Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2023-05-02
Wersja aktualna od 2023-05-02
obowiązujący
Alerty
TŁUMACZENIE
UMOWA między Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi Ameryki na podstawie art. XXVIII Układu ogólnego w sprawie taryf celnych i handlu (GATT) 1994 dotycząca zmiany koncesji w odniesieniu do wszystkich kontyngentów taryfowych znajdujących się na liście koncesyjnej UE CLXXV w następstwie Wystąpienia Zjednoczonego Królestwa z Unii Europejskiej
UNIA EUROPEJSKA,
zwana dalej „Unią",
oraz
STANY ZJEDNOCZONE AMERYKI,
zwane dalej „Stanami Zjednoczonymi",
zwane dalej łącznie „Stronami",
UWZGLĘDNIAJĄC negocjacje, które były prowadzone zgodnie z art. XXVIII Układu ogólnego w sprawie taryf celnych i handlu (GATT) 1994 i dotyczyły zmiany koncesji w odniesieniu do kontyngentów taryfowych znajdujących się na liście koncesyjnej Unii CLXXV w następstwie wystąpienia Zjednoczonego Królestwa z Unii, zgodnie z powiadomieniem członków WTO w dokumencie G/SECRET/42/Add.2,
UZGADNIAJĄ, CO NASTĘPUJE:
ARTYKUŁ 1
Kontyngenty taryfowe Unii bez Zjednoczonego Królestwa
W odniesieniu do kontyngentów taryfowych, w przypadku których Stany Zjednoczone mają prawo do prowadzenia negocjacji lub konsultacji na podstawie art. XXVIII GATT 1994, Stany Zjednoczone i Unia zgadzają się z proponowanymi zobowiązaniami ilościowymi dotyczącymi kontyngentu taryfowego, określonymi w dołączonym załączniku 1 do G/SECRET/42/Add.2 w odniesieniu do Unii, z zastrzeżeniem następującyh postanowień:
- | kontyngent taryfowy 005 (mięso z bydła/jadalne podroby wołowe): wielkość dla Unii części tego kontyngentu dotyczącej Stanów Zjednoczonych/Kanady zmienia się na 10 500 ton, |
- | kontyngent taryfowy 015 (mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone: kawałki ze świń domowych, świeże, schłodzone lub zamrożone, nawet z kością, z wyjątkiem polędwicy przedstawianej oddzielnie): wielkość dla Unii części erga omnes tego kontyngentu zmienia się na 4 786 ton, |
- | kontyngent taryfowy 017 (mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone: schaby i szynki ze świń domowych, bez kości, świeże, schłodzone lub zamrożone): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 5 720 ton, |
- | kontyngent taryfowy 018 (mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone: schaby i szynki ze świń domowych, bez kości, świeże, schłodzone lub zamrożone): wielkość dla Unii tego kontyngentu dotyczącego Stanów Zjednoczonych zmienia się na 0 ton, |
- | kontyngent taryfowy 030 (mleko odtłuszczone w proszku): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 62 917 ton, |
- | kontyngent taryfowy 044 (ziemniaki, świeże lub schłodzone, od 1 stycznia do 15 maja): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 4 295 ton, |
- | kontyngent taryfowy 045 (pomidory): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 472 tony, |
- | kontyngent taryfowy 047 (marchew i rzepa, świeże lub schłodzone): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 1 244 tony, |
- | kontyngent taryfowy 048 (ogórki, świeże lub schłodzone, od 1 listopada do 15 maja): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 647 ton, |
- | kontyngent taryfowy 051 (suszona cebula): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 9 770 ton, |
- | kontyngent taryfowy 056 (migdały): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 86 223 tony, |
- | kontyngent taryfowy 065 (świeże czereśnie, od 21 maja do 15 lipca): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 151 ton, |
- | kontyngent taryfowy 068 (pszenica zwyczajna średniej i niskiej jakości): wielkość dla Unii tego kontyngentu dotyczącego Stanów Zjednoczonych zmienia się na 572 000 ton, |
- | kontyngent taryfowy 069 (jęczmień): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 307 105 ton, |
- | kontyngent taryfowy 071 (kukurydza): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 276 440 ton, |
- | kontyngent taryfowy 074 (ryż niełuskany): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 7 ton, |
- | kontyngent taryfowy 076 (ryż całkowicie lub częściowo bielony): przydział częściowy tego kontyngentu dla Stanów Zjednoczonych, administrowany wewnętrznie na podstawie odpowiednich przepisów Unii, zmienia się na 25 772 tony, |
- | kontyngent taryfowy 077 (ryż całkowicie lub częściowo bielony): przydział częściowy tego kontyngentu dla Stanów Zjednoczonych, administrowany wewnętrznie na podstawie odpowiednich przepisów Unii, zmienia się na 1 910 ton, |
- | kontyngent taryfowy 080 (ryż łamany): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 28 360 ton, |
- | kontyngent taryfowy 110 (soki owocowe): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 6 551 ton, |
- | kontyngent taryfowy 111 (sok winogronowy): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 2 525 ton, |
- | kontyngent taryfowy 112 (przetwory spożywcze): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 783 tony, |
- | kontyngent taryfowy 113 (przetwory spożywcze): wielkość dla Unii tego kontyngentu dotyczącego Stanów Zjednoczonych zmienia się na 1 286 ton, |
- | kontyngent taryfowy 121 (pozostałe preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt: niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10 % masy): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 2 800 ton, |
- | kontyngent taryfowy 122 (pozostałe preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt: niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10 % masy): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 2 700 ton, |
- | kontyngent taryfowy 123 (karma dla psów lub kotów): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 1 732 tony, |
- | kontyngent taryfowy 011 (przetworzone krewetki z gatunku Pandalus borealis): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 500 ton, |
- | kontyngent taryfowy 013 (sklejka z gatunków drzew iglastych, bez dodatku innych substancji: o grubości większej niż 18,5 mm po oszlifowaniu lub o grubości większej niż 8,5 mm, gdy obie strony nie są poddane innej obróbce niż proces korowania): wielkość dla Unii tego kontyngentu erga omnes zmienia się na 448 500 metrów sześciennych. Ponadto Stany Zjednoczone i Unia zgadzają się na następujące zmiany w przewidzianych zobowiązaniach, aby ułatwić korzystanie z niektórych kontyngentów taryfowych: |
- | kontyngent taryfowy 011 (mięso z bydła, zamrożone; jadalne podroby bydła, zamrożone): Unia dostosowuje część ad valorem należności celnej w ramach kontyngentu z 20 % do 15 %. |
ARTYKUŁ 2
Toczące się negocjacje Unii na podstawie art. XXVIII GATT 1994
1. Stany Zjednoczone przyjmują do wiadomości, że Unia nadal prowadzi negocjacje i konsultacje z innymi członkami WTO posiadającymi prawo do prowadzenia negocjacji lub konsultacji na podstawie art. XXVIII GATT 1994 w następstwie wystąpienia Zjednoczonego Królestwa z Unii, zgodnie z powiadomieniem członków WTO w dokumencie G/SECRET/42/Add.2.
2. W wyniku tych negocjacji i konsultacji Unia może rozważyć ewentualną zmianę udziałów i ilości określonych w powyższym wykazie lub zaproponowanych przez Unię w dokumencie G/SECRET/42/Add.2. W przypadku takiej zamierzonej zmiany dotyczącej wcześniejszego zobowiązania w ramach unijnego kontyngentu taryfowego, w odniesieniu do którego Stany Zjednoczone mają prawo do prowadzenia negocjacji lub konsultacji, Unia konsultuje się ze Stanami Zjednoczonymi w celu osiągnięcia wzajemnie zadowalającego wyniku przed wprowadzeniem wszelkich takich zmian, bez uszczerbku dla praw każdej ze stron na podstawie art. XXVIII GATT 1994.
ARTYKUŁ 3
Przepisy końcowe
1. Unia Europejska i Stany Zjednoczone powiadamiają się wzajemnie o zakończeniu swoich wewnętrznych procedur dotyczących wejścia w życie niniejszej umowy. Niniejsza umowa wchodzi w życie z dniem przekazania ostatniego powiadomienia.
2. Niniejsza umowa stanowi umowę międzynarodową między Unią a Stanami Zjednoczonymi, w tym do celów art. XXVIII ust. 3 lit. a) i b) GATT 1994.
SPORZĄDZONO w Brukseli dnia siedemnastego stycznia dwa tysiące dwudziestego trzeciego roku, w dwóch egzemplarzach w języku angielskim.
W imieniu Unii Europejskiej
W imieniu Stanów Zjednoczonych Ameryki
ZAŁĄCZNIK DO UMOWY
G/SECRET/42/Add.2
Wykaz kontyngentów taryfowych, które mają być zmienione na liście koncesyjnej CLXXV - Unia Europejska
Proponuje się następujące zmiany:
Proponuje się podział kontyngentów taryfowych między Unię Europejską w składzie po wystąpieniu Zjednoczonego Królestwa („UE-27") i Zjednoczone Królestwo w oparciu o przepływy handlowe w ramach każdego kontyngentu taryfowego w reprezentatywnym okresie (2013-2015). Podział został ustalony na podstawie wykorzystywanego procentowo udziału UE-27 i Zjednoczonego Królestwa, który zastosowano do całej zaplanowanej wielkości kontyngentów taryfowych. Zastosowano spójne podejście do wszystkich kontyngentów taryfowych, w tym do danych i metodyki. Poniżej przedstawiono obecne koncesje i proponowany podział dla UE-27.
1. Kontyngenty taryfowe, które mają zostać zmienione w części I sekcja I-B (Produkty rolne)
Numer porządkowy kontyngentu taryfowego | Opis kontyngentu | Jednostka | Inne warunki ___ Państwo będące dostawcą | Obecna koncesja na liście koncesyjnej CLXXV (EU28) | Proponowana koncesja dla UE-27 | ||||
001 | Bydło żywe | sztuki |
| 710 | 710 | ||||
002 | Bydło żywe | sztuki |
| 711 | 711 | ||||
003 | Bydło żywe | sztuki |
| 24 070 | 24 070 | ||||
004 | Owce i kozy żywe, inne niż zwierzęta hodowlane czystej krwi | t | REPUBLIKA MACEDONII PÓŁNOCNEJ | 215 | 215 | ||||
004 | Owce i kozy żywe, inne niż zwierzęta hodowlane czystej krwi | t | Inne | 105 | 105 | ||||
004 | Owce i kozy żywe, inne niż zwierzęta hodowlane czystej krwi | t | Erga omnes | 91 | 91 | ||||
005 | Mięso z bydła, świeże, schłodzone lub zamrożone Jadalne podroby z bydła, świeże, schłodzone lub zamrożone | t (masa produktu) | Argentyna | 17 000 | 16 936 | ||||
005 | Mięso z bydła, świeże, schłodzone lub zamrożone Jadalne podroby z bydła, świeże, schłodzone lub zamrożone | t (masa produktu) | Australia | 7 150 | 2 481 | ||||
005 | Mięso z bydła, świeże, schłodzone lub zamrożone Jadalne podroby z bydła, świeże, schłodzone lub zamrożone | t (masa produktu) | Urugwaj | 2 300 | 2 022 | ||||
005 | Mięso z bydła, świeże, schłodzone lub zamrożone Jadalne podroby z bydła, świeże, schłodzone lub zamrożone | t (masa produktu) | USA/Kanada | 11 500 | 11 481 | ||||
006 | Wysokiej jakości mięso z bydła, świeże, schłodzone lub zamrożone | t | Nowa Zelandia | 1 300 | 846 | ||||
007 | Wysokiej jakości mięso z bydła, bez kości, świeże lub schłodzone Jadalne podroby z bydła, świeże, schłodzone lub zamrożone | t | Argentyna | 12 500 | 12 453 | ||||
008 | Mięso z bydła, bez kości, świeże, schłodzone lub zamrożone Jadalne podroby z bydła, świeże, schłodzone lub zamrożone | t | Brazylia | 10 000 | 8 951 | ||||
009 | Mięso z bydła, bez kości, świeże, schłodzone lub zamrożone Jadalne podroby z bydła, świeże, schłodzone lub zamrożone | t | Urugwaj | 4 076 | 3 584 | ||||
010 | Mięso z bydła, zamrożone Jadalne podroby wołowe, zamrożone | t (masa bez kości) |
| 54 875 | 43 732 | ||||
011 | Mięso z bydła, zamrożone Jadalne podroby wołowe, zamrożone | t (masa z kośćmi) |
| 63 703 | 19 676 | ||||
012 | Mięso bawole, bez kości, świeże, schłodzone lub zamrożone | t (bez kości) | Argentyna | 200 | 200 | ||||
013 | Mięso bawole, bez kości, zamrożone | t (bez kości) | Australia | 2 250 | 1 405 | ||||
014 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone:
| t |
| 15 067 | 15 067 | ||||
015 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone:
| t | Kanada | 4 624 | 4 623 | ||||
015 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone:
| t | Erga omnes | 6 135 | 6 133 | ||||
016 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone:
| t |
| 7 000 | 7 000 | ||||
017 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone:
| t |
| 35 265 | 12 680 | ||||
018 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone:
| t | USA | 4 922 | 1 770 | ||||
019 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone:
| t |
| 5 000 | 3 780 | ||||
020 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | t (masa tuszy) | Argentyna | 23 000 | 17 006 | ||||
020 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | t (masa tuszy) | Australia | 19 186 | 3 837 | ||||
020 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | t (masa tuszy) | Chile | 3 000 | 2 628 | ||||
020 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | t (masa tuszy) | Grenlandia | 100 | 48 | ||||
020 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | t (masa tuszy) | Islandia | 600 | 349 | ||||
020 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | t (masa tuszy) | Nowa Zelandia | 228 389 | 114 184 | ||||
020 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | t (masa tuszy) | Urugwaj | 5 800 | 4 759 | ||||
020 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | t (masa tuszy) | Bośnia i Hercegowina | 850 | 410 | ||||
020 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | t (masa tuszy) | Inne | 200 | 200 | ||||
020 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | t (masa tuszy) | Erga omnes | 200 | 178 | ||||
021 | Jadalne podroby wołowe, zamrożone | t | Argentyna | 700 | 700 | ||||
021 | Jadalne podroby wołowe, zamrożone | t | Inne | 800 | 800 | ||||
022 | Tusze kurczaków, świeże, schłodzone lub zamrożone | t |
| 6 249 | 4 054 | ||||
023 | Mięso i jadalne podroby z drobiu, świeże, schłodzone lub zamrożone | t | USA | 21 345 | 21 345 | ||||
024 | Kawałki z kurczaka, świeże, schłodzone lub zamrożone | t |
| 8 570 | 8 253 | ||||
025 | Kawałki mięsa z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, bez kości, zamrożone | t |
| 2 705 | 2 427 | ||||
026 | Kawałki mięsa z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, zamrożone | t | Brazylia | 9 598 | 8 308 | ||||
026 | Kawałki mięsa z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, zamrożone | t | Erga omnes | 15 500 | 13 471 | ||||
027 | Mięso z indyków, świeże, schłodzone lub zamrożone | t |
| 1 781 | 1 781 | ||||
028 | Kawałki z indyka, zamrożone | t | Brazylia | 3 110 | 2 692 | ||||
028 | Kawałki z indyka, zamrożone | t | Erga omnes | 4 985 | 4 253 | ||||
029 | Mięso drobiowe, solone | t | Brazylia | 170 807 | 129 930 | ||||
029 | Mięso drobiowe, solone | t | Tajlandia | 92 610 | 68 385 | ||||
029 | Mięso drobiowe, solone | t | Inne | 828 | 824 | ||||
030 | Odtłuszczone mleko w proszku | t |
| 68 537 | 68 536 | ||||
031 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka | t (w ekwiwalencie masła) |
| 11 360 | 11 360 | ||||
032 | Masło, co najmniej sześciotygodniowe, o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 80 % masy, ale mniejszej niż 85 % masy, wytwarzane bezpośrednio z mleka lub śmietany bez wykorzystania surowców przechowywanych, w jednorazowym, autonomicznym i nieprzerwanym procesie. Masło co najmniej sześciotygodniowe, o wagowej zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 80 %, ale mniejszej niż 85 %, produkowane bezpośrednio z mleka lub śmietany bez wykorzystania surowców przechowywanych, w jednorazowym, autonomicznym i nieprzerwanym procesie, który może wymagać, aby śmietana przechodziła przez stan koncentracji tłuszczu i/lub frakcjonowanie tego tłuszczu (metoda wskazana jako „Ammix" i „Spreadable") | t | Nowa Zelandia | 74 693 | 47 177 | ||||
033 | Ser i twaróg:
| t |
| 5 360 | 5 360 | ||||
034 | Pozostałe sery | t |
| 19 525 | 19 525 | ||||
035 | Ser i twaróg:
| t |
| 18 438 | 18 438 | ||||
036 | Ser i twaróg:
| t |
| 5 413 | 5 413 | ||||
037 | Ser i twaróg:
| t |
| 20 007 | 11 741 | ||||
038 | Ser do przetworzenia | t | Australia | 500 | 500 | ||||
038 | Ser do przetworzenia | t | Nowa Zelandia | 4 000 | 1 670 | ||||
039 | Ser i twaróg:
| t |
| 15 005 | 14 941 | ||||
040 | Cheddar | t | Nowa Zelandia | 7 000 | 4 361 | ||||
040 | Cheddar | t | Australia | 3 711 | 3 711 | ||||
041 | Cheddar | t | Kanada | 4 000 | 0 | ||||
042 | Jaja drobiu w skorupkach, przeznaczone do spożycia | t |
| 135 000 | 114 669 | ||||
043 | Żółtka jaj Jaja ptasie bez skorupek | t (ekwiwalent jaj w skorupkach) |
| 7 000 | 7 000 | ||||
044 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone, od 1 stycznia do 15 maja | t |
| 4 295 | 4 292 | ||||
045 | Pomidory | t |
| 472 | 464 | ||||
046 | Czosnek | t | Argentyna | 19 147 | 19 147 | ||||
046 | Czosnek | t | Chiny | 48 225 | 40 556 | ||||
046 | Czosnek | t | Inne | 6 023 | 3 711 | ||||
047 | Marchew i rzepa, świeże lub schłodzone | t |
| 1 244 | 1 192 | ||||
048 | Ogórki, świeże lub schłodzone, od 1 listopada do 15 maja | t |
| 1 134 | 500 | ||||
049 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone (słodka papryka) | t |
| 500 | 500 | ||||
050 | Grzyby z gatunku Agaricus, przetworzone, zakonserwowane lub tymczasowo zakonserwowane | t | Chiny | 1 450 | 1 450 | ||||
050 | Grzyby z gatunku Agaricus, przetworzone, zakonserwowane lub tymczasowo zakonserwowane | t | Erga omnes | 33 980 | 33 980 | ||||
051 | Suszona cebula | t |
| 12 000 | 9 696 | ||||
052 | Maniok (cassava) | t | Tajlandia | 5 750 000 | 3 096 027 | ||||
053 | Maniok (cassava) inny niż granulki z mąki lub mączki Maranta, salep i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi | t | Chiny | 350 000 | 275 805 | ||||
053 | Maniok (cassava) inny niż granulki z mąki lub mączki i Maranta, salep i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrob | t | Indonezja | 825 000 | 0 | ||||
053 | Maniok (cassava) inny niż granulki z mąki lub mączki Maranta, salep i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi | t | Inni członkowie WTO z wyjątkiem Tajlandii, Chin i Indonezji | 145 590 | 124 552 | ||||
053 | Maniok (cassava) inny niż granulki z mąki lub mączki Maranta, salep i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi | t | Inni członkowie niebędący członkami WTO | 30 000 | 30 000 | ||||
053 | Maniok (cassava) inny niż granulki z mąki lub mączki Maranta, salep i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi | t | Inni członkowie niebędący członkami WTO | 2 000 | 1 691 | ||||
054 | Słodkie ziemniaki, inne niż przeznaczone do spożycia przez ludzi | t | Chiny | 600 000 | 252 641 | ||||
055 | Słodkie ziemniaki, inne niż przeznaczone do spożycia przez ludzi | t | Inne niż Chiny | 5 000 | 4 985 | ||||
056 | Migdały, inne niż gorzkie | t |
| 90 000 | 85 958 | ||||
057 | Pomarańcze słodkie, świeże | t |
| 20 000 | 20 000 | ||||
058 | Inne hybrydy cytrusowe | t |
| 15 000 | 14 931 | ||||
059 | Cytryny, od 15 stycznia do 14 czerwca | t |
| 10 000 | 8 156 | ||||
060 | Winogrona stołowe, świeże, od 21 lipca do 31 października | t |
| 1 500 | 885 | ||||
061 | Jabłka, świeże, od 1 kwietnia do 31 lipca | t |
| 696 | 666 | ||||
062 | Gruszki, świeże, inne niż gruszki na perry, luzem, od 1 sierpnia do 31 grudnia | t |
| 1 000 | 810 | ||||
063 | Morele, świeże, od 1 sierpnia do 31 maja | t |
| 500 | 74 | ||||
064 | Morele, świeże, od 1 czerwca do 31 lipca | t |
| 2 500 | 1 387 | ||||
065 | Czereśnie, świeże, od 21 maja do 15 lipca | t |
| 800 | 105 | ||||
066 | Pszenica durum | t |
| 50 000 | 50 000 | ||||
067 | Pszenica wysokiej jakości | t |
| 300 000 | 300 000 | ||||
068 | Pszenica zwyczajna (średniej i niskiej jakości) | t | USA | 572 000 | 571 943 | ||||
068 | Pszenica zwyczajna (średniej i niskiej jakości) | t | Kanada | 38 853 | 1 463 | ||||
068 | Pszenica zwyczajna (średniej i niskiej jakości) | t | Inne | 2 371 600 | 2 285 665 | ||||
068 | Pszenica zwyczajna (średniej i niskiej jakości) | t | Erga omnes | 129 577 | 129 577 | ||||
069 | Jęczmień | t |
| 307 105 | 306 812 | ||||
070 | Jęczmień browarny | t |
| 50 890 | 20 789 | ||||
071 | Kukurydza | t |
| 277 988 | 269 214 | ||||
072 | Kukurydza | t |
| 500 000 | 500 000 | ||||
073 | Kukurydza | t |
| 2 000 000 | 2 000 000 | ||||
074 | Ryż niełuskany | t |
| 7 | 5 | ||||
075 | Ryż łuskany (brązowy) | t |
| 1 634 | 1 416 | ||||
076 | Ryż całkowicie lub częściowo bielony | t |
| 63 000 | 36 731 | ||||
077 | Ryż całkowicie lub częściowo bielony | t | Tajlandia | 4 313 | 3 663 | ||||
077 | Ryż całkowicie lub częściowo bielony | t | Inne | 9 187 | 6 859 | ||||
078 | Ryż całkowicie lub częściowo bielony | t | Tajlandia | 1 200 | 1 019 | ||||
078 | Ryż całkowicie lub częściowo bielony | t | Erga omnes | 25 516 | 22 442 | ||||
079 | Ryż łamany, przeznaczony do produkcji środków spożywczych objętych pozycją 1901 10 00 | t |
| 1 000 | 1 000 | ||||
080 | Ryż łamany | t |
| 31 788 | 26 581 | ||||
081 | Ryż łamany | t |
| 100 000 | 93 709 | ||||
082 | Ziarno sorgo | t |
| 300 000 | 300 000 | ||||
083 | Proso | t |
| 1 300 | 888 | ||||
084 | Obrobione ziarna owsa, inne niż śrutowane | t |
| 10 000 | 231 | ||||
085 | Skrobia z manioku | t |
| 8 000 | 6 632 | ||||
086 | Skrobia z manioku | t |
| 2 000 | 1 658 | ||||
087 | Kiełbasy, suche lub do smarowania, niepoddane obróbce cieplnej Pozostałe kiełbasy | t |
| 3 002 | 164 | ||||
088 | Przetworzone mięso z indyków | t | Brazylia | 92 300 | 89 950 | ||||
088 | Przetworzone mięso z indyków | t | Inne | 11 596 | 11 301 | ||||
089 | Przetworzone mięso z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, niepoddane obróbce cieplnej, zawierające 57 % masy lub więcej mięsa lub podrobów drobiowych | t | Brazylia | 15 800 | 10 969 | ||||
089 | Przetworzone mięso z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, niepoddane obróbce cieplnej, zawierające 57 % masy lub więcej mięsa lub podrobów drobiowych | t | Inne | 340 | 236 | ||||
090 | Mięso z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, poddane obróbce termicznej | t | Brazylia | 79 477 | 52 665 | ||||
090 | Mięso z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, poddane obróbce termicznej | t | Tajlandia | 160 033 | 109 441 | ||||
090 | Mięso z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, poddane obróbce termicznej | t | Inne | 11 443 | 8 471 | ||||
091 | Przetworzone mięso z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 57 % masy, mięsa lub podrobów drobiowych | t | Brazylia | 62 905 | 59 699 | ||||
091 | Przetworzone mięso z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 57 % masy, mięsa lub podrobów drobiowych | t | Tajlandia | 14 000 | 8 019 | ||||
091 | Przetworzone mięso z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 57 % masy, mięsa lub podrobów drobiowych | t | Inne | 2 800 | 1 669 | ||||
092 | Przetworzone mięso z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, zawierające mniej niż 25 % masy mięsa lub podrobów, drobiowych | t | Brazylia | 295 | 163 | ||||
092 | Przetworzone mięso z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, zawierające mniej niż 25 % masy mięsa lub podrobów, drobiowych | t | Tajlandia | 2 100 | 1 162 | ||||
092 | Przetworzone mięso z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, zawierające mniej niż 25 % masy mięsa lub podrobów, drobiowych | t | Inne | 470 | 260 | ||||
093 | Przetworzone mięso z kaczek, gęsi, perliczek, niepoddane obróbce cieplnej, zawierające 57 % masy lub więcej mięsa lub podrobów, drobiowych | t | Tajlandia | 10 | 0 | ||||
094 | Przetworzone mięso z kaczek, gęsi, perliczek, poddane obróbce cieplnej, zawierające 57 % masy lub więcej mięsa lub podrobów, drobiowych | t | Tajlandia | 13 500 | 8 572 | ||||
094 | Przetworzone mięso z kaczek, gęsi, perliczek, poddane obróbce cieplnej, zawierające 57 % masy lub więcej mięsa lub podrobów, drobiowych | t | Inne | 220 | 159 | ||||
095 | Przetworzone mięso z kaczek, gęsi, perliczek, zawierające 25 % masy lub więcej, ale nie mniej niż 57 % masy, mięsa lub podrobów drobiowych | t | Tajlandia | 600 | 300 | ||||
095 | Przetworzone mięso z kaczek, gęsi, perliczek, zawierające 25 % masy lub więcej, ale nie mniej niż 57 % masy, mięsa lub podrobów drobiowych | t | Inne | 148 | 0 | ||||
096 | Przetworzone mięso z kaczek, gęsi, perliczek, zawierające mniej niż 25 % masy mięsa lub podrobów drobiowych | t | Tajlandia | 600 | 278 | ||||
096 | Przetworzone mięso z kaczek, gęsi, perliczek, zawierające mniej niż 25 % masy mięsa lub podrobów drobiowych | t | Inne | 125 | 58 | ||||
097 | Przetworzone lub zakonserwowane mięso ze świń domowych | t |
| 6 161 | 6 161 | ||||
098 | Surowy cukier trzcinowy, do rafinacji | t | Australia | 9 925 | 4 961 | ||||
098 | Surowy cukier trzcinowy, do rafinacji | t | Brazylia | 388 124 | 358 454 | ||||
098 | Surowy cukier trzcinowy, do rafinacji | t | Kuba | 10 000 | 10 000 | ||||
098 | Surowy cukier trzcinowy, do rafinacji | t | Erga omnes | 372 876 | 341 460 | ||||
099 | Cukier trzcinowy lub buraczany | t (ekwiwalent cukru białego) | Indie | 10 000 | 5 841 | ||||
099 | Cukier trzcinowy lub buraczany | t (ekwiwalent cukru białego) | Państwa AKP | 1 294 700 | 921 707 | ||||
100 | Fruktoza chemicznie czysta | t |
| 4 504 | 4 504 | ||||
101 | Fruktoza chemicznie czysta | t |
| 1 253 | 1 253 | ||||
102 | Wyroby cukiernicze | t |
| 2 289 | 2 245 | ||||
103 | Czekolada | t |
| 107 | 81 | ||||
104 | Czekolada | t |
| 2 026 | 2 026 | ||||
105 | Przetwory spożywcze ze zbóż | t |
| 191 | 191 | ||||
106 | Makarony | t |
| 532 | 497 | ||||
107 | Herbatniki | t |
| 409 | 409 | ||||
108 | Zakonserwowane ananasy, owoce cytrusowe, gruszki, morele, wiśnie, brzoskwinie i truskawki | t |
| 2 838 | 2 820 | ||||
109 | Sok pomarańczowy, zamrożony, o gęstości nieprzekraczającej 1,33 g/cm3 w temperaturze 20 °C | t |
| 1 500 | 1 500 | ||||
110 | Soki owocowe | t |
| 7 044 | 6 436 | ||||
111 | Sok winogronowy (włączając moszcz gronowy): | t |
| 14 029 | 0 | ||||
112 | Przetwory spożywcze | t |
| 921 | 702 | ||||
113 | Przetwory spożywcze | t | USA | 1 550 | 831 | ||||
114 | Wino ze świeżych winogron (inne niż wino musujące i gatunkowe wino produkowane w określonych regionach) w pojemnikach o objętości ≤ 2 l i o zawartości alkoholu ≤ 13 % obj. | hl |
| 40 000 | 4 689 | ||||
115 | Wino ze świeżych winogron (inne niż wino musujące i gatunkowe wino produkowane w określonych regionach) w pojemnikach o objętości > 2 l i o zawartości alkoholu ≤ 13 % obj. | hl |
| 20 000 | 15 647 | ||||
116 | Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron, aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi, w pojemnikach o objętości > 2 l i o zawartości alkoholu ≤ 18 % obj. | hl |
| 13 810 | 13 808 | ||||
117 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż, nawet granulowane | t |
| 475 000 | 458 068 | ||||
118 | Gluten kukurydziany | t |
| 10 000 | 10 000 | ||||
119 | Preparaty składające się z mieszaniny kiełków słodowych i pośladu jęczmiennego przed procesem słodowania (mogące zawierać inne ziarna) z pozostałościami jęczmiennymi po procesie słodowania, oraz zawierające 12,5 % masy białka lub więcej Preparaty składające się z mieszaniny kiełków słodowych i pośladu jęczmiennego przed procesem słodowania (mogące zawierać ich ziarna) z pozostałościami jęczmiennymi po procesie słodowania, oraz zawierające 12,5 % masy białka lub więcej oraz nie więcej niż 28 % skrobi | t |
| 20 000 | 20 000 | ||||
120 | Preparaty składające się z mieszaniny kiełków słodowych i pośladu jęczmiennego przed procesem słodowania (mogące zawierać inne ziarna) z pozostałościami jęczmiennymi po procesie słodowania, oraz zawierające 15,5 % masy białka lub więcej Preparaty składające się z mieszaniny kiełków słodowych i pośladu jęczmiennego przed procesem słodowania (mogące zawierać ich ziarna) z pozostałościami jęczmiennymi po procesie słodowania, oraz zawierające 15,5 % masy białka lub więcej oraz nie więcej niż 23 % skrobi | t |
| 100 000 | 100 000 | ||||
121 | Pozostałe preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt: Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10 % masy | t |
| 2 800 | 2 746 | ||||
122 | Pozostałe preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt: Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10 % masy | t |
| 2 700 | 2 670 | ||||
123 | Karma dla psów lub kotów | t |
| 2 058 | 1 393 | ||||
124 | Albumina jaja | t (ekwiwalent jaj w skorupkach) |
| 15 500 | 15 500 |
2. Kontyngenty taryfowe, które mają zostać zmienione w części I sekcja II-B (inne produkty)
Numer porządkowy kontyngentu taryfowego | Opis kontyngentu | Jednostka | Inne warunki - Państwo będące dostawcą | Obecna koncesja na liście koncesyjnej CLXXV (UE28) | Proponowana koncesja dla UE-27 |
001 | Tuńczyki (z rodzaju Thunnus) i ryby z rodzaju Euthynnus | t |
| 17 250 | 17 221 |
002 | Śledź | t |
| 34 000 | 31 888 |
003 | Morszczuk srebrzysty (Merluccius bilinearis) | t |
| 2 000 | 1 999 |
004 | Ryby z rodzaju Coregonus | t |
| 1 000 | 1 000 |
005 | Ryby z rodzaju Allocyttus i z gatunku Pseudocyttus maculatus | t |
| 200 | 200 |
006 | Dorsz z gatunków Gadus morhua i Gadus ogac Ryby z gatunku Boreogadus saida: | t |
| 25 000 | 24 998 |
007 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane (z wyjątkiem całych lub w kawałkach): z sardynek, pelamidy (bonito), makreli z gatunku Scomber scombrus i Scomber japonicus, ryb z gatunku Orcynopsis unicolor | t |
| 865 | 631 |
008 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane (z wyjątkiem całych lub w kawałkach): z sardynek, pelamidy (bonito), makreli z gatunku Scomber scombrus i Scomber japonicus, ryb z gatunku Orcynopsis unicolor | t | Tajlandia | 1 410 | 123 |
009 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane (z wyjątkiem całych lub w kawałkach): z tuńczyka, bonito lub innych ryb z rodzaju Euthynnus | t |
| 742 | 742 |
010 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane (z wyjątkiem całych lub w kawałkach): z tuńczyka, bonito lub innych ryb z rodzaju Euthynnus | t | Tajlandia | 1 816 | 1 816 |
011 | Krewetki z gatunku Pandalus borealis, w skorupie, gotowane, zamrożone, ale dalej nieprzetworzone | t |
| 500 | 474 |
012 | Raki słodkowodne, gotowane z koprem, zamrożone | t |
| 3 000 | 2 965 |
013 | Sklejka z gatunków drzew iglastych, bez dodatku innych substancji: o grubości większej niż 18,5 mm po oszlifowaniu lub o grubości większej niż 8,5 mm, gdy obie strony nie są poddane innej obróbce niż proces korowania | metry sześcienne |
| 650 000 | 482 648 |
014 | Przędza lniana (inna niż pakuły), niebielona, o masie liniowej 333,3 decyteksa lub większej (o numerze metrycznym nieprzekraczającym 30) | t |
| 400 | 400 |
015 | Podobna drobnica szklana inna niż: paciorki szklane, imitacje pereł, imitacje kamieni szlachetnych i półszlachetnych | t |
| 52 | 52 |
016 | Żelazokrzem | t |
| 12 600 | 12 600 |
017 | Żelazokrzemomangan | t |
| 18 550 | 18 550 |
018 | Żelazochrom zawierający nie więcej niż 0,10 % masy węgla oraz więcej niż 30 % masy, ale nie więcej niż 90 % masy chromu | t |
| 2 950 | 2 804 |