisji 2009/622/WE (3) zatwierdzono stosowanie trzech metod klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji.

(3)

Nie należy zezwalać na jakiekolwiek zmiany metod klasyfikacji ani przyrządów, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.

(4)

Słowacja zwróciła się do Komisji o zatwierdzenie następującej nowej metody: „Fat-O-Meater II (FOM II)". W tym celu Słowacja przedstawiła w protokole przewidzianym w art. 11 ust. 3 rozporządzenia delegowanego (UE) 2017/1182 szczegółowy opis próbnego rozbioru, podając podstawy tej nowej metody, wyniki próbnego rozbioru oraz wzór stosowany do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa.

(5)

Słowacja zwróciła się również do Komisji o zatwierdzenie zaktualizowanego wzoru dla metody „Two-Point (Zwei Punkte - ZP)", zatwierdzonego decyzją 2009/622/WE do celów klasyfikacji tusz wieprzowych na jej terytorium.

(6)

Analiza wniosku wykazała, że określone w części A załącznika V do rozporządzenia delegowanego (UE) 2017/1182 warunki i minimalne wymagania dla zatwierdzenia nowej metody klasyfikacji oraz aktualizacji wzoru dla metody „Two-Point (Zwei Punkte - ZP)" zostały spełnione. Należy zatem zatwierdzić tę metodę klasyfikacji i nowy wzór do stosowania na Słowacji.

(7)

Ze względu na przejrzystość i pewność prawa należy uchylić decyzję 2009/622/WE.

(8)

Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Zgodnie z sekcją B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 niniejszym zatwierdza się stosowanie do celów oceny zawartości chudego mięsa w tuszach wieprzowych na Słowacji następujących metod klasyfikacji:

a)

metodę „Two-Point (Zwei Punkte - ZP)" oraz związane z nią metody oceny, których szczegóły podano w części I załącznika do niniejszej decyzji;

b)

przyrząd „Fat-O-Meater (FOM)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części II załącznika do niniejszej decyzji;

c)

przyrząd „Fat-O-Meater II (FOM II)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części III załącznika do niniejszej decyzji;

d)

przyrząd „UltraFOM 300 (UFOM)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części IV załącznika do niniejszej decyzji;

Artykuł 2

Zmiany zatwierdzonych metod klasyfikacji lub przyrządów, o których mowa w art. 1 zostają zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.

Artykuł 3

Decyzja 2009/622/WE traci moc.

Artykuł 4

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Słowackiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 9 czerwca 2023 r.

W imieniu Komisji

Janusz WOJCIECHOWSKI

Członek Komisji


(1) Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

(2) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2017/1182 z dnia 20 kwietnia 2017 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt (Dz.U. L 171 z 4.7.2017, s. 74).

(3) Decyzja Komisji 2009/622/WE z dnia 20 sierpnia 2009 r. zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji (Dz.U. L 224 z 27.8.2009, s. 11).


ZAŁĄCZNIK

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH NA SŁOWACJI

CZĘŚĆ I

Two-Point (Zwei Punkte - ZP)

1.

Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy metody „Two-Point (Zwei Punkte - ZP)" polegającej na dokonaniu pomiaru liniałem.

2.

Metodę tę można stosować za pomocą liniału, dokonując klasyfikacji na podstawie równania regresji. Opiera się ona na ręcznym pomiarze grubości mięśnia i grubości słoniny dokonanym na linii środkowej przepołowionej tuszy.

3.

Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 60,45 - 0,4 × F + 0,075 × M

gdzie:

Y

=

szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

F

=

grubość słoniny (łącznie ze skórą) mierzona w milimetrach na linii środkowej przepołowionej tuszy w najwęższym miejscu mięśnia pośladkowego średniego (musculus gluteus medius);

M

=

grubość mięśnia mierzona w milimetrach na linii środkowej przepołowionej tuszy w punkcie, gdzie występuje najkrótsza odległość między przednim (czaszkowym) końcem pośladkowego średniego (musculus gluteus medius) a górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.

CZĘŚĆ II

Fat-O-Meater (FOM)

1.

Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą „Fat-O-Meater (FOM)".

2.

Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 6 milimetrów zawierającą fotodiodę typu Siemens SFH 950 oraz fotodetektor typu SFH 960, której zakres pomiaru wynosi pomiędzy 3 i 103 milimetry. Wyniki pomiarów zamienia się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą komputera.

3.

Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 61,213 + 0,152 × M - 0,624 × F

gdzie:

Y

=

szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy;

M

=

grubość mięśnia mierzona w milimetrach między drugim a trzecim żebrem od końca, 70 milimetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy;

F

=

grubość słoniny (łącznie ze skórą) mierzona w milimetrach między drugim a trzecim żebrem od końca, 70 milimetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy;

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.

CZĘŚĆ III

Fat-O-Meater II (FOM II)

1.

Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą „Fat-O-Meater II (FOM II)".

2.

Przyrząd jest urządzeniem typu Fat-O-Meater i jest wyposażony w sondę o średnicy 6 mm zawierającą fotodetektor (typu Siemens SFH 960 - BP 103 lub podobny), którego głębokość pomiarowa wynosi do 125 mm, połączony z długoterminowym przechowywaniem zgromadzonych danych. Wszystkie zgromadzone i poddane analizie dane istotne z prawnego punktu widzenia zawarte są w pistolecie FOM II.

3.

Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 63,21 - 0,643 × F + 0,089 × M

gdzie:

Y

=

szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

M

=

grubość mięśnia mierzona w milimetrach między drugim a trzecim żebrem od końca, 70 milimetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy;

F

=

grubość słoniny mierzona w milimetrach między drugim a trzecim żebrem od końca, 70 milimetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy;

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.

CZĘŚĆ IV

UltraFOM 300 (UFOM)

1.

Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą „UltraFOM 300 (UFOM)".

2.

Przyrząd ten jest wyposażony w sondę ultradźwiękową o częstotliwości 4 Mhz (Krautkrämer MB 4 SE). Sygnał ultradźwiękowy jest przekształcany na postać cyfrową, przechowywany i przetwarzany przez mikroprocesor (typ Intel 80 C 32). Wyniki pomiarów przelicza się na przybliżoną zawartość chudego mięsa za pomocą samego przyrządu Ultrafom.

3.

Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 64,436 + 0,073 × M - 0,742 × F

gdzie:

Y

=

szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy;

M

=

grubość mięśnia mierzona w milimetrach między drugim a trzecim żebrem od końca, 70 milimetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy;

F

=

grubość słoniny (łącznie ze skórą) mierzona w milimetrach między drugim a trzecim żebrem od końca, 70 milimetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy;

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00